«فقه و مصلحت» به چاپ سوم رسید
به گزارش گروه فرهنگی آنا از اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب فقه و مصلحت در صدد است با نگاه تطبیقی، جایگاه و کارکردهای مصلحت و شیوه تشخیص آن را بر اساس مبانی و منابع فقه اهل بیت (ع) در نظام فقهی- حقوقی اسلام و با توجه به موضوعات و نیازهای نوپدید جست و جو کند.
حجت الاسلام و المسلمین ابوالقاسم علیدوست پس از اتمام پژوهش فقه و مصلحت، بخشی از آن را به عنوان یک نوآوری در کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ارایه نمود و پس از چندین جلسه بررسی و مناظره، هیات داوران آن را با درجه عالی به ثبت رساند.
این کتاب در سه بخش با ساختار زیر تدوین شده است:
بخش اولبه تفسیر واژههای محوری تحقیق و بیان کلیات و مبانی بحث میپردازد. تبعیت احکام شرع از مصالح و مفاسد موجود در متعلق یا تبعیت جعل احکام از مصلحت در اصل تشریع، امکان یا عدم امکان فهم مصالح و مفاسد مورد نظر شارع، بیان گستره شریعت، اجتهاد و فقه از مباحثی است که در این بخش مطرح شده است.
بخش دومدر دو فصل سامان یافته است: در فصل اول از جایگاه مصلحت در کشف حکم بحث میشود. موقعیت سندی مصلحت در مذاهب شریعت با استنباط حکم بخشی از مباحث این فصل است. فصل دوم، از جایگاه مصلحت در تطبیق و اجرای احکام شرعی و فقهی مکشوف، شیوه و نهاد کشف، بحث و گفت و گو میکند. بیان معیارها و مبانی فهم و کشف مصالح و سنجههای ترتیب، بررسی شوون شارع و مبینان معصوم شریعت، گفت و گو از افراد یا نهادهای متولّی تشخیص مصالح، بخشی از مباحث این فصل است.
بخش سوم، عهدهدار بحث از پرسشها و شبههها در یک فصل و آسیبهای مطرح در اطراف فقه المصالح در فصل دیگر است. کشاکش مصلحت و قانون؛ چیستی، بنیان و گستره حکم حکومی؛ اصل تشریع و جایگاه نهادهای تشخیص مصلحت از موضوعهایی است که در فصل یکم از این بخش مورد گفت و گو قرار میگیرد. جمود و اسباب آن؛ مصلحتگرایی افراطی و علل آن؛ نداشتن منطقی بسامان در کاربرد مصلحت؛ غفلت از مصالح بنیادین و بیتوجهی نسبت به لوازم و مقارنات یک یا چند استصلاح از موضوع های مطرح در فصل دوم این بخش است.
چاپ سوم کتاب «فقه و مصلحت» اثر حجت الاسلام و المسلمین ابوالقاسم علیدوست، با قیمت ۵۵،۰۰۰ تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عرضه شده است.
انتهای پیام/