22 سال فعالیت آموزشی واحد تهرانغرب؛ از موسسه آموزش عالی سما تا همکاری مشترک با دانشگاه کرمس اتریش
گروه واحدهای دانشگاه آزاد خبرگزاری آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانغرب یکی جوانترین واحدهای دانشگاهی پایتخت است که وارد بیست و سومین سال فعالیت خود میشود، پروین داداندیش یکی از چند رئیس زن در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که ریاست این واحد را بر عهده دارد.
گفتوگوی تفصیلی خبرنگار خبرگزاری آنا با دکتر داداندیش به مناسبت 12 بهمن سالروز راهاندازی واحد تهرانغرب درباره تاریخچه و فعالیتهای این واحد را در زیر میخوانید:
* واحد تهران غرب چه سالی و با چه عنوانی راهاندازی شد؟
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانغرب 12 بهمن 1373 با عنوان موسسه آموزش عالی سما و بهمنظور تامین و تربیت نیروهای متخصص در مقطع کاردانی تاسیس شد و با جذب 70 دانشجو در مقطع کاردانی در رشته کامپیوتر فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد.
پس از 12 سال فعالیت این موسسه آموزشی با پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف کاردانی و کارشناسی گسترش یافت و با تلاش مسئولان وقت اواخر سال 1385 نام «تهران سما» به موجب مصوبه هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی و ابلاغ رئیس وقت دانشگاه به «واحد تهرانغرب» تغییر یافت.
* اگر بخواهید مراحل فعالیتی واحد تهرانغرب را از زمان تاسیس تاکنون تقسیمبندی کنید، در چند دوره میتوان فعالیتهای این واحد را مرور کرد؟
- چهار دوره، دوره اول مربوط به سالهای 73 تا 82 است، در این بازه زمانی از ظرفیتهای پراکنده و جذب دانشجو فقط در مقطع کاردانی استفاده شد، دوره دوم هم شامل فعالیت این واحد در سالهای 83 تا 86 میشود که ظرفیتهای جدید در مقطع کارشناسی به ویژه در رشتههای مهندسی معماری ایجاد شد.
سالهای 87 تا فروردین 93 هم از ظرفیتهای موجود این واحد در مقاطع کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی و معماری و محیط زیست استفاده شد و فضاهای آموزشی و پژوهشی، جذب هیات علمی بورسیه، جذب کادر اداری افزایش یافت. دوره چهارم هم که از فروردین 93 تاکنون را شامل میشود، میتوان ایجاد ظرفیتهای جدید در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، ارتقای کمی و کیفی دانشگاه در حوزههای آموزشی، پژوهشی، دانشجویی و فرهنگی، ورزشی و اقتصاد دانشبنیان و کسبو کارهای جدید (از فعالیتهای 20 ماه اخیر این واحد) عنوان کرد.
* اولین رئیس واحد تهرانغرب چه کسی بود و این واحد با چه رشتههایی اقدام به پذیرش دانشجو کرد؟
- مهندس زنگنه نخستین رئیس واحد تهرانغرب یا موسسه آموزش عالی سما سابق بود و این مرکز آموزشی با جذب 70 دانشجوی رشته کامپیوتر در مقطع کاردانی نا پیوسته کار خود را آغاز کرد. در ادامه فعالیت این واحد دو رشته حسابداری علمی کاربردی نرمافزار کامپیوتر در مقطع کاردانی ناپیوسته و چهار رشته نقشهکشی عمومی، نقشهکشی معماری، کامپیوتر، علمی کاربردی حسابداری در مقطع کاردانی پیوسته در سال 78 به رشتههای این واحد اضافه شد.
در سال ۸۲ این واحد بهمنظور گسترش فضای آموزشی برای رشتههای مختلف در مقطع کاردانی پیوسته اقدام به راهاندازی دو آموزشکده فنی و حرفهای سما تهران و سما اندیشه کرد. در این سال معاونت دانشجویی مستقل نیز بر اساس ضوابط تشکیل شد.
اواخر سال ۸۵ واحد تهران سما از سازمان سما مستقل و به عنوان یکی از واحدهای دانشگاهی منطقه ۸ به رسمیت شناخته شد، سال ۸۶ در دوره ریاست دکتر خسرو دانشجو واحد تهران سما به واحد تهرانغرب تغییر نام داد و ساختمان شماره ۲ مربوط به رشتههای علوم انسانی این واحد راهاندازی شد. از سال 93 تاکنون که دوره مدیریت واحد بر عهده بنده است راهاندازی رشتههای کارشناسی ارشد و دکتری، جدا کردن ساختمان اداری، ایجاد 4 دانشکده مجزا و تغییرات در هر یک از حوزههای آموزشی، پژوهشی- عمرانی، ساختاری را در دستور کار داشتهایم.
* واحد تهرانغرب تاکنون چه تعداد دانشآموخته داشته است؟
- این واحد تاکنون 12 هزار و 689 دانشآموخته داشته است که به تفکیک 7981 نفر زن و 4708 نفر مرد بودهاند. از مجموع فارغالتحصیلان این واحد 430 نفر دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد، 2315 نفر مقطع کارشناسی و 9948 نفر مقطع کاردانی هستند.
* اکنون این واحد چه تعداد دانشجو و رشته تحصیلی دارد؟
- واحد تهران غرب اکنون 15 هزار 674 نفر دانشجو دارد که نسبت به سالهای قبل با افزایش رشد دانشجو مواجه بودهایم. 4 هزار 366 دانشجوی این واحد در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، 229 نفر دانشجوی مقطع دکتری و بیش از 11 هزار دانشجو هم در مقطع کارشناسی علمآموزی میکنند.
تعداد رشتههای این واحد 84 رشته تحصیلی است که 11 رشته در مقطع دکتری، 54 رشته در مقطع ارشد و 18 رشته در مقطع کارشناسی ارائه میشود. 11 رشته مقطع دکتری این واحد شامل رشتههای مهندسی برق – الکترونیک، مهندسی محیط زیست، مهندسی عمران– سازه، مهندسی مکانیک- طراحی جامدات، مهندسی مکانیک- تبدیل انرژی، مدیریت آموزشی، شهرسازی، معماری، آموزش زبان انگلیسی، جامعهشناسی – توسعه، مدیریت رسانه است.
* چه تعداد عضو هیات علمی تمام وقت، نیمه وقت و کارمند دارید؟
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب 179 عضو هیات علمی دارد که 171 نفر آن تمام وقت و 8 نفر پاره وقت هستند، از این تعداد 10 نفر استادتمام، 6 نفر دانشیار، 103 نفر استادیار، 59 نفر مربی و یک نفر مربی آموزشیار هستند. علاوه بر اعضای هیات علمی 627 استاد مدعو هم با این واحد همکاری دارند.
تعداد کارکنان هم 157 نفر است که 80 نفر آنان را بانوان تشکیل میدهند.
* واحد تهرانغرب چند دانشکده دارد؟
- این واحد 3 دانشکده مصوب دارد و یک دانشکده آن نیز در مراحل تصویب است که شامل دانشکدههای علوم انسانی، مدیریت، هنر و معماری و فنی و مهندسی و یک ساختمان علوم پایه و عمومی میشود.
* چند مرکز تحقیقاتی، واحد فناوری، شرکت دانشبنیان و مرکز رشد دارید؟
- تاکنون دو مرکز تحقیقاتی «اقتصاد خلاق» و مرکز «سلامت روانی و اجتماعی» در واحد تهرانغرب مصوب و راهاندازی شده است.
مرکز اقتصاد خلاق با هدف ایجاد بستر مناسب برای توسعه اقتصاد فرهنگ و افزایش نوآوری در بخشهای مختلف صنایع خلاق و فرهنگ از جمله تبلیغات، معماری، صنایع دستی، عکاسی، فیلم و ویدئو، نشر الکترونیک و... راهاندازی شده است. این مرکز در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی فعالیتهایی را آغاز کرده است.
مرکز سلامت روانی و اجتماعی واحد تهران غرب هم با هدف ارائه خدمات مشاوره به نهادهای دولتی و غیردولتی در زمینه سلامت روانی اجتماعی، تربیت نیروی پژوهشی لازم برای ادارات، تدوین جغرافیای جرم و برگزاری کرسیهای مرتبط با موضوعات آسیبهای اجتماعی، عوارض روانی و اجتماعی بلایا و حوادث، ارائه خدمات مشارکتی به هلال احمر و محیط زیست و ... راهاندازی شد.
مقدمات راهاندازی سه شرکت دانشبنیان در زمینه تولید صنایع دستی بانوان ایرانی، تولید بازیهای رایانهای و صنعت گردشگری انجام شده است.
* درباره افتخارهای کسب شده از سوی استادان این واحد بفرمایید.
- تشکیل نخستین کانون کارآفرینی دانشجویی در واحد تهرانغرب
- برگزاری نخستین رویداد جهانی استارت آپ ویکند دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در واحد تهران غرب
- شرکت تیمهای استارت آپ ویکند واحد در دومین فنبازار تخصصی مدیریت شهری شهرداری تهران و کسب مقام اول
- شرکت تیمهای استارت آپ ویکند واحد در مسابقات کرمان و کسب مقام دوم
- کسب رتبه اول و سوم واخذ سهمیه شرکت در مرحله جهانی گوگل از سوی تیمهای استارت آپ واحد در اولین اردوی جهانی استارت آپ بابلسر
- تجاریسازی طرحهای برتر در مسابقات شهرداری کرمان
-تجاریسازی دو طرح برتر دانشجویان واحد تهرانغرب در رویداد جهانی استارتآپ ویکند و انجام مقدمات لازم برای راهاندازی شرکت دانشبنیان
-برگزاری اولین رویداد آموزشی و تجربی ایده تا عمل با محوریت اقتصاد و فرهنگ از سوی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی و واحد تهرانغرب و به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه
-کسب مقام نائب قهرمانی تیم رباتیک واحد تهرانغرب در چهارمین دوره مسابقات ملی رباتیک خیام95
- کسب مقام اول در مسابقات شنای باشگاههای کشور (جام خلیج فارس) سال 95
- کسب بیش از 25 عنوان قهرمانی ملی از سوی دانشجویان واحد تهرانغرب در حوزههای مختلف ورزشی از سال 93 تاکنون
- کسب مقام تیم رباتیک واحد تهرانغرب در مسابقات ملی و بینالمللی (مقام دوم سال 91 در ربوکاپ آزاد ایران – مقام اول سال 93 در رباتیک خیام- مقام اول سال 94 رباتیک دانشگاه صنعتی بابل
- کسب مقام اول دانشجویان واحد تهرانغرب در نوزدهمین همایش ملی موسسه بتن آمریکا (ACI) شاخه ایران سال 95
- قرارگیری تیم بتن دانشجویی واحد تهرانغرب در بین 10 تیم برتر مسابقات انجمن بتن ایران
- کسب رتبه اول کشوری در بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن کریم از سوی دانشجوی واحد تهرانغرب در سال 95
- موفقیت دانشجویان رشته مهندسی مکانیک واحد تهرانغرب در ارائه بیش از 20 مقاله علمی در مجلات و کنفرانسهای علمی داخلی و بینالمللی
- ترجمه دو کتاب تخصصی مکانیک از سوی خواهر و برادر دانشجوی رشته مهندسی مکانیک واحد تهرانغرب سال 95
- کسب مقام دوم تیم رباتیک واحد تهرانغرب در مسابقات ملی هوا فضا دانشگاه امیرکبیر 94
* اعضای هیات علمی واحد تهران غرب تاکنون چه موفقیتهایی برای این واحد کسب کردهاند؟
- رتبه برتر در ارزیابی آثار مکتوب سی و یکمین کنفرانس بینالمللی برق و پنجمین جشنواره انتخاب کتابهای برتر صنعت برق از سوی عضو هیات علمی واحد سال 95
- رتبه نخست «مسابقه ایدههای نو» در کنفرانس بینالمللی رباتیک اجتماعی 2016 امریکا با همکاری عضو هیات علمی واحد
- رتبه 12 در مسابقات طراحی صنعتی ایتالیا بین 700 تیم طراح از سراسر دنیا در سال 2016
- عضویت هیات علمی واحد در انستیتوی مهندسین برق و الکترونیک امریکا
- دریافت جایزه ویژه پروفسور اسمیت ملقب به مادر معنوی علم گردشگری دنیا، به مقاله برگزیده اعضای هیات علمی واحد تهرانغرب
* در حوزه دانشجویی و فرهنگی چه فعالیتهایی داشتهاید؟
- رونمایی از نخستین بازی رایانهای مدافعان حرم از سوی واحد تهرانغرب در آذر 95
- اجرای طرح ماندگار فرهنگی در قالب مجموعه همایشها، جشنوارهها و کارگاههای «صلح و سلام» در سال 93
- تشکیل دبیرخانه طرح ماندگار فرهنگی «صلح و سلام»
- برگزاری افتتاحیه طرح «صلح و سلام» و ابطال تمبر اختصاصی با حضور دکتر عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه
- تقسیم کار و هماهنگی های لازم با 25 واحد دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور به منظور برگزاری همایش، جشنواره و کارگاههای صلح و سلام
- راهاندازی اولین کمیته صلح و دوستی انجمن ورزشی «برای تو نیک» در دانشگاه آزاد اسلامی
- راهاندازی کانون بازیهای رایانهای و ساخت بازی با موضوع صلح و سلام
* یکی از شهدای مدافع حرم از دانشجویان واحد تهران غرب بودند، برنامهای برای بزرگداشت این شهید داشتهاید؟
- بله، سید مصطفی موسوی جوانترین شهید مدافع حرم دانشجوی ترم اول رشته مهندسی مکانیک این واحد بود که در دفاع از حرم اهل بیت(ع) در سوریه به شهادت رسید و این واحد برای بزرگداشت این شهید همزمان با روز دانشجو اقدام به برگزاری «یادواره شهید سید مصطفی موسوی» و تجلیل از مادر و پدر این شهید کرد. علاوه بر برگزاری یادواره، سالن آمفی تئاتر دانشکده فنی و مهندسی واحد نیز به نام شهید سید مصطفی موسوی نامگذاری شد.
* تاکنون چند کتاب و مقاله از سوی اعضای هیات علمی این واحد منتشر شده است؟
- بیش از 200 مقاله در مجلات و کنفرانسهای علمی معتبر داخلی و خارجی و 25 کتاب تالیفی و ترجمه منتشر شده است.
* فعالیتهایی که در طول مدیریت خود داشتهاید را تشریح بفرمایید.
اهم این فعالیتها و اقدامات از سال 93 تاکنون را به تفکیک در هر یک از حوزههای اداری به این شرح میتوان بیان کرد:
اقدامات ساختاری:
راهاندازی و فعالسازی معاونت عمرانی، ادارهکل برنامهریزی و امور اقتصادی دانشبنیان، اداره ارتباط با صنعت، دفتر آموزشهای آزاد و نظام مهندسی، اداره آزمایشگاهها، اداره روابط عمومی، اداره امور ورزشی و دفتر مشاوره دانشجویی.
حوزه برنامهریزی و امور اقتصادی دانشبنیان:
افزایش منابع غیرشهریهای از 7 به 13 درصد از کل منابع دانشگاه
افزایش درصد جذب بودجه پژوهشی از 37 به 100 درصد در دو سال اخیر
برگزاری اولین رویداد استارت آپ ویکند تهران به منظور شناسایی ایدههای کارآفرینی برتر و معرفی و حمایت از آنها برای تبدیل به شرکت دانشبنیان و انجام مقدمات لازم برای راهاندازی 3 شرکت دانشبنیان
اخذ مجوز از سازمان نظام مهندسی و برگزاری بالغ بر 100 دوره بازآموزی مهندسین عضو سازمان نظام مهندسی تهران
ارائه پیشنهاد دو طرح عظیم سرمایهگذاری تولید بتن aac و الیاف شیشه و طرح گردشگری سلامت
برگزاری دورههای آموزشی کنکور کارشناسی ارشد و دکتری در رشتههای عمران، مکانیک و کامپیوتر. برگزاری دورههای آموزشی برای اعضای هیات علمی و کارکنان واحد تهرانغرب
تصویب چارت سازمانی واحد تهرانغرب با ساختار 200 پست سازمانی
حوزه آموزشی:
افزایش 195 درصدی تعداد رشتههای مصوب بهویژه در دورههای تحصیلات تکمیلی
راهاندازی دوره دکتری در 11 رشته تحصیلی
افزایش 90 درصدی تعداد دانشجو از 6782 به 15674 نفر
بهبود 170 درصدی هرم هیات علمی
تشکیل هیات بدوی رسیدگی به تخلفات انتظامی اعضای هیات علمی
فعالسازی دانشکده فنی و مهندسی، و جدا کردن ساختمان اداری از ساختمان مرکزی
اخذ مجوز دو دانشکده جدید «هنر و معماری» و «مدیریت» و راهاندازی این دو دانشکده تا مهر 95
تشکیل کمیته منتخب برای نخستینبار برای بررسی پروندههای اعضای هیات علمی، انجام ترفیعهای معوق و بروز کردن آنها و بررسی اولیه پرونده استادان برای ارتقا از پایان سال 93
حوزه پژوهش و فنآوری:
راهاندازی وب سایت جدید، اتاق سرور و سایتهای تحصیلات تکمیلی در همه دانشکدهها
راهاندازی 14 آزمایشگاه و کارگاه جدید و اقدام برای اخذ مجوز و راهاندازی 16 آزمایشگاه و کارگاه دیگر (کل آزمایشگاهها تا قبل از سال 92، حدود 5 آزمایشگاه بود و تقریبا همه خدمات آزمایشگاهی برون سپاری میشد)
عقد 7 تفاهمنامه همکاری با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، پژوهشگاه فضایی ایران، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، شرکت برق منطقهای تهران، شرکت توزیع برق استان مازندران، صندوق اعتباری هنر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس، دانشگاه کرمس اتریش برای همکاریهای مشترک گردشگری و هتلداری (این تفاهمنامه در وزارت علوم تحقیقات و فناوری همزمان با سفر رئیسجمهور اتریش و در کنار 4 تفاهمنامه دیگر برای دانشگاههای دیگر ایران منعقد شد.)
راهاندازی دو مرکز تحقیقاتی«اقتصاد خلاق» و «سلامت روانی و اجتماعی»
اقدام برای راهاندازی مرکز رشد
راهاندازی 10 انجمن علمی دانشجویی شامل مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، محیط زیست، طراحی صنعتی، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران و معماری
برگزاری نخستین جشنواره ملی آب و فاضلاب با رویکرد دانشگاه صنعت
راهاندازی خبرنامه و کانال رسمی تلگرام واحد تهرانغرب
برگزاری اولین کارگاه آموزشی اقتصاد محتوا و توسعه کسب و کار دیجیتال با حضور معاون وزیر ICT و مدیران شرکتهای موفق
برگزاری اولین همایش ملی فناوری در مهندسی کاربردی در بهمن 95
برگزاری اولین همایش ملی اقتصاد خلاق در اسفند 95
تجهیز کلاسهای واحد به ویدیو پروژکتور و خریداری دستگاههای کامپیوتر مورد نیاز
حوزه دانشجویی و فرهنگی:
برگزاری مجموعه همایش ها و جشنواره های ملی صلح و سلام و دایر کردن دبیرخانه این جشنواره
هماهنگی و همکاری در برگزاری رویدادهای فرهنگی بیش از 23 واحد دانشگاهی در سراسر کشور با موضوع صلح و سلام
انجام 2 طرح ماندگار فرهنگی
برگزاری اولین و دومین جشن فارغالتحصیلی دانشجویان در سال 1394 و 95 با حضور پرشور بیش از 700 نفر از دانشآموختگان و خانواده ایشان
راهاندازی کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی
عقد تفاهم نامه همکاری با معاونت فرهنگی شهرداری منطقه 22
حوزه اداری و مالی:
افزایش 197 درصدی کل درآمدهای دانشگاه
کاهش درصد هزینهها از 41 به 23 درصد
افزایش 300 درصدی اندوختهها
راهاندازی اتوماسیون اداری
تسهیل و بهروز کردن پرداخت حقالتدریس استادان و حقالزحمه پایاننامهها
حوزه عمرانی:
افزایش 185 درصدی زیربنای ساختمانها
افزایش 81 کلاس آموزشی
جدا کردن ساختمان ستادی واحد و نوسازی و تعمیر ساختمانهای موجود
راهاندازی ساختمان علوم پایه و عمومی
اقدام برای راهاندازی طرح شفا در زمینهای گرمدره
انتهای پیام/