تلخ نبودن از ملاکهای انتخاب فیلم در جشنواره شهر
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این نشست سیاوش حقیقی دبیر جشنواره ضمن تبریک اعیاد شعبانیه توضیحاتی در مورد روند برگزاری جشنواره از آغاز تا به امروز ارائه داد و گفت: «پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر بعد از مقطعی که متاسفانه به دلایلی برگزار نشد، در دوران مسئولیت حجتالاسلام شهاب مرادی در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، مجددا راهاندازی شد و مسئولیت برگزاری آن برعهده بنده قرار گرفت.»
وی افزود: «ما از شهریورماه سال گذشته با دعوت از همکاران کار را آغاز کردیم و تلاش کردیم جشنوارهای در حد استانداردهای روز برگزار کنیم زیرا از دوره سوم جشنواره که دبیری آن را آقای رضاداد به عهده داشتند، توقعات از این جشنواره بالا رفت، بنابراین ما هم تمام سعیمان را کردیم تا همان روند را ادامه دهیم و در این مسیر با هدف تکریم اهالی رسانه و سینما عزیزانی همچون آقایان خزاعی، عباسیان و حیدری که در دورههایی دبیری جشنوارههای مختلف از جمله جشنواره فیلم و تئاتر فجر را برعهده داشتهاند به عنوان مشاور به کمک ما آمدند.»
وی در ادامه به مراسمی که چندی پیش در باغ موزه هنرهای ایرانی برگزار شد اشاره کرد و گفت: «خدا را شکر مراسم خوبی برگزار شد و از تمامی طیفهای سینمایی در این مراسم حضور داشتند.»
حقیقی تاکید کرد: «از اولین روزی که که تیم فعلی کار برگزاری را بر عهده گرفت، در تمام برنامهریزیهایمان به دنبال همگرایی بودیم و امیدوارم که از دید سینماگران و اصحاب رسانه موفق بوده باشیم.»
آموزش 1170 هنرجو و تولید 158 فیلم توسط هنرجویان بخش محله
در ادامه این جلسه حقیقی در مورد بخش محله جشنواره فیلم شهر توضیح داد: «ما در بخش محله به دنبال فرهنگسازی و ارائه خدمات شهروندی بودیم که البته این وظیفه شهرداری است. در این راستا کلاسهای آموزشی برگزار و به دنبال آن با در اختیار گذاشتن امکاناتی در اختیار علاقهمندان، فیلمهای شهروندی ساخته شد. در ادامه نیز یک تیم سینمایی کاملا حرفهای متشکل از آقایان رضا میرکریمی، نیکی کریمی، کمال تبریزی، سیدهادی منبتی و مسعود نقاشیزاده به ارزیابی و داوری این آثار خواهند پرداخت.»
وی ادامه داد: «طی این کلاسها 1170 هنرجو در طول یک ماه آموزش دیدند و 158 فیلم ساخته شد که توسط هیات داوران ارزیابی میشوند. اکران این فیلمها از سوم خرداد ماه در پردیس ملت آغاز شده که با استقبال مردم نیز مواجه بوده است و گاهی نیز شاهد شکلگیری جمعهای مردمی برای نقد و بررسی این آثار در هنگام نمایش هستیم.»
اهدای 7 تا 10 جایزه به برگزیدگان بخش سینمای ایران
دبیر پنجمین جشنواره فیلم شهر در ادامه درباره برنامههای مراسم افتتاحیه شرح داد: «همانگونه که قبلا نیز اعلام شده بود، در مراسم افتتاحیه بزرگداشت پوران درخشنده و مسعود کیمیایی و همچنین نکوداشت زندهیاد رسول ملاقلیپور و زندهیاد مرتضی احمدی برگزار خواهد بود. همچنین جوایز بخش فیلمنامه، طرح سینمایی، محله، اقلام تبلیغاتی و... در این مراسم اهدا خواهد شد.»
وی در مورد بخشهای مختلف جشنواره نیز توضیح داد: «در ایام برگزاری 30 فیلم از آثار تولید شده در 3 سال گذشته در بخش سینمای ایران به نمایش در میاید که از این آثار 15 فیلم اکران شده و 15 فیلم چزو آثار اکران نشده است. البته از 15 اسفندماه سال گذشته که آخرین مهلت ارسال و انتخاب آثار این بخش بود 3 فیلم «روباه»، «رخ دیوانه» و «مردن به وقت شهریور» که جزو آثار اکران نشده بودند، روی پرده رفته است. این فیلمها توسط یک هیات داوری هفت نفره و طی یک برنامه فشرده ارزیابی و بین هفت تا 10 جایزه به برگزیدگان آنها اهدا خواهد شد.»
وی در ادامه درباره سیاستهای انتخاب فیلمها بیان کرد: «سیاست جشنواره شهر و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برپایه سیاستهای 18 گانه شهرداری تهران و برگرفته از منویات مقام معظم رهبری است. ما در جشنواره فیلم شهر نیز تلاش کردیم فیلمهایی را انتخاب کنیم که نگاه مهربانانه، تلخ نبودن و... را داشته باشند و منطبق بر سیاستهای 7گانه اعلام شدهمان باشند.»
50 میهمان و 9 مسترکلاس در بخش بینالملل جشنواره
حقیقی درباره بخش بینالملل جشنواره نیز تصریح کرد: «در بخش بینالملل 332 فیلم بلند داستانی، کوتاه و مستند از 52 کشور متقاضی حضور در جشنواره بودند که این بخش نیز با تلاش امیر اسفندیاری و گروهش برگزار خواهد شد. در این بخش نزدیک به 50 میهمان خارجی در ایران حضور خواهند داشت. همچنین 9 مسترکلاس با حضور اساتید شاخص بینالمللی نیز در نظر گرفته شده که در ایام جشنواره برگزار خواهد شد.»
وی افزود: «بنا به درخواست مراکز آموزشی سینمایی و طی تفاهمنامهای شفاهی، تعدادی از هنرجویان برتر این آموزشگاهها که به دبیرخانه جشنواره معرفی شدهاند به صورت رایگان از این مسترکلاسهای جشنواره استفاده میکنند. به اعتقاد من این جزو وظایف شهرداری تهران است که در بخش فرهنگی فعالیتهایی داشته باشد و برای این بخش هزینه کند و خوشحالیم که این اتفاق در جشنواره فیلم شهر افتاده است.»
وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به ادامه کمک اصحاب رسانه به این رویداد فرهنگی گفت: «در این چندسال، مقام معظم رهبری بحثهای فرهنگی و هنری مختلف و عمیقی را مطرح کردهاند که البته کمتر مورد توجه واقع شده است. امیدوارم مدیران کلان فرهنگی کشور بیش از این به این نکات توجه داشته باشند.»
برگزاری سالانه جشنواره فیلم شهر
در بخشی از این مراسم مهدی محمدی مدیرکل روابط عمومی و بینالملل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به اهمیت برگزاری جشنواره فیلم شهر اشاره کرد و گفت: «آقای دکتر قالیباف طی پیامی که دادهاند تاکید ویژهای روی جشنواره فیلم شهر داشتند و ابراز امیدواری کردهاند که این جشنواره به صورت سالانه برگزار شود چرا که ظرفیت آن وجود دارد.»
عشیری: امتیاز ویژه جشنواره شهر برای آموزشگاههای سینمایی و انجمن سینمای جوان
در ادامه این مراسم، یزدان عشیری مدیر روابط عمومی و ارتباطات رسانهای جشنواره فیلم شهر هم با اشاره به اهمیت این جشنواره، گفت: «سینمای شهری به عنوان یک گونه سینمایی گسترده و گسترنده در دنیا مطرح است. مخصوصا در ایران که شاهد رشد کلانشهرها هستیم، مولفههایی به عنوان سینمای شهری مطرح میشوند که میطلبد برای تبیین آنها از گستره هنر و ظرفیت رویدادهای فرهنگی سینمایی مرتبط استفاده شود.»
وی درباره بخشهای مختلف جشنواره توضیح داد: «بخشهای متنوعی برای جشنواره پیشبینی شده است. برای بخش بینالملل 9 مسترکلاس با موضوعات مرتبط و حضور چهرهها و اساتید برجسته و شاخص بینالمللی همچون کریستف زانوسی، دینا یوردانوفا، بری نویدی و دبورا یانگ و... در نظر گرفته شده که از روز جمعه در پیردیس سینماگالری ملت برگزار میشود و سه نشست رسانهای نیز با حضور داوران بینالمللی، از روز شنبه برگزار خواهد شد که امیدواریم فرصت مناسبی برای استفاده هنرجویان، سینماگران، علاقهمندان و اصحاب رسانه باشد.»
وی ادامه داد: «در این دوره تمهید خوبی اندیشیده شده و امتیاز ویژه برای آموزشگاههای آزاد سینمایی در نظر گرفته شده که این آموزشگاهها میتوانند هنرجویان منتخب و اساتیدشان را برای حضور در این کلاسهای آموزشی معرفی کرده و به صورت رایگان از این مسترکلاسها استفاده کنند. همچنین هنرجویان انجمن سینمای جوان و اعضای انجمن منتقدان نیز میتوانند در این کلاسها حضور داشته باشند.»
مدیر روابط عمومی پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر در مورد فیلمهای حاضر در جشنواره توضیح داد: «34 شهر ایران لوکیشن فیلمهای بخش مسابقه هستند و ما لوکیشنهایی از خرمشهر و آبادان، شهرهای مرکزی، مرزی و... را در این فیلمها داریم. ضمن آنکه فیلمهای جشنواره از تنوع موضوعی قابل توجهی نیز برخوردارند. علاوه بر این حدود 90 چهره سینمایی مطرح نیز در بخشهای هیاتهای انتخاب و داوری حضور دارند.»
کاندیداهای بخش اقلام تبلیغاتی جشنواره
در ادامه این مراسم دبیر پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر، کاندیداهای بخش اقلام تبلیغاتی جشنواره را به شرح زیر اعلام کرد:
بخش عکس: امیرحسین شجاعی برای مجموعه عکس فیلم «ملکه»، آرش صادقی برای مجموعه عکس فیلم «آوا» و ایران انتظام برای مجموعه عکس فیلم «تابو».
بخش پوستر: احسان برآبادی برای طراحی پوستر بینالمللی فیلم «بیگانه»، علی باقری برای طراحی پوستر فیلم «شیار 143» و علیرضا نصرتی برای طراحی پوستر فیلم «برف».
بخش آنونس: آرش معیریان برای ساخت آنونس «سوت پایان»، حمید نجفیراد و میثم میرزایی برای ساخت آنونس «مجموعه فیلمهای هنر و تجربه» و روحالله موحدی برای ساخت آنونس فیلم «حوض نقاشی».
بخش عنوانبندی: امیرمهران برای عنوانبندی فیلم «برف»، میثم میرزایی برای عنوانبندی فیلم «تراژدی» و فرامرز اسکندری برای عنوانبندی فیلم «رخ دیوانه».
در بخش پایانی این نشست حقیقی اظهار کرد: «بودجه سینمای ایران بسیار ناچیز است. امسال 103 میلیارد تومان برای سینما در مجلس مصوب شده است و اگر حدود 100 میلیارد هم بودجه تمامی جشنوارههای متعدد سینمایی را در نظر بگیریم و به این مبلغ بیفزاییم، در مجموع سینمای ایران سالانه حدود 200 میلیاردتومان بودجه دارد که اگر این رقم را تقسیم بر جمعیت کشور کنیم، سهم هر فرد مبلغ بسیار ناچیزی خواهد بود.»
وی افزود: «امیدواریم نگاهی منصفانه به رویدادهای فرهنگی وجود داشته باشید و اجازه دهیم کاری که شهرداری در حوزه فرهنگی انجام میدهد، در این دوره و دوره آینده ادامه یابد، نه اینکه با نقدهای مخرب، این فضاسازی انجام شده برای شهر تهران از بین برود. بنابراین از شما تقاضا دارم که درست و منصفانه نقدمان کنید. ما نیز برای پاسخ به سوالات و... کاملا در دسترس هستیم.»
تفاهمنامههای همکاری و نمایش فیلم با شهرهایی که خواهرخوانده تهران هستند
حقیقی در ادامه نسبت به آغاز جشنواره ششم همزمان با مراسم اختتامیه جشنواره پنجم ابراز امیدواری کرد و گفت: «امیدوارم که در شب میلاد امام زمان (عج) که دوره پنجم جشنواره به خوبی تمام میشود، دوره آینده جشنواره آغاز شود.»
وی افزود: «یکی از دغدغههای ما در برگزاری این دوره از جشنواره فیلم شهر این بوده که بتوانیم پایهها و تفاهمنامههای همکاری و نمایش فیلم را حداقل با شهرهایی که خواهرخوانده تهران هستند، برنامهریزی کنیم و این کار از دور آینده، نظاممندتر برگزار شود.»
دبیر جشنواره فیلم شهر همچنین در بخش پرسش و پاسخ، در پاسخ به پرسشی در رابطه با اینکه تا چه اندازه انتخاب فیلمهای اجتماعی همسو با سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفته است و انتخاب فیلم علیرضا امینی در جشنواره فیلم شهر گفت: «مساله فیلم علیرضا امینی به دلیل اختلاف بین تهیهکنندگان به وجود آمده بود و خوشبختانه این مشکل برطرف شده و فیلم سینمایی «بلوک ۹، خروجی ۲» که یک فیلم تلخ اما آموزنده است، برای حضور در این جشنواره از وزارت ارشاد پروانه نمایش دریافت کرده است، اما نباید فراموش کنیم که سیاستهای جمهوری اسلامی ایران که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه سینما اجرا میشود، در جشنواره ما نیز مورد توجه قرار میگیرد.»
وی ادامه داد: «بر همین اساس ما فیلمهای خود را بر اساس سیاستهای مورد نظر انتخاب کردهایم و بعد از استعلام از وزارت ارشاد هیچ مشکلی در صدور پروانه نمایش و اکران آنها نداشتیم. خوشبختانه همه فیلمهایی که برای حضور در جشنواره فیلم شهر انتخاب شدند، مورد تایید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفتهاند.»
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره تناسب برگزاری نکوداشت زندهیاد رسول ملاقلیپور با جشنواره فیلم شهر عنوان کرد: «زندهیاد رسول ملاقلیپور عکاس جنگ بود و سقوط خرمشهر را تا لحظه آخر عکاسی کرده است. از آنجایی که جشنواره از سوم خرداد آغاز شد، تصمیم گرفتیم به پاس این ثبت تصاویر مراسم نکوداشت او را برگزار کنیم. ضمن آنکه زندهیاد ملاقلیپور به عنوان یک فیلمساز شاخص دفاع مقدس برای ما مطرح است و با افتخار برگزاری مراسم نکوداشت او را خواهیم داشت.»
انتهای پیام/