دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 فروردين 1396 - 12:15

معارفه رئیس جدید کتابخانه ملی/ وزیر فرهنگی که رئیس کتابخانه ملی شد و رئیس کتابخانه‌ای که وزیر فرهنگ شد/ توضیح مسجدجامعی درباره نپذیرفتن ریاست کتابخانه ملی

مراسم تودیع و معارفه سیدرضا صالحی‌امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی و اشرف بروجردی رئیس جدید این سازمان، صبح امروز دوشنبه 21 فروردین ماه در سالن همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد.
کد خبر : 170635

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در ابتدای این مراسم، غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی به عنوان اولین سخنران در جایگاه حاضر شد و گفت: «بر اساس اساسنامه سال 69، کتابخانه ملی شأنیتی را به دست آورد که در کمتر کشوری وجود دارد و در سال 83 با پیگیری‌های آقای بجنوردی رئیس وقت کتابخانه ملی و رئیس‌جمهوری وقت، این ساختمان تاسیس شد.»


وی با اشاره به خدمات مدیریتی صالحی‌امیری، افزود: «درباره مدتی که در خدمت ایشان بودیم باید بگویم اسناد ملی در این دوره، حائز جایگاهی بی‌نظر شد و در حال حاضر کمتر فرهیخته‌ای داریم که سازمان را نشناسد، به اینجا نیامده و از مخاطن آن استفاده نگرده باشد.»


معاونت کتابخانه ملی ادامه داد: «من شهادت می‌دهم که هیچ موضوعی درباره سازمان وجود نداشته که ما به آقای صالحی‌امیری انتقال بدهیم و ایشان از آن استقبال و پیگیری نکنند. حتی در بسیاری از موارد خود ایشان پیگیر مسائل بوده‌اند. همچنین مباحثی مانند مسائل رفاهی و دست‌مزدهای کارکنان نیز گواهی دیگر بر مدیریت دلسوزانه ایشان است که همچنان ادامه دارد.»


وزیر فرهنگی که رئیس کتابخانه ملی شد و رئیس کتابخانه ملی‌ای که وزیر فرهنگ شد


حسام‌الدین آشنا مشاور رئیس جمهوری نیز در این مراسم با اشاره به جایگاه کتابخانه ملی گفت: «کتابخانه ملی یکی از مهمترین نهادهای تمدنی جدید در کشور ماست. اگرچه کتابخانه در ایران ریشه تاریخی دارد اما اینکه یک کشور یک کتابخانه ملی تاسیس کند، اتفاق مهمی است و از این حیث تاریخچه کتابخانه ملی، جزو تاریخچه یک ملت به شمار می‌آید.»


وی با اشاره به سابقه مدیریت مدیران سابق کتابخانه ملی افزود: «شناخته شده‌ترین رئیس کتابخانه ملی که از سمت وزارت فرهنگ به این سازمان آمدند، در این جلسه حضور ندارند؛ اما ما قدردان زحمات ایشانیم. پس از او نیز شخصیت فرهنگی و چریکِ اندیشمند؛ یعنی آقای بجنوردی مسئولیت کتابخانه ملی را عهده‌دار شد که نه تنها این سازمان بلکه بنیاد دائره‌المعارف بزرگ اسلامی نیز مدیون زحمات ایشان است.»


آشنا ضمن بیان اینکه باید تلاش‌های روئسای سابق کتابخانه ملی را ارج هاد، گفت: «زمانی یک وزیر فرهنگ به عنوان رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی انتخاب شد و حالا رئیس این سازمان به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شده است.»


مشاور رئیس‌جمهوری درباره دوره ریاست صالحی‌امیری گفت: «ایشان توانستند پژوهشگران و اندیشمندان را از عزلت خارج و از آنان حمایت کنند. همچنین توجه به اسناد ملی و دسترسی آزاد به اطلاعات بدون داشتن یک سازمان اسناد شجاع و فعال مقدور نبود.»


آشنا در ادامه سخنانش به انتصاب اشرف بروجردی به عنوان رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی اشاره کرد و اظهار داشت: «ایشان دست‌پرورده بنت‌الهدی صدر، خواهر امام موسی صدر است. او هم همسر شهید است و هم خواهر شهید و مادری که فرزندان برومندی را به جامعه ما تقدیم کرده‌ است.»


وی افزود: «خانم بروجردی پژوهشگری مطرح در حوزه زنان و اسلام‌پژوهی است و یک مدیر دولتی صاحب سبک به شمار می‌آید. من ایشان را مادر سمن‌های ایرانی می‌دانم که نهایت تلاش خود را در وزارت کشور برای ایجاد سازمان‌های مردم نهاد کشور انجام داد.»


توضیح مسجدجامعی درباره نپذیرفتن ریاست کتابخانه ملی


احمد مسجدجامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این مراسم، با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخانه، گفت: «پدید آمدن کاغذ، جریان تمدن جهت داد وتمدن‌هایی مثل روم و یونان هم به واسطه همین مساله ماندگار شدند. مجموعه نسخ خطی که در ایران و عثمانی و باقی کشورهای شرقی وجود دارد،بیش از 5 میلیون نسخه برآورد شده کو ما در دوره‌های مختلف تاریخ، صاحب کتابخانه‌های بزرگی بوده‌ایم.»


وی افزود: «همیشه در کنار گنجینه‌ جواهرات سلطنتی، کتابخانه‌های سلطنتی در ایران وجود داشته یا اگر شهر ری را عروس دنیا می‌نامیدند، این توصیف وجه معنوی هم داشت که به کتابخانه‌های این شهر برمی‌گردد.»


مسجدجامعی خاطرنشان کرد: «در گذشته، اماکن مختلف خصوصا مساجد صاحب کتابخانه بودند اما الان بیشتر آشپزخانه دارند! همیشه اولین راسته و صنفی که با مساجد در ارتباط بود، کتاب‌فروشان بودن. مثل بازار مسجد جامع و بین‌الحرمین در تهران که محل تاسیس کتاب‌فروشی‌ها بود.»


عضو شورای اسلامی شهر تهران درباره اشرف بروجردی گفت: «دکتر بروجردی از خاندانی می‌آید که در آن ارزش‌های معنوی اینچنینی تجلی داشته است؛ از خاندان علم. انتصاب ایشان را تبریک می‌گویم ضمن اینکه از آقای صالحی‌امیری نیز باید تشکر کرد که بزرگان فرهنگ و اندیشه را به کتابخانه‌ها آوردند، به اعتبار کتابخانه افزود و با ایجاد اندیشگاه ظرفیت‌های علمی آن را بالا برد.»


مسجدجامعی که پیش‌تر به عنوان رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی انتخاب شده بود اما ترجیح داد در شورای اسلامی شهر بماند، درباره تصمیم خود نیز توضیح داد: «روزی که استعفا دادم، دوشنبه بود و رسیدگی به استعفایم به تعویق افتاد تا اینکه روز پنجشنبه حادثه پلاسکو رخ داد و برای من ماندن در شورا، در آن شرایط ضرورت اخلاقی بود؛ نه اینکه کتابخانه ملی را دوست نداشته باشم!»


صالحی‌امیری با کتابخانه ملی خداحافظی نکرد


رضا صالحی‌امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این مراسم، ضمن تقدیر از زحمات و همر‌اهی مدیران این سازمان در دوره ریاست‌ او، گفت: «سازمان دارای ظرفیت‌های بالا و نیروهای انسانی با انگیزه‌ای است که خانم بروجردی می‌تواند در تعالی سازمان از آن‌ها استفاده کند.»


وی افزود: «بر این باوریم که این ملت، بیشتر از این ها شایستگی دارد و رسیدن به اهداف موجود میسر نمی‌شود جز با حضور نظام سیاسی شایسته تا در نهادهای فرهنگی مانند کتابخانه ملی زیر سایه آن فعالیت کنند.»


وزیر فرهنگ اظهار داشت: «اقدامات صورت گرفته در دوره ریاست من، همه با حمایت دولت و دلسوزی شخص رئیس جمهوری محقق شد چرا که فضای امنیت اندیشه و امنیت بیان و قلم را برای ما ایجاد کرد؛ فضایی که اصحاب هنر و قلم با نظام آشتی کنند و این سرمایه بزرگی برای نظام است.»


صالحی‌امیری تاکید کرد: «من با سازمان اسناد و کتابخانه ملی خداحافظی نمی‌کنم و همیشه در کنار این سازمان خواهم ماند.»


کتابخانه ملی و پژوهشگران از تکرار خطاهای تاریخی جلوگیری کنند


محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهوری، سخنران دیگر این مراسم بود. او ضمن بیان این مطلب که انس با کتاب مایه آرامش است، گفت: « برای ایجاد آرامش و انس با فرهنگ در جامعه، وظیفه دولت است. وظیفه ما این نیست که دولت را جانشین اهل فرهنگ کنیم، بلکه وظیفه ما فراهم کردن فضای فعالیت برای آن‌ها است.»


وی افزود: «کتابخانه ملی باید مرکز کنار هم بودن و با هم اندیشیدن برای پژوهشگران ملی باشد. باید این امکان را فراهم کند که حافظه ملی در اختیار حرکت روبه‌رشد جامعه قرار بگیرد. وظیفه سازمان اسناد هم صرفا طبقه‌بندی اسناد نیست بلکه ما نیاز داریم تا از تاریخ معاصر درس بگیریم. بنابرا سازمان اسناد باید موقعیت را برای پژوهشگران فراهم آورد تا به موقع از تاریخ استفاده کنند و مانع از تکرار اشتباهات شوند.»


رئیس دفتر رئیس‌جمهوری تاکید کرد: «آفات و آسیب‌های افراطی‌گری در تاریخ معاصر (چه قبل و چه بعد از انقلاب) را دیده‌ایم و شنیده‌ایم. تجارب باید تبدیل به آموزه شوند تا نسل جدید بداند نتیجه افراطی‌گری و حرف‌های نسنجیده زدن چیست.»


نهاوندیان گفت: «سیاست فرهنگی دولت این بوده که زمینه رشد و شکوفایی اهل فرهنگ را فراهم کند. همچنانکه دین جایگزین انتخاب مردم نیست؛ بلکه به انتخاب مردم کمک می‌کند. وظیفه حاکمیت عادل هم ایجاد زمینه مناسب انتخاب درست است؛ نه تحمیل انتخاب‌های خود به مردم. مردم هم وقتی بدانند امکان انتخاب آزاد و آگاهانه را دارند، آگاهانه انتخاب می‌کنند.»


وی ادامه داد: «ما باید انتخاب‌ها و نتایج آن را برای مردم روشن کنیم. کتابخانه ملی یکی از حوزه‌های مهم است که می‌تواند در این راستا، نقش‌آفرینی کند. در سه‌سال گذشته این سازمان توانسته در حوزه دیپلماسی فرهنگی نقش‌آفرین باشد و در آینده نیز می‌تواند پرچم‌دار باشد؛ آن‌هم در دوره‌ای که دیگران مشغول تصویر‌سازی‌های غیرعقلانی و خشن از ما و اسلام‌اند.»


نهاوندیان با اشاره به وضعیت جهان امروز گفت: «جهان باید بداند و ببیند که ایران اسلامی همچنان که از کار تروریستی ترکیه و عراق ناراحت است، از بمب‌گذاری کلیساهای مصر نیز که به اسم اسلام انجام دشه، ناراحت است. این چهره فرهنگ دینی باید در مناسبات ما ارائه شود و کتابخانه ملی می‌تواند در این زمینه نقش داشته باشد.»


وی با تشکر از تلاش‌های صالحی‌امیری در این سازمان، افزود: «خانم بروجردی چهره ناشناخته‌ای برای اهالی فرهنگ نیست و مطمئنم با مدیریت ایشان، کتابخانه ملی امکان جهش مجدد را خواهد داشت و این کار با تجمیع تلاش پژوهشگران در کشور، فراهم می‌شود.»


در این بخش از برنامه، هدایایی به رسم یادبود به صالحی‌امیری اهدا و از زحمات او در سازمان اسناد و کتابخانه ملی تقدیر به عمل آمد.


تاکید رئیس جدید کتابخانه ملی بر هویت انقلاب اسلامی


سخنان اشرف بروجردی، رئیس جدید کتابخانه ملی، پایان‌بخش این مراسم بود. او ضمن تشکر از حسن اعتماد رئیس‌جمهوری در انتصاب او گفت: «باید از آقای صالحی‌امیری که سنگ بنای توجه به فراموش شده‌های فرهنگ را در این مجموع گذاشت، تشکر کنم.»


وی ادامه داد: «مطابق با سند چشم‌انداز توسعه که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده، دو اصل مد نظر است. اول توسعه‌یافتگی و دوم هویت انقلاب اسلامی که بخشی از آن در آثار مکتوب و اسناد وجود دارد و ما باید آن‌ها را حفظ کرده و به دست نسل‌های بعدی برسانیم.»


بروجردی افزود: «اگر این زمینه فراهم شود، زمینه حضور آن‌هایی که اصحاب علم و اندیشه‌اند به عرصه گفت‌وگو و درک متقابل فراهم می‌شود. ما می‌توانیم به این امر دست پیدا کنیم تا با رفع نواقص و اصلاح دیدگاه‌ها، جایگاه بهتری را برای جامعه اسلامی رقم بزنیم.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب