دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
خسروتاج:

رشد 5 درصدی مبادلات تجاری ایران و عراق در 9 ماهه اول سال

معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت روز دوشنبه در بغداد با سرپرستان دو وزارتخانه بازرگانی و صنعت و معدن عراق دیدار کرد و گفت: حجم متوسط مبادلات با کشور عراق در 9 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 5 درصد رشد ارزشی داشته است. جایگاه و حجم مبادلات و تثبیت آن میان دو کشور در حالی در این سال ها جریان داشته است که کشور عراق در جنگ علیه داعش و کاهش واردات و بحران مالی روبه رو بوده است. 
کد خبر : 147949

به گزارش گروه اقتصادی آنا، مجتبی خسرو تاج که در راس یک هیات تجاری و صنعتی در بغداد بسر میبرد، ضمن گزارشی از برنامه های سفر خود به عراق، تاکید کرد بدون اغراق، نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در این کشور ، بویژه سفارت و رایزنی بازرگانی طی این 3 سال، در جهت نظام بخشی و توسعه روابط بسیار خوب عمل کرده اند.
وی روابط ایران و عراق را با دیگر نقاط قابل مقایسه ندانست و با استناد به نظر سفیر ایران درباره عبور از مرحله صدور کالا و ورود به فاز سرمایه گذاری های مشترک و تعمیق طرح های مشارکتی، ابراز امیدواری کرد که با رفع محدودیت های مالی عراق و برداشته شدن موانع، روابط دو کشور مسیر جدیدی را طی کند.
قائم مقام وزارت صنعت و معدن و تجارت کشورمان، حجم متوسط سالانه مبادلات میان دو کشور را 6 تا 6 و نیم میلیارد دلار ذکر کرد و گفت این مبادلات در 9 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 5 درصد رشد ارزشی داشته است و این درحالی است که ارقام اعلامی تنها شامل مبادلات تجاری است و خدمات فنی و مهندسی را شامل نمی شود که اگر آن را هم محاسبه کنیم، متوسط ارزش مبادلات دو کشور از مرز 8 میلیارد دلار نیز عبور خواهد کرد.
وی تاکید کرد که ارزش روابط اقتصادی میان ایران و عراق در این است که حفظ این جایگاه و حجم مبادلات و تثبیت آن در حالی در این سال ها جریان داشته است که کشور عراق در جنگ علیه داعش و کاهش واردات و بحران مالی روبه رو بوده است.
خسرو تاج، در توضیحی پیرامون دیدارهایش با سرپرست های وزارت خانه های بازرگانی و صنعت و معدن عراق گفت ، در این دیدارها، نیازهای عراق و راه های توسعه روابط دو کشور بررسی شد.
وی با اشاره به رویکرد جدید دولت عراق به سمت توسعه صنعتی ، افزود: طرف های عراقی در زمینه های مختلف از جمله ، ساخت سیلو و نوسازی و تامین ماشین آلات و تجهیزات مربوطه و نیز بخش های لوازم خانگی و مصالح ساختمانی ، تمایل خود را ابراز داشتند.
قائم مقام وزیر صنعت ، معدن و تجارت، اضافه کرد، در مذاکرات با مسئولان دو وزارت خانه بر تسریع در مذاکرات جهت فعال کردن نظام تعرفه های ترجیهی میان دو کشور به توافق رسیدیم و در دیدار سرپرست وزارت صنایع و معادن عراق قرار شد کمیته مشترکی جهت بررسی و اقدام در زمینه فرصت های سرمایه گذاری و اولویت های سرمایه گذاری و نیز نظام تعرفه های ترجیهی تشکیل شود.
وی اعضای این کمیته را معاونان وزیر صنایع و معادن دو کشور و نیز رئیسان اتحادیه صنایع و مدیران کل سرمایه گذاری دو کشور دانست و گفت، قرار شد مشکلات شرکت های سرمایه گذار ایرانی در عراق نیز که در ادامه کار با مشکل روبه رو شده اند، در همین کمیته حل و فصل شود.
خسروتاج همچنین نشست های هیات ایرانی را در بغداد مورد اشاره قرار داد و گفت که یک نشست با بخش های دولتی عراق و یکی هم با بخش خصوصی برگزار شد که در آن طرفین ، مشکلات و موانع همکاری ها را مورد بررسی قرار دادند.
وی یکی از مشکلات عمده را در روابط دو کشور در حوزه خدمات بانکی دانست و گفت در نشست بعد از ظهر مسئول نمایندگی بانک ملی ایران در بغداد به طرف های شرکت کننده در نشست توضیحات مربوط به راه های استفاده از پتانسیل های بانکی، بویژه در راستای گشودن ال سی را ارائه کرد.
افزایش 5 درصدی صادرات ایران به عراق با وجود کاهش 36 درصدی واردات عراق


در همین زمینه رایزن بازرگانی ایران در عراق نیز به افزایش 5 درصدی ارزش این مبادلات اشاره کرده است. محمدرضا زاده با اشاره به این مطلب گفت: طبق آمار منتشره گمرک جمهوری اسلامی ایران در 9 ماهه منتهی به آذر ماه سال جاری، صادرات ایران به عراق افزایش 5 درصدی در ارزش و 2.5 درصدی در وزن را نسبت به مدت مشابه سال گذشته را داشته است.


محمد رضازاده با بیان این مطلب گفت: هر چند انتظار می‌رفت با ممنوعیت صادرات سیمان به عنوان نخستین کالای صادراتی کشورمان به عراق کاهش 10 درصدی صادرات را شاهد باشیم اما نه تنها این کاهش اتفاق نیفتاده بلکه افزایش 5 درصدی معادل 212 میلیون دلار را در این مدت داشته‌ایم.


رایزن بازرگانی ایران در عراق همچنین اضافه کرد: در سال جاری واردات عراق از تمامی کشورها نسبت به سال قبل، 36 درصدی کاهش داشت، بنابراین طبیعی بود بدون در نظر گرفتن تاثیر ممنوعیت سیمان، 36 درصد صادرات ایران به عراق کاهش داشته باشد و با حذف سیمان از سبد صادراتی کشورمان نیز کاهش 46 درصدی یعنی نصف شدن صادرات ایران به عراق در سال جاری پیش‌بینی می‌شد.


به گفته رضازاده طی 5 سال گذشته به طور متوسط حدود 500 میلیون دلار سیمان از ایران به عراق صادر شده است.


وی اظهار داشت: دلیل عمده کاهش واردات عراق به علت کاهش قیمت نفت، افزایش هزینه‌های دفاعی برای مقابله با داعش و جنگ داخلی بوده که بودجه عمرانی این کشور را با کاهش شدید مواجه کرده است.


رضازاده یادآور شد: فرصت‌های بازار عراق غیر قابل تکرار است که باعث شده مصرف‌کنندگان عراقی رغبت بیشتری به استفاده از کالای ایرانی از خود نشان دهند، در حالی که رقباء امکان حضور مستقیم در بیشتر استان‌های عراق را از دست داده‌اند، از حضور شرکت‌های ایرانی استقبال بیشتری می­شود و در حالی که راه برای ورود کشورهای حامی داعش به بازار عراق با موانعی مواجه شده، امنیت برای حضور شرکت‌های ایرانی در عراق بیشتر از قبل شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب