دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

مسیر سیاست‌ورزی در اصولگرایی/ از این جبهه به ‌آن جبهه

اصولگرایان تغییر نمی‌کنند بلکه از جبهه‌ای به جبهه‌ای دیگر منتقل می‌شوند. دست رد به سینه هیچ جبهه‌ای نمی‌زنند. نامشان پای اعلامیه‌های اعلام حضور هست و اگر امروز جبهه جدیدی جلویشان گشوده شود، به آن هم وارد می‌شوند.
کد خبر : 146041

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از شرق، شناسنامه سیاسی اغلب اصولگرایان را اگر مرور کنیم، حداقل عضو دو یا سه جبهه‌اند اما وقتی قرار به ائتلاف و بستن فهرست می‌شود، نه این جبهه‌ها و احزاب و نه شیخوخیت و میان‌داری بزرگانشان، کارساز نیست. درحالی‌که در عرف سیاسی دنیا جبهه با هدف رسیدن به یک هدف سیاسی موقت میان جریان‌ها، احزاب و بعضا افراد همسو شکل می‌گیرد و با محقق‌شدن آن هدف، موجودیت سیاسی جبهه هم پایان می‌گیرد اما در میان اصولگرایان، جبهه کارکردی شبه‌حزبی دارد، در آستانه هر انتخاباتی، هیئت‌وار شکل می‌گیرد و به‌ندرت منحل می‌شود و اعضایش در آستانه انتخاباتی دیگر دوباره سر از جبهه‌ای دیگر در می‌آورند. با وجود همه این سازوکارها، اما یا به ائتلاف نمی‌رسند یا فهرست‌هایشان، گروگان جماعتی محدود می‌شود. جماعتی با این توانایی که هر لحظه زیر بازی بزنند. نکته عجیب‌تر اینکه حتی گاهی برخی اعضای جبهه خود بدل به اپوزیسیون جبهه شده‌اند.



جبهه‌های اصولگرا متشکل از احزاب، گروه‌ها و افراد است. «جبهه پیروان خط امام و رهبری»، «جبهه متحد اصولگرایان»، «جبهه ایستادگی»، «جبهه پایداری»، «جبهه یکتا» و در نهایت «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی»، جدیدترین جبهه اصولگرایی است که یکشنبه‌شب از آن رونمایی شد. در این رونمایی به رسانه‌های مستقل و اصلاح‌طلب اجازه ورود داده نشد و اخبار آن به اضافه تصویر و صوت جلسه را رسانه‌های اصولگرا پوشش دادند. در این رونمایی همچنین اعلام شد که بیش از ٢٠٠ چهره اصولگرا از این جبهه حمایت کرده‌اند که در میان آنها نام برخی چهره‌های ورزشی و سینمایی هم به چشم می‌خورد. دیروز برخی از این اسامی که رؤسای فدراسیون‌های ورزشی هستند، حمایت خود را از این جبهه تکذیب کرده‌اند.
جبهه پیروان خط امام و رهبری
جبهه پیروان خط امام و رهبری به تقلید از جریان نیروهای خط امام متعلق به جریان چپ مذهبی دهه ٦٠، در دهه ٨٠ و پس از روی‌کارآمدن دولت اصلاحات تشکیل شد. اصولگرایان در خلأ حضور در قدرت نیاز به هم‌گرایی داشتند و جبهه پیروان را با ریاست حبیب‌الله عسگراولادی تشکیل دادند. جبهه پیروان هیچ وقت در جریان اصولگرایی، تبدیل به مرکز ثقل نشد و همان میزان اثرگذاری‌اش هم وابسته به شخصیت دبیرکلش یعنی حبیب‌الله عسگراولادی بود. بعد از فوت او این سمت به محمدرضا باهنر رسید درحالی‌که جبهه پیروان خط امام و رهبری مدعی بزرگ‌ترین جبهه اصولگرایی با شمولیت ١٧ حزب و گروه اصولگراست اما در بزنگاه‌های سیاسی هیچ‌وقت منشأ اثر نبوده است و اصولگرایان در آستانه هر انتخاباتی دست به دامان سازوکاری دیگر شده‌اند. اگرچه محمدرضا باهنر دبیرکل آن تمایلی به پذیرش این تحلیل ندارد و هربار درباره سهم و اثرگذاری این جبهه در جریان اصولگرایی و نقش راهبری آن سخن گفته می‌شود، با سخنانی دوپهلو و غیرصریح، می‌گوید جبهه پیروان خط امام و رهبری تنها بخشی از جریان اصولگرایی است و از نظر جمع تبعیت می‌کند! این در حالی است که در جریان انتخابات مجلس دهم و بستن فهرست تهران، کمال سجادی، سخنگوی این جبهه، از سهم کمی که به جبهه پیروان خط امام و رهبری رسیده بود، گلایه کرده بود.
جبهه متحد اصولگرایان
جبهه متحد اصولگرایان بعد از شکست شورای هماهنگی نیروهای انقلاب در انتخابات ریاست‌جمهوری ٨٤ و در آستانه انتخابات مجلس هشتم به پیشنهاد حبیب‌الله عسگراولادی و با دعوت محمود احمدی‌نژاد، شروع به فعالیت کرد. نشستی با حضور برخی از سران اصولگرایان در ساختمان نهاد ریاست‌جمهوری تشکیل شد. جبهه متحد اصولگرایان، متشکل از سه ضلع جبهه پیروان خط امام و رهبری، جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و ائتلاف رایحه خوش خدمت بود. منتقدان جبهه متحد اصولگرایان، همواره از دولتی‌بودن و انحصارطلبی آن انتقاد می‌کردند. علی دورانی، دبیرکل تشکل آبادگران جهادی، مهندسی گروه ٦+٥ برای به‌ائتلاف‌رسیدن اصولگرایان در انتخابات را اشتباه می‌دانست و می‌گفت: «حتی اگر فهرست دیگری غیر از فهرست جبهه، از سوی سایر تشکل‌های اصولگرایان منتشر نشود، فهرست جبهه موفق نخواهد شد. در گروه ٦+٥ باید اصلاح صورت گیرد تا گروه‌های دیگر هم در آن حضور داشته باشند و از شکل کنونی خود خارج شود». جبهه متحد بار دیگر پیش از انتخابات مجلس نهم هم تشکیل شد. از یک سال پیش از آن، اقداماتی از سوی جامعه روحانیت مبارز تهران و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برای تعیین سازوکاری برای ایجاد وحدت رویه در بین اصولگرایان در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی صورت پذیرفت. نتیجه این اقدامات با محوریت آیت‌الله مهدوی‌کنی دبیرکل جامعه روحانیت، منجر به شکل‌گیری جبهه متحد با فرمول ۷+۸ شد که در آن هفت نفر به عنوان کمیته داوری و ۸۸ نفر به عنوان نمایندگان گروه‌های مختلف سیاسی در آن حضور داشتند تا از طریق جلسات این کمیته، فهرست انتخاباتی اصولگرایان در شهرستان‌های مختلف کشور تعیین شود. علی‌اکبر ولایتی سخنگوی این جبهه بود. تقریبا نزدیک به ٧٠ درصد فهرست این جبهه موفق به ورود به انتخابات مجلس نهم شد. شکاف در جبهه این‌بار هم خودش را نشان داد و در فاصله زمانی دو ماه مانده به انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی و درحالی‌که اخبار خوشی از وحدت میان جریانات اصولگرایی از طرفین جبهه متحد و جبهه پایداری به گوش می‌رسید به‌ناگاه انتشار لیستی تخریبی با عنوان جعلی نامزدهای جبهه متحد اصولگرایان در شماره سی‌وهفتم نشریه ٩ دی متعلق به حمید رسایی عضو جبهه پایداری باعث شدت‌گرفتن شکاف دوباره میان اصولگرایان شد. نشریه ٩ دی در شماره ٢٠ اسفند خود، در تحلیلی درباره نتایج دور اول انتخابات در چندین صفحه به نامزدهای جبهه متحد اصولگرایان حمله کرده و با متهم‌‌کردن کاندیداهای جبهه متحد به «اتصال به کانون‌های قدرت و ثروت» اصولگرایان جبهه متحد را «تاریخ‌مصرف‌گذشته» عنوان کرده بود.
جبهه ایستادگی ایران اسلامی
اواخر سال ۱۳۸۹ به پیشنهاد محسن رضایی تأسیس شد اما رضایی خودش هیچ‌وقت عضو آن نشد و در نقش پدر معنوی باقی ماند. رضایی انگیزه تشکیل جبهه ایستادگی را این‌طور اعلام کرده است: «از زمان ملاقات ٢٥ بهمن سال ٨٩ بنده با رهبر معظم انقلاب آغاز شد که ایشان بر شفاف‌کردن در مرزبندی‌ها با دشمنان انقلاب و وابستگان آنها تأکید داشتند و نیز با توجه به اینکه موضع‌گیری بنده را نیز در پس از انتخابات ٨٨ مورد تأیید قرار داده بودند پس از این انگیزه‌ای شد که دوستان خود را به تشکیل جبهه ایستادگی تشویق کردم». عبدالحسین روح‌الامینی و محمود علوی از چهره‌های شناخته‌شده این جبهه‌اند. جبهه ایستادگی اوایل تابستان سال ٩٠، فعالیت رسمی خود را برای حضور در انتخابات مجلس نهم آغاز کرد. با وجود آنکه این جبهه در ابتدا به وحدت با سایر جریان‌های اصولگرایی و فعالیت زیر پرچم جبهه متحد اصولگرایان امیدوار بود، اما در نهایت با ارائه لیست مستقل در تهران و شهرستان‌ها فعالیت خود را از جبهه متحد جدا کرد و به عنوان جبهه‌ای مستقل در عرصه رقابت انتخاباتی مجلس نهم ظاهر شد.
همان زمان شایعه‌ای هم مطرح بود مبنی بر اینکه جبهه ایستادگی به قالیباف نزدیک شده است؛ اما در ٢٧تیرماه ٩٠ رئیس کمیته اطلاع‌رسانی جبهه ایستادگی هرگونه نزدیکی اعضای شورای‌عالی این جبهه به محمدباقر قالیباف را تکذیب کرد. محمود افتخاری تأکید کرد: «همه اعضای شورای‌عالی جبهه ایستادگی ایران اسلامی از حامیان محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند». سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات دولت فعلی، اولین سرلیست انتخاباتی جبهه ایستادگی در لیست انتخاباتی مجلس نهم بود اما پس از انتشار خبر ردصلاحیت‌شدن علوی و پس از رایزنی‌های بسیار این جبهه، سیدمحمدحسن ابوترابی‌فرد را به عنوان سرلیست خود انتخاب کرد. اردیبهشت ٩٢، رئوفیان عضو شورای جبهه ایستادگی کشور و دبیرکل حزب اسلامی ایران‌زمین گفت: «این جبهه با اعلام حمایت از محسن رضایی، درخصوص حمایت از آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نیز در این دوره از انتخابات به اجماع رسیده است». رئوفیان گفت: «البته نامزد اصلی این جبهه محسن رضایی است و در آخرین جلسه خود نیز درباره آیت‌الله هاشمی به توافق رسیده و کسی با آن مخالفت نکرده است».
جبهه پایداری انقلاب اسلامی
این جبهه پس از وقایع ٨٨ و ماجرای خانه‌نشینی احمدی‌نژاد تشکیل شد و با زعامت مصباح‌یزدی اعلام موجودیت کرد. در این جبهه افرادی از همکاران قبلی دولت‌های نهم و دهم، برخی اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس، حضور داشتند. این جبهه بعدا بر سر میزان دوری و نزدیکی به احمدی‌نژاد به دو شاخه تهران و قم تقسیم شد. جبهه پایداری نه ساختار جبهه‌ای دارد و نه حزبی. آنها در ساختار خود از چیزی به نام شورای فقها بهره می‌برند و مدعی‌اند همه اقدامات و تصویبات آنها باید به تصویب شورای فقها با حضور آیت‌الله مصباح‌یزدی برسد. جبهه پایداری که اصرار داشت حزب نیست و نمی‌خواهد حزبی عمل کند و در همایش اعلام وجود خود هم از سوی آیت‌الله مصباح توصیه به عدم تحزب‌ورزی شده بود، بعد از مدتی درخواست مجوز حزب کرد و سال ٩٣ مجوز آن از سوی وزارت کشور صادر شد. آقاتهرانی، الهام، محصولی، سقای بی‌ریا، جواد کریمی‌قدوسی و سعید جلیلی از چهره‌های شاخص این جبهه حزبی‌اند. نامزد جبهه پایداری در انتخابات ٩٢ سعید جلیلی بود. اصولگرایان، به‌ویژه حامیان قالیباف معتقدند یکی از دلایل شکستشان در انتخابات ریاست جمهوری ٩٢ اصرار جبهه پایداری و حامیانشان به حمایت از جلیلی به عنوان گزینه اصلح و عدم‌تبعیت از نظر اجماعی اصولگرایان بود. از زمان روی‌کارآمدن دولت یازدهم، پایداری‌ها از منتقدان سرسخت دولت حسن روحانی محسوب می‌شوند. جبهه پایداری سهم و نقش زیادی در فهرست انتخاباتی اصولگرایان تهران در مجلس دهم داشت؛ فهرستی که رأی نیاورد.
جبهه یکتا
جبهه یکتا خردادماه ٨٤ با یاران و وزرای سابق احمدی‌نژاد رونمایی شد؛ مشخص بود که دورنمایش تسخیر مجلس دهم است. همه آنهایی که میراث هشت سال گذشته را برای احمدی‌نژاد گذاشتند و به نام او ثبت کردند دوباره پا به میدان گذاشتند و گفتند مدیرانی کاردان و لایق با کوله‌باری از تجربه هشت‌ساله در سراسر کشورند که قصد خدمت دوباره دارند. از حسینی، وزیر ارشاد احمدی‌نژاد تا زاهدی و دانشجو وزرای علومش، حاجی‌بابایی، وزیر آموزش‌و‌پرورش، نجار وزیر کشورش، محمدعلی رامین، معاون مطبوعاتی‌اش، میرتاج‌الدینی، بذرپاش، زریبافان و خیلی‌های دیگر در این جمع حضور داشتند. آنها آن روز اصرار داشتند که «یکتا» ارتباطی به احمدی‌نژاد ندارد. جبهه یکتا تمام تلاشش را کرد تا در انتخابات مجلس گذشته سهمی از فهرست اصولگرایان ببرد. در تهران سهمی به آنها نرسید اما برخی اعضایش از شهرستان‌ها به مجلس راه یافتند. بسیاری از اعضای یکتا هم‌اکنون عضو جبهه جدیدالتأسیس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» هم هستند. دبیرکل یکتا، حمیدرضا حاجی‌بابایی و سخنگویش، حمیدرضا حسینی است. جبهه یکتا پیش از تشکیل با آیات مصباح‌یزدی، موحدی‌کرمانی، یزدی دیدار کرده بود. سخنگوی یکتا درباره این جبهه گفته بود: «افراد عضو این مجموعه، مدیران ارشد دولت‌های نهم و دهم و افرادی دلسوز و شناخته‌شده هستند». یکتا در زمان تشکیل، هدف خود را بررسی و گزارش مشکلات کشور به صورت شفاف در موضوعات سیاست خارجی، داخلی، اقتصادی، فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی به مسئولان اعلام کرده بود. اعضای یکتا که در هنگام تشکیل، مدعی بودند یکتا برای انتخابات ایجاد نشده است و برای کار گفتمانی و عملیاتی‌کردن گفتمان انقلاب، امام(ره) و رهبری تشکیل شده است، به‌تازگی اعلام کرده که در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده قصد معرفی گزینه دارد. از رستم قاسمی، وزیر نفت احمدی‌نژاد به عنوان یکی از گزینه‌های یکتا نام برده می‌شد اما سیدمحمد حسینی، با تکذیب این خبر گفته است که همچنان در حال بررسی گزینه‌ها هستیم و به کاندیدای نهایی نرسیده‌ایم.
جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی
جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی یکشنبه‌شب در مجتمع فرهنگی سرچشمه و با حضور برخی از فعالان سیاسی اصولگرا اعلام موجودیت کرد. آن‌طور که ایلنا گزارش داده بود، با وجود اینکه این برنامه اطلاع‌رسانی عمومی شده بود، اما مسئولان برگزاری از حضور خبرنگاران رسانه‌های اصلاح‌طلب در این مراسم ممانعت کردند. خبرگزاری‌های اصولگرا اعضای هیئت مؤسس این جبهه تازه‌تأسیس‌شده را ١٠ نفر شامل حجت‌الاسلام رحیمیان، یحیی آل‌اسحاق، مهدی چمران، حمیدرضا حاجی‌بابایی، رضا روستاآزاد، محمود خسروی‌وفا، مهدی محمدی، علیرضا مرندی، نادر طالب‌زاده و مرضیه وحیددستجردی اعلام کرده‌اند. این رسانه‌ها اسامی ٢١٠ نفر دیگر از چهره‌های اصولگرا از طیف‌های مختلف را هم به ‌عنوان امضاکنندگان اعلامیه اعلام موجودیت این جبهه منتشر کرده‌اند. به احتمال زیاد چندمین جبهه اصولگرایی هم همان مسیری را خواهد رفت که اسلافش رفتند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب