زلزله 7 ریشتری در تهران، یک میلیون نفر کشته و زخمی میدهد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تفاهم همکاری علمی و مهندسی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی با مرکز تحقیقات زلزله پاسفیک میان محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی و استفان ماهین رئیس مرکز تحقیقات مهندسی زلزله پاسفیک به امضا رسید.
این یادداشت تفاهم میان PEER مستقر در دانشگاه کالیفرنیا شهر برکلی ایالات متحده امریکا و BHRC وزارت راه و شهرسازی ایران با منافع هم افزایی در حوزه مهندسی زلزله و علوم منعقد شده است.
مدیر اجرایی مرکز تحقیقات PEER امریکا با بیان اینکه زلزلههای ایران و ترکیه کم و بیش به زلزلههای کالیفرنیا شباهت دارد، گفت: اگر چه نوع گسل و شدت زلزلههای ایران و کالیفرنیا تفاوت وجود دارد، این زلزلهها کم و بیش به یکدیگر شبیه بوده و به همین دلیل همکاریهای مرکز تحقیقات مسکن و زلزله دو کشور از اهمیت حیاتی برخوردار هستند.
بزرگ نیا با بیان اینکه استفاده از رکوردهای زلزله ایران در سایر کشورها و بر عکس انجام میشود، افزود: استفاده از رکوردهای زلزله علاوه بر فراهم شدن بانک اطلاعاتی زلزله در امور آزمایشگاهی و آنالیزهای کامپیوتری استفاده میشود.
وی تصریح کرد: زلزله منجیل در سال ۱۹۹۰ میلادی از معدود زلزلههای نزدیک به گسل بود که از رکورد آن بسیار استفاده میشود.
زلزلههای ایران و ترکیه کم و بیش به زلزلههای کالیفرنیا شباهت دارد |
بزرگ نیا با بیان اینکه رکوردهای جهانی زلزله را در اختیار مرکز تحقیقات مسکن قرار میدهیم، ادامه داد: با توجه به اینکه عملکرد شریانهای حیاتی و ساخت و سازها پس از زاده شدن مهندسی زلزله در سال ۱۹۳۳ میلادی بهتر شده است، بنابراین بیشتر باید به فکر تطبیق دانش و آییننامهها و رساندن علم به عمل برای کاهش آمار کشتهها باشیم.
مدیر اجرایی مرکز تحقیقات PEER آمریکا با بیان اینکه ایران برای زلزلهشناسها جنبه بین المللی دارد، تاکید کرد: بسیاری از زلزلهشناسها به لحاظ علمی و وجود همه نوع زلزله از جمله زلزلههای راست خیز، چپ خیز و ایجاد کننده سونامی در ایران علاقهمند به همکاری با این کشور هستند و ایران میتواند قطب علمی برای جذب نیروهای تمام کشورها در راستای همکاری مشترک باشد.
تشریح تبعات زلزله در تهران
همچنین مدیر بخش زلزلهشناسی مهندسی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با بیان اینکه در زمان رخداد زلزله مسئولان و رسانهها تنها یک ماه به موضوع میپردازند و سپس همه چیز فراموش میشود، گفت: متاسفانه ما با یک نگاه نوسانی در بخش زلزله مواجهیم و رویکرد رو به رشد کاهش خطر پذیری را نداریم.
بیت اللهی با بیان اینکه تا چه زمانی ما باید حسرت سایر کشورها مانند ژاپن در مواجهه با زلزله را بخوریم، ادامه داد: وضعیت کشور به لحاظ دارا بودن گسلهای لرزه زا مناسب نیست، کما اینکه بسیاری از کلان شهرها نیز در مجاورت گسلها ساخته شدهاند.
متاسفانه بر روی گسلهای شمال تهران ساختمانسازی زیادی انجام شده و ما همچنان به فروش شهر مشغول هستیم |
وی با بیان اینکه وضعیت ایران به لحاظ زلزله به شدت بحرانی است، اضافه کرد: بر اساس آخرین سرشماری بیش از ۳۵ هزار زلزله از سال ۱۹۰۰ میلادی تا کنون در کشور به ثبت رسیدهاست، اما متاسفانه وضعیت ساخت و سازها مناسب نیست و میتوان گفت ما میراث دار خوبی در ساخت و ساز نیستیم.
بیت اللهی اظهار کرد: بیش از ۸۰ درصد مسکن روستایی کشور در برابر زلزله از استحکام لازم برخوردار نیست و این در حالی است که ما در مقاومت مسکن شهری نیز به لحاظ آسیب پذیر بودن با مشکل مواجه هستیم.
مدیر بخش زلزلهشناسی مهندسی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با بیان اینکه ریسک زلزله در ایران بالاست، تاکید کرد: امکان رخدادهای مخاطره آمیز به صورت پتانسیلی در ایران وجود دارد و در این میان تنها شانس ما به وقوع نپیوستن زلزلههای بزرگ و ویرانگر در نزدیکی شهرهای بزرگ پس از زلزله طبس است.
وی عنوان کرد: برآورد ما این است که اگر زلزلهای به بزرگی حدود ۷ ریشتر در نزدیکی شهر تهران رخ دهد، حدود یک میلیون نفر کشته و مجروح خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه از یک میلیون پلاک ثبتی در تهران ۲۰۰ هزار پلاک رسمی شهر در بافتهای فرسوده قرار دارند، ادامه داد: متاسفانه بر روی گسلهای شمال تهران ساختمانسازی زیادی انجام شده و ما همچنان به فروش شهر مشغول هستیم، به طوری که حتی در کوچههای ۴ متری و ۶ متری آسمانخراش بنا میکنیم.
بیت اللهی خاطرنشان کرد: اگر نمیتوانیم ریسک وقوع زلزله را کم کنیم، حداقل با ساختوساز بر روی گسلها این ریسک را افزایش ندهیم.
انتهای پیام/