دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تجلیل از صدری‌افشار در عصر کتاب

ششمین مراسم عصر کتاب، به گرامیداشت غلامحسین صدری‌افشار، پژوهشگر و فرهنگ‌نامه‌نویس پیشکسوت اختصاص یافت و پژوهشگران از زحمات این شخصیت فرهنگی تجلیل کردند.
کد خبر : 152095

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا،‌ مراسم بزرگداشت غلامحسین صدری‌افشار، روز گذشته در قالب ششمین نشست عصر کتاب، با حضور جمعی از پژوهشگران و فرهنگ‌نامه‌نویسان در خانه کتاب برگزار شد.


روح مقاومت در صدری‌افشار


محمد باقری، پژوهشگر تاریخ ریاضیات و نجوم و یکی از همکاران صدری‌افشار در این مراسم، آشنایی با این پژوهشگر را، نعمتی بزرگ خواند و گفت: «غیر از اینکه من روش پژوهش را از صدری‌افشار آموختم، نظم و برنامه‌ریزی نیز را هم از او یاد گرفتم. آشنایی من با او، به سال 1358 برمی‌گردد که روزهای پردغدغه انقلاب بود و در ادامه در مجله هدهد با هم همکار شدیم.»


وی ادامه داد: «صدری افشار با وجود ناملایمتی‌ها و بی‌مهری‌ها،‌ کار خود را با جدیت دنبال کرده است. چشم‌انداز زندگی او، بسیار حیرت‌آور است؛ به طوری که بخشی از زندگی خود را در یتیم‌خانه ارومیه گذرانده و سابقه زندانی شدن نیز دارد.»


باقری، تلاش‌های صدری‌افشار را آموختنی عنوان کرد و اظهار داشت: «سختی‌ها، در یک عده روح مقاومت را ایجاد می‌کنند. این درست است که باید برای جوانان و نوجوانان امکانات پیشرفت را فراهم کرد اما گاهی دادن امکانات، مانع از بالندگی آن‌ها می‌شود. این نکته،‌ پارادوکس عجیبی دارد.»


این پژوهشگر خاطر نشان کرد: «انگیزه، انسان‌دوستی و مراعات نظم و ترتیب، از ویژگی‌های شخصی او به شمار می‌آید و تشویق کردن دیگران را نیز باید یکی دیگر از بارزه‌های شخصیتی‌اش دانست. وقتی کسی در سطح اندیشمندان نیست، آن‌ها محکوم به تنهایی می‌شوند و مجبورند مطالعه و نوشتن تنهایی خودشان را پر کنند.»


آخرین فرهنگ‌نویسان آذربایجانی


در ادامه این نشست حسن انوری؛ مولف فرهنگ سخن و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، گفت: «من نخستین بار صدری افشار را با تاریخ علم شناختم و به نظر من نظم و انظباطی که در زندگی ایشان وجود دارد نیز به خاطر آن است که با تاریخ علم سروکار داشته است.»


وی با اشاره به سابقه فرهنگ‌نویسی در ایران ادامه داد: «حدود 250 فرهنگ در زبان فارسی وجود دارد که تنها 20 درصد آن‌ها از سوی ایرانیان نوشته شده و الباقی را فرهنگ‌نویسان هندی یا اهل سرزمین‌های عثمانی گردآوری شده است.»


و برشمردن ویژگی‌های فرهنگ معاصر که به همت صدری افشار گردآوری و منتشر شده است، گفت: «من و صدری‌افشار، آخرین حلقه از فرهنگ‌نویسان آذربایحانی هستیم.»


انسانی شریف با نگاهی مدرن


داوود موسایی، مدیر انتشارات فرهنگ معاصر که مسسئولیت انتشار عمده آثار صدری‌افشار را به عهده دارد، در این نشست با اشاره به زندگی این پژوهشگر، زندگی او را مانند فرهنگ معاصر خواند که از هر جایی می‌توان آن را باز و دنبال کرد.


وی گفت: «آشنایی من با او، به سی‌وچند سال قبل و زمانی که ناشر شدم برمی‌گردد و در طول این سال‌ها، تنها هدف ما انتشار درست آثار ایشان بوده است.»


مدیر نشر فرهنگ معاصر اظهار داشت: «هر ناشری در زندگی خود اشتباهاتی دارد و من هم اشتباهاتم کم نبوده است. یکی از این اشتباهات آن بود که وقتی صدری‌افشار نسخه اولیه فرهنگ معاصر را به ما داد اما ما نتوانستیم نگاه متفاوت و تعریفی ایشان را که نگاه مدرنی بود، تشخیص دهیم. این فرهنگ از سوی نشر دیگری به چاپ رسید اما نهایتا قسمت این بود که در سال 79 امتیاز آن را خریداری کردیم.»


وی درباره صدری‌افشار گفت: «این مرد، یکی از شریف‌ترین انسان‌هایی است که من در تمام دوران حرفه‌ای خود با او کار کرده‌ام؛ در این حد که مطالبه مبلغی کم‌تر از مبلغ پیشنهادی ما را دارد.»


در بخش پایانی این مراسم، کتاب «زندگی‌نامه علمی دانشمندان ایران» که به همت صدری‌افشار و گروهی از مترجمان منتشر شده، رونمایی شد و این پژوهشگر، به تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان این مراسم پرداخت.


در این مراسم، مجید‌ غلامی‌جلیسه مدیرعامل خانه کتاب، حجت‌الاسلام محمود دعایی و اهالی قلم و نشر حضور داشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب