تلاش ایران برای ثبت شهرهای تالابی خود در فهرست جهانی
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا از فارس، مسعود باقرزاده کریمی معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مصوبه آخرین نشست جهانی کنوانسیون رامسر در اروگوئه، گفت: مصوبه این کنواسیون با موضوع معرفی شهرهای تالابی (wetland city) در سطح جهان، شهرها و مناطق جمعیتی حاشیه تالابهایی را در بر میگیرد که در ایجاد تعامل میان تالاب و شهر در مجموعه مدیریت شهری خود موفق بودهاند.
باقرزاده کریمی افزود: مدیریت شهری موفق در حفاظت و بهرهمندی خردمندانه از تالاب، در کنار حفظ تمامی کاربریهای شهری برای کنترل آلودگیها و استفاده از ظرفیت تالاب به عنوان یک منبع الهام بخش در اموری همچون گردشگری، پژوهشی و آموزشی در سیاستهای شهری خود گام بر میدارد.
وی ادامه داد: پس از ابلاغ دستورالعمل اجرایی کنوانسیون رامسر برای معرفی شهرهای تالابی در جهان، کمیته ملی کنوانسیون رامسر در ایران نیز بدون اتلاف زمان با تشکیل جلسهای در 7 مردادماه سالجاری و ترجمه دستورالعملها، ضوابط و معیارهای کنوانسیون و ارسال ابلاغیهای از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای ادارت کل حفاظت محیط زیست استانها، موضوع را در دستور کار قرار داد.
معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست اشارهای هم به پیشنهادهای مطرح شده در جلسه کمیته ملی کنوانسیون رامسر داشت و اظهار کرد: بندرانزلی و تالاب انزلی، کیاشهر و تالاب بوجاق، فریدون کنار و آب بندانهای فریدون کنار، مریوان و دریاچه زریوار، گندمان و تالاب گندمان، لافت و تالاب حرا قشم، نقده و تالاب حسنلو یا درگه سنگی، مهاباد و کانی برازان، زابل و تالاب هامون، ورزنه و تالاب گاوخونی از جمله اولویتهای مطرح شده در کمیته ملی کنوانسیون رامسر بود.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: البته جمع بندی نهایی پس از دریافت پیشنهادات ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها صورت میگیرد.
باقرزاده کریمی ضمن تاکید بر این موضوع که شهر تالابی باید در دستور کار شوراهای محلی به ویژه شوراهای شهر، شهرداریها، معتمدمان و سمنهای محلی قرار گیرد، تصریح کرد: ثبت و ادامه روند فعالیتها در یک شهر تالابی فعالیتی کاملا مردمی است و سازمان حفاظت محیط زیست در این موضوع تنها نقش تسهیلگر و پیگیری کننده اجرایی موضوع را دارد.
معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست یادآوری کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل جایگاه خود به عنوان مرجع ملی کنوانسیون رامسر پس از دریافت و آماده سازی مدارک، ثبت شهرهای تالابی در فهرست جهانی را از طریق وزارت امورخارجه پیگیری میکند.
وی با اشاره به تصویب لایحه حفاظت از تالابها در مجلس شورای اسلامی، همچنین آئین نامهها و مصوبات بسیار دولت برای حفاظت از تالابها از جمله اولویت بخشی به حق آبه تالابها در تخصیص منابع آبی، گفت: بدون شک ثبت شهرهای تالابی کشور در فهرست جهانی اتفاقی مثبت و مزیتی مهم در راستای ارتقاء جایگاه تالابها در کشور است که میتواند به عنوان مکملی برای گامهای مثبت دولت و مجلس باشد و در بسیج جوامع شهری و آحاد مختلف مردم برای حفاظت و بهرهمندی خردمندانه از تالابها نقشی مهم ایفا کند.
باقرزاده کریمی ضمن تشریح روند ثبت شهرهای تالابی در فهرست جهانی، اظهار کرد: پس از تایید کمیتههای فنی مرتبط دبیرخانه کنوانسیون رامسر در ژنو، گواهی چهار ساله بین المللی برای شهرهای تالابی جهانی صادر میشود که تمدید آن منوط به تداوم فعالیتها و برنامه ریزیها و سیاست گذاریهای مدیریت شهرهای تالابی برای بهرهمندی خردمندانه از تالابها و عدم ورود خسارات به این اکوسیستمها است.
وی یادآوری کرد: ثبت شهرهای تالابی در فهرست جهانی در مورد تالابهای مرزی همچون تالاب بین المللی هامون میتواند الهام بخش دو کشور باشد.
این مقام مسئول تاکید کرد: ثبت شهرهای تالابی در فهرست جهانی میتواند مسئولان و مدیران شهری را متعهد کند تا ضمن ارتقاء مدیریت شهری خود به ویژه در حوزه ساماندهی فاضلاب و پسماند شهری، در تعامل با اکوسیستمهای تالابی از طریق توسعه فعالیتهایی همچون گردشگری پایدار زندگی مردم را نیز ارتقاء بخشند.
باقرزاده گفت: این اتفاق میتواند منجر به شکل گیری تعاملی دو سویه میان محیط زیست و مدیریت شهری شود که البته از جمله سیاستهای سازمان حفاظت محیط زیست و دولت است.
انتهای پیام/