ارزش افزوده دانشگاهها و تاثیر آن در اقتصاد ایران به روایت آمار/ اعتبارات دانشگاههای دولتی بیش از 2 برابر درآمد دانشگاه آزاد اسلامی است
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی با درآمدهایی که کسب کرده توانسته امکانات آموزشی مناسبی برای محصلان خود به وجود آورد و داوطلبان آموزش عالی را ترغیب کند تا این دانشگاه را انتخاب کنند. مطالعات آماری در سال 93 نشان میدهد که اعتبارات دانشگاههای دولتی بیش از 2 برابر درآمد این دانشگاه است و این در حالی است که دانشگاه آزاد اسلامی توانسته تقریبا نیمی از علاقهمندان به تحصیل را به خود جذب کند.
در همین زمینه کوروش جوادی پاشاکی، کارشناس مسئول حساب تولید اقتصاد آموزش و دفتر حسابهای اقتصادی مرکز آمار ایران در یک گزارش آماری، وضعیت اقتصادی دانشگاه آزاد اسلامی و سایر دانشگاههای دولتی را بررسی و مقایسهای از میزان ارزش افزوده دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه علمی کاربردی و موسسات غیرانتفاعی ارائه کرده است.
بر اساس این گزارش؛ بعد از انقلاب اسلامی ابتدا واحدهای دولتی تنها عرضهکنندگان آموزش عالی دولتی بودند. با شروع جنگ تحمیلی عراق بر ایران و افزایش هزینه بودجه جاری دولت و از سوی دیگر رشد جمعیت 3/9 درصد آن دوره، امکان پذیرش همه متقاضیان آموزش عالی نبود. با حمایت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی (ره) و تدبیر و اندیشه آیتالله هاشمی رفسنجانی و برخی مدیران ارشد نظام و با مشارکتهای مردمی، اولین دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفت و تحت نظام واحد به نام سازمان مرکزی، رهبری و هدایت شد و به سمت نیازهای بازار کار رفت و در بخشهای مختلف اقتصاد کشور و براساس رشد جمعیت در اقصی نقاط کشور توسعه و گسترش یافت. امروزه با توجه به تحریمهای اقتصادی و در راستای نظام اقتصاد مقاومتی، باید از منابع و ظرفیتها بهینه استفاده شود. این امر موجب کاهش بار مالی در اقتصاد آموزش عالی خواهد شد.
در این گزارش به موضوع بودجه دولت برای آموزش عالی در سال 94 اشاره شده و آمده است: «بر اساس قانون بودجه سال 1394، اعتبارات بودجه جاری دولت برای همه مقاطع آموزش دولتی بالغ بر 9 هزار و 880 میلیارد تومان اعتبارات هزینه جاری آموزش عالی دولتی در نظر گرفته شد. به نظر میرسد با این وجود رشد اعتبارات برای آموزش عالی دولتی، فشار مالی بیش از حد به دولت تحمیل میکند که دولت ناچار میشود به سمت فروش خدمات آموزش عالی به خانوارها پیش رود. بررسی هزینه درآمد خانوارها در سال 1392، گویای این واقعیت است که خانوارهای کشور برای شهریه به دانشگاههای دولتی (دوره شبانه و پردیس) 1433 میلیاد تومان پرداخت کردهاند. همچنین در مطالعات و محاسبات اعتبارات جاری دولت، بخش آموزش عالی نشان میدهد، هزینه سرانه هر دانشجو در دوره عالی دولتی 6/9 میلیون تومان است که به مراتب بیشتر از دانشگاههای خصوصی است، درحالیکه سرانه دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی 2/6 میلیون تومان است. دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1393 به میزان 4 هزار و 403 میلیارد تومان درآمد داشت، در حالیکه اعتبارات دانشگاههای دولتی در سال 1393 برابر 9 هزار و 880 میلیارد تومان یعنی 2/24 برابر دانشگاه آزاد اسلامی بود.
ارزش افزوده دانشگاه آزاد اسلامی
نتایج این گزارش نشان میدهد در سال 1370 ارزش ستانده یا ارزش تولید کل دانشگاه آزاد اسلامی در آن سال برابر 54 هزار و 597 میلیون ریال بوده و از این رقم به میزان 7 هزار و 361 میلیون ریال یعنی 13/5 درصد صرف هزینه واسطهای شده و به میزان 47 هزار و 236 میلیون ریال یا 86/5 درصد از کل تولید ارزش افزوده ایجاد کرده است.
در سال 1393 نیز میزان کل درآمد یا ستانده دانشگاه آزاد بیش از چهار هزار و 35 میلیارد تومان و به میزان 27/74 درصد هزینه واسطهای خدمات آموزشی پرداخت شده و به 63/2 ایجاد درآمد برای خانوار داشت و بعنوان حقوق و دستمزد به کارکنان پرداخت شده است. ارزش کل موجودی سرمایه دانشگاه آزاد اسلامی در سال مورد نظر به میزان 4 هزار و 475 میلیارد تومان است و از این رقم، ارزش موجودی سرمایه در ساختمان 4 هزار و 115 میلیارد تومان و در ماشین آلات و تجهیزات اداری 359 هزار میلیون تومان است.
همچنین نگارنده این گزارش آماری، چند جدول مقایسهای از عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی تهیه کرده است که در ادامه میآید:
انتهای پیام/