دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آخرین تحولات انتخاباتی اصولگرایان/ آیا رییسی و روحانی باهم رقابت می‌کنند؟

اصولگرایان در حالی قرار است پنجشنبه این هفته ٥ کاندیدای نهایی خود را معرفی کنند که روز گذشته اخبار ضد و نقیضی از نگارش برنامه‌های ریاست‌جمهوری و رزومه سیدابراهیم رییسی و پرویز فتاح دو کاندیدای احتمالی شاخص منتشر شد.
کد خبر : 169058

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا از اعتماد، گمانه‌‌زنی‌ها درباره حضور سید ابراهیم رییسی در انتخابات ریاست‌جمهوری از هفته‌ها قبل آغاز شد و این روزها با شتابی ساعتی رو به افزایش گذاشته است تا آنجا که دیروز سیدمحمد حسینی، عضو هیات‌رییسه جبهه مردمی نیرو‌های انقلاب اسلامی اعلام کرد رییسی برنامه‌های خود برای ریاست‌جمهوری را هم به این جبهه ارایه کرده است. اظهاراتی که ساعت ٢٠ دیشب از سوی او تکذیب شد حکایت از این داشت که سید ابراهیم رییسی برنامه‌های خود برای ریاست‌جمهوری را در اختیار جبهه مردمی نیروهای انقلاب قرار داده است.
ابتدای اسفند سال گذشته بود که دفتر تولیت آستان قدس رضوی پس از گسترش شایعه کاندیداتوری وی اعلام کرد او خدمت به زائران حضرت رضا (ع) را سرلوحه کار خود قرار داده است. خوراکیان رییس دفتر تولیت آستان قدس رضوی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم پیرامون اخبار انتشار یافته پیرامون نامزدی آیت‌الله رییسی در انتخابات ریاست‌جمهوری توضیحاتی ارایه کرد و گفت: آقای رییسی عمل به حکم هفت‌بندی رهبر معظم انقلاب را بالاترین فرصت به آستان مقدس رضوی و محرومان می‌دانند. خوراکیان با اشاره به گفت‌وگویش با تولیت آستان قدس گفت: ایشان با صراحت اشاره کردند که خدمت به حضرت ثامن الحجج علیه السلام، نیازمندان، زوار و مجاوران حضرتشان را والاترین مقام و توفیق می‌دانند. آقای رییسی ضمن ارج نهادن به ابراز محبت گروه‌های مختلف از مردم و نخبگان تاکید داشتند که اهتمام ایشان به اجرای ماموریت‌های محوله از سوی رهبر معظم انقلاب در این آستان رفیع است.



برنامه‌های رییسی دریافت شد
سیدمحمد حسینی، عضو هیات‌رییسه جبهه مردمی نیرو‌های انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با دیده بان ایران اظهار داشت: جبهه مردمی با آقای رییسی نیز همچون سایر افراد در خصوص انتخابات ریاست‌جمهوری صحبت کرده و برنامه وی را گرفته است.
چند ساعت بعد از این اظهارات حسینی اعلام کرد: سایت دیده بان ایران مطلبی رابه بنده نسبت داده که مطابق واقع نیست. درمصاحبه نشریافته دراین پایگاه خبری گفته شده که ازآقایان رییسی وفتاح برنامه ورزومه دریافت شده است. درحالی که شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی ازهیچ یک ازنامزدها چنین درخواستی نداشته است! تنها بحثی که با کاندیداها مطرح بوده پذیرش سازوکارجبهه است. امیدواریم رسانه‌ها درانتشارمطالب امانتداری را رعایت کنند.


آینده اصولگرایان با رییسی
اگر رییسی به عنوان گزینه نهایی اصولگرایان وارد کارزار انتخابات شود باید در رقابت با حسن روحانی شرکت کند؛ رقابتی که سابقه روحانی در مبارزه‌های انتخاباتی نشان داده نه تنها آسان نخواهد بود که کاری سخت است. حسن روحانی با سابقه ٤ سال ریاست‌جمهوری به تمام جزییات امور اجرایی وقوف پیدا کرده و رییسی بدون این سابقه باید با رییس‌جمهور مستقر مواجه شود. از سویی تجربه مسوولیت ٨ ساله روسای جمهور نشان می‌دهد کسب اقبال عمومی برای رییسی کار آسانی نیست. او البته ممکن است از همین نقطه ضعف بتواند برای خود برگ برنده‌ای رو کند. نداشتن سابقه اجرایی باعث می‌شود تا نقدی نیز در این حوزه به او وارد نشود در عوض روحانی ٤ سال سکان اجرایی کشور را در اختیار داشته و عملکردش در بوته نقد قرار می‌گیرد.


سناریوهای رییسی
در صورت صحت اخبار مبتنی بر کاندیداتوری قطعی رییسی از سوی جمنا سناریوهای متعددی برای نحوه حضور وی مطرح شده که نشان می‌دهد حامیان او فکر کابینه‌اش را هم کرده‌اند.
یکی از سناریوها اعلام رسمی نام محمد باقر قالیباف، شهردار تهران و سیاستمداری اهل مشهد به عنوان معاون اول رییسی است. در این سناریو برای جلوگیری از کاندیداتوری دیگر اصولگرایان وزارت امور خارجه به سعید جلیلی و وزارت کشور به محسن رضایی پیشنهاد می‌شود. از دیگر کاندیداهای شاخص اصولگرا که ممکن است بازی انتخاباتی اصولگرایان را به هم بزنند نیز در کابینه معرفی شده از سوی رییسی استفاده خواهد شد.
دیگر سناریوی انتخاباتی رییسی حضور او به عنوان محور وحدت مصداقی میان اصولگرایان است. با اجماع روی رییسی او تا آغاز فرآیند ثبت نام از اعلام موضع خودداری کرده و در موعد ثبت نام با توجه به جایگاهی که در میان اصولگرایان یافته است از یک کاندیدا حمایت می‌کند تا از انشقاق میان اصولگرایان و چند کاندیدایی آنها جلوگیری شود.


آخر هفته مهم
جبهه مردمی نیروهای انقلاب قرار است پنجشنبه هفته جاری ٥ نامزد نهایی خود را معرفی کند. حامیان رییسی نیز اعلام کرده‌اند او یک روز پس از نشست جمنا طی بیانیه‌ای اعلام موضع خواهد کرد. در واقع او منتظر نتیجه جلسه نهایی جمنا می‌ماند تا بر اساس رای اصولگرایان ورود یا عدم ورود خود را به‌طور رسمی اعلام کند. پنجشنبه و جمعه این هفته برای اصولگرایان روزهای مهمی است که می‌تواند سرنوشت آنها در انتخابات ریاست‌جمهوری را تعیین کند.


یک ادعا درباره فتاح
اما در کنار رییسی یک نام دیگر نیز میان اصولگرایان بیش از سایرین تکرار می‌شد. پرویز فتاح، وزیر نیروی دولت احمدی‌نژاد و رییس فعلی کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز در مظان کاندیداتوری از سوی اصولگرایان بود. او البته قاطعانه‌تر از رییسی ورودش به انتخابات را تکذیب کرد.
او در نشست خبری که ١٣ دی‌ماه برگزار کرد با قاطعیت گفت: بارها نظر خود را در مورد کاندیداتوری اعلام کرده‌ام، در مواضع خود همچنان هستم. این کاندیداتوری یک شایعه است و در رسانه‌ها آمده، بارها نظر خود را اعلام کرده‌ام و قرار نیست کاندیدا شوم.
او شهریورماه نیز در پاسخ به این سوال که برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده‌اند شما را در انتخابات سال ٩٦ خواهیم دید، آیا چنین خواهد شد؟ گفته بود: گمانه‌ زنی را رسانه‌ها بیان می‌کنند، ما خادم مردم هستیم و این کار را با هیچ چیزی عوض نخواهیم کرد. من یک رای دارم و در سال ٩٦ آن را به صندوق خواهم انداخت و این را خواهید دید.
با این حال او یک‌بار دیگر نیز به صراحت گفت: خیالتان راحت، نمی‌آیم.
با وجود این تکذیب‌های مکرر کمتر کسی گمان می‌کرد او همچنان به عنوان یک کاندیدای انتخابات مطرح باشد اما دیروز سید محمد حسینی در همان مصاحبه‌ای که پیش‌تر آمد گفت که فتاح نیز رزومه‌اش را به جبهه مردمی نیروهای انقلاب ارایه کرده است.
وزیر ارشاد دولت احمدی‌نژاد در پاسخ به این سوال دیده‌بان ایران که آقای فتاح بار‌ها کاندیداتوری خود را در انتخابات ریاست‌جمهوری تکذیب کرده است اما چرا در جمع ٢١ نفر و بعد ١٤ نفر قرار گرفت، خاطرنشان کرد: جبهه مردمی همه گزینه‌های احتمالی را برای انتخابات ریاست‌جمهوری بررسی و به مجمع عمومی که با حضور ٣هزار نفر برگزار شد معرفی کرد که قبل از قرار دادن نام ایشان در بین ٢١ کاندیدای احتمالی جبهه مردمی با وی صحبت شد ایشان ساز و کار جبهه مردمی را قبول داشتند و مانند ١٤ نفر دیگر رزومه خود را به جمنا ارایه داده‌اند.


فتاح بیاید چه می‌شود؟
پرویز فتاح در میان اصولگرایان چهره‌ای است که نه به تندروی شهره است و نه در طول سال‌های گذشته در قامت منتقد رسمی دولت ظاهر شده است. از این حیث او در دسته‌بندی‌های رایج در میان مخالفان دولت روحانی قرار نمی‌گیرد اما حضور همزمانش با ابراهیم رییسی و کنار رفتن یکی از آنها در لحظه آخر به نفع دیگری می‌تواند معادلات انتخابات را دستخوش تغییرات کند. فتاح نیز مانند رییسی عقبه تشکیلاتی و حزبی ندارد و به همین دلیل هیچ یک از گروه‌های رسمی اصولگرایان را نمایندگی نمی‌کند. با این حال در شرایطی که سیاستمداران ایران حزب گریزی را نقطه قوت خود می‌دانند فتاح می‌تواند نسخه احمدی‌نژاد سوم تیر باشد. سیاستمداری ساده‌زیست، طرفدار طبقات فرودست با کلیدواژه‌هایی نظیر اعتدالگرایی.


برنامه اصلاح‌طلبان برای مقابله با سناریوهای احتمالی رقیب
از سوی دیگر اصلاح‌طلبان به عنوان مهم‌ترین حامیان روحانی نیز دست‌شان خالی نیست. اصلاح‌طلبان دو سناریوی مهم برای مقابله با برنامه‌های رقیب دارند که حسن روحانی باید یکی از آنها را انتخاب کند. هر دو سناریو بر حمایت تمام قد و همه‌جانبه از روحانی استوار است. در مدل اول حسن روحانی به تنهایی در برابر کاندیداهای احتمالی خواهد ایستاد و همانطور که در سال ٩٢ توانست همه آنها را شکست دهد این‌بار نیز به گفته محمدرضا خاتمی یک تنه از پس همه کاندیداها برمی‌آید. در سناریوی دوم نیز یک یا چند کاندیدای اصلاح‌طلب در طول ایام تبلیغات و مناظره‌های انتخاباتی به کمک رییس‌جمهور می‌آیند تا به نوعی حمله‌های رقیب را خنثی کنند.
این دو سناریو امروز روی میز روحانی قرار دارد و هرکدام را که او انتخاب کند در دستور کار تمامی اصلاح‌طلبان و حامیان دولت قرار می‌گیرد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب