آقای گل لیگ برتر در کنار مسی و کاستا/ بررسی آماری از نیمفصل اول رقابتهای لیگ برتر شانزدهم فوتبال
تداوم ضعف گلزنی
شاید تعداد گلهای زده در یک لیگ حرفهای بهترین معیار برای ارزیابی کیفیت آن لیگ باشد. در ١٥ هفته ابتدایی لیگ شانزدهم که ١١٩ مسابقه را تا اینجا در خود جای داده است، ٢٥٧ بار توپ از خط دروازهها عبور کرده است. در این بخش تراکتورسازی با ٢٤ گل صدرنشین و ذوبآهن با ٢٣ گل در جایگاه دوم است. این آمار نشان میدهد که در هر بازی میانگین ٢,١٥ گل زده به ثبت رسیده که نسبت بهسال گذشته در وضع بهتری قرار دارد. در نیم فصل اول لیگ پانزدهم ٢٣٣ گل در ١٢٠ بازی به ثمر رسیده بود که میانگین کمتر از ٢ گل در هر بازی را نشان میداد. میانگین گلهای نیم فصل اول لیگ قبلی ١.٩٤ برای هر مسابقه بوده است. از سوی دیگر در ١٦ هفته ابتدایی بوندسلیگا ٣٩١ گل به ثمر رسیده که میانگین ٢.٧١ را نشان میدهد. آمار لالیگا در ١٦ هفته ابتدایی حتی بهتر از بوندسلیگا است. ٤٦٨ گل توسط ٢٠ تیم حاضر در لالیگا از خط دروازهها عبور کرده و میانگین ٢.٩٢ گل زده در هر مسابقه را نشان میدهد. این آمارها مشخص میکند که لیگ ایران همچنان از نظر تعداد گلهای زده در سطح پایین تری از لیگهای معتبر دنیا قرار دارد. البته افزایش تعداد گلهای زده شده در لیگ شانزدهم نسبت بهسال گذشته خبر خوبی برای فوتبال ایران است. ضعف گلزنی تیمها را میتوان به ضعف مهاجمان و البته احتیاط مربیان ربط داد. اینکه تیمها بیشتر از گذشته از سیستمهای دفاعی استفاده میکنند و اکثر گلها نیز روی ضربات ایستگاهی به ثمر میرسد، نشان میدهد که مربیان باید ترس را کنار گذاشته و به مهاجمان نیز بیش از گذشته آموزش گلزنی بدهند.
ساسان در کنار مسی و کاستا
در بخش بهترین گلزنان لیگ برتر ساسان انصاری که در ٤ هفته ابتدایی در پرسپولیس نیمکت نشین بود و به همین خاطر تصمیم گرفت به فولاد برود، آمار فوق العادهای از خود بر جای گذاشته است. این مهاجم جوان که در ١١ بازی فولاد تا پایان نیم فصل به میدان رفته و در مجموع ٩١٩ دقیقه از سوی نعیم سعداوی به کار گرفته شده است، با ١٢ گل در پایان ١٥ هفته ابتدایی لیگ برتر خودش را در صدر جدول گلزنان قرار داده است. آمار انصاری نسبت به مهدی طارمی که در پایان نیم فصل لیگ پانزدهم در صدر جدول گلزنان قرار داشت، در سطح بالاتری قرار دارد. مهاجم پرسپولیس توانسته در همین مقطع ٩ گل به ثمر برساند و حتی تعداد بازیهای بیشتری هم از انصاری انجام داده بود. اگر آمار بهترین گلزن لیگ ایران را با مهاجم گلزن اروپایی هم مقایسه کنیم، امیدوارتر میشویم. در لیگ جزیره دیهگو کاستا بعد از ١٨ بازی ١٣ گل به ثمر رسانده است. در لالیگا لیونل مسی و سوارز با ١٢ گل از ١٦ بازی در صدر هستند. ١٤ گل از ١٦ بازی برای اوبامیانگ مهاجم دورتموند باعث شده تا او آقای گل بوندسلیگا محسوب شود. ایکاردی مهاجم اینتر نیز ١٤ گل در ١٨ بازی به ثمر رسانده و بهترین گلزن سری آ به حساب میآید. با نگاهی به میانگین گلزنی ساسان انصاری که فقط در ١١ بازی برای فولاد به میدان رفته، به این نکته پی میبریم، او حتی از بهترین گلزنان لیگهای اروپایی عقب نیست و چه بسا میتواند با ادامه این روند عملکرد بهتری از نفراتی چون مسی و دیه کاستا هم داشته باشد. در ردههای بعدی جدول گلزنان فوتبال ایران مرتضی تبریزی با ٩ گل در جایگاه دوم و چند بازیکن مثل طارمی، قاضی، زهیوی و پریرا با ٧ گل در رده سوم جای دارند.
رکورددار تساوی
تعداد تساویهایی که در بازیهای لیگ شانزدهم رقم خورده، در طول بازیها نیز توی ذوق میزد. با اینکه در هفتههای پایانی نیم فصل اول این تعداد کاهش چشمگیری داشت اما بازهم نسبت بهسال گذشته و همچنین لیگهای اروپایی نسبت بالاتری دارد. در ١١٩ بازی انجام شده در نیم فصل اول لیگ شانزدهم ٤٥ تساوی رقم خورده که نشان میدهد حداقل از هر ٣ بازی یک مسابقه با تساوی به پایان میرسد. این آمار در لیگ پانزدهم تعداد کمتری داشت.سال گذشته در همین مقطع ١٢٠ بازی برگزار شده، ٤١ تساوی به ثبت رسیده بود. در لیگ شانزدهم گسترشفولاد با ٨ تساوی بیشترین تعداد تساوی را به خود اختصاص داده است. با بررسی جدول بوندسلیگا بعد از پایان هفته شانزدهم مشخص میشود که تعداد تساویها در لیگ ایران بسیار بالاست. در ١١٤ دیداری که تاکنون در رقابتهای فصل ١٧-٢٠١٦ فوتبال آلمان برگزار شده، ٣٧ بازی با تساوی به پایان رسیده است. این یعنی تقریبا از هر ٤ مسابقه یک دیدار با تساوی به پایان میرسد. در سایر لیگهای اروپایی نیز آمار به همین منوال است تا مشخص شود که لیگ ایران از نظر تعداد تساوی آمار بالایی دارد. اصلیترین دلیل تعداد بالای تساویها از نظر کارشناسان احتیاط بیش از حد مربیان است که بیشتر از همه تعداد تساویهای بدون گل در مسابقات را بالا میبرد. باید دید که با نزدیک شدن به پایان فصل و انتحاری بازی کردن برخی از تیمها این تعداد تساویدرصد کمتری پیدا میکند یا خیر.
ثبات روی نیمکتها
شاید امیدوارکنندهترین آماری که از نیم فصل اول لیگ شانزدهم استخراج میشود، مربوط به ثبات نیمکت مربیان است. در ١٥ هفته ابتدایی لیگ امسال فقط ٣ مربی از کار برکنار شدند. یحیی گلمحمدی که ٢سال همراه با ذوب آهن توانست قهرمانی جام حذفی را به دست بیاورد، بعد از چند هفته ناکامی در آغاز راه خود در لیگ شانزدهم با مدیران این باشگاه به مشکل خورد و درنهایت کنار رفت تا مجتبی حسینی جایگزین او شده و نتایج خوبی هم بگیرد. فرهاد کاظمی که از ابتدای لیگ هم برای ادامه حضورش روی نیمکت
سیاه جامگان تردید داشت، بعد از چند هفته درنهایت به دلیل مشکلات مالی از سمت خود استعفا داد و خداداد عزیزی جای او را گرفت. از سوی دیگر رسول خطیبی که با ماشینسازی فقط ٦ امتیاز در ١٣ هفته کسب کرد، با وجود حمایت مدیران بالاخره از سمت خود برکنار شد تا فرهاد کاظمی جانشین وی شود. آمار ٣ تغییر روی نیمکت مربیان در یک نیم فصل در مقایسه باسال گذشته خبر خوبی برای مربیان است. در لیگ پانزدهم تا پایان نیم فصل اول امیر قلعهنوعی بعد از ٣ هفته از ملوان کنار رفت و استیلی جای او را گرفت. همچنین تونی اولیویرا از تراکتورسازی کنار رفت و قلعهنوعی جانشین وی شد. حسین فرکی نیز بعد از ١١ هفته دیگر نتوانست در سپاهان ماندگار شود و جای خود را به استیماچ داد. در تیم سیاه جامگان رسول خطیبی بعد از هفته پنجم جای خود را به سعید رمضانی داد و سپس فرهاد کاظمی سرمربی این تیم شد. راه آهن با کنارهگیری فرهاد کاظمی به مهدی تارتار اعتماد کرد و سیاوش بختیاریزاده نیز جای خود را به علی حنطه داد. این آمار ٧ تغییر روی نیمکت مربیان در لیگ پانزدهم را نشان میدهد که در لیگ شانزدهم به کمتر از نصف هم رسیده است.
انتهای پیام/