فراهم کردن زمینه مشارکت فرهنگی دانشگاهیان از اقدامات قابل تقدیر دانشگاه آزاد اسلامی است
با توجه به اهمیت نقش دانشگاه آزاد اسلامی در پرورش و بلوغ فرهنگی دانشجویان و توجه ویژه بر اجرای برنامههای فرهنگی در این مجموعه بزرگ دانشگاهی فرصت را غنیمت دیدیم تا پای صحبتهای مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان درباره موضوع دانشجو و مباحث فرهنگی دانشگاه بنشینیم.
آنچه در زیر میخوانید چکیدهای از گفتوگوی خبرنگار خبرگزاری آنا در سمنان با حجتالاسلام والمسلمین رضا کهساری در این باره است.
* نقش دانشگاه و تحصیل در اجتماع و رشد و بلوغ فکری جوانان و دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید؟
- در روایات داریم که علم و دانش زینت عقل است گرچه علم و عقل دو مقوله جداگانه هستند ولی با یکدیگر ارتباط عمیقی دارند؛ علم سبب تقویت و زینت عقل است و عقل کیفیت بهرهبرداری مفید از علم را مدیریت میکند. بنابراین میتوان گفت تأسیس دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی در کشور و از جمله دانشگاه آزاد اسلامی نشانه عقلانیت نظام اسلامی است. به همین خاطر وقتیکه دانشگاهها زمینه رشد علمی جامعه را فراهم کنند در حقیقت به رشد و بالندگی فکری و عقلانی جامعه و جوانان کمک کرده اند و هر مقدار که جوانان به تحصیل علم و دانش بپردازند به همان مقدار به رشد و پویایی جامعه کمک کردهاند و طبیعی است که زمینهساز این مهم مراکز آموزش عالی و دانشگاهها هستند.
مجتمع فرهنگی و مسجد واحد سمنان
* با توجه به مطالبی که گفته شد توجه به مباحث فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟
- از جمله نیازمندیهای ضروری جامعه اعم از دانشگاهیان و غیردانشگاهیان توجه به مباحث مذهبی، اعتقادی و فرهنگی است، زیرا علم و دانش بهمنزله ابزار است که اعتقادات درونی افراد، کیفیت بهرهبرداری از این ابزار را تعیین میکند. به همین خاطر دانشگاهها علاوه بر اینکه نسبت به کیفیت آموزش تخصصی مسئولیت سنگینی بر عهده دارند در بخش تقویت پایههای اعتقادی و پرورش فارغالتحصیلان متعهد و خدمتگزار به جامعه نیز بیش از آن مسئولاند. با توجه به این مطلب، دانشگاه آزاد اسلامی نیز در راستای ادای مسئولیت شرعی و قانونی خود با ایجاد معاونت دانشجویی فرهنگی و دفتر فرهنگ اسلامی و اختصاص بودجه ویژه مسائل فرهنگی و برنامهریزی در هشت محور فرهنگی، اقدامات قابلتوجه و تقدیری را انجام داده است.
فراهم کردن مجال مشارکت فرهنگی برای دانشگاهیان مانند تشکیل کانونهای فرهنگی، تأسیس هیاتهای مذهبی، بسیج دانشجویی و تشکلهای اساتید و دانشجویی و ساخت مسجد و تدفین شهدای گمنام در دانشگاه و ایجاد خوابگاههای دانشجویی و ... از جمله مباحث قابل تقدیر این دانشگاه است. البته باید اذعان کرد با توجه به اینکه قشر جوان جامعه و بهویژه فرهنگیان دانشگاهی مورد هدف هجمههای فرهنگی و جنگ نرم دشمنان هستند، بخش قابلتوجهی از آنان آسیبپذیرند که نیازمند کیفیتبخشی به برنامههای موجود و تلاش مستمر مسئولان فرهنگی جامعه و دانشگاه است.»
* آیا اکنون مشارکت دانشجویان در فعالیتهای غیردرسی بویژه برنامههای فرهنگی را کافی میدانید؟
- هرچند که اکثر دانشگاهها از نعمت حضور دانشجویان در مسائل فرهنگی، مذهبی و ملی برخوردارند و تشکلهای دانشجویی بهعنوان یکی از ارکان مهم فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها شناخته میشوند ولی این مقدار در حد انتظار نیست و امید است که با برنامهریزیهای مساعد و تشویق و تکریمهای بجا و مناسب زمینه حضور بیشتر دانشگاهیان بیش از گذشته فراهم شود. باید دانشجویان را ترغیب کنیم تا هر چه بیشتر در این برنامهها مشارکت داشته باشند و از این طریق تأثیرپذیری بیشتری از برنامههای اجراشده در دانشگاه را شاهد خواهیم بود.»
* چه توصیهای به دانشجویان بویژه دانشجویان جدید در دانشگاه آزاد اسلامی دارید؟
-به دانشجویان عزیز عموما و جدیدها خصوصا عرض میشود که دانشگاه بهمانند یک نردبان دوطرفه است که هم میتواند زمینه صعود و ترقی و تعالی افراد را فراهم کند که دانشمندان بنام و بزرگ جامعه از همین رهگذر قلههای بلند علم و دانش را فتح کردند و هم میتواند سبب سقوط و تنزل شخصیت افراد باشد که تجربه تلخ بعضی از افراد میتواند موجب عبرت باشد، بنابراین تلاش کنند دوران دانشگاه را بهگونهای به پایان برسانند که بهوضوح شاهد رشد و کمال شخصیت علمی و معنوی خود باشند و با اندوختهای ارزشمند از علم و معرفت از دانشگاه برای خدمت به جامعه برگردند.
*انتظار از یک دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی قدرت تحلیل در مسائل علمی و اجتماعی و سیاسی و قدرت انتخاب در هر زمینه بر اساس علم و منطق چیست؟
- دانشجویان جزء فرهیختگان جامعه اسلامی هستند و انتظار از هر کس بهاندازه شخصیت و توانایی آن فرد است، بنابراین انتظار میرود یک دانشجو نسبت به مسائل و وظائف فردی مانند تحصیل خوب، تهذیب نفس و حفظ سلامت و نیز مسائل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه از قدرت درک و تحلیل صحیح این مسائل برخوردار باشد و نیز انتخابهای او در مسائل فردی و اجتماعی بر اساس مبانی عقلی و شرعی باشد و از عقل و احساس هرکدام بهجا و به نحو احسن استفاده کند.»
گفتوگو: حسن رستمزاده
انتهای پیام/