شهریار عباسی: کم شدن مداخلههای دولتی و شبه دولتی در حوزه کتاب، میتواند بهترین اتفاق برای بازار کتاب باشد
شهریار عباسی که از ابقای دولت یازدهم و ریاست جمهوری حسن روحانی حمایت کرده بود، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا گفت: «برای ما اهل فرهنگ، روشن است که نگاه این جریان به فرهنگ و هنر، نگاه بازتری است. این جریان البته از دوره اصلاحات آغاز شد و از سوی آقای روحانی هم به رسمیت شناخته شده است.»
وی در پاسخ به این سوال که مطالبه او از رئیسجمهوری منتخبش چیست، افزود: «واقعیت این است که من انتظار زیادی ندارم. همین که با اهالی فرهنگ و کتاب، کاری نداشته باشند و بگذارند مسائلشان را خود اداره کنند، کافی است. البته این همان رویکردی است که دولت نیز پیگیر آن بوده و از آن حمایت کرده است.»
این نویسنده تاکید کرد: «دیگر دوره سوبسید و حمایت گذشته و مطالبه حمایتها و تشویقها، حتی میتواند باعث تخریب و فساد شود؛ بنابراین تنها انتظار من، ایجاد امنیت برای نویسندگان است.»
وی توضیح داد: «مداخله دولت و جریانهای شبهدولتی با نویسندگان و آثار ادبی باید رفع شود. البته این مساله تنها در اختیار دولت و رئیس جمهوری نیست؛ آنچانکه دیدهایم گاهی چند نفر به تصمیم خود، مانع از برگزاری یک برنامه رسمی و دولتی در حوزه فرهنگ و هنر میشوند.»
نویسنده آثاری همچون «زنی پنهان در میان واژهها» و «میخواهم یک نامه کوتاه بنویسم» خاطرنشان کرد: «در حوزه کتاب کمتر شاهد چنین ورودهایی بودهایم؛ شاید به دلیل اینکه در کشور ما، کمتر کسی کتاب میخواند.»
عباسی ضمن بیان اینکه دولت نمیتواند کاری برای بازگرداندن رونق کتاب و کتابخوانی انجام دهد، توضیح داد: «اگر در سالهای اخیر شاهد رونق بازار موسیقی و سینما بودهایم، دلیلش این است که دولت فضای کار را برای فعالان این حوزهها باز کرده و امنیت لازم را برایشان ایجاد کرده است. این همان کاری است که در حوزه کتاب نیز باید رخ دهد.»
وی افزود: «البته دلایل مختلفی وجود دارد که سر راه کتابخوانی و رونق بازار کتاب میشوند؛ دلایلی مثل تکنولوژیهای جدید، گروههای اجتماعی، مردمی که سطحی شدهاند و... ولی همچنان معتقدم تنها کاری که دولت میتواند بکند، اول سپردن امور به اهالی کتاب (نویسنده، ناشر و...) و دوم ایجاد فضای امن برای کار.»
برنده جایزه جلال آلاحمد درباره ممیزی گفت: «ممیزی در دنیا منسوخ شده است. وقتی کتابی منتشر میشود، باید بتواند بدون واسطه با مردم و بازار ارتباط برقرار کند و اگر خطایی هم در این زمینه رخ دهد، مانند هر حوزه دیگری دادگاه باید اعلام نظر کند.»
نویسنده «سایههای بلند» و «هتل گمو» با بیان اینکه نباید از دولت دوازدهم نیز انتظار داشت که بتواند ممیزی پیش از انتشار کتاب را بردارد، ادامه داد: «کم شدن مداخلههای دولتی و شبه دولتی در حوزه کتاب، میتواند بهترین اتفاق برای بازار کتاب باشد. باید اجازه داد تا نویسندگان و پدیدآورندگان کتاب به مردم نزدیک شوند؛ نه اینکه مردم همواره کتابها را سانسور شده بدانند و با بیاعتمادی از کنار آنها بگذرند.»
انتهای پیام/