دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آذر 1395 - 10:33

وزیر بهداشت: 1.2 میلیارد از مردم جهان دارای اضافه وزن یا چاقی هستند

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این که توسعه پایدار سلامت به شدت با غذا و امنیت تغذیه مرتبط است، گفت: موضوع گرسنگی از نگرانی‌های کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین است و این نگرانی‌ها در کشورهای با درآمد پایین و متوسط تا سال 2025 شدیدتر می شود.
کد خبر : 136368

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر سید حسن هاشمی صبح امروز سه‌شنبه در نهمین کنفرانس جهانی ارتقاء سلامت در شانگ‌های چین با موضوع «ارتقاء سلامت در اهداف توسعه پایدار: سلامت برای همه و همه برای سلامت» سخنرانی کرد.


وزیر بهداشت بر چهار پیام اصلی این کنفرانس؛ شهرهای سالم، سواد سلامت، حاکمیت مناسب و کشورهای سالم تاکید کرد و گفت: این چهار موضوع، ستون‌های اصلی توسعه پایدار در کشورهای سراسر جهان است.
دکتر هاشمی افزود: در حال حاضر 1.2 میلیارد از مردم جهان دارای اضافه وزن یا چاقی هستند که این میزان 2.5 برابر تعداد افراد مبتلا به سوء تغذیه است.


وزیر بهداشت با اشاره به رشد سریع تولید ناخالص داخلی (GDP) در کشورهای با درآمد پایین و متوسط تا سال 2050، عنوان کرد: در عین حال افزایش ناگهانی مرگ زودرس ناشی از تغذیه نیز در این کشورها اجتناب ناپذیر است.
هاشمی با اشاره به افزایش تقاضا برای مصرف مواد غذایی تهدید کننده سلامت در این کشورها، گفت: اکنون مصرف بیش از حد مواد غذایی کم ارزش نظیر شکر، روغن، غلات تصفیه شده و گوشت قرمز فرآوری شده افزایش و از سویی دیگر مصرف سبزیجات، میوه ها و غلات سبوس دار کاهش یافته است.
وزیر بهداشت در ادامه افزود: طی چند دهه گذشته، کشورمان تغییرات قابل توجهی در زمینه‌های جمعیتی، اقتصادی – اجتماعی و تغذیه را تجربه کرده و این تغییرات الگو و بار بیماری‌های غیرواگیر را تغییر داده است.


هاشمی یادآور شد: قوانین و اسناد بالادستی نشان می‌دهد که تمرکز و توجه زیادی بر موضوع امنیت مواد غذایی و تغذیه وجود دارد.


کاهش فعالیت با افزایش شهرنشینی


وزیر بهداشت به تبیین وضعیت تغذیه در کشور در دهه‌های قبل پرداخت و با اشاره به دوره گذار از دهه 1980 یادآور شد: در دوران جنگ تحمیلی و تحریم، کالری‌های مقرون به صرفه به عنوان یک پاسخ اولویت‌دار در اختیار افراد نیازمند و گروه‌های در معرض خطر و کم درآمد گذاشته شد و همچنین برای غذاهای اصلی یارانه در نظر گرفته شد که این امر باعث مصرف بیش از حد کربوهیدرات‌ها، چربی و کالری‌ها شد.


هاشمی با اشاره به رشد سریع شهرنشینی در این دوران گفت: این پدیده باعث کاهش فعالیت‌های بدنی شهرنشینان شد.


وزیر بهداشت با بیان اینکه افزایش سریع بیماری‌های مزمن می‌تواند مربوط به اثرات نامطلوب سیاست‌های غذایی در دوران گذشته باشد، خاطرنشان کرد: غلبه بر بیمای‌های غیر واگیر ناشی از تغذیه نامناسب نیازمند ادغام برنامه ریزی شده حوزه غذا و بخش سلامت به عنوان عامل کلیدی برای داشتن جمعیت سالم و توسعه پایدار ملی است.


هاشمی گفت: مطالعات گذشته در دهه 1990 نشان داد که شکاف‌های ساختاری در مدیریت و برنامه ریزی ملی برای پرداختن به موضوعات مواد غذایی و تغذیه وجود دارد و تعدادی از سازمان‌ها با وظایف موازی در زمینه مواد غذایی و تغذیه مشغول فعالیت هستند و هیچ بخشی مسئولیت اصلی برای هماهنگی بین بخشی را بر عهده نداشته است.


وزیر بهداشت افزود: بر همین اساس شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور به ریاست رئیس جمهوری و با عضویت 2 معاون رئیس جمهوری و هفت وزیر و دیگر سازمان‌ها تشکیل شد، این سازمان عالی فرا بخشی، زمینه را برای اتخاذ رویکردهای ادغامی به مواد غذایی، تغذیه و سیاستگذاری‌های سلامت به طور منسجم به وجود آورده است به نحوی که که بتواند سلامت را در تمام سیاستگذاریها تضمین نماید. این شورا، همچنان در استان‌ها نیز با هدف تمرکز زدایی تصمیم گیری‌ها و اطمینان از سلامت مردم تشکیل می‌شود.


هاشمی با اشاره به تصویب سند ملی امنیت مواد غذایی برای سال‌های 2015 تا 2025 توسط شورای عالی امنیت غذایی کشور، عنوان کرد:براساس این سند، یک نقشه راه در زمینه سیاستگذاری ملی و فرابخشی تغذیه ای ترسیم شده است که بر پیشگیری و کنترل عوامل خطر تغذیه ای برای بیماریهای غیر واگیر تمرکز دارد.


وزیر بهداشت فرمولاسیون مجدد روغن مواد غذایی دارای پالم، چربی بدون ترانس، کاهش اسیدهای چرب اشباع شده به کمتر از 25 درصد و غنی سازی آرد را از سیاست‌های در حال اجرای وزارت بهداشت عنوان کرد.


اصلاح استانداردهای 40 قلم مواد غذایی از جمله نمک، نان، پنیر، مواد غذایی کنسرو شده و غذاهای مختصر (اسنک‌ها) و نیز کاهش شکر از نوشیدن‌های شیرین شده با شکر را از دیگر برنامه‌های درحال اجراست که وزیر بهداشت بیان کرد.


جلوگیری از عرضه مواد غذایی ناسالم در بوفه مدارس


وزیر بهداشت افزود: برچسب‌های مواد غذایی جدید به گونه‌ای طراحی شده‌اند که میزان نمک، شکر، چربی و افزودنی‌های محصولات غذایی را روی محصول درج کرده است و همچنین طی توافق نامه‌ای با وزارت آموزش و پرورش از عرضه مواد غذایی ناسالم در بوفه مدارس جلوگیری می‌شود.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه موضوع سلامت در طی سه سال گذشته به عنوان اولویت اصلی دولت دکتر روحانی بوده است، یادآور شد: طرح تحول نظام سلامت در اردیبهشت 1392 به منظور دستیابی به پوشش همگانی نظام سلامت تا سال 2020 در جمهوری اسلامی ایران شروع شد.


هاشمی با بیان اینکه در خرداد سال گذشته سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیر واگیر با حضور خانم دکتر چان، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت مورد تصویب قرار گرفت، گفت: این سند ملی، تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت ، دارای 14 هدف اصلی است که کاهش 30 درصدی مرگ‌های زودرس ناشی از بیماری‌های غیر واگیر ، کنترل افزایش وزن و شیوع چاقی و نیز پیشگیری و کنترل دیابت از جمله اهداف این سند است.


هاشمی از دریافت نامه رسمی از سازمان جهانی بهداشت در هفته گذشته خبر داد و گفت: در این نامه ایران بعنوان کشوری که توانسته است پیشرفت سریعی برای دستیابی به 9 هدف بیماریهای غیر واگیر تا سال 2020 و اهداف مرتبط با بیماری غیر واگیر در برنامه توسعه پایدار تا سال 2030 داشته باشد، معرفی شده است.


وزیر بهداشت گفت: به منظور پرداختن به پنج ابعاد اهداف توسعه پایدار شامل مردم، صلح، زمین، موفقیت و مشارکت، اخیرا ما در وزارت بهداشت، معاونتی را تحت عنوان «معاونت امور اجتماعی» تشکیل داده‌ایم که هدف آن مشارکت جامعه در تصمیم گیری در حوزه سلامت، توجه به عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و مد نظر قرار دادن اهداف توسعه پایدار در تصمیم گیری‌ها و فعالیتهای روزمره است.


هاشمی تصریح کرد: دبیرخانه شورای عالی سلامت در معاونت امور اجتماعی قرار دارد و فعالیت‌های فرا بخشی را با وزارتخانه‌های مختلف نظیر وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت ورزش و جوانان سامان بخشیده است.


تغذیه مناسب عامل پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر


وزیر بهداشت در ادامه سواد تغذیه‌ای را مهمترین عامل در پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر عنوان کرد و گفت: تغذیه صحیح می‌تواند باعث پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر شود.


هاشمی در پایان ابراز امیدواری کرد: برگزاری این کنفرانس و بیانیه نهایی آن راهبردهایی را در حکمرانی بهتر، اقدامات فرابخشی، شهرنشینی سالم‌تر، افزایش سواد سلامت از طریق مشارکت جامعه مدنی، زنان، بخش خصوصی و دانشگاه‌ها را تدوین کند تا بتوانیم جهان بهتری را تا سال 2030 بسازیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب