حیات دوباره نفت در قلب کاسپین
به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، سوآپ نفت در ایران سابقه ای بیش از 20 سال دارد اما این امر از سال 89 و با دستور وزیر نفت وقت، به بهانه ضرر ایران در این معامله و ارزان بودن کارمزد سوآپ به صورت یکطرفه متوقف شد. توقف سوآپ نفت از سوی ایران، علاوه بر عدم النفع کشورمان از این درآمد، سبب شد تا ترکمستان از ایران به دادگاه های بین المللی شکایت کند و به دنبال راههای دیگری برای انتقال و فروش نفت خود باشد.
به همین دلیل زمانی که تصمیم به از سرگیری سوآپ در ایران گرفته شد،بازگرداندن این کشور بر سر میز مذاکره کار آسانی نبود.
ایران با قطع یک طرفه سوآپ اطمینان کشور همسایه را از بین برده بود و این در شرایطی است که جلب اعتماد مجدد در عرصه بین المللی کار آسانی نیست.
علاوه بر آن، به دلیل قطع سوآپ، تامین نفت مورد نیاز پالایشگاه های شمال کشور با هزینه بالاتری تامین میشد زیرا نفت باید ازمناطق جنوبی کشور تا شمال حمل می شد که بار مالی فراوانی را برای صنعت نفت ایران داشت.
از سوی دیگر تجهیزات بندر نکا برای سوآپ نفت نیز در طی این سال ها بلا استفاده ماند. بیکار شدن کارکنان این مجموعه در کنار بی استفاده بودن تاسیسات شمال از دیگر ضررهایی بود که به اقتصاد نفتی ایران تحمیل شد.
با وجود این شرایط،دیپلماسی نفتی ایران فعال شد تا سوآپ نفت از سرگرفته شود.
تاکنون چندین کشتی در این قالب در پایانه نفتی نکا تخلیه شده است و به مرور حجم محموله های سوآپ افزایش خواهد یافت.
بر اساس این نوع قراردادها، شرکت سوآپ کننده کشتی حامل نفت خام حوزه شمالی دریای خزر را در بندر نکا تحویل شرکت پایانه های نفتی ایران می دهد و در مقابل در خلیج فارس معادل حجمی این محموله ها را دریافت خواهد کرد.
با شروع مجدد این فعالیت ضمن صرفه جویی در هزینه های ارسال نفت خام از جنوب کشور به پالایشگاه های تبریز و تهران، جایگاه راهبردی ایران در همکاری با کشورهای آسیای مرکزی و حوزه قفقاز از کریدور شمال - جنوب تقویت خواهد شد.
انتهای پیام/