دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 بهمن 1395 - 14:25

10 رویداد مهم جهان در بهمن ماه/ از دستور جنجالی ترامپ تا ترور سمّی در مالزی

تغییر و تحولات جهان، این روزها به ساعت و دقیقه متصل است. از سویی گسترش تروریسم، بحران‌های مختلفی در جهان آفریده و از سوی دیگر، قدرت فضای مجازی باعث شده است تحولات جهانی از یک عملیات تروریستی گرفته تا یک ناآرامی مدنی، انتخابات و ... در کسری از ثانیه از نقطه‌ای از جهان به گوشه‌ای دیگری از آن برسند. خبرگزاری آنا، هر ماه با تشریح 10 رخداد مهم جهانی، نگاهی دوباره به تحولات مهم این ماه دارد.
کد خبر : 159673

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا،‌ بهمن ماه را می‌توان ماه رایزنی‌های دیپلماتیک برای حل بحران سوریه نامید. ماهی که در آن دیپلمات‌های سه کشور ایران، روسیه و ترکیه با همراهی سازمان ملل متحد توانستند پیش از مذاکرات ژنو، مذاکراتی را برای حل اختلافات میان نظام سوریه و مخالفان سوری در آستانه برگزار کنند. پس از این موضوع، دستور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا برای منع ورود اتباع هفت کشور منطقه از جمله ایران به آمریکا را می‌توان موضوعی مهم قلمداد کرد، موضوعی که جنجال زیادی به پا کرد و در نهایت با تصمیم دادگاه تجدیدنظر آمریکا، ترامپ مجبور به عقب‌نشینی شد. در ادامه 10 رویداد مهم بهمن ماه را می‌بینید:


1. پایان جنگ قدرت در گامبیا/ یحیی جامه به تبعید خودخواسته رفت



یحیی جامه، رئیس‌جمهوری طولانی مدت گامبیا 2 بهمن در بیانیه‌ای تلویزیونی اعلام کرد که از قدرت کناره‌گیری خواهد کرد. جامه در دسامبر (‌آذر) انتخابات را به اداما بارو باخت و در ابتدا شکست را پذیرفت، اما بعد نظرش تغییر کرد و گفت که انتخاب عادلانه نبوده است. تهدید نظامی کشورهای آفریقایی باعث شد تا یحیی جامه و خانواده‌اش، بلافاصله به یک تبعید سیاسی خود خواسته رفته و بدین ترتیب 22 سال حکومت وی و همچنین تنش‌های سیاسی پس از انتخابات ماه دسامبر (آذر) این کشور که می‌توانست موجب مداخله نظامی کشورهای دیگر شود، خاتمه یافت. خروج جامه از قدرت، نخستین انتقال قدرت دموکراتیک در تاریخ گامبیا به شمار می‌رود.


2. برگزاری مذاکرات حل بحران سوریه در آستانه



4 بهمن مذاکرات حل بحران سوریه در آستانه با سخنرانی وزیر امور خارجه قزاقستان آغاز به کار کرد. این مذاکرات با مشارکت هیات‌هایی از ایران، روسیه و ترکیه و با نظارت استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل متحد میان هیات اعزامی از سوی نظام سوریه و هیات معارضان مسلح سوری برگزار شد. به‌دنبال این نشست، 18 بهمن وزارت امور خارجه قزاقستان اعلام کرد کارشناسان ترکیه، روسیه، ایران و سازمان ملل متحد دیدارهای کارشناسی را در آستانه برگزار و طرف‌ها درباره جزئیات اجرای توافق آتش‌بس سوریه مذاکره کردند. در نهایت 28 بهمن بود که طبق اعلام وزارت امور خارجه قزاقستان مذاکرات هماهنگی آستانه برگزار شد. طرف‌های حاضر در آستانه نشست‌های مقدماتی دو جانبه برگزار کردند. تمرکز آن‌ها تثبیت آتش‌بس در سوریه و چشم‌انداز مذاکرات ژنو بود که قرار است در آخر این ماه میلادی برگزار شود.


3. جنگنده‌های روسیه برای جنگ با داعش وارد آسمان ایران شدند



4 بهمن وزارت دفاع روسیه اعلام کرد شش فروند جنگنده روسی با عبور از حریم هوایی ایران و عراق، مواضع داعش را در سوریه هدف قرار دادند. یک منبع در وزارت دفاع روسیه گفت جنگنده‌های روسی از نوع تو 22 ام 3، با عبور از حریم هوایی ایران و عراق، اهداف مدنظر را در دیرالزور سوریه هدف قرار دادند. وب‌سایت وزارت دفاع روسیه نیز اعلام کرد که این جنگنده‌ها با موفقیت همه اهداف خود را مورد هدف قرارداده و سالم به آشیانه‌هایشان بازگشتند.


4. اعلام ساخت 2500 واحد مسکونی در کرانه باختری



اسرائیل در دومین بیانیه خود درباره ادامه روند شهرک‌سازی‌ها از زمان ورود دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا به کاخ سفید اعلام کرد که قصد دارد 2500 واحد مسکونی جدید در کرانه باختری بسازد. وزارت جنگ اسرائیل که مدیریت اراضی اشغال شده از سوی اسرائیل در جنگ سال 1967 را برعهده دارد، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این طرح با هدف تامین نیاز ما به ساخت واحدهای مسکونی جدید برای زندگی روزمره مردم انجام می‌شود.»


5. جنجال‌های یک دستور



شامگاه 8 بهمن بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا دستور اجرایی خود را درباره ممنوعیت ورود اتباع شماری از کشورهای خاص به مدت 90 روز صادر کرد. این دستور اجرایی ورود افرادی از سوریه و شش کشور مسلمان دیگر را ازجمله ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان و یمن ممنوع می‌کند. گروه‌های حقوق بشری بلافاصله به انتقاد از این دستور ترامپ پرداختند و آن را تبعیض آمیز دانستند تا اینکه 22 بهمن دادگاه تجدید نظر آمریکا مخالفت خود را با فرمان رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد. دادگاه تجدیدنظر آمریکا افزود دولت این کشور هیچ ادله‌ای به دادگاه ارائه نکرده است که نشان دهد افرادی از کشورهایی که ورودشان به خاک آمریکا ممنوع شده است، حمله‌ای در خاک آمریکا انجام داده‌اند.


6. وزیر امور خارجه فرانسه به تهران آمد



ژان مارک آیرو، وزیر امور خارجه فرانسه در روز 11 بهمن در راس هیاتی سیاسی- اقتصادی و با هدف انجام دیدار رسمی وارد تهران شد. آیرو در این سفر دو روزه با رئیس‌جمهوری، رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر امور خارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کرد. برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در محل وزارت امور خارجه از برنامه‌های اصلی وزیر امور خارجه فرانسه در سفر به تهران بود.


7. فهرست تازه تحریم‌ آمریکا علیه ایران منتشر شد



وزارت خزانه‌داری آمریکا 15 بهمن با انتشار اطلاعیه‌ای فهرستی جدید از اعمال تحریم علیه 13 شخص و 12 نهاد را منتشر کرده است. تعدادی از تحریم‌شدگان ایرانی و در امارات متحده عربی، لبنان و چین مستقر هستند. رویترز پیشتر از اعمال این تحریم‌ها خبر داده و اعلام کرده بود که واشنگتن قصد دارد به بهانه تروریسم و برنامه موشکی ایران تحریم‌هایی را علیه تهران وضع کند. به ادعای آمریکا این تحریم‌ها به گونه‌ای خواهند بود که در تضاد با توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 نباشند. ایران همواره نسبت به وضع تحریم جدید علیه این کشور و نقض توافق هسته‌ای از سوی واشنگتن هشدار داده است.


8. امضای پیش‌نویس تغییر قانون‌ اساسی ترکیه/ زمان برگزاری رفراندوم مشخص شد



خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی) 22 بهمن گزارش کرد رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه پیش‌نویس تغییر قانون اساسی کشورش را که شامل تغییر ساختار سیاسی این کشور از نظام پارلمانی به ریاستی است امضاء کرده است. این لایحه بعد از بررسی و تصویب در پارلمان ترکیه به دفتر اردوغان فرستاده شده بود. یک روز پس از این موضوع، هیأت انتخاباتی ترکیه تایید کرد که رفراندوم قانون اساسی در روز 16 آوریل (27 فروردین 1396) برگزار خواهد شد. اصلاحیه قانون اساس دارای 18 ماده خواهد بود که از سوی حزب عدالت و توسعه و همچنین رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری این کشور حمایت می‌شود. در صورت تأیید این رفراندوم از سوی مردم، اردوغان تنها رهبر اجرایی این کشور خواهد بود، پست نخست‌وزیر حذف می‌شود و وزیران از سوی رئیس‌جمهوری معرفی خواهند شد. دوره ریاست‌جمهوری پنج سال در نظر گرفته شده است.


9. ابوبکر بغدادی مجروح شد



منابع عراقی در 24 بهمن مدعی شدند که ابوبکر بغدادی، رهبر داعش در بمباران هوایی شهر قائم استان الانبار مجروح شده است. دو روز بعد از انتشار این خبر، ارتش عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد نیروی هوایی این کشور، به منزلی که معتقد است رهبر داعش به همراه دیگر رهبران این گروه در آنجا بوده‌اند، حمله‌ای انجام داد. در این بیانیه اسامی 13 نفر از رهبران داعش که گفته می‌شود در این حمله کشته شده‌اند، منتشر شد، ولی در آن نام ابوبکر بغدادی، رهبر داعش مشاهده نمی‌شود. بغدادی پیشتر در کاروانی از رقه در سوریه به منطقه القائم در نزدیکی مرزهای عراق در حرکت بود تا در آنجا با رهبران داعش درباره تحولات موصل و انتخاب جانشین برای خود رایزنی کند.


10. برادر رهبر کره‌شمالی کشته شد



26 بهمن بود که خبرگزاری یونهاپ کره‌جنوبی اعلام کرد کیم جونگ نام برادر ناتنی رهبر کره‌شمالی در مالزی کشته شد. در همین حال رسانه‌های کره‌جنوبی نوشته‌اند که او در فرودگاه کوالالامپور از سوی دو زن که تصور می‌شود از نیروهای کره‌شمالی باشند مسموم و کشته شده است. دو روز بعد یعنی 28 بهمن پلیس مالزی اعلام کرد دو زن مظنون به دست داشتن در ترور برادر ناتنی کیم جونگ اون را دستگیر کرده است. رسانه‌ها نوک پیکان اتهام را به سوی دولت کره شمالی گرفته‌اند. از جمله رسانه‌های کره جنوبی و همچنین رسانه‌های غربی همچون رویترز و بلومبرگ نوشته‌اند که کیم جونگ نام در فرودگاه کوآلالامپور از سوی دو زن که تصور می‌شود از نیروهای کره شمالی باشند، مسموم و کشته شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب