دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مرداد 1396 - 11:13
در بازدید از باغ کتاب مطرح شد:

مجید حسینی: مگامال‌ها کتاب‌فروشی‌های کوچک را از بین خواهد برد

مدیرعامل نشر شهر و باغ کتاب در جریان بازدید خبرنگاران از باغ کتاب اعلام کرد: « که تا 5 یا 6 سال آینده دیگر سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های کوچک امکان فعالیت اقتصادی در تهران را نداشته باشند؛ همچنین کتاب‌فروشی‌ها.»
کد خبر : 199984

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، برنامه شبگردی خبرنگاران؛ ویژه بازدید از باغ کتاب تهران با حضور خبرنگاران و مسئولان این مجموعه تازه تاسیس، شب گذشته (سه‌شنبه 10 مردادماه) برگزار شد و مجید حسینی؛ مدیرعامل نشر شهر و باغ کتاب به ارائه توضیحاتی درباره بخش‌ها و اهداف باغ کتاب پرداخت.


مجید حسینی در ابتدای این بازدید، ضمن اشاره به پیشینه تخصیص زمین و مراحل احداث باغ کتاب، به بیان مشکلات عرصه مطالعه در کشور و اهداف باغ کتاب در این راستا پرداخت. وی گفت: «اگر کل کشور ایران را از ویترین کتاب پر کنند، حتی یک دقیقه هم به سرانه مطالعه کشور حل نمی‌شود چراکه فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی باید در مدارس به افراد آموزش داده شود که این اتفاق نیفتاده است.»


وی با بیان اینکه آموزش و پرورش به جای تقویت فرهنگ مطالعه در دانش‌آموزان، علاقه به کتاب و مطالعه را می‌کشد، افزود: «طبق آمار‌های جهانی، ایران از بین 48 کشوری که مردم از سنین کودکی در آن امکان خواندن دارند، در جایگاه 39 قرار دارد؛ آن هم بعد از کشورهایی نظیر قطر و کویت.»


مدیرعامل نشر شهر ادامه داد: «وضعیت مطالعه در دهه 60 به مراتب بهتر از حال حاضر است؛ چراکه در آن ده شمارگان کتاب به 3 هزار نسخه می‌رسید و حالا به 300 نسخه رسیده است. ما به اندازه کشور فرانسه کتاب‌ چاپ می‌کنیم، به اندازه ژاپن ناشر داریم اما به اندازه افغانستان هم کتاب نمی‌خوانیم.»


درباره رویکرد باغ کتاب، توضیح داد: «در دهه 60، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان سعی داشت ضعف آموزش و پرورش را در زمینه فرهنگ و کتاب‌خوانی پر کند و کودکان را به هنر و فرهنگ و کتاب علاقه‌مند کند. اما در حال حاضر و با توجه به تغییرات و تحولات اجتماعی، نیاز به تلاش مضاعفی در این زمینه وجود دارد.»


وی افزود: «با توجه به وضعیت مطالعه در کشور، احساس ما این بود که بیشتر باید به مطالعه و فرهنگ کتاب‌خوانی کمک کرد. بنابراین تصمیم گرفتیم به جای احداث 45 هزار مترمربع کتاب‌فروشی، باغ کتاب را به کانون پرورش 2017 تبدیل کنیم. با این تفاوت که اگر در دهه 60 بچه‌ها را با نمایش‌های عروسکی سرگرم می‌کردند، امروز برای جذب کودکان و نوجوانان باید از تکنولوژی روز استفاده کرد و سیستم کارآمدی را برای آموزش به کار گرفت.»


حسینی با اشاره به بخش‌های مختلف باغ کتاب اظهار داشت: «با این رویکرد، طبقه بالایی باغ کتاب را به مراکز علم کودک و نوجوان تبدیل کرده‌ایم، چراکه آموزش علم از طریق بازی و سرگرمی می‌تواند باعث آموزش ماندار و جذب کودکان و نوجوانان شود.»


وی با اشاره به برنامه‌های دیگر باغ کتاب در راستای ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی، گفت: «برنامه‌ با عنوان کشتی کتاب به زودی آغاز خواهد شد که در محوطه مجموعه انجام می‌شود که هدفش آموزش از طریق قصه‌گویی است.»


مدیرعامل باغ کتاب همچنین از افتتاح مجموعه سینماهای باغ کتاب در روز شنبه 14 مردادماه خبر داد و گفت: «مجموعا باغ کتاب در 8 لایه تدارک دیده و احداث شده است که عبارتند از: کتاب‌فروشی‌ها، مراکز علم، باشگاه‌های علم، فوت‌کورت‌ها، گالری هنر، کشتی کتاب، خیالستان و آموزشکده باغ کتاب.»


بعد از ارائه توضیحات اولیه، بازدید از بخش‌های مختلف باغ کتاب آغاز شد و حسینی در هر بخش به بیان توضیحات لازم پرداخت. مطابق در باغ کتاب با این توضیحات 7 هزار متر مربع به کتاب‌فروشی بزرگسال و 7 هزار متر مربع به کتاب‌فروشی کودک و نوجوان اختصاص یافته است که مجموع بالای 14 هزارمتر مربع مساحت، به گفته مدیرعامل این مجموعه کتاب‌‌فروشی باغ کتاب را به بزرگترین کتاب‌فروشی جهان تبدیل کرده است.


وی درباره نحوه تعامل کتاب‌فروشی‌ باغ کتاب با ناشران، گفت: «ما اعلام می‌کنیم که هر ناشری می‌تواند کتاب‌های خود را برای ارائه در باغ کتاب، ارسال کند. اما تنها شرطی که وجود دارد این است که اگر کتاب‌های ارسالی فروش نرفت، آن‌ها را به ناشر عودت می‌کنیم؛ چراکه فضای موجود در کتاب‌فروشی باغ کتاب نباید با کتاب‌هایی که مورد توجه و علاقه مردم نیستند، اشغال بماند.»


حسینی درباره شائبه‌ آسیب‌رساندن باغ کتاب به بازار کتاب‌فروشی‌های کشور، توضیح داد: «نکته اول این است که برای ما در باغ کتاب، فروش کتاب اصلا مساله اصلی نیست؛ بلکه کتاب در اینجا، در کنار باقی فعالیت‌ها و خدمات به مردم ارائه می‌شود.»


وی با اشاره به مختصات اقتصادی و جایگزین شدن خرده فروشی‌ها به مجموعه‌های بزرگ، افزود: «در حال حاضر 60 مجتمع تجاری مگامال در تهران وجود دارد و چندین مجوز احداث مگامال نیز صادر شده است. در این شرایط، طبیعی است که تا 5 یا 6 سال آینده دیگر سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های کوچک امکان فعالیت اقتصادی در تهران را نداشته باشند.»


مدیر نشر شهر گفت: «در تهران 1200 کتاب‌فروشی وجود دارد که 200 باب از ان‌ها در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند. اما می‌بینیم کتاب‌فروشی‌هایی در سال‌های اخیر، در مجموعه‌های تجاری بزرگ تاسیس شده که در کار خود موفق بوده‌اند؛ مثل کتاب‌فروشی بوک‌لند در مجتمع پلادیوم یا کتاب‌فروشی نشر چشمه در مجتمع کورش. دلیلش این است که مردم هنگام خرید و غذا خوردن در این مجموعه‌ها، به کتاب‌فروشی‌ها هم سر می‌زنند و خرید می‌کنند.»


وی تصریح کرد: «چه بپذیریم و چه نپذیریم نپذیریم، مگامال‌ها کم کم اقتصاد تهران را دگرگون می‌کنند و کتاب‌فروشی‌های شهر نیز در این میان، از بین خواهند رفت. همین حالا تاسیس یک کتاب‌فروشی در سعادت آباد، 20 میلیارد تومان سرمایه می‌خواهد و سوال این است که آیا این سرمایه، با درآمدی که می‌تواند از فروش کتاب داشته باشد، تناسبی دارد؟»


حسینی خاطر نشان کرد: «با این اوصاف آینده فرهنگی تهران، به مگامال‌ها بستگی دارد و باغ کتاب‌، اولین مگامالِ فرهنگی تهران است. البته ما همچنان معتقدیم که بخش کتاب‌فروشی باغ کتاب به اقتصاد کتاب‌فروشان تهران صدمه‌ای نمی‌زند چراکه جامعه هدف ما با آن‌ها فرق دارد؛ ما با خانواده‌ها سر و کار داریم و آن‌ها مشتریان خاص خودشان را دارند که حتی خودشان را با ذائقه آن‌ها وفق داده‌اند.»


وی گفت: «از این گذشته، ما اعلام کردیم که کتاب‌فروشان و بخش خصوصی فعال در حوزه نشر بیایند و در اداره باغ کتاب به ما کمک کنند و در منافع فروش کتاب نیز سهیم شوند.»


بعد از بازدید خبرنگاران از فروشگاه 400 متر مربعی موسیقی، گروه از گالری هنر باغ کتاب دیدن کردند. گالری هنر در طبقه زیرین باغ کتاب واقع شده و با مساحت هزار و 700 متر مربع، بزرگترین گالری هنری در کشور به شمار می‌آید. این گالری با آثار هنری در حوزه نقاشی و تجسمی پر شده و مجموعه نقاشی‌های هانی‌بال الخاص از شاعران ایرانی را می‌توان از برجسته‌ترین آثار این گالری دانست. همچنین فضایی به مساحت 700 متر مربع در ایوان بیرونی این گالری نیز قرار است در آینده برای حضور هنرمندان و خلق و فروش آثار هنری اختصاص یابد.


بازدیدکنندگان در ادامه به مرکز علم جوان باغ کتاب سری زدند. در این مرکز که در تالاری به مساحت 6 هزار متر ایجاد شده است، دستگاه‌های مختلفی قرار گرفته که توسط مهندسان ایرانی پدید آمده است. در این مرکز 3 سالن وجود دارد که بخش‌هایی مانند مولدهای برق، خطای بینایی، علوم طبیعی، اوپتیک (نور)، مکانیک، تونل باد، پرواز هواپیما و تیراندازی را شامل می‌شود.


به گفته مجید حسینی در این مرکز،‌80 دستگاه قرار دارد که سالانه با 20 دستگاه جدید، به روز خواهد شد و تا 4 سال آینده، به طور کامل این مرکز با دستگاه‌هایی به روز پر خواهد شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب