صالحیامیری سیاستهای وزارت فرهنگ را تشریح کرد: عقلانیت فرهنگی، انسجام فرهنگی، تنوع فرهنگی و دیانت فرهنگی
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، وزیر فرهنگ ضمن تسلیت به مناسبت ایام فاطمیه (س) گفت: تقریبا 100 روز از حضورم در وزارتخانه میگذرد و حسب وظیفه باید گزارشی را از فعالیتهای این وزارتخانه طی این مدت به رسانهها و مردم بدهم.
وی ادامه داد: مسیر اصلی ما بر اساس گفتمان فرهنگی دولت است که در راستای منویات مقام معظم رهبری مطابق با اعتدال فرهنگی پیش میرود؛ مسیری که 4 عنصر اصلی دارد که عبارتند از: عقلانیت فرهنگی، انسجام فرهنگی، تنوع فرهنگی و دیانت فرهنگی.
صالحیامیری در توضیح سیاستهای ارشاد در مسیر تحقق عناصر مذکور گفت: برای رسیدن به این اهداف سیاستهای روشنی تعریف شده است؛ سیاستهایی که به آنها وفادار بودهایم و در ادامه به آنها اشاره خواهم کرد. اولین مورد حفظ ثبات و آرامش است. ما معتقدیم فضای فرهنگی نیاز به ثبات و آرامش دارد، زیرا در فضای مناقشه امکان کار فرهنگی نیست. به همین خاطر از اصحاب رسانه دعوت میکنم که ما را در ایجاد این فضا کمک کنند.
وی افزود: دومین مورد گفتوگوی فرهنگی است؛ برای اینکه بتوانیم در کشور به یک اعتدال فرهنگی برسیم، به گفتوگوی فرهنگی نیاز داریم و معتقدیم تنها با گفتوگو میتوان به انسجام و وفاق فرهنگی رسید. گفتوگو میکنیم تا به تمام نحلههای فرهنگی و فکری احترام بگذاریم و باور داشته باشیم همه آنها در دایره انقلاب اسلامی از حقوق برابری برخوردارند. گفتوگو میکنیم تا عصبیت فرهنگی را در جامعه کاهش بدهیم و درک بهتری از یکدیگر پیدا کنیم.
وزیر ارشاد با اشاره به سومین سیاست ارشاد گفت: رفع دغدغههای مقام معظم رهبری یکی دیگر از سیاستهای ماست؛ آن چنان که دولت و شخص رئیس جمهوری به گفتمان حاکم که همان گفتمان رهبری است وفادار هستند.
صالحیامیری ادامه داد: محور بعدی عدالت فرهنگی است که مطابق با آن در پی تجمیع منابع، جشنوارهها، منابع و امکانات و فرصتهایی هستیم که در تهران متمرکز شدهاند. چرا که محرومیت سایر استانها از این امکانات ناعادلانه است. کشور، تهران نیست و تهران، کشور نیست. بیش از 80 درصد جمعیت کشور در استانهای دیگر زندگی میکنند و همه حق دارند از منابع و فرصتها در حوزه فرهنگ بهرهمند شوند. با این رویکرد توجه به رسانههای محلی، موسیقی بومی و گسترش کتاب و کتابخوانی در سراسر کشور از جمله اهداف ما به شمار میآید.
وی همچنین ایجاد امنیت برای اصحاب فرهنگ را یک وظیفه خواند و گفت: تمام اصحاب فرهنگ و هنر باید در کشور احساس امنیت داشته باشند؛ هم امنیت قلم، هم امنیت بیان و هم امنیت فکری.
دنبال تولیگری هستیم؛ نه تصدیگری
وزیر فرهنگ بر اصل تولیگری و پرهیز از تصدیگری تاکید کرد و ادامه داد: سیاست اصلی وزارت فرهنگ در سه سال و نیم گذشته و پس از این به گونهای است که با جدیت به دنبال سپردن امور به اتحادیهها، اصناف و اهالی فرهنگ هستیم. من ظرف این مدت به این روند شتاب دادم و ما در طول برنامه ششم تمام امور اجرایی را به اصناف واگذار میکنیم. بنابراین ارشاد به دنبال تولیگری بوده که عبارت است از سیاستگذاری، نظارت و حمایت؛ نه تصدیگری و دخالت در امور حوزههای مختلف.
وی توجه جدی به فرهنگ عمومی را یکی دیگر از سیاستهای وزارت فرهنگ خواند و گفت: ما در حوزههای اجتماعی شاهد آسیبهای جدی هستیم که محصول آسیبهای فرهنگیاند. در این مدت کوتاه تغییراتی در شورای فرهنگ عمومی ایجاد کردهایم که پویاتر شود و در این راستا محورهای مختلفی از جمله سبک زندگی و خانواده، سرمایه اجتماعی، اخلاق، گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی و ... به عنوان اولویتهای شورای فرهنگ عمومی تعریف شده است.
صالحیامیری در ادامه سخنانش به مساله تدوین و ایجاد نظامهای صنفی برای حوزههای رسانه و هنر اشاره کرد و گفت: ما در حال نهایی کردن سازمان نظام رسانهای در دولت و ارسال لایحه آن به مجلس هستیم که حوزه اختیارات مجموعه صنوف رسانه در آن به شدت تقویت شده و بخشی از مسئولیتهای اجرایی مطابق با این لایحه به اصناف واگذار میشود تا معاونت مطبوعاتی نیز تنها تولیگر باشد نه تصدیگر.
وی ادامه داد: در حوزه هنر نیز تدوین پیشنویسها برای نظام صنفی هنر در دستور کار قرار گرفته که بعد از نهایی شدن و ایجاد سازمان نظام رسانهای در دستور کار قرار میگیرد.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید درباره مطالبات اصحاب فرهنگ و هنر نیز گفت: اهالی فرهنگ و هنر در حوزه سلامت و بیمه مشکلاتی دارند که حل آنها برای ما در اولویت است. همچنین برخی از صنوف دچار مشکلات مالیاتی هستند که رسیدگی به این مشکلات برای ما در دستور کار قرار گرفته است. در مجموع ایجاد امنیت شغلی و تامین سلامت اهالی فرهنگ و هنر از اهداف و سیاستهای وزارت فرهنگ به شمار میآید.
وی همچنین توجه جدی به فرهنگ دینی را دیگر سیاست این وزارتخانه خواند و گفت: ما در نظامی زندگی میکنیم که مبنای آن اندیشههای دینی امام راحل و مقام معظم رهبری است؛ بنابراین گسترش قرآن و فرهنگ دینی یکی از وظایف ما است و بر این اساس تقویت ساختارها و سرمایهگذاری در این راستا از جمله سیاستهای ما بوده و خواهد بود.
صالحیامیری به عنوان آخرین سیاست وزارت فرهنگ به مقوله پژوهش اشاره کرد و گفت: برای استفاده از پژوهشها و ظرفیتهای فکری ما به تقویت پژوهشگاهها نیاز داریم و این امر را در دستور کار خود قرار دادهایم.
انتهای پیام/