مسئولان 4 رشته تازه المپیکیشده: بعید است به المپیک ٢٠٢٠ برسیم/ فقط در کاراته پرامید هستیم!
موجسواری؛ بدون تیم ملی!
این رشته یکی از ورزشهای پرطرفدار آبی در اکثر نقاط جهان است اما در ایران هیچگاه به صورت حرفهای دنبال نشده است. موجسواری که بهعنوان یک انجمن زیر نظر فدراسیون انجمنهای ورزشی کار خود را دنبال میکند، سابقهاش از نظر حرفهای در ایران به بیش از ٢سال نمیرسد و حتی از سوی این انجمن، یکنفر هم بهعنوان ملیپوش به مسابقات بینالمللی اعزام نشده است. علیرضا رستمی، رئیس کمیته موجسواری درباره وضع این رشته میگوید: «متاسفانه انجمن موجسواری هیچ بودجه دولتی ندارد و به همین خاطر منابع مالی ما بسیار محدود است. فعلا به صورت خودجوش کار میکنیم و امیدوار به حمایت مسئولان حداقل بعد از المپیکیشدن این رشته هستیم. فعلا سعی کردیم با یک برنامهریزی نفراتی که داخل و خارج از ایران به صورت حرفهای به موجسواری میپردازند را شناسایی کنیم و سپس با تشکیل یک تیم به مسابقات برونمرزی برویم.» موجسواری ایران اخیرا بهعنوان صدمین عضو فدراسیون جهانی شناخته شده و میتواند در مسابقات بینالمللی حضور پیدا کند. رئیس کمیته موجسواری با اعلام این مطلب میافزاید: «ما هنوز مسابقات داخلی هم برگزار نکردیم و فقط در شهرستانهایی مثل چابهار این رشته به صورت تفریحی انجام میپذیرد. مطمئنا با این وضع نمیتوانیم خیلی به المپیک ٢٠٢٠ امیدوار باشیم اما صددرصد استعدادهایی در ایران هستند که با آمدن مربیان خارجی آنها را تقویت خواهیم کرد. مهمترین مسأله در این راه نیز داشتن بودجه مناسب است.»
کاراته؛ نقطه امید ایران
در میان ٥ رشتهای که به المپیک ٢٠٢٠ اضافه شدند، حضورکاراته برای ورزش ایران یک خبر خوشحالکننده بود. در سالهای اخیر کاراته ایران پیشرفت چشمگیری داشته و حتی سکوی جهانی را هم تجربه کرده است. ملیپوشان این رشته در لیگهای سطح بالا جهان مبارزه میکنند و در بازیهای آسیایی ٢٠١٤ نیز خوش درخشیدند. البته عدم ثبات مدیریتی در کاراته تنها مشکل سالهای اخیر این رشته بوده، اما جالب است بدانید تیمملی این رشته زمانی که با سرپرستی طباطبایی اداره میشد، توانست سکوی تاریخی سومی جهان را به دست آورد. قهرمانانی چون امیر مهدیزاده، سجاد گنجزاده، ذبیحالله پورشیب و حمیده عباسعلی حالا با رویای رسیدن به المپیک و حتی رفتن روی سکوی بزرگترین رویداد ورزشی جهان روزهای خود را سپری میکنند. اگرچه ٣سال پیشرو زمان خوبی برای شناخت استعدادهای جدید و آزمایش تمامی نفرات برای قرارگرفتن در ترکیب نهایی تیمملی برای بازیهای المپیک ٢٠٢٠ است. برای این رشته تازه المپیکیشده، گام اول گرفتن سهمیه المپیک خواهد بود که باید دید تا چه حد موفقیت در آن به دست میآید و بعد از آن رسیدن به سکوی المپیک در اولین دوره حضور میتواند رویای دستیافتنی ایران باشد. بدین ترتیب میتوانیم روی کاراته بهعنوان پنجمین رشته مدالآور ایران در تاریخ المپیک بعد از کشتی، وزنهبرداری، تکواندو و دوومیدانی حساب باز کنیم، اگر مسئولان این رشته حساسیت کار را درک کرده و در چند سال آینده با برنامهریزی مناسبی پیش بروند.
بیسبال و سافتبال در انتظار افتخارات آسیایی
یکی از رشتههایی که با رأی بالای اعضای هیأت اجرایی IOC به المپیک اضافه شد و در سطح جهان هم طرفداران خاص خود را دارد، بیسبال و سافتبال بود. این رشته هم بهعنوان یک انجمن زیر نظر فدراسیون انجمنهای ورزشی در ایران فعالیت میکند و مشکل اصلیاش بعد از المپیکیشدن به منابع مالی محدود برمیگردد. با این حال، سافتبال و بیسبال از وضع بهتری نسبت به موجسواری و اسکیتبُرد برخوردار هستند و حتی این انجمن موفق شده برای سافتبال بانوان و بیسبال آقایان از سرمربیان خارجی بهره ببرد. بهرام کاردان، رئیس انجمن سافتبال و بیسبال درباره آخرین وضع تیمهای ملی این انجمن بعد از المپیکیشدن میگوید: «با اینکه چند ماه از المپیکیشدن این رشته میگذرد، هنوز ما شاهد هیچ حمایت مالی و اعتباری از سوی مسئولان نبودیم. سافتبال و بیسبال از معدود رشتههایی است که در ایران مورد حمایت فدراسیون جهانی قرار دارد و حتی مسئولان جهانی از این ابراز نگرانی میکنند که چرا در ایران کسی از ما حمایت نمیکند. شاید بودجه ما تنها به دادن هزینههای یک دفتر محدود شود و به همین خاطر از کمیته ملی المپیک بشدت گلهمند هستیم. ما در این انجمن نسبت به خیلی از فدراسیونها فعالتر هستیم و با حمایت فدراسیون جهانی از حضور مربیان خارجی هم بهره میبریم.» وی همچنین میافزاید: «تیم ملی سافتبال بانوان زیر نظر سرمربی ایتالیایی و تیم بیسبال آقایان هم زیر نظر سرمربی اسپانیایی تمرینات خود را پیگیری میکنند. ما در مسابقات غرب آسیا به مقام دوم رسیدیم و در آذرماه برای اولینبار در سافتبال در رقابتهای قهرمانی آسیا شرکت میکنیم که درصورت قرارگرفتن در میان ٦ تیم برتر به بازیهای آسیایی ٢٠١٨ اندونزی راه پیدا میکنیم. با این حال تیمهایی چون ژاپن، تایوان و کرهجنوبی در سطح جهان حرفهای زیادی برای گفتن دارند و کارمان سخت است. رسیدن به المپیک را تنها منوط به حمایتهای مالی و معنوی مسئولان ورزش میدانم.»
اسکیتبُرد؛ بلاتکلیف و ناامید کننده!
یکی دیگر از رشتههایی که از المپیک توکیو به جمع دیگر رشتهها افزوده میشود، اسکیتبُرد است. این رشته که زیرمجموعهای از فدراسیون اسکیت محسوب میشود، برخلاف دیگر بخشهای این فدراسیون وضع نامشخصی دارد و فعالیتش خیلی امیدوارکننده نیست. حتی در بخش بانوان تا بهحال تیمی در اسکیتبُرد تشکیل نشده و فعلا فدراسیون در انتظار تعیین رئیس جدید است. زهرا موسوی، سرپرست فدراسیون اسکیت درباره آخرین وضع رشته المپیکی اسکیتبُرد میگوید: «راستش را بخواهید در بخش اسکیتبُرد فدراسیون تا بهحال فعالیت چندانی نداشته است و تعداد ورزشکاران این رشته هم در سطح کشور زیاد نیست. سال گذشته یک دوره مسابقه در خوزستان داشتیم و افراد مستعد را انتخاب کردیم. در پی آن هستیم تا این مسابقات تداوم داشته باشد و اردوهای تیمملی نیز تشکیل شود. صحبتکردن از مدال و سهمیه المپیک در این رشته فعلا جزو موارد غیرممکن است و به مسابقات بینالمللی هم باید بهعنوان یک تجربه نگاه کنیم. فعلا در بخش بانوان هم فعالیتی وجود ندارد و تیم آقایان فعال هستند.» وی همچنین میافزاید: «قبول دارم که با توجه به المپیکیشدن این رشته باید توجه بیشتری به آن صورت گیرد و این هم مستلزم هزینههای بیشتر است که کمیته ملی المپیک نیز باید کمک کند. در گام اول نیاز به حضور مدرسان خارجی داریم تا چند مربی خوب پرورش دهیم تا در ادامه آنها بتوانند مواردی را به علاقهمندانی که به این رشته روی میآورند، بیاموزند.»
سنگنوردی؛ امیدوار به کسب سهمیه
بعد از کاراته امید در میان ٥ رشته تازه المپیکیشده به سنگنوردی است. این رشته که در سالهای اخیر فعال نشان داده و حتی در سطح دنیا نیز افتخاراتی کسب کرده، زیر نظر فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی فعالیت میکند. این فدراسیون شهریورماه امسال میزبان مسابقات قهرمانی آسیا خواهد بود و ستارهای به نام رضا علیپور هم در سالهای اخیر به عنوانهای خوبی در رشته سرعت رسیده است. رضا زارعی، رئیس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی درباره وضع سنگنوردی در فاصله ٣سال مانده تا المپیک ٢٠٢٠ میگوید: «از ٢ دوره قبل بحث اضافهشدن سنگنوردی به المپیک بود اما درنهایت به خاطر اینکه ژاپن میزبان المپیک ٢٠٢٠ یکی از قطبهای سنگنوردی دنیاست، این اتفاق در این دوره رخ داد. البته سنگنوردی فعلا به شکل محدود وارد المپیک شده و ٢٠نفر مرد و ٢٠نفر زن در اولین دوره حضور دارند که به دلیل همین محدودیت تنها ورزشکارانی به المپیک میرسند که توانایی حضور در هر ٣ ماده را داشته باشند. برهمین اساس، حتی کسب سهمیه این رقابتها نیز سخت شده و ورودی افراد به صورت ترکیبی محاسبه میشود. شانس کسب سهمیه برای ایران وجود دارد و ما در رشته سرعت رضا علیپور را داریم که رکورددار جهان است. امسال در میزبانی مسابقات قهرمانی آسیا و سال آینده در بازیهای آسیایی نیز قصد داریم پتانسیل خود را نشان دهیم.»
وی همچنین میافزاید: «باید در نظر داشته باشیم، برای ورزشکاری مثل رضا علیپور حضور در ٦، ٧ دوره جامجهانی حایز اهمیت است تا در صورتی که نفر اول ماده سرعت در سال ٢٠١٩ باشد، مستقیما به سهمیه المپیک برسد. با این حال، اینکه ورزشکار ما بتواند در المپیک مدال کسب کند، با توجه به ترکیبیبودن هر ٣ ماده، احتمالش کم است اما در گام اول باید به کسب سهمیه فکر کنیم.»
انتهای پیام/