بازرس هیات مدیره اتحادیه جراید: امرار معاش روزنامهفروشان فقط با فروش دخانیات ممکن است
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا به نقل از ایلنا، ایرج فکری (بازرس هیات مدیره اتحادیه جراید) به نمایندگی از این صنف با اشاره به مشکلاتشان اظهار میکند: کیوسکداران مطبوعاتی مشکلات زیادی ازجمله ثبات کار و امنیت شغلی دارند ما از مسئولین محترم درخواست داریم تا برای حل مشکلات کیوسکداران تعامل بیشتری با ما داشته باشند تا بتوانیم این مشکلات را با هم حل کنیم.
او با بیان اینکه به تازگی مصوبهای مبنی بر منع فروش دخانیات به آنها ابلاغ شده، خاطرنشان میکند: وزارت بهداشت و درمان مصوبهای در جهت ارتقای وضعیت جامعه صادر کرده و براساس این مصوبه برای کنترل دخانیات اعلام شده فروش مواد دخانی در کیوسکهای روزنامهفروشی ممنوع است ما صنف کیوسکداران استان تهران نیز با این موضوع موافق هستیم و از آن استقبال میکنیم اما منع فروش دخانیات ما را با مشکلات اساسی مواجه میکند از همین رو راهکارهای اجرایی برای اجرای این مصوبه داریم.
او با اشاره به اینکه در مصوبه وزارت بهداشت آمده است که کیوسکهای مطبوعاتی نباید سیگار بفروش برسانند؛ میافزاید: ما به عنوان صنفی که میتواند بازو و کمکی به وزارت بهداشت باشد برای ارتقای سلامت جامعه طرحی را برای اجرایی کردن این مصوبه درنظر گرفتیم چراکه باتوجه به فضای مجازی و گستردگی شبکههای مختلف اجتماعی متاسفانه استقبالی از روزنامه، نشریات و مجلات نمیشود و معاش یک خانواده از فروش روزنامه و مجلات به تنهایی امکانپذیر نیست و با توجه به اینکه دو یا سه خانوار از طریق کیوسکهای مطبوعاتی ارتزاق میکنند، بیشترین درآمد آنها علیرغم میلباطنیشان از طریق فروش دخانیات تامین میشود.
این کیوسکدار با تاکید براینکه از مسئولین میخواهیم به خواستهی برحق ما توجه داشته باشند، میافزاید: ما برای فروش دخانیات طرح کارشناسانهای داریم که میتوانیم توسط این طرح مصوبه وزارت بهداشت را اجرایی کنیم اما متاسفانه اعضای این صنف مورد بیمهری قرار گرفتهاند و اگرچه در جلسات متعددی شرکت کردهایم اما هیچ توجهی به خواستهها و پیشنهادات ما نمیشود اما مطمئنیم و قول میدهیم که با تعامل و گفتوگو میتوانیم این مشکل را حل کنیم.
با بیان اینکه این طرح میتواند الگویی برای سایر شهرستانها نیز باشد میگوید: در این طرح پیکره کیوسکهای مطبوعاتی تغییر کرده و ساختار جدیدی پیدا میکند. در دو دهه اخیر بر تعداد مطبوعات و نشریات افزوده شده اما فضای کیوسکهای مطبوعاتی همچنان همان ساختار سی سال پیش را دارند و دراین مدت هیچ تغییری نکردهاند و این فضا مناسب همان سی سال پیش با همان تعداد نشریات آن زمان است. اما در حال حاضر حجم کیوسکها با حجم نشریاتی که روز به روز نیز بر تعداد آنها اضافه میشود نیز همخوانی ندارد.
مشکلات کیوسکداران نادیده گرفته میشود
او با بیان اینکه کیوسکداران حلقه اتصال مردم با مطبوعات هستند، خاطرنشان میکند: متاسفانه کیوسکداران و مشکلات آنها نادیده گرفته میشوند و در طول زمان به فراموشی سپرده شده و ما در این سالها به تنهایی این رسالت را بردوش کشیدهاند پیشنهاد ما الان نیز این است که با تغییر پیکره کیوسکها میتوانیم پوشش مناسب و وسیعی از نشریات و روزنامههای مختلف داشته باشیم و در کنار آن و در داخل کیوسک و دور از معرض عموم دخانیات و اندک تنقلاتی که هم اکنون در کیوسکها عرضه میشود را برای فروش قرار دهیم.
این کیوسکدار درباره توزیع دخانیات در کیوسکهای روزنامهفروشی توضیح داد: ما میتوانیم در این پیکره جدید آنچه را که شرکت دخانیات ایران توزیع میکند برای فروش عرضه کنیم با این روش شرایطی که متولیان امر برای فرهنگسازی منع استفاده از دخانیات مدنظر دارند؛ رعایت میشود یکی دیگر از محسنات این روش این است که میتوانیم نمایش کاملی از نشریات و مطبوعات کشور داشته باشیم همچنین این طرح باعث میشود تا در مبلمان شهری تغییر چشمگیری حاصل شود.
او با بیان اینکه مشابه این طرح در شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل که وابسته به شهرداری تهران است ارائه شده، ادامه میدهد: طرحی که در شرکت ساماندهی ارائه شده خیلی کارشناسی شده نبوده البته موضوع دیگری که اینجا مطرح میشود این است که مسئولیت شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل متولی ساماندهی مشاغل مزاحم است اما متاسفانه صنف کیوسکداران مطبوعاتی که وظیفه فرهنگی دارند نیز زیر نظر این شرکت کار میکند در حالیکه این شرکت میتواند صرفا در زمینه اجاره، نصب و جانمایی آن در خیابان دخالت داشته باشد.
وزارت ارشاد بسیار ضعیف عمل کرده
وی با گلایه از وزارت ارشاد میگوید: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متاسفانه در زمینه کیوسکهای مطبوعاتی بسیار ضعیف عمل میکند و این بخش از خانواده مطبوعات را رها کردهاست. ما کیوسکداران مطبوعاتی عامل اجرایی مطبوعات هستیم اما متاسفانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچگونه تعاملی با صنف ما ندارد. ما خواستار این هستیم این وزارتخانه تعامل بیشتری با این صنف داشته باشد چراکه معتقدیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به شهرداری تهران در زمینه کیوسکهای مطبوعاتی محقتر است. شهرداری تنها متولی معابر عمومی است اما وزارت ارشاد باید در رابطه با ما نقش اصلی را داشته باشد چراکه کار ما کاملا فرهنگی است.
فروش دخانیات در سوپر مارکتها مجاز است
او با بیان اینکه منع فروش دخانیات صرفا به 1200 کیوسک مطبوعاتی اعلام شدهاست، تصریح میکند: هزاران مغازه سوپرمارکت در این شهر وجود دارد که انواع دخانیات داخلی و خارجی در آنها عرضه میشود و آنها مجاز به فروش هستند و تبلیغات گسترده دخانیات نیز در این مغازهها دیده میشود و این دخانیات با چینش بسیار زیبایی در معرض دید مشتریان قرارداده شده است اما مصوبه منع فروش دخانیات فقط به کیوسکهای مطبوعاتی ابلاغ شده است و این رفتار دوگانه وزارت بهداشت با کیوسکهای مطبوعاتی و مغازهداران باعث نارضایتی ما نیز شده است.
این کیوسکدار با اشاره به صحبتهای منوچهر جمالی (عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی) اضافه میکند: این عضو کمیسیون بهداشت مجلس در یک برنامه رادیویی گفته بود که مصوبه منع فروش دخانیات نمیتواند خیلی عملی باشد و بهتر است در این باره فرهنگسازی شود و این نیاز و ضرورت است و منع عرضه دخانیات در کیوسکهای مطبوعاتی از مصرف سیگار نمیکاهد. ما نیز این طرح را به برخی از نمایندگان مجلس ارائه دادیم و آنها از این طرح استقبال کردند. اگرچه برای جمعآوری دخانیات به ما زمانی اعلام نشده است اما این شرایط به نوعی اعمال سلیقه برخی افراد است.
درباره اجرای مصوبه وزارت بهداشت و درمان توضیح میدهد: شهرداری تهران هم اکنون مسئول اجرای مصوبه وزارت بهداشت است اما ما همچنان تاکید داریم که میتوانیم با تعامل بر این مشکل فائق آییم چراکه حذف دخانیات از کیوسکهای روزنامهفروشی از محالات است. ما در این باره راهکار بسیار دقیق و مثبتی که تمام دغدغههای مسئولان امر و متولیان امور فرهنگی را در زمینه استعمال دخانیات برطرف میکند از همینجا از هر ارگان وسازمانی که میتواند به ما در این زمینه کمک کند میخواهیم در این باره همکاری داشته باشد.
او با اشاره به تجمع برخی از اعضای کیوسکداران در تاریخ 9 آبانماه در مقابل وزارت بهداشت، میافزاید: در آن تجمع ما حرفهایمان را زدیم و طرح خود را ارائه دادیم و ملاقات حضوری با دکتر صادقینیت مسئول اجرای طرح کاهش مصرف دخانیات در وزارت بهداشت در یک کمیسیون پنجنفره داشتیم و خوشبختانه آقای صادقینیت نیز صحبتهای ما را پذیرفت و ما متعهد شدیم که دخانیات را در معرض دید عموم قرار ندهیم او نیز متقابلا متعهد شد تا زمان لازم را برای اجرای این طرح در اختیار ما قرار دهند و از وزارت صنعت معدن و تجارت و وزارت بهداشت و این کمیسیون پنج نفره تقاضا داریم تا مصوبه منع فروش دخانیات در کیوسکهای مطبوعاتی را لغو کنند.
امرار معاش کیوسکداران فقط از فروش دخانیات است
او ادامه میدهد: متاسفانه امرار معاش خانوادههای کیوسکداران از طریق فروش دخانیات تامین میشود و فروش روزنامهها، مجلات و نشریات به اندازهای نیست که بتواند هزینه یک خانواده را تامین کند درحالی که در هر کیوسک مطبوعاتی حداقل سه خانواده ارتزاق میکنند. متاسفانه اکثر متولیان عرصه فرهنگ از هزینهها و مخارج کیوسکهای مطبوعاتی اطلاع ندارند و فکر میکنند کیوسکهای مطبوعاتی متعلق به شهرداری است و کسانی که در آن مشغول فعالیت هستند از شهرداری حقوق میگیرند در حالیکه اینگونه نیست و کیوسک متعلق به صاحب کیوسک است که بابت معبر شهری که کیوسک در آنجا واقع شده است به شهرداری اجاره پرداخت میکند.
این کیوسکدار در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه کیوسکهای مطبوعاتی دارای درجهبندی یک، دو و سه است، میگوید: اجاره پرداخت ما از حداقل 100 هزار تومان شروع میشود همچنین صاحبان کیوسکهای مطبوعاتی باید عوارض و مالیات را نیز بپردازند در حالیکه روزنامهها و نشریات از پرداخت مالیات معاف هستند اما کیوسکهای مطبوعاتی سالانه میلیونها تومان بابت عوارض و مالیات میپردازند البته هر از گاهی ادعا میکنند که کیوسکهای مطبوعاتی از مالیات معاف هستند اما این موضوع هیچگاه در عمل نشان داده نمیشود و به بهانه فروش تنقلات از ما سالانه میلیونها تومان مالیات میگیرند.
ادامه میدهد: یکی دیگر از مشکلات تعرفه برقی است که استفاده میکنیم متاسفانه تعرفه برق کیوسکهای مطبوعاتی تجاری حساب میشود و ما مجبوریم برای استفاده از تنها یک لامپ کممصرف ماهیانه 250 تا 300 هزار تومان پول برق بپردازیم همچنین بیشتر کیوسکداران بیمه خویشفرما هستند اما بعضی از کیوسکداران نیز به صورت اجباری کارگرانشان را نیز تحت پوشش بیمه اجتماعی قراردادهاند.
هفتهای 300 تومان درآمد کیوسکداران
او میافزاید: کیوسکداران حدود 20 ساعت کار میکنند و حتی اگر ما درآمد ماهیانه هر کیوسک را 5 میلیون تومان در ماه درنظر بگیریم (که غیر ممکن است و تقریبا برخی کیوسکها هفتهای 300هزار تومان بیشتر درآمد ندارند) حال این مبلغ را برای سه نفری که در کیوسک شاغل هستند به طور میانگین نفری 1.5 میلیون تومان ماهیانه پرداخت میشود البته این مبلغ بغیر از مالیات، عوارض و هزینه فیش برق است که باید بپردازیم و در حقیقت امرار معاش افرادی که در کیوسک کار میکنند به سختی فراهم میشود.
از پرفروشترین روزنامه کشور؛ روزانه 10 عدد بفروش میرسد
با اشاره به فروش و برگشت روزنامهها مدعیست: پرفروشترین روزنامه کشور که همشهری است روزی بیش از 10 یا 15 عدد به فروش نمیرسد و وضعیت دیگر روزنامهها نیز از این اسفبارتر است و از روزنامههایی مانند شرق یا کیهان در کل هفته یک عدد بفروش میرسد و اگر قرار باشد که فروش اقلام دخانی را از کیوسکهای مطبوعاتی حذف کنیم با توجه به فروش روزنامهها ما نمیتوانیم حتی یک روز دوام بیاوریم.
محجوب به حقوق کارگری صنف کیوسکداران توجه کند
او در پایان تصریح میکند: از آقای محجوب (رییس فراکسیون کارگری مجلس) میخواهیم بیشتر به حقوق کارگری صنف کیوسکداران توجه کنند تا ما نیز امنیت شغلی داشته باشیم. ما هیچ وقت فرزندانمان را نمیبینیم چراکه صبح که از خانه بیرون میآییم یعنی ساعت 5 صبح؛ همه خواب هستند و شب هم که ساعت 12 شب به خانه میرویم باز هم کودکانمان خواب هستند و گاهی اوقات اصلا ما را نمیشناسند از طرفی شغل ما در صداوسیما به شکل یک شغل کاذب نمایش داده میشود.
انتهای پیام/