پشتپرده انتقال ستارههای فوتبال جهان به کشور چین چیست؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از شهروند، مبالغ هنگفتی که توسط سرمایهداران چینی به رشته فوتبال تزریق شده، تنها به خاطر جذب مردم پرجمعیتترین کشور دنیا به این رشته و درنهایت کسب میزبانی جامجهانی است.
نفوذ در باشگاههای اروپایی
چند سال قبل بود که مسئولان ورزش کشور چین برای شروع یک برنامه طولانیمدت از سرمایهداران این کشور کمک خواستند. عدهای از سرمایهداران به سردستگی شخصی به نام «وانگ جیانلین» که ثروتمندترین فرد در چین به شمار میرود، با کمک گرفتن از برندهای داخلی و ثروتمند مثل کمپانی «علی بابا» شروع به فعالیت در فوتبال کردند. در اولین اقدامات سرمایهداران کشور آسمانی (لقب کشور چین) تصمیم گرفتند با خرید سهام باشگاههای اروپایی نام خود را بر سر زبانها بیندازند. شرکتی که سهامش به نام «وانگ جیانلین» بود، توانست باشگاه اتلتیکومادرید را خریداری کند. این کار تا جایی پیش رفته که درحال حاضر علاوه بر اتلتیکومادرید، چینیها اینترمیلان را در اختیار گرفتند و تا آستانه خرید باشگاه میلان نیز پیش رفتهاند. همچنین ٢٠درصد سهام باشگاه منچستریونایتد نیز در اختیار یک کمپانی تصویری چین متعلق به شخصی به نام «لی رویانگ» است.
سوپرلیگ غرق پول شد!
بعد از گذشت یکی، ٢سال از سرمایهگذاری چینیها در باشگاههای اروپایی، با توجه به دستور رئیسجمهوری این کشور که شدیدا علاقهمند به فوتبال است، سوپرلیگ این کشور غرق در پول سرمایهداران پرقدرت چینی شد. آنها تصمیم گرفتند به جای سرمایهگذاری در اروپا، در کشور خود سرمایهگذاری کرده و با جذب ستارههای مطرح فوتبال دنیا، مردم را به سمت فوتبال بکشانند. دولت چین و برخی برندهای معتبر به باشگاهها وامهای کمبهره اعطا کردند تا راه برای سرمایهگذاری عظیم باز شود. رشد اقتصادی در کشور چین نیز با این کار سرعت بخشید تا هیچ چیزی مانع سرعت گسترش فوتبال در چین نشود.
حمایتهای دولتی
یکی از اقدامات شگفتانگیز دولت چین برای حمایت از باشگاههای سوپرلیگ این کشور، افزایش حق پخش تلویزیونی بود. این مبلغ که طی سالهای ٢٠١٤ و ٢٠١٥ به ترتیب ٨ و ١٣میلیون دلار بود، در سال ٢٠١٦ به ٢٠٠میلیون دلار رسید و طبق گزارش رسانههای چینی برای ٥سال آینده قرارداد ٣/١میلیارد دلاری به امضا رسیده است. نتیجه این سرمایهگذاری عظیم و قراردادهای نجومی با ستارههای فوتبال جهان هزینه ٤٠٠میلیون دلاری برای خرید بازیکنان خارجی در لیگ سال گذشته بود که مطمئنا با توجه به روند صعودی خریدهای نجومی، برای لیگ جدید این کشور که از ماه آینده آغاز میشود، رشد چند برابری خواهد داشت.
دستمزدهایی بالاتر از مسی و رونالدو
بعد از بازیکنانی مثل رامیرز،هالک، ژروینهو، دمبابا و... که ازسال گذشته در لیگ چین حاضر شده بودند، امسال رقابت عجیبی بین باشگاههای بزرگ این کشور به وجود آمده، بهطوریکه در طول یک ماه ٣ بار رکورد نقلوانتقالات لیگ این کشور شکسته شده است. فعلا بالاترین میزان در اختیار «شانگهای اسایپیجی» است که اسکار، ستاره برزیلی چلسی را با مبلغ هنگفت ٦٠میلیون یورو جذب کرد. البته حضور کارلوس توز با دستمزد سالیانه ٣٨میلیون یورو از اخبار شگفت آور بود که طبق ادعای رسانههای اروپایی او را از نظر درآمدی حتی بالاتر از لیونل مسی و کریستیانو رونالدو قرار داده است. اوبی میکل، بازیکن نیجریهای چلسی نیز دیگر بازیکن مشهوری بود که به لیگ چین انتقال یافت اما چینیها دستبردار نیستند و حالا به سراغ بازیکنانی چون کریم بنزما، دیهگو کاستا، فالکائو و... رفتهاند. شاید عجیبترین خبر در ماه اخیر نیز به پیشنهاد ٥٠٠میلیون یورویی باشگاه «هبی» به لیونل مسی مربوط میشود که با پاسخ منفی ستاره آرژانتینی روبهرو شد.
چینیها چه میخواهند؟
شاید برای خیلی از علاقهمندان و کارشناسان سوال باشد که چرا چینیها اینطور دست به جیب شدهاند. فوتبال کشوری که در رده هشتم آسیا و ٨١ دنیا طبق ردهبندی فیفا قرار دارد، چه اهدافی را با داشتن ستارههای فوتبال جهان در لیگ خود دنبال میکند. رئیسجمهوری کشور چین دستور تأسیس ٢٠هزار مدرسه فوتبال را در این کشور داده و هدف اصلی سرمایهگذاری عظیم در فوتبال این کشور را کسب میزبانی جامجهانی ٢٠٢٦ عنوان کرده است. جمعیت یکمیلیارد و ٤٠٠ میلیونی کشور چین که با رشد اقتصادی مواجه هستند، بیشتر به فوتبال به شکل یک تفریح نگاه میکنند.
دردسر بزرگ اروپاییها
به نظر میرسد پیشنهادات عجیب باشگاههای چینی باعث شده تا باشگاههای اروپایی نیز به دردسر بیفتند. شاید تا پیش از این هیچ کشوری خارج از اروپا و حتی ٤ کشور آلمان، ایتالیا، اسپانیا و انگلیس توانی برای دست گذاشتن روی ستارههای برتر فوتبال دنیا نداشت اما حالا کشوری کیلومترها آن طرفتر هست که میتواند با مبالغ هنگفت ستارههای اروپایی را حتی در سنین جوانی به سوی خود جلب کند. همین حالا و در هنگام نقلوانتقالات ژانویه، خیلی از بازیکنان مطرح فوتبال اروپا به دلیل مواجهه با پیشنهادات چینی تمرکز خود را از دست داده و کاملا وسوسه شدهاند. باید دید در آینده اروپاییها برنامهای برای مبارزه با طرح سرمایهگذاری عجیب چینیها دارند یا خیر.
پیشرفت یا سقوط؟
به نظر میرسد باشگاههای چینی فراتر از برنامههای از پیش تعیین شده پیش رفتند و با مبالغ هنگفتی که به برخی از بازیکنان پیشنهاد دادند، باعث تعجب مسئولان ورزش این کشور نیز شدهاند. در همین راستا نگرانیهای زیادی بابت به وجود آمدن یک معضل بزرگ برای پرداخت این حقوقهای گزاف به وجود آمده و تا جایی پیش رفته که سازمان تربیتبدنی این کشور سریعا قانونی برای محدود کردن باشگاهها تصویب کرده است. طبق قانون جدید باشگاههای چینی نمیتوانند بیشتر از ٣ بازیکن غیرآسیایی خریداری کنند و همین موضوع باعث توقف مذاکرات برای برخی از باشگاههای چینی با ستارههای اروپایی شده است. رقابت عجیب باشگاههای چینی ممکن است به یک معضل بزرگ تبدیل شده و حتی به افت فوتبال این کشور نیز منجر شود. برخی از کارشناسان ورود ستارههای بزرگ دنیا با مبالغ نجومی به چین را مثبت نمیدانند و آن را باعث دیده نشدن و سرخوردگی استعدادهای برتر فوتبال این کشور میدانند. باید دید در پایان، این پروژه به کجا میانجامد، راهیابی چین به جمع برترینهای فوتبال جهان و کسب میزبانی جامجهانی یا رفتن فوتبال این کشور به گودال مدیریت ضعیف.
انتهای پیام/