دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گفتگوی علی ضیاء با صاحبان پروفروش و کم فروش ترین فیلم‌های سینمای ایران:

ماجرای فیلمی که 84 هزار تومان فروخت!/ وقتی «گشت ارشاد» را از پرده پایین کشیدند گفتم منتظر سیلی‌های من باشید

سیدعلی ضیاء که در سری جدید «فرمول یک» به عنوان برنامه عصرگاهی شبکه یک، در هر قسمت میزبان دو تن از شاغلان یک حرفه که در شرایطی کاملا متفاوت یکدیگر به سر می برند است، یکشنبه 11 تیر ماه میزبان علی رویین تن و سعید سهیلی کارگردانان سینما بود.
کد خبر : 191915

به گزارش گروه فرهنگی آنا از روابط عمومی «فرمول یک»، روئین‌تن در این برنامه با اشاره به اینکه زمانی که در دانشگاه تهران درس می‌خواند، فکر می‌کرد می‌تواند دنیا را تکان بدهد، تصریح کرد: چندی قبل در مصاحبه‌ای گفتم حالا از این علی روئین‌تن حالم بهم می‌خورد چرا که متوجه شده‌ام روزگار برخلاف آرزوهایم گذشته است. اما من فکر می‌کردم می روم و دنیا را پر از نرگس می کنم و شعر مرا سردر سازمان ملل می زنند.


وی خطاب به ضیاء افزود: دانایی، توانایی، خرد و آموختن تا جایی به کار آدم می آید و بعد باید این ها به کار بیاید و به قدری شانس هم نیاز است. من چند سال پیش که در رادیو پیش شما آمدم، گفتم می دانم که شما خیلی موفق می شوی. آن موقع قرار بود بازی کنی و فکر می کنم حالا دیگر وقتش شده و شاید روزی با هم کار کنیم. هرکسی غیر از من هم بود به استعداد شما پی می برد و من افتخار شناختنت را قبل از معروفیت داشتم. اما درباره خودم یا عملکردم بد بوده یا شانس نداشته ام یا....


نمی توانم بهترین، باسوادترین یا با شعورترین کارگردان ایران باشم اما می توانم پرتلاش ترینشان باشم


کارگردان «دلشکسته» ادامه داد: این فیلم 10 درصد آنچه در ذهنم می گذشت هم نبود. من قطعا نمی توانم بهترین باسوادترین یا با شعورترین کارگردان ایران باشم اما می توانم پرتلاش ترینشان باشم. من حالا در آن سن و سال 10 برابر آن دوران تلاش می کنم و مطالعه و تلاش بیشتری دارم.


روئین تن تصریح کرد: تهیه کنندگی را دوست ندارم و من نویسنده و کارگردانم. اما به این خاطر در کار تهیه هستم که به خودم قول داده ام سالی یک جوان به سینمای ایران معرفی کنم. برای همین فقط با جوانان و فیلم اولی ها کار می کنم.


وی در پاسخ به سوال ضیاء مبنی بر اینکه هزینه تهیه کنندگی را از کجا می آورد، گفت: دزدی می کنم! خدا سبب می کند. ما وظیفه داریم به آموزندگان و آموختگانمان خدمت کنیم. در همین رادیو استعدادهای درخشانی هستند که اگر دستشان را بگیریم موفق خواهند شد و بعدها خودشان دستگیری می کنند. من این را دوست دارم. دنبال ماجراجویی هستم و در حالی که برای خودم رو نمی اندازم، اما برای جوانان التماس می کنم، اسپانسر پیدا می کنم و...



بدون نام فیلمنامه می نویسم تا زندگی ام بگذرد


این کارگردان درباره وضعیت معاش خود، توضیح داد: من این روزها کاری که با افتخار اسمم را پایش بزنم انجام نمی دهم اما می نویسم و اسمم را نمی زنم و بالاخره کارهایی می کنم که زندگی ام بگذرد. البته من مصاحبه کردم و گفتم جزو مافیا نیستم، به یکی بر خورد و گفت چرا جزو مافیا نیستی!؟ حالا هم که می گویم با شرافت زندگی می کنم امیدوارم انتقاد نکنند! البته اصلا در هنر ایران، مافیا وجود ندارد و فقط خاله زنک بازی هست. هنر در ایران همراه با شرافت است و بدترین هنرمندان انسان های ناشریفی نیستند و من به شرافتشان ایمان دارم.


ماجرای فیلمی که در یک سانس با 7 تماشاگر اکران شد و 84 هزار تومان فروخت!


روئین تن درباره فیلم «قلب سفید قاصدک ها» گفت: در این فیلم چند چهره جدید هستند که خیلی خوب بازی کرده اند. این فیلم قرار بود روز آزادسازی خرمشهر اکران شود و روایتی تازه از این اتفاق است اما این فیلم دو هفته جلوتر اکران شد که ما هیچ تبلیغ یا آنونسی پخش نکرده بودیم. این فیلم ساعت 11:15 در یک سینما 84 هزار تومان فروخت و آن را از پرده پایین کشیدند. البته من هیچ اعتراضی ندارم. برای این فیلم خیلی تلاش کردم و دوستش دارم. فیلم متوسط اما بسیار مهم است. عین خود خرمشهر غریب است. این فیلم دیده خواهد شد، گرچه شاید ویدئو آن هم که بیرون بیاید کسی آن را نخرد! اما فیلم مهمی است.


وی تصریح کرد: خیلی ها به من اعتراض می کنند چرا فیلم نفروخته است، چکار کنم؟ بروم بلیت مجانی بخرم و به مردم دروغ بگویم و آمار کذب بدهم. من فیلمی درباره آرمان ملی مملکتم ساخته ام، دو کودک روزی که خرمشهر را می گیرند، پدر و مادرشان را از دست می دهند و روزی که خرمشهر آزاد می شوند، آنها به حماسه می رسند. جنگ نه تنها برایشان تباهی نداشته بلکه می سازدشان و بزرگشان می کند. این فیلم برای من است و با حمایت محدود فارابی ساخته شده است. حالا برخی می آیند و به فارابی اعتراض می کنند.


سهیلی عاقبت نقدفروشی است و من عاقبت نسیه فروشی!


این فیلمساز همچنین با اشاره به حضور سعید سهیلی گفت: او عاقبت نقدفروشی و فیلمهایش پرفروش است و من عاقبت نسیه فروشی ام! دست من تنگ است وقتی با یک جوان فیلم اولی کار می کنم و صورتم را با سیلی سرخ کرده ام. نمی شود مرا با سهیلی که فیلمی برای تجارت خوب و گیشه ساخته است، قیاس کرد. سال آینده من فیلمی می سازم که درباره فروشش صحبت می کنم. سینما هنر و صنعت است‌. بعضی فیلمها سلیقه می سازد، بعضی فیلمها سلیقه مصرف می‌کند. بعضی فیلمها را برای حفظ فرهنگ می سازند و... چقدر خوب است که همه فیلمها با مردم ارتباط برقرار کند و بفروشد.


در ادامه برنامه، سعید سهیلی به جمع اضافه شد و علی ضیاء به این نکته اشاره کرد که او هم برای اکران «گشت ارشاد» با مشکلات زیادی روبرو بود اما پای فیلمش ایستاد و کوتاه نیامد.



آنهایی که می گویند ما فانوس دریایی هستیم هم روبروی فیلم ایستادند


روئین تن در پاسخ به این موضوع گفت: من همین که توانستم این فیلم را اکران کنم، خیلی هنر کردم. ما بیش از 300 فیلم اکران نشده در این سینما داریم. فیلمی که بازیگر و ساز و کار تجاری ندارد نمی شود اکران کرد علی جان. به ولله قسم آنقدر ایستادم که توانستم این فیلم را اکران کنم. فکر می کردم وقتی همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر شود، کسانی که اهلش هستند ما را کمک می کنند. اما دیدم متاسفانه آنهایی که می گویند ما فانوس دریایی هستیم هم روبروی فیلم ایستادند. سر هر کوچه ما اسم یک شهید است و آنقدر با شهادت عجین شده ایم که دیگر اسمشان را هم نمی آوریم. مدیران ارزشی و ارزش فروش ما هم اینگونه هستند. من که نمی توانم فریاد بزنم و شعار بدهم. عیبی ندارد یک فیلم من شکست خورد و برای فیلم بعدی می دانم چه کنم.


وی ادامه داد: فیلم من ۸۴ هزار تومان فروخت. یعنی ۷ نفر این فیلم را دیدند. یک سانس ساعت ۱۱ داشت و همین! فروش نداشت و از پرده پایین کشیده شد. البته این فیلم من نبود و تهیه اش کرده بودم نه کارگردانی.


سهیلی در این زمینه اظهار کرد: منظورتان 84 میلیون تومان است یا با من شوخی می کنید؟ 84 تا هزار تومانی؟ ما را گرفته اید؟ عجیب است.


وی تصریح کرد: من به این نتیجه رسیده ام که پر استرس ترین شغل عالم لااقل در ایران سینما است که از زمان نوشتن فیلمنامه استرس شروع می شود و تا بعد از اکران ادامه دارد. من بارها فریاد زدم این همه بیماری و مرضهای لاعلاج به جان اهالی سینما افتاده، علتش چیست؟ مردم می گوید چرا عزرائیل در خانه سینمایی ها را می زند و سراغ باقی اصناف نمی رود. چپ و راست می بینیم که اهالی سینما یا سکته می کنند یا سرطان می گیرند...


گل سرسبد همه هنرها سینما است، اهالی اش کجا به امنیت ملی و وطن لطمه زده اند؟


کارگردان «چار چنگولی» یادآور شد: تا یادم نرفته بگویم برای حبیب کاسه ساز دوست مشترکمان، دوست همه مان، دوست سینما آرزو می کنم همین الان از بستر بیماری بلند شود، یک نفس عمیق بکشد، یک یا حسین (ع) یا علی (ع) و یا زهرا (س) بگوید و اثری از بیماری در او نباشد. علت این همه بیماری امکان ندارد غیر از استرس باشد. بارها بر سر مسئولان سینما فریاد زدم که هنرمندان سینما که به قول علی آقا بدترینشان هم شریف است چه کرده اند؟ گل سرسبد همه هنرها سینما است. کجا به امنیت ملی و وطن لطمه زده اند؟ آنها تمام قد پشت دفاع مقدس ایستادند. استرس مهم ترین دلیلی است که مرض به جان سینمایی ها افتاده است. مسئولان باید فکری به حال سینما کنند که انقدر ما نلرزیم. واقعا ما شبها نمی خوابیم. یک فیلم می فروشد یک بدبختی دارد، فیلمی نمی فروشد 10 تا بدبختی دارد و...


اگر بلایی که سر فیلم روئین تن آمده بود، سر من می آمد، مثل قهرمان فیلمهایم عمل می کردم


سهیلی در پاسخ به این سوال ضیاء که آیا فکر می کند روئین تن پای فیلم خود ایستاده یا نایستاده، تأکید کرد: فیلمسازی دو مرحله دارد، یکی شروع فیلمنامه و نگارش و فیلمبرداری و دیگری مقطع اکران به بعد. هر دو این ها آنقدر اهمیت دارد که هر کدام را رها کنی باخته ای. اگر فیلم من طی یک هفته فقط یک سانس داشت، کاری می کردم که قهرمان های داستان هایم انجام می دهند. قهرمانان تمام فیلمهای من، هیچوقت پایشان به کلانتری باز نشده، شکواییه ننوشته اند و قهر نکرده اند. بلکه یقه طرف را گرفته اند، محکم به دیوار کوبیده اند و حقشان را گرفته اند.


وقتی «گشت ارشاد» را از پرده پایین کشیدند گفتم منتظر سیلی های من باشید


وی ادامه داد: گاهی با این روش موفق بودم و گاهی هم نبودم. همانطور که در گشت ارشاد ۱ می دانید که چه بلاهایی سر من آمد. بعد از اینکه فیلم از پرده پایین کشیده شد، بیانیه ای نوشتم و گفتم برای اکران این فیلم سیلی خوردم و منتظر سیلی های من باشید. وقتی کلاشینکف را ساختم خبرنگاری از من پرسید این همان سیلی است که می گفتید؟ من هم گفتم این فقط یک نیشگون بود، سیلی ها در راه است. ما اهالی سینما برای مردم و کشور زحمت می کشیم، اگر فیلمی را با مشقت بسازیم و در چرخه اکران نابود شود، من هیچوقت سکوت نمی کنم.


این روزها هیاهو و فالوور بالا ملاک است


روئین تن در این خصوص تصریح کرد: این روزها هیاهو و فالوور بالا ملاک است. من منت دار مردم هم هستم که کار فرهنگی می کنم. فیلم من به خاطر اینکه آرتیست نداشت در گروه نمی توانست اکران شود. وقتی در اکران آزاد فیلم مرا پایین می کشند بروم و بزنمشان؟ من باید باختن را هم بلد باشم. من پای همه اتفاقات «دل شکسته» و «دنیا» و «زمهریر» ایستادم و کوتاه نمی آیم. یکی از مفاخر ایران که سالمرگ او هم است، فیلمهای او در ایران نفروخت. همه دنیا به خاطر کیارستمی می ایستند اما فیلم شیرین کیارستمی در ایران موفق نبود. آقایی که برای من فیلم ساخته افشین محمودی نویسنده خوب و کارگردان متوسطی است که این فیلم را ساخت. سکوت من به خاطر ایمانی است که به این اثر دارم. ما کار هنری می کنیم که نزنیم. این پس فطرتی و ناجوانمردی پنهانی که در جامعه ما و سیاست و فرهنگ و ورزش ما است خیلی بد است.


به صنف اعتقاد ندارم


وی ادامه داد: شاید اگر تجربه الانم را داشتم، سر اکران این فیلم قدری هیاهو می کردم. من عضو هیچ صنفی در سینما نیستم چون به صنف اعتقاد ندارم و صنف دنیا را به اندازه اعضایش می بیند. من به کار سعید سهیلی هم اعتراض دارم، چون متولی امامزاده بد است، امامزاده را که آتش نمی زنند.


روئین تن یادآور شد: من این فیلم را دوست دارم و به آن افتخار می کنم. اما لابد درباره اکرانش اشتباه کرده ام. فیلمی که سعید سهیلی ساخته قد و قامت ایستادن و جنگیدن را دارد، برخی فیلمها این پتانسیل را ندارند. او هم برای همه فیلمهایش چنین کارهایی نکرده است.


سازندگان فیلمهای بی مخاطب، از مردم دور هستند


سهیلی در ادامه گفت: ما باید ببینیم ریشه این اتفاقات کجاست. بحث فروش را کنار بگذاریم و به بحث مخاطب بپردازیم. فیلمسازانی که در جذب مخاطب دچار مشکل هستند علت اصلی مشکلشان دور شدن از مردم و ذائقه شان است. در نزدیک شدن به مردم است که می توانی سلیقه، ذائقه، تفکر و میل او را پیدا کنی، یعنی حتما باید مترو سوار شوی و...


روئین تن تأکید کرد: آخر باید به فیلمسازان اول فرصت آزمون و خطا داد. بعضی اتفاقات است که گذر زمان شامل آن می شود تا جا بیفتد. من موقعی که فیلم خودم را بسازم، نقش اولم را با افتخار به وحید جلیلوند می دهم. فیلم به آدم می گوید چکار کن. . من به عنوان علی روئین تن اگر فیلمی بسازم و مردم با دیدن آن به شعف نیایند، می میرم. اما من به عنوان تهیه کننده باید بگذارم کارگردان رویای خودش را دنبال کند و فیلم او عین خودش باشد و فرمول خودش را برود. من بلد نیستم هیاهو کنم و دلم نمی خواهد این کار را کنم.


نفروختن فیلم‌ها یعنی ناکامی و فروختن فیلم‌ها هم یعنی کامیابی سینما، فرقی نمی کند فیلم من یا رفیقم یا رقیبم باشد


سهیلی نیز در این زمینه گفت: فیلم‌هایی هستند که در کنار مردم می ایستند. نگرانی، دلشوره و دغدغه مردم را لحاظ و پچ پچ های مردم را فریاد می کند نه اینکه منکر فریادهای آنها شود. مثلا حالا مردم نیاز به خندیدن دارند و ما فیلم های تلخ بسازیم. فیلمهایی هم هستند که در مقابل مردم می ایستند و محکوم به شکست هستند. نفروختن فیلمها یعنی ناکامی و فروختن فیلمها هم یعنی کامیابی سینما، فرقی نمی کند فیلم من یا رفیقم یا رقیبم باشد.


سری جدید «فرمول یک» به تهیه کنندگی افشین حسین خانی، هر روز ساعت 17:30 تا 19 از شبکه یک سیما روی آنتن می رود و روز بعد ساعت 7:45 بازپخش می شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب