برگزاری همایش «روز ملی حسابداری» با محوریت «نقش شفافیت و انضباط مالی در پیشگیری از فساد» در واحد بروجرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، مدیر گروه حسابداری واحد بروجرد در این همایش با گرامیداشت روز حسابدار گفت: «تکامل یا سقوط ملتها با ارزشهای اخلاقی ارتباط تنگاتنگ دارد. زیرا پیمودن راه کمال بدون ارزشهای اخلاقی ممکن نیست. ایجاد تحولات بزرگ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بی آنکه آیندهسازان متحول شوند و در یک بازسازی درونی دچار تحولات اخلاقی شوند امکان نخواهد داشت.»
دکترمحمود همتفر افزود: «راه صلاح وفلاح را بدون چراغِ روشن اخلاق نمیشود پیمود. اگر انسانها یا ملتهایی پیروز شدند و به اوج قله کمال رسیدند همه آن پیشرفتها، پروازها و موفقیتها در سایه ارزشهای اخلاقی بود که امیر بیان علی (ع) فرمود: آگاه باشید ای بندگان خدا که پرهیزگاران از دنیای زودگذر به سلامت گذشتند وآخرت جاودانه را به دست آوردند. با مردم دنیا، در دنیایشان شریک گشتند. اما مردم دنیا در آخرت آنها شریک نگشتند. لذت پارسایی در ترک حرام دنیا را چشیدند ویقین داشتند در قیامت از همسایگان خداوند هستند.»
مدیر گروه رشته حسابداری با طرح این سئوال که فساد مالی واقتصادی چیست؟ گفت:«هرگونه سوء استفاده از قدرت ومنصب، هرگونه سوءاستفاده از امکانات وتسهیلات دولتی وعمومی در راستای منافع شخصی را فساد می گویند. هوا وهوس و دنیا پرستی نیز ریشه اصلی فساد است.»
وی افزود:«در تعالیم دینی سفارش شده است از سه خصلت همیشه به دور باشید.اول تکبر، دوم حرص، طمع و ولع که ریشه فساد است و سوم حسادت.»
مدیر گروه رشته حسابداری واحد بروجرد، فساد اداری و بروکراسی، فساد سیاسی، حق کمیسیون و قراردادها، رشوه، اختلاس (سوء استفاده از امکاناتی که مدیریتش در اختیار فرد است) و خیانت در امانت، رانت خواری (یعنی سوء استفاده از اطلاعاتی که در اختیار فرد است، مثلا اطلاعاتی که درمورد نرخ دلار وجود دارد)، تقلب (اقدامات عامدانه برای فریب کاری، مثل دستکاری در سوابق حسابداری) و تخریب اطلاعات حسابداری به نفع خود؛ پولشویی را انواع فساد از نظر سیستم شفافسازی عنوان کرد.
وی نبود انضباط مالی وشفافیت در بودجه کشور را بیماری 100 ساله کشور در حوزه مالی عنوان کرد و افزود: «درآمدهای مالیاتی پایدارترین نوع درآمد هر کشور است. یعنی اگر مالیات دریک کشور لطمه ببیند اقتصاد لطمه میبیند و اگر اقتصاد لطمه دید بیکاری و جنایات و فساد ایجاد میشود.»
همتفر درباره موضوع معوقات بانکی نیز گفت: «در بحث منابع 40 میلیارد دلار تقریبا معادل 130 هزار میلیارد تومان مطالبات معوق بانکی داریم در حالی که کل سرمایه بانکی ما 20 میلیارد دلار است یعنی حدود 60هزار میلیارد تومان.»
وی نوعی دیگر از نبود شفافیت را موضوع پاسخگویی عنوان کرد و گفت: « آمارسازی، عدم شفافیت در اطلاعات، پنهانکاری، حسابسازی، حساب آرایی همه ناشی از نبود انضباط مالی است و موضوع حقوقهای نجومی هم یک نوع پنهانکاری است که اگر نظارت و کنترل دقیق به دخل وخرج مؤسسات دولتی و غیر دولتی اعمال شود و گزارشگری به موقع انجام شود هرگز اختلاسی صورت نخواهد گرفت.»
مدیر گروه حسابداری واحد بروجرد وظیفه حسابداری را تولید اطلاعات از داده ها عنوان کرد و افزود:«یک حسابدار خوب باید دارای تعهد وتخصص باشد که درآئین حرفه ای رشته حسابداری خلاصه شده است.»
دکتر ایرج نوروش هم با توجه به فواید خصوصیسازی، گفت: «در ایران اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس ماده ٥ نمیتوانند بیشتر از ٥٪ سهم یک شرکت سهامی عام را داشته باشند اما برای شرکتها و واحدهای دولتی استثنا قائل است که این برخلاف اهداف اصل ٤٤ است. شما با یک نگاه در بازار بورس میتوانید متوجه شوید که در بخش سهامداران اشخاص حقیقی و حقوقی فقط بخش اندکی از سهامداران را تشکیل دادهاند و کسی که سرمایه دارد به دلیل نداشتن توانایی در تشخیص قدرت ریسک سرمایهگذاری نمیکند.»
خصوصیسازی چابکی و خلاقیت ایجاد میکند
به گزارش آنا، این استاد دانشگاه تهران افزود: «در کشورهای پیشرفته نمیبینیم که دولتها مالکیت داشته باشد و فقط نقش نظارتی دارند، توسعه یافتگی با خصوصیسازی اقتصاد رابطه معناداری دارد؛ در همه کشورهای پیشرفته دولت فقط نقش نظارتی دارد اما کشوری مثل کره شمالی که کاملا مالکیت عمومی در بخش اقتصاد مشاهده میشود و کاملا بخش اقتصادی دولتی دارد، دچار عقب ماندگی اقتصادی است. خصوصیسازی چابکی و خلاقیت ایجاد میکند.»
وی گفت: «در ایران اینکه میگویند باید قیمت همه سهمها یکسان باشد بزرگترین اشتباه است، زیرا ممکن است هر واحد اقتصادی سهمهایی با ارزش اسمی متفاوت داشته باشند. همه کسانی که سرمایهگذاری میکنند دیگر سهامدار نیستند، سهام بخر و سهام بفروشاند و از نوسانات بازار خرید و فروش سهم میکنند.»
نوروش افزود: «وقتی ترازنامههای شرکتها را در ایران مشاهده میکنید برخلاف آنچه آموزش میدهند و آنچه در دنیا رایج است ما چیزی به نام صرف سهام نداریم و در بخشهای بسیار مختلفی دچار مشکل هستیم. اینها باید بررسی شوند، انجمن علمی اینها را بررسی کند و نتایج را در نشریات منتشر کند.»
استاد دانشگاه تهران با انتقاد از سیستم آموزش در کشور گفت: «در بخش آموزش حسابداری نیز اول باید زیر ساختها اصلاح شود، برای مثال باید در دروسی مثل میانه همه موارد IFRS (استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی) بیان شود. پس چرا کتب این درس اینقدر کم حجم است؟ کتابهای درس میانه خارج از کشور را اگر به ایران برگردانیم ٥ الی ٦ هزار صفحه میشود.»
وی گفت: «استادان باید همه این مسائل را تدریس کرده و برای هر یک مثال و تمرین حل کنند. ما باید برای تغییر کتابهای درسی هزینه کنیم. چرا همه درسها را به یک رشته تبدیل کردیم؟ مثلا حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی و ... چرا هر چیز را رشته به رشته کردهایم؟ مگر میشود یک حسابدار همه این عنوانها را نداند؟ چرا شورای گسترش وزارت علوم این طرحها را تصویب میکند؟»
نوروش افزود: «در مقطع کارشناسی ارشد بازنگریهایی شده است، مثلا بعضی از دروسی که کتاب داشتهایم به عنوان منبع گذاشتیم و بعضی را که نداشتیم مثلا میانه 2 برای کسانی که وارد این رشته میشوند و باید پیشنیاز بگیرند به جای منبع درسی گذاشتیم. استانداردهای حسابداری که از مشکلات آموزشی است. یا برای حسابرسی در حسابرسی پیشرفته گذاشتیم، استانداردهای حسابداری ایران که مشکل آموزشی است زیرا رشتهای به عنوان حسابرسی وجود ندارد و و رشته حسابرسی را به وجود آوردهایم که همه اینها مشکلات و بهم ریختگیهای آموزشی است.»
وی با انتقاد از کاربردی نبود علوم در ایران افزود: «در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری تحقیقها انجام میشود، پایاننامهها چاپ میشود و در نهایت بایگانی میشوند و استفادهای ندارند. باید دقت داشته باشیم تحقیقاتمان به سمت مشکلات بازار بورس, مشکلات آموزشی حسابداری حرکت کند و به جای اینکه میدانی عمل شود ابتدا تحلیلی بررسی شود و با سایر کشورها مقایسه شود.»
استاد دانشگاه تهران گفت: «برای مقابله با این مسائل و مشکلات بورس باید براساس اصول علمی یک بازار سرمایه اصلاحات لازم را انجام دهد و ارزش اسمی را بردارد و از افزایش سرمایه هایی که از ارزش اسمی انجام می شود جلوگیری شود. همه IFRS ها را ترجمه کند تا دانشجویان بتوانند استانداردها را تحلیل و اجرا کنند. کتابها جامعیت مطالب درسی زیر بنایی استاندارد هارا در بر بگیرد و بورس از سفته بازی خارج شود. بنابراین در ابتدا باید زیر ساختها تقویت شود. در این صورت فارغالتحصیلان با مهارت وارد بازار سرمایه و کار میشوند.»
انتهای پیام/