دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند

کاهش 17 درصدی شمارگان و افزایش 11 درصدی قیمت کتاب نسبت به سال گذشته

بررسی تطبیقی آمارهای نشر در سال جاری و سال گذشته، نمایانگر میزان افزایش قیمت و کاهش قابل توجه شمارگان متوسط کشور بوده است. اعداد و ارقام به دست آمده گواهی بر این مدعا است که اگر مسئولان فکری به حال بازار کتاب در کشور نکنند، آینده‌ ناگواری در انتظار این صنعت آسیب‌پذیر است.
کد خبر : 148308

هادی حسینی‌نژاد، خبرنگار فرهنگی آنا: با توجه به نرخ تورم در کشورمان، طبیعی است که بازار کتاب نیز به فراخور افزایش قیمت اقلام مختلف مانند کاغد و ملزومات چاپی، دستخوش تغییرات و افزایش قیمت شود. اما این مسأله، یک تبصره دارد: باید درنظر داشت که با توجه به اهمیت مقوله فرهنگ و ضرورت حمایت از آن‌، افزایش قیمت اقلام فرهنگی آن هم از نوع کتاب، مشکل مضاعفی برای جامعه به شمار می‌آید. توضیح آنکه باید دید افزایش قیمت کتاب، بر دیگر شاخصه‌های این بازار چه تاثیری گذاشته است. به عنوان مثال آیا شمارگان متوسط کتاب، ثابت و یا روبه‌رشد است یا بالعکس؟ آیا میزان افزایش قیمت، از حدود میل به مطالعه نزد مردم فراتر نرفته و یا اینکه باعث کوچک شدن سبد خرید بخشی از جامعه کتاب‌خوان شده است؟


آمارهای به دست آمده از خانه کتاب نشان می‌دهد قیمت متوسط کتاب در 6 ماه نخست سال جاری، نسبت به بازه زمانی مشابه در سال 94، 11/07 درصد افزایش داشته، یعنی از 13 هزار و 495 تومان به 14 هزار و 989 تومان رسیده است. حالا اگر این قیاس را بین قیمت متوسط کتاب در 6 ماه نخست امسال و کل سال گذشته مقایسه کنیم، به افزایش 5.35 درصدی کتاب می‌رسیم که به نظر، تورم قابل پذیرشی است. اما چنانچه گفته شد، باید به شاخص شمارگان متوسط نیز توجه کرد.


مطابق با آمار رسمی، شمارگان متوسط کتاب در 6ماه نخست سال جاری نسبت به بازه زمانی مشابه در سال 94، 14/3 درصد کاهش داشته و در مقایسه با کل سال 94، دچار کاهش 17/34 درصدی بوده است؛ یعنی از هزار و 920 نسخه، به هزار و 587 نسخه رسیده‌ایم. کاهشی که به هیچ وجه قابل توجیه و قابل دفاع نیست و به روشنی، بیانگر تشدید بحران در بازار کتاب کشور است.


با بررسی جزئی‌تر در تقسیمات موضوعی نشر نیز به اطلاعات قابل توجهی می‌رسیم. مطابق با آمارهای رسمی در تقسیمات 12گانه کتاب، 6ماه نخست امسال نسبت به بازه مشابه در سال 94، شاخص تیراژ متوسط در تمامی گروه‌ها دارای رشد منفی بوده است؛ کاهشی که در حوزه دین، 31/1 درصد و در حوزه کتاب‌های کمک درسی 23/27 درصد بوده است. همچنین در این مقایسه، نوبت‌های چاپی تنها در گروه‌های فلسفه، علوم اجتماعی، هنر و ادبیات دارای رشد مثبت بوده و باقی گروه‌ها حداکثر تا 18/18 درصد کاهش داشته‌اند.



آمارهای مورد استناد که از خانه کتاب به دست آمده است، با وجود اندکی تناقض و ناهم‌خوانی (به عنوان مثال در جدول اول، جمع چاپ اولی‌ها و تجدید چاپی‌ها با جمع نوبت‌های چاپی برابری ندارد) می‌تواند نمایه خوبی از وضعیت نشر کتاب در کشور ما باشد. بنابراین مسئولان و مدیران دولتی باید در نظر داشته باشند که در صورت تداوم شیب نزولی شاخصه‌های اساسی نشر از یک‌سو و افزایش قیمت متوسط کتاب، سرانجام ناگواری در انتظار حوزه نشر است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته