دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 اسفند 1395 - 14:29

افزایش تولید گاز قربانی فرصت سوزی مصرف کنندگان

سرعت رشد مصرف گاز در کشور هر روز بیشتر می شود و از همین رو علاوه بر افزایش تولید باید به فرهنگ سازی نیز توجه ویژه داشت. زیرا همین گاز می تواند به جای سوختن در منازل،‌ صادر شده و یا به محصولات باارزش بیشتری تبدیل شود. بنابراین لازم است تا با افزایش تولید گاز از پارس جنوبی،‌به جای مصرف بالا در بخش خانگی،‌ افزایش ارزش افزوده در دستور باشد.
کد خبر : 162433

به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، حدود 20 سال پیش نام عسلویه بر سر زبان ها افتاد. در آن سال ها هنوز افراد بسیاری بودند که حتی تلفظ نام این روستای کوچک در بوشهر را نمی دانستند.


اما به فاصله چند سال شهرت این منطقه نه برای ایرانیان که برای بسیاری از جهانیان نیز شناخته شده است و همرتبه شهرهای بزرگ ایران از آن یاد می شود.


نزدیکی این روستا به میدان گازی مشترک پارس جنوبی در خلیج فارس، موقعیتی استراتژیک را برای این منطقه ایجاد کرد تا تاسیسات خشکی توسعه میدان پارس جنوبی در این نقطه مستقر شود.


از همان سال‌های ابتدایی توسعه این میدان،‌ توجه به گازرسانی سراسری به کشور و همچنین بازاریابی صادرات گاز آغاز شد و امروز تمامی استان‌های کشور به شبکه سراسری گاز متصل هستند.


تنها استانی که تا کنون به گاز وصل نبوده،‌ استان سیستان و بلوچستان است که فردا با حضور رئیس جمهوری،‌ شعله گاز در زاهدان روشن خواهد شد.


از همین رو، روز به روز به مصرف گاز در کشور افزوده شد و علمک های گاز سر برآورد.


با این حال توسعه پارس جنوبی براساس پیش‌بینی‌ها جلو نرفت. تحریم ها حضور شرکت های بزرگ خارجی را محدود کرد و ایرانیان که می خواستند 35 ماهه فازهای پارس جنوبی را توسعه دهند ،‌کاری از پیش نبردند.


بنابراین موازنه مصرف و تولید گاز در کشور در فصل سرد سال به سختی انجام می شد.


در واقع هر چقدر تولید گاز در پارس جنوبی افزایش پیدا می‌کرد،‌ رشد میزان مصرف از آن پیشی می گرفت. با روی کار آمدن دولت یازدهم، ‌پارس جنوبی یکی از اولویت‌های اصلی وزارت نفت قرار گرفت تا با توسعه فازهایی با پیشرفت بیشتر روند تولید گاز از سرعتی منطقی برخوردار شود.


از همین رو بود که در سال 93 فاز 12 به بهره برداری رسید و در سال بعد از آن گاز فازهای 15 و 16 به خط لوله سراسری تزریق شد.


در واقع وعده بیژن زنگنه، وزیر نفت به مردم درباره افزایش برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی در دولت یازدهم، امسال به طور کامل عملی خواهد شد. وزیر نفت سه سال پیش، وعده افزایش برداشت ٣٠٠ میلیون متر مکعبی گاز از پارس جنوبی را به مردم داده بود .


به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، حدود ١٠٣ میلیون متر مکعب گاز در سال ٩٣ و حدود ٥٧ میلیون متر مکعب در سال ٩٤ به ظرفیت تولید گاز میدان پارس جنوبی اضافه شد و امسال نیز ١٤٠ میلیون متر مکعب دیگر به این رقم افزوده می‎شود که در نوع خود یک رکورد در تولید گاز کشور است.


محمد مشکین فام با بیان این‎که از آغاز امسال تاکنون ٩٥ میلیون متر مکعب از این میزان تولید (١٤٠ میلیون متر مکعب) محقق شده، یادآور شد: به این ترتیب با رسیدن به ظرفیت فوق، تولید پارس جنوبی به حدود ٢ برابر رقم تولید سال ٩٢ افزایش می‎یابد.


وی با اشاره به این‎که در مدت ١٥ سال از توسعه این میدان کارهای عظیمی صورت گرفته است، افزود: تولید گاز از ١٠ فاز نخست پارس جنوبی در سال ٩٢، حدود ٢٨٥ میلیون متر مکعب بوده که این میزان با بهره برداری از ١١ فاز جدید پارس جنوبی به ٥٤٠ میلیون متر مکعب در روز می‎رسد.


مشکین‎فام گفت: ظرفیت تولید گاز ایران در حال افزایش است و با تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی تا پایان سال ٩٧، ظرفیت تولید گاز کشور در این میدان به حدود ٧٢٥ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.


با این حال،‌ زمستان سرد امسال،‌ زمانی که با قطعی گاز وارداتی از ترکمنستان همراه شد،‌ تامین خوراک گاز پتروشیمی‌ها را با مشکل مواجه کرد و برخی نیروگاه ها نیز به جای گاز از سوخت مایع استفاده کردند.


توجه به بهره برداری از طرح های تولید گاز،‌ بر همین اساس باید به گونه ای برنامه ریزی شود که اوج تولیدات به فصل سرد برسد.


در این شرایط ‌قرار بود فازهای 17و 18 پارس جنوبی، ‌اسفند ماه توسط رئیس جمهوری به بهره برداری برسد اما این افتتاح به سال بعد موکول شده است و این در حالی است که در آن زمان پیک مصرف گاز وجود ندارد.


اکنون فازهای 17 و 18، 20 و 21 و 19 از پیشرفت مناسبی برخوردار است و با بهره برداری از این فازها تولید ایران از میدان مشترک پارس جنوبی به قطر نزدیک می شود و ایران می تواند سهم عادلانه ای از این میدان برداشت کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب