موضع رسمی دولت ترامپ درباره برجام اعلام میشود
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، بر اساس گزارشی از سیانان، مقامات آمریکایی به نقل از رکس تیلرسون اعلام کردهاند که هر چند توافق هستهای یک توافق کامل نیست اما باید اجرای آن ادامه پیدا کند.
به این ترتیب به نظر می رسد که دولت آمریکا قصد دارد برای جلوگیری از فشارهای بینالمللی به ویژه از سوی همپیمانان اروپاییاش پایبندی خود را به اجرای برجام اعلام کند.
اعلام سیاستهای آمریکا در قبال ایران در حالی است که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا باید طبق قوانین داخلی این کشور، هر سه ماه یک بار تبعیت ایران از تعهدات برجام را اعلام و تمدید لغو تحریمهای ایران را در نامهای به کنگره آمریکا تأیید کند.
دولت دونالد ترامپ پیشتر برای نخستین بار در این دولت، ضمن تأیید پایبندی ایران به تعهداتش بر اساس برجام در تاریخ 30 فرودین ماه اعلام کرد که آمریکا سیاستهایش را در قبال ایران مرور خواهد کرد.
به این ترتیب انتظار میرود در روز 18 جولای (27 تیر) در تاریخی که دولت آمریکا باید نامه جدیدی برای تأیید پایبندی ایران به تعهدات و تمدید لغو تحریمها بنویسد پایبندی این دولت به برجام اعلام شود.
منابع خبری در دو روز گذشته اعلام کردهاند که دولت دونالد ترامپ (امروز) دوشنبه 26 تیر ماه قرار است در بیانیهای این پایبندی را اعلام کند. با وجود این، تحلیلگران بر این باورند که پایبندی ترامپ به برجام نه به معنای موافقت با آن بلکه به مفهوم اجرای سختگیرانه برجام است.
اجرای سختگیرانه برجام از سوی آمریکا موضوعی است که از مدتها پیش و با روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا مطرح بود. این در حالی است که آمریکا به بهانههای مختلف نه تنها از تعهدات خود در قبال برجام شانه خالی کرده بلکه تلاش میکند، با اعمال فشار در حوزههای دیگر، ایران را در اجرای برجام با مشکلاتی مواجه کند.
در همین راستا روز گذشته محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با شبکه آمریکایی سیانان گفت: «آمریکا نتوانسته است به تعهدات خود در برجام عمل کند. به عنوان مثال، زمانی که کاخ سفید در بیانیهای هفته گذشته اعلام میکند که رئیسجمهور ترامپ از فرصت حضور در هامبورگ در حاشیه نشست گروه ٢٠ برای متقاعد کردن سایر کشورها از عدم تجارت با ایران استفاده کرده است، این نقض نه روح که متن برجام است. این امریکا است که باید در مسیر اجرای برجام قرار بگیرد. ایران به تعهدات خود در برجام عمل میکند و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم بر این مساله صحه گذاشته است.»
به هر جهت، به نظر میرسد در صورتی که ترامپ به برجام پایبند بماند ایران باید برای هر گونه سناریوی جدید از جمله تحریمهای غیر هستهای همچون تحریماس722 و یا فشارهای منطقهای آمریکا در همکاری با برخی دولتهای منطقه آمادگی داشته باشد.
آنچه روشن است آمریکا با تأیید برجام خواهان شانه خالی کردن از هزینههای بینالمللی لغو برجام است اما اینکه هزینه لغو برجام بر دوش ایران باشد بهترین گزینه برای دولت ترامپ است تا بتواند هم پیمانان اروپایی و منطقهای خود را در مقابل ایران به صف کند.
این همه در حالی است که پنجمین کمیسیون مشترک برجام قرار است 30 تیرماه (آخر هفته جاری) در وین برگزار شود و به گفته سید عباس عراقچی، معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه ایران بدعهدیهای آمریکا در قبال اجرای برجام یکی از موضوعات اصلی رایزنیها در این دور از مذاکرات است.
انتهای پیام/