متن و حاشیه جشن شب بازیگر؛ شیرینزبانی هنرمند 103 ساله/ جعفر والی: خدا این شبها را زیاد کند + تصاویر
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در این جشن اعلام شد که شب بازیگر اجراکنندهای ندارد و بخشهای مختلف بدون حضور مجری پیش خواهد رفت. این مراسم شامل چندین مراسم بزرگداشت بود که هریک از آنها با پایین آمدن تصویر آن هنرمند از سقف صحنه آغاز میشد.
بزرگداشت پری امیرحمزه
در مراسم بزرگداشت پری امیر حمزه، تابلوی عکس او به مخاطبان نشان داده شد و این هنرمند به دعوت حمیدرضا نعیمی کارگردان این مراسم روی صحنه آمد. وی در قالب سخنرانی کوتاهی گفت: «تشکر میکنم خدا را که بعد از سالهای نه چندان دور همه دوستان و همکاران را دراین جمع زیارت میکنم. همچنین از برگزارکنندگان این برنامه متشکرم که دوباره فضای صحنه و دلهره شروع بازیگری روی صحنه را برایم ایجاد کردند.»
وی افزود: «سالها است که روی صحنه تئاتر نیامدهام. من تئاتر را با عشق شروع کردم و در آن زمان پولی نبود حتی پنجهزار تومان و یا حتی هزار تومان. گرسنگیهایش را کشیدیم پیادهرویهایش را هم کشیدیم تا امروز، اما همراه عشق بودیم، عشق به تئاتر بود چون اصلاً من با مادیات بیگانه هستم و هیچوقت به خاطر پول بکگراند پشت سرم را خراب نکردهام. همانطور که زندگی میکردم هنوز هم همانم. من از همه چیز راضی هستم همیشه از خدای خود رضایت دارم چون وقتی خدای خود را دارم دیگردیگر چیزی نمیخواهم همه چیز دارم.»
وی ادامه داد: «خوشحالم که دوستانم اینجا تشریف دارند. خدای بزرگ که صاحب هستی است همه ما را نگه داشته که امروز همدیگر را ببینیم و لبخندی روی لبانمان باشد. امیدوارم آنقدر باشیم که سعادت و تحقق آرزوی هم را ببینیم.»
امیر حمزه در پایان گفت: «پول یعنی خانه خراب کن و ثروت یعنی دیوانگی. اگر به دنبال مال باشیم وقتی میرویم آن طرف هیچ چیز به داد ما نمیرسد.»
در همین لحظه فریده سپاه منصور با حضور روی صحنه گفت: «امیر حمزه پیشکسوت من است و من کوچکتر از آن هستم که هدیهای تقدیم او کنم امیدوارم مرا ببخشد.»
سپاه منصور مدالیوم ویژه شب بازیگر تئاتر را به پری امیرحمزه تقدیم کرد و وی نیز پس از دریافت مدالیوم گفت: «این هدیه را از طرف همه شما گرفتهام و خیلی هم دوستش دارم و امیدوارم عمری باشد تا مدتی بتوانم آن را هر روز در منزلم مشاهده کنم.»
بزرگداشت بهمن صادقپور
در بخش بعدی این مراسم قسمتی از نمایش «سقراط» اجرا شد و سپس نوبت به بزرگداشت بهمن صادقپور رسید.
بهمن صادقپور نیز اظهار کرد: «42 سال است که تئاتر کار میکنم و تمام خستگیها و غمها و ناراحتیهای تئاتر را دوست دارم زیرا غمش غم مطبوعی است و خستگیاش به گونهای است که آدم دوست دارد در تنش بماند. غم تئاتر موها را سفید میکند ولی دل را جوان میکند و من دلم جوان است. امیدوارم دستندرکاران این برنامه فکری به حال خانه تئاتر و تئاترکاشان کنند.»
وی با به پایان رساندن سخنانش با قرائت بیت شعری از حافظ مدالیوم ویژه این مراسم را از جعفر والی دریافت کرد.
خدا این شبها را زیاد کند
والی نیز خطاب به حاضران در سالن تصریح کرد: «خوشحالم که بعد از مدتها باز در جمع شما هستم. شب قشنگی است و همه دور هم هستیم و همدیگر را میبینیم و بعد با نازنینهایی چون امیرحمزه و صادقپور برخورد میکنیم که سالیان سال لذت بردند و رنج کشیدند و سربلند بودند.»
وی ادامه داد: «امشب شب تئاتر است شب همدلی و همزبانی است، خدا این شبها را زیاد کند. به قول شکسپیر دنیا صحنه است و ما بازیگر آن هستیم ولی اینکه هنرمند میشود مقوله دیگری است. صادقپور عمری در این راه گذراند و خاک صحنه خورد و زجر کشید و شادی کرد و امروز در جمع ما و در کنار ما و با ما است.»
حامیان دوازدهمین شب بازیگر تئاتر
در بخش بعدی بهزاد فراهانی روی صحنه آمد و گفت: «ما به حضور شما مینازیم، وقتی شما باشید ما هم هستیم همانطور که وقتی شما باشید تئاتر هم وجود دارد.»
وی در ادامه بیانیه انجمن بازیگران را برای حضار خواند و در ادامه در خصوص گروه موسیقی مازندرانی که به سرپرستی محسنپور فعالیت میکند توضیحاتی را ارائه کرد.
فراهانی با تشکر از زحمتکشان و مدیر عامل خانه تئاتر از حامیان این مراسم تشکر کرد و در معرفی آنها اعلام کرد: «کانون تبلیغات نور، لابراتوار اخوی که لوازم بهداشتی سیگل را تولید میکند، صنایع چرمی درسا، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، شهرداری منطقه 11، معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران،معاون وزیر مسکن و شهرسازی ما را در برپایی این مراسم یاری کردند.»
وی درپایان سخنانش درباره مدالیوم توضیحاتی را به حاضران ارائه کرد.
در بخش بعدی مراسم نماهنگی از یاسر خاسب و زندهیاد بهرام ریحانی پخش شد و سپس یاسر خاسب با حضور روی صحنه به اجرای زنده پرداخت. وی در سخنرانی کوتاهش گفت: «این اجرا را به یاد بهرام ریحانی اجرا کردم چون چند ماه پیش در جشنواره تئاتر فجر سال گذشته که شاید بیش از چند ماهی از آن نمیگذرد این اجرا را در تالار حافظ روی صحنه بردیم. در حالی که جسم ریحانی در حال حاضر ما را ترک کرده است ولی یادش همیشه با ما است و من با استفاده از این فرصت از او و مجید بهرامی یاد میکنم.»
بزرگداشت علی رامز
بخش بعدی این مراسم به بزرگداشت علی رامز اختصاص داشت و رامز با حضور روی صحنه گفت: «شاید حدود یک سالی باشد که دوستان را ندیده باشم ولی اینقدر خوشحالم که همه دوستان را در کنار هم زیارت میکنم. همچنین از خانه تئاتر که این بساط را جور کردند که همه دوستان جمع شوند نیز متشکرم. من همه را به خدا میسپارم که همه را سالم و خندان نگه دارد.»
سپس هادی مرزبان مدالیوم این بخش را به رامز تقدیم کرد.
مرزبان گفت: «برای من افتخار بزرگی است که این هدیه را به یار دیرینهام، استادم، رفیقم و راهنمایم در تمام کارهایی که تا الان اجرا کردهام تقدیم کنم. خوشحالم که این وظیفه به من محول شده که بیایم و بگویم خسته نباشی علی جان، دورت بگردم.»
وی افزود: « 42 سال است که در کنار علی رامز هستم و خیلی شبها و روزهای زیادی را با هم گذراندهایم. بعد علاوه بر اینکه در دانشکده خدمتش بودم در سال 1363 در اولین نمایشم که از رادی روی صحنه میبردم (نمایش «پلکان») نقشی به وی محول کردم و حال که 32 سال از آن گذشته است او نه تنها بازیگر خوب من و راهنمای صحنه من بلکه پدر گروه و راهنمای من در زندگی است.»
بزرگداشت مهین سیسیپور
سپس بخش بعدی بزرگداشت آغاز شد که به مهین سیسیپور اختصاص داشت.
این هنرمند هرمزگانی جملاتش را با این شعر آغاز کرد: «بیا تا قدر یکدیگر بدانیم/ که تا ناگه زیکدیگر نمانیم جمع شدن این همه هنرمند تنها نشان دهنده زنده بودن تئاتر و هنر ما است. تا نفس هست هم نفس هم باشیم. استان هرمزگان تنها در حوزه تئاتر فعال نیست بلکه در بخش موسیقی نیز هنرمندان فعالی دارد.»
سپس ژاله صامتی مدالیوم این هنرمند تئاتر از استان هرمزگان را به وی اهدا کرد.
بزرگداشت پرویز شاهینخو
در بخش بعدی برنامه پرویز شاهین خو که یکی از هنرمندانی بود که برایش مراسم بزرگداشت برگزار شد، عنوان کرد: «هنرمند پایه دین دارد و نه رنگ سیاست. هنر هنر بود ای مردم هنرپرور. شادمان هستم که بعد از 103 سال عمر هنوز به یاری آن نیروی کلی که کون و مکان را به گردش در میآورد زنده هستم تا چنین روزی را ببینم. جداً خیلی خوشحال و شادمانام.»
وی با یادآوری اینکه از 12 سالگی وارد تئاتر شده است خاطراتی را بازگو کرد و بارها مورد تشویق حاضران قرار گرفت.
جمشید مشایخی که در کنار خسرو حکیم رابط برای اهدای مدالیوم روی صحنه آمده بود وقتی شور و هیجان حاضران را نسبت به شیرین زبانی هنرمند 103 ساله دید به نشانه احترام به این پیشکسوت دوبار از سخنرانی پرهیز کرد تا استاد به بازگویی خاطراتش بپردازد.
اینکه کسی در صنعت یا ورزش مقامی دارد به تئاتر چه؟
مشایخی سپس یادآور شد: «در سال 1377 هادی مرزبان از من دعوت کرد تا در نمایش «شب روی سنگفرش خیس» بازی کنم. من کارم را با تئاتر آغاز کرده بودم ولی چند سال از صحنه تئاتر دور بودم بنابراین از وی خواهش کردم تا یک ماه با من تمرین کند تا خود را به دیگران رسانم .»
وی سپس اعلام کرد: «عزیزانم ممکن است کسی در صنعت و یا ورزش مقامی داشته باشد این به تئاتر چه ربطی دارد؟ من از همین جا دست همه را میبوسم و آرزویم بزرگی شما گلهای ایران است. من خاک پای همه شما عزیزان هستم.»
در بخش بعد خسرو حکیم رابط تاکید کرد: «اولین باری است که در حضور شما ایستادهام زیرا من روی صحنه تئاتر بازی نکردهام بلکه با قلمم قدم زدهام.»
وی در اشاره به شرح حال خود این قطعه شعر را قرائت کرد: «دل را ببین دل را ببین در بزم جانان آمده/ سرواژگون، تن غرق خون/ افتان و خیزان آمده»
حکیم رابط سپس قطعه شعری از فریدون مشیری با این مضمون خواند: « می توان رشته این چنگ گسست / می توان کاسه آن تار شکست / می توان فریاد داد: هان، ای طبل گران / زین پس خاموش بمان / به چکاوک اما نتوان گفت مخوان!»
معرفی برگزیدگان شب بازیگر تئاتر
بخش بعدی این مراسم به معرفی برگزیدگان بازیگری سال 1393 اختصاص داشت.
در این جشن فرزانه کابلی بازیگر نمایش«تانگوی تخم مرغ داغ» مورد تقدیر قرار گرفت. کابلی پس از دریافت هدیه ویژه این مراسم گفت: «قربون همه شما برم بخصوص قربون شما آقای مرزبان زیرا اینجایی که هستم همه از شماست. »
وی خطاب به حاضران گفت: «خیلی شبها بحث و جدل بر سر نقشی که بازی میکردم داشتیم . مرزبان برای من خیلی زحمت کشید تا من را به این نقش نزدیک کند. من به شما خانم مقتدی تعظیم میکنم چون از شما خیلی چیزها یاد گرفتم، همچنین از علی نصیریان و امین زندگانی و تمام کسانی که در این کار بودند متشکرم.»
وی ادامه داد: «من از تمام کسانی که من را در این کار دیدند متشکرم. من ذرهای هستم زیر پای شما و باز هم، بازهم، بازهم روی صحنه میآیم. با همین آقای مرزبان هم میآیم.»
سپس نسیم افشارپور به عنوان استعداد ویژه سال گذشته تئاتر معرفی شد.
وی در جملاتی کوتاه از حمید سمندریان یاد کرد و از کسانی که به تماشای آثار جوانان پرداختهاند تشکر کرد.
سپس پوریا رحیمی سام بازیگر نمایش «آخرین نامه» مورد تشویق حاضران قرار گرفت. همچنین از دیگر برگزیدگان این دوره جشن شب بازیگر الهام کردا بازیگر نمایش «هم هوایی» بود.
کردا پس از حضور روی صحنه عنوان کرد: «برایم ارزشمند است که از هم صنفم جایزه میگیرم، جایزهای غیردولتی که قطعاً هم برای بازیگران مهم است. »
وی که جایزه خود را از دست ستاره اسکندری گرفته بود گفت: «برای من جایزه گرفتن بدون ستاره خیلی سخت است چون بین ما هیچ تفاوتی نبود و با احترام به نظر داوران باید بگویم اگر هر یک از سه بازیگر نمایش هم هوایی به دلایلی حضور نمییافتیم کار برای دو نفر دیگر سخت میشد.»
در بخش دیگر این مراسم محمد علیمحمدی بازیگر نمایش«قصه طهر جمعه» به عنوان برگزیده دیگر معرفی شد.
هانا کامکار بازیگر نمایش «ترانههای محلی» نیز از دیگر برگزیدگان جشن شب بازیگر تئاتر بود که در سخنانش اظهار کرد: «این جایزه برایم ارزش عجیبی دارد چرا که آن را از اهالی تئاتر میگیرم و این برایم اتفاق باشکوهی است.من این جایزه را به تمام زنان کرد سرزمینم تقدیم میکنم و به آنها میگویم اگر بخواهیم و تلاش کنیم میتوانیم هر آنچه صلاح است را با لطف خدا بدست آوریم.»
ستاره اسکندری که به خاطر بازی در نمایش «هم هوایی» برگزیده شده بود نیز بیان کرد: «خوشحالی مضاعف ما برای این است که این جایزه نشان تئاتر دارد و بویی از وابستگی به جایی ندارد جز تئاتر. تئاتر یعنی عشق به زندگی»
در بخش بعدی علی سرابی بازیگر نمایش«هم هوایی» آخرین برگزیده دوازدهمین دوره شب بازیگر تئاتر معرفی شد.
در پایان این مراسم بهرام افشاری و دیگر کاندیداهای شب بازیگر تئاتر بر روی صحنه تالار وحدت عکس سلفی گرفتند.
این مراسم با حضور آتش تقیپور، ژاله صامتی، جهانبخش سلطانی، هادی مرزبان، فرزانه کابلی، مهدی شفیعی مدیر اداره کل هنرهای نمایشی، جمشید مشایخی، جعفر والی، محمودرضا رحیمی،کاظم هژیر آزاد، خسرو احمدی، ایرج راد، بیژن افشار، فرهاد تجویدی ناهید مسلمی، بهرام افشاری، پرویز پور حسینی، رضا رویگری، رضا بابک، خسرو شهراز و یاسر خاسب برگزار شد.
گزارش از ناهید منصوری
انتهای پیام/