چرا مردم برای تماشای فاجعه جمع میشوند؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از روزنامه ایران، چیزی که پای اغلب مردم را به پلاسکو باز کرده بود، تنها تماشا نبود، خیلیها آمده بودند تا دسته جمعی سلفی بگیرند یا با انتشار تصاویر حادثه لایک و بازدید بیشتری برای صفحات و کانالهای مجازی خود جمع کنند. البته در این میان تعدادی هم آمده بودند تا از نابود شدن چک و سندهایی که دست مغازه دارهای پاساژ داشتند، مطمئن شوند و نظاره گر سوختن و فروپاشی کامل ساختمان باشند.در این میان کاربران فضای مجازی هم بیکار ننشستند و هشتگ «احمق نباشیم»، «قاتل نباشیم» و«سلفی نگیریم» را به راه انداختند تا از ازدحام جمعیت خودداری کنند.
بر اساس آنچه که دکتر«سید حسن حسینی»، جامعه شناس میگوید: «یکی از دلایل تجمع مردم در روبهروی ساختمان پلاسکو عمل نکردن صدا و سیما به وظایفش است. صدا و سیما موظف بود از ابتدای این آتش سوزی آن را در یک کانال به صورت اختصاصی پخش کند تا از هجوم مردم برای تماشا کاسته شود. در این زمان حتی این سازمان از مردم خواست تا عکسها و فیلمهایی را که از حادثه گرفتهاند برای آنها ارسال کنند که این اقدام باعث تشویق مردم برای حضور در حادثه شد.»
او در خصوص علل اصلی تجمع مردم روبهروی ساختمان پلاسکو، بیان میکند: «یکی از دلایل بروز این اتفاق این است که مردم ما هیچ فرصتی برای نشان دادن خود در جامعه ندارند. آنها حتی نمیتوانند خود را به صورت صحیح در محیطهای ورزشی، هنری و سیاسی مطرح کنند.»این استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، میگوید: «اغلب شاهد این موضوع هستیم که برخی از مردم در برخورد با آژیر ماشین پلیس، اورژانس و آتشنشانی، تقدم عبور را به آنها نمیدهند. این بیتفاوتی بالاترین عقب افتادگی ذهنی در جامعه است و این فاجعه به مراتب فاجعهای بدتر از تجمع مردم روبهروی ساختمان پلاسکو است.»حسینی با تأکید براینکه در جامعه ما زیست اجتماعی بسیار کمرنگ است، میگوید: «دیگربینی در جامعه ما بسیار ضعیف است. وقتی آتشنشان و اورژانسی به دنبال رفع خطر و عبور از خیابان است، تعدادی از افراد چون احساس میکنند خطری متوجه آنها نیست برای آنها اهمیتی قائل نمیشوند.»او در خصوص لزوم فرهنگسازی به مردم در خصوص برخورد با حوادث، بیان میکند: «بیتوجهی مردم به دیگران یکی از مهمترین عواملی است که باعث تجمع در ساختمان پلاسکو شده است. برای فرهنگسازی در این خصوص باید ابتدا مردم نیاز به فرهنگسازی داشته باشند و این نیاز دیده شود.
پس از آن ارکانی مانند صدا و سیما، آموزش و پرورش و خانوادهها نقش اساسی ای در فرهنگسازی دارند.» حسینی، بیان میکند: زمانی که در نیویورک انفجار اتفاق افتاد علاوه بر مردم این کشور، ما هم در ایران میتوانستیم لحظه به لحظه شاهد زنده این حادثه باشیم. کار آژانسهای خبری نیز پخش اخبار در صدم ثانیه است. در رویداد پیش از این حادثه و فوت آیتالله رفسنجانی نیز صدا و سیما، اخبار را دیرتر از شبکههای مجازی پخش کرد.او میگوید: روزنامهها و سایتها در زمان این حوادث، تنها میتوانند اخبار را از طریق اینترنت منتشر کنند که اغلب مردم ممکن است دسترسی ای به اینترنت نداشته باشند.لذا صدا و سیما موظف است اخبار را در سطح ملی، صحیح و سریع به شهروندان منتقل کند.
انتهای پیام/