دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 فروردين 1396 - 09:53

5 برنامه عجیب و باورنکردنی ترامپ برای سوریه

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری جدید آمریکا درباره سوریه چه برنامه‌ای دارد؟ پاسخ به این سوال بسیار سخت است؛ چون بعید است واقعا خود ترامپ هم از این برنامه خبر داشته باشد.
کد خبر : 170976

به‌گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از وب‌سایت گاردین، روز سه‌شنبه رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا به مسکو سفر کرد؛ سفری که تصور می‌شود در آن درباره سرنوشت بشار اسد مذاکره خواهد شد.


در همین حال، جهان در حال تلاش است بداند واقعا برنامه ترامپ برای سوریه چیست؟ برای سال‌ها ترامپ علیه مداخله در جنگ سوریه جز برای سرکوب داعش سخن می‌راند. به‌نظر می‌رسد این سیاست، جمعه شب گذشته و پس از حمله موشکی به پایگاه هوایی الشعیرات به پایان رسید.


پس از این حمله، مشاوران ترامپ گفتند همین تک حمله، اهداف آمریکا در سوریه را محقق می‌کند اما به فاصله چند روز بعد اظهار نظرهای متناقضی شنیده شد. این تناقض‌ها نشان می‌دهد که ترامپ و تیمش پنج برنامه مختلف، متضاد و عجیب درباره سوریه را پیش برده‌اند.


سیاست اول: بشار اسد می‌تواند در قدرت بماند: از 2013 تا 30مارس 2017 (10 فروردین 96)


برای سال‌ها دونالد ترامپ به عنوان یک شهروند عادی و همچنین در زمان کارزار انتخاباتی عملا مشکلی با بقای بشار اسد در قدرت نداشت. او معتقد بود که آمریکا باید از ورود به یک جنگ در منطقه خاورمیانه خودداری کند. ترامپ می‌گفت آمریکا نباید یک رهبر سیاسی دیگر که مورد حمایت روسیه است از کار برکنار کند.


او می‌گفت: اولویت آمریکا مبارزه با داعش است و اسد نیز در حال انجام همین کار است. در روز 30مارس (10 فروردین 96) سفیر منتخب ترامپ در سازمان ملل متحد، یعنی نیکی هیلی گفت که «آمریکا باید نبردهایش را انتخاب کند.»


وی گفت که اولویت آمریکا دیگر تمرکز بر رفتن بشار اسد نیست. در همان روز تیلرسون در ترکیه گفت: «مسائل بلند مدت (از جمله سرنوشت بشار اسد) باید توسط مردم سوریه تعیین شود.» این موضع‌گیری‌ها نشان می‌داد که آمریکا دیگر علاقه‌ای به برکناری بشار اسد ندارد. به همین دلیل بود که سناتور جان مک کین گفت که به واسطه مواضع تیلرسون و هیلی کاملا ناامید شده است. پنج روز پس از این مواضع، حادثه خان شیخون رخ داد و 70 نفر در اثر حملات شیمیایی جان خود را از دست داده‌اند.


سیاست دوم: اسد باید برود؛ پس از حمله شیمیایی: پنج و شش آوریل 2017 (16 و 17 فروردین)


یک روز پس از انتشار تصاویر قربانیان حادثه خان شیخون، ترامپ کاملا مواضعش را تغییر داد و گفت اسد بسیاری از خطوط قرمز را رد کرده و او برنامه‌ای برای تلافی دارد.


چند ساعت پیش از آنکه 59 موشک کروز توماهاوک به سمت سوریه پرتاب شوند تیلرسون اعلام کرد که ترامپ در حال برنامه‌ریزی برای پاسخ به اسد است. او همچنین افزود: «نقش اسد در آینده سوریه نامشخص است. با اعمالی که او انجام داده است به‌نظر می‌رسد که او هیچ جایگاهی برای هدایت مردم سوریه نخواهد داشت.» ساعاتی بعد حمله به پایگاه هوایی الشعیرات انجام شد.


سیاست سوم: معضل اصلی استفاده از سلاح‌های شیمیایی است و نه بشار اسد: 6تا 10آوریل (17 فرودین تا 21 فروردین)


چند ساعت پس از انجام حملات موشکی به سوریه، مک مستر مشاور جدید امنیت ملی ترامپ گفت: «حملات آمریکا به‌گونه‌ای طراحی شده بود که توانایی سلاح‌های شیمیایی سوریه از بین برود.» تیلرسون نیز گفت: «حملات آمریکا به قصد کاهش توانایی شیمیایی سوریه انجام شده است.»


پس از مک مستر و تیلرسون نوبت به جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا رسید تا اظهارات مشابهی داشته باشد. هیچ کدام از این افراد به ارتباط این حملات با ضرورت برکناری اسد از قدرت حرفی نزدند.


سیاست چهارم: حمله به داعش در اولویت است و بود و نبود اسد در قدرت به موافقت روسیه بستگی دارد: 9 آوریل 2017 (20 فروردین)


مقامات آمریکایی مجددا به مواضع سابقشان بازگشتند. تیلرسون در روز 9 آوریل 2017 (20 فروردین) گفت: «اولویت ما در درجه نخست شکست داعش است.» او همچنین گفت که آمریکا تلاش می‌کند تا واسطه توافق صلح میان طرف‌های جنگ در سوریه باشد.


او همچنین گفت که امیدوار است با همکاری با روسیه از نفوذ مسکو برای دستیابی به ثبات در سوریه استفاده کند. در حالی که وی پیشتر از برکناری اسد خبر داده بود اینک از ایجاد ثبات با حضور بشار اسد سخن می‌گفت.


هیلی اما اظهارات دیگری داشت. او گفت که نمی‌تواند تصور کند که چگونه صلح در سوریه با حضور اسد قابل انجام است. مک مستر نیز گفته بود بسیار دشوار است که با حضور رژیم اسد به یک راه‌حل سیاسی رسید. این نشان می‌دهد که مهم‌ترین شخصت‌های دولت ترامپ درباره سیاست خارجی در این تاریخ فاقد هرگونه هماهنگی با یکدیگر هستند.


سیاست پنجم: آمریکا به حملات بشکه‌ای سوریه پاسخ خواهد داد: 10آوریل 2017 (21 فروردین)


شان اسپایسر، دبیر رسانه‌ای کاخ سفید دو روز پیش اعلام کرد که ترامپ ممکن است به حملات با بمبهای بشکه‌ای واکنش نشان داده و مجدد به سوریه حمله کند.


اما جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا در همان روز و ساعاتی بعد اعلام کرد که حمله آمریکا به پایگاه هوایی الشعیرات یک حمله هدفمند علیه سلاح‌های شیمیایی سوریه بوده است. او هیچ اشاره‌ای به بمب‌های بشکه‌ای نداشت.


این موضوع و این دست مواضع متعارض نشان از اوج به هم ریختگی برنامه‌های ترامپ درباره سوریه دارد. موضوعی که نه تنها مقامات اصلی دولت آمریکا را درباره سوریه گیج کرده بلکه کشورهای طرف آمریکا را نیز به دشواری‌های متعددی انداخته است.


ترجمه: هانا اسمخانی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب