دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 تير 1396 - 13:39

ریاضی‌دان فقیدی که دلش می‌خواست نویسنده شود/ تنها کتاب چاپ شده از مریم میرزاخانی در ایران

پروفسور میرزاخانی (1356-1396) که از اساتید دانشگاه استندفورد کالیفورنیا بود، کارنامه علمی درخشانی را در علم ریاضی دارد اما نکته جالب توجه این است که این ریاضی‌دان مشهور در کودکی آرزو داشته داستان‌نویس شود.
کد خبر : 195366

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، اندوه درگذشت مریم میرزاخانی، نابغه ایرانی در حوزه ریاضی که سه سال قبل مدال فیلدز را از آن خود کرده بود، محافل علمی ایران و جهان را فراگرفته است؛ آنچنانکه رسانه‌های مختلف جهانی خبر درگذشت این ریاضی‌دان 40 ساله که چند سالی با بیماری سرطان دست‌به‌گریبان بود را پوشش دادند.


جالب است که او در یکی از ویدئوهای به جا مانده، صریحا اعلام می‌کند که در کودکی دوست داشته نویسنده شود:


«وقتی که بچه بودم رویایم این بود که نویسنده شوم. هیجان‌انگیزترین لحظاتم را به خواندن رمان می‌گذراندم، در واقع هر چیزی را به دستم می‌رسید می‌خواندم...»






مطابق با اطلاعات خانه کتاب،‌ این کتاب اولین‌بار در سال 1378 به چاپ رسید و از سوی موسسه فرهنگی فاطمی، 10 نوبت تجدید چاپ شد و آخرین نوبت چاپی آن به خردادماه سال 95 برمی‌گردد.



چنانچه آمده است، «نظریه اعداد» یکی از مهمترین مباحث المپیاد ریاضی به شمار می‌آید و در این کتاب به گونه‌‌ای گرد آمده است که خواننده، ضمن آشنا شدن با موضوع، توانایی‌های بیشتری در مسئله حل کردن نیز به‌دست آورد. کتاب بیانی ساده و روان دارد و برای مطالعهٔ آن پیش‌نیاز خاصی بجز آشنایی با ابزارهای اساسی ریاضیات مقدماتی مانند اصل استقرای ریاضی و اصل لانه کبوتری لازم نیست. راه‌حل تمرین‌ها و یا راهنمایی برای حل آنها در انتهای کتاب گنجانده شده است.


میل به آموختن ریاضی را باید مهمترین دغدغه زنده‌یاد میرزاخانی دانست. او یک جایی در این‌باره گفته بود: «هرچه بیشتر وقت روی ریاضی می‌گذاشتم، بیشتر به ذوق می‌آمدم... بدون علاقه داشتن به ریاضی ممکن است آن را سرد و بیهوده بیابید. اما زیبایی ریاضیات خود را تنها به شاگردان صبور نشان می‌دهد...پرارزشترین بخش [مطالعه ریاضی] لحظه‌ای است که می‌گویی 'آها!'. ذوق کشف و لذت فهمیدن چیزی جدید. احساس ایستادن بالای یک بلندی و رسیدن به دیدی شفاف و واضح.»


چنانچه در اخبار و زندگی‌نامه مریم میرزاخانی آمده، برنده المپیاد‌های جهانی ریاضی در سال‌های 1994 و 1995، برای ادامه تحصیل جلای وطن کرد و در ادامه، به عنوان استاد ریاضیات در دانشگاه استنفورد آمریکا مشغول به فعالیت شد. اما جالب است که تنها کتاب منتشر شده از این نابغه تمام عیار در کشورمان، کتابی است تحت عنوان «نظریه اعداد» که البته با همکاری رویا بهشتی‌زواره تدوین شده و برای علاقه‌مندان به شرکت در مسابقات المپیاد منتشر شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
شقایق باقری
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۵
۰
مریم واقعا با حرفات غوغا به پا کردی تو درونم
قالیشویی ادیب