دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
معاون وزیر اقتصاد در امور بانک:

اسکناس ایرانی وجهه خوبی در منظر بین‌المللی ندارد/ لزوم کاهش صفرهای واحد پولی

معاون وزیر اقتصاد در امور بانک، بیمه و شرکت‌های تابعه با تاکید بر اینکه اسکناس ما امروز در منظر بین‌المللی وجهه خوبی ندارد، گفت: لازم است تا تعدادی از صفرهای واحد پولی حذف شوند.
کد خبر : 130738

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، حسین قضاوی در دومین نمایشگاه تراکنش ایران که امروز در محل نمایشگاهی بوستان گفت‌وگو برگزار شد، با اشاره بر لایحه بانکی که به زودی تقدیم مجلس خواهد شد، افزود: در این لایحه پیش‌بینی شده که دولت در هنگام مقتضی واحد پولی را عوض کند و بدین‌ترتیب تعداد صفرهای پولی کم شود تا مردم مبادلات خود را سهل‌تر انجام دهند.


وی تصریح کرد: نظام مالی هر کشوری نقش مهمی در تامین مالی آن دارد. این در حالی است که در کشور ما وضعیت ویژه است و اقتصاد ایران به نوعی اقتصاد بانک‌محور محسوب می‌شود.


قضاوی ادامه داد: اکنون مانده تسهیلات بانکی 850 تریلیون تومان است و برآورد تولید ناخالص کشور حکایت از آمار یک‌هزار و 200 تریلیون تومانی دارد که بر این اساس در هر لحظه از زمان تامین مالی 70درصد از خدمات و کالاهای تولیدی داخلی توسط نظام بانکی انجام می‌شود.


معاون وزیر اقتصاد در امور بانک اضافه کرد: منابع بانکی در کشور همانند سایر کشورها گران‌قیمت‌تر شده‌اند و امروزه بانک‌ها برای جذب منابع خود باید هزینه بپردازند.


قضاوی تاکید کرد: بانکداری سنتی نمی‌تواند به خودی خود پایا و پویا باشد، بنابراین بانک‌ها به سراغ نوآوری‌های جدید رفته‌اند تا با ارائه خدمات جدید به مشتریان خود بتوانند درآمدزایی داشته باشند.


وی اظهار کرد: خوشبختانه تحولات خوبی به لحاظ فناوری اطلاعات و اینترنت در کشور رخ داده؛ به طوری‌که این فناوری‌ها به قدری در صنعت بانکداری اثرگذار بوده‌اند که امروز مدیرعامل یک بانک توان پیش‌بینی وضعیت بانک خود در چند سال آینده را ندارد.


قضاوی گفت: البته خدمات ارائه شده از طریق فناوری اطلاعات و اینترنت عموما امروز در کشور ما نیز وجود دارد که می‌توان به دریافت انواع صورتحساب، خدمات چک، پرداخت وجه کالا، پرداخت قبوض، خرید و فروش ارز و طلا و غیره در بانکداری الکترونیک اشاره کرد.


وجود 4.5 کارت بانکی به ازای هر ایرانی


وی افزود: از دیگر موارد بهره‌وری نظام بانکداری از فناوری اطلاعات می‌توان به کارت‌های موجود در شبکه بانکی اشاره کرد که تعداد آنها در سال 91 از 226 میلیون به 33 میلیون در شهریورماه امسال رسیده است. به عبارتی اکنون به ازای هر نفر 4.5 کارت بانکی موجود است.


قضاوی اظهار کرد: تعداد خودپردازها از 30 هزار دستگاه در سال 91 به 42 دستگاه در شهریورماه امسال رسیده است و اکنون به ازای هر یک‌هزار نفر، یک پایانه شعب بانکی وجود دارد.


کارت اعتباری در ایران موجودیت ندارد


معاون وزیر اقتصاد در امور بانک با تاکید بر اینکه در کارت‌های اعتباری پولی وجود ندارد و سودی به آن تعلق نمی‌گیرد، گفت: کارت اعتباری کارتی است که فرد می‌تواند با آن خرید کند و در پایان ماه وجه آن را بپردازد. در صورتی که فرد وجه را در پایان ماه پرداخت نکند، این کارت به صورت وام عمل خواهد کرد اما این کارت‌های اعتباری در ایران وجود ندارند.


قضاوی بیان کرد: در سایر کشورها ویزا و مسترکارت وجود دارد، اما در کشور ما ابزاری برای عرضه کالا از سوی تولیدکنندگان و یا عرضه‌کنندگان زنجیره‌ای کالا و خدمات در چارچوب سیاست‌های فروش وجود ندارد.


وی عنوان کرد: باید شرکتی برای ایجاد یک بانک اطلاعاتی در کشور راه‌اندازی شود تا اطلاعات افرادی که حاضر به فروش کالای خود به صورت اقساط و یا نقدی در قبال دریافت خسارت تأخیر تأدیه را دارند، جمع‌آوری کند.


معاون وزیر اقتصاد در امور بانک ادامه داد: باید کارتی از طریق بانک‌ها به مشتریان دارای درآمد دائمی ارائه شود تا مردم بتوانند کالای موردنیاز خود را در چارچوب سیاست اعتباری فروشندگان کالا و خدمات خریداری کنند.


وی با اشاره به خلأ مکانیزم‌های لازم برای تحقق تجارت بین‌الملل در کشور عنوان کرد: صادرکنندگان کالا ممکن است طرف مقابل خود را نشناسند و خریدار خارجی نیز به دریافت کالا پس از پرداخت پول اطمینان نداشته باشد که در این میان بانک می‌تواند نقش گشایش اعتبار را ایفا کند. به عبارتی بانک خارجی به بانک ایرانی تعهد می‌دهد که در صورت ارسال کالا از فروشنده ایرانی و نبود مغایرت در خرید، وجه را پرداخت می‌کند.


معاون وزیر اقتصاد در امور بانک این‌گونه تجارت بین‌الملل تحقق می‌یابد، اما جای این مکانیزم در کشور ما خالی است. در حالی که بانک‌ها می‌توانند بدون صرف اعتبار و سرمایه‌ای از سوی خود در قالب یک کارت اعتباری نقش‌آفرینی کنند.


وی با تاکید بر اینکه امروز اکثر مبادلات ما با پول و مسکوکات انجام نمی‌شود، گفت: آمار مبادلات از طریق دستگاه‌های POS در سال گذشته 965 تریلیون تومان بود که امسال نیز طبق برآوردها به یک‌هزار و 100 تریلیون تومان می‌رسد.


به گفته وی، میزان مبادلات انجام شده از طریق پایا در سال گذشته 200 تریلیون تومان و امسال 320 تریلیون تومان است. همچنین مجموع مبادلات تجاری کشور از طریق بانکداری الکترونیک 5هزار تریلیون تومان است که بر این اساس بانکداری الکترونیک حجم قابل‌ملاحظه‌ای از مبادلات را در اقتصاد کشور تسهیل کرده است.


قضاوی تصریح کرد: اکنون حجم اسکناس و مسکوکات در دست مردم 37 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با رقم نقدینگی کشور یعنی یک‌هزار و 100 تریلیون تومان معادل 3 درصد خواهد بود که این حجم ناچیزی است.


وی با بیان اینکه معرفی ایران‌چک با هدف رفع معضل اسکناس‌های کوچک صورت گرفت، اظهار کرد: ایران‌چک‌ها برای جلوگیری از ایجاد نقدینگی های جدید با ارائه چک‌ بانکی ایجاد شده‌اند، البته این در حالی‌ است که این رویه اکنون نیز ادامه دارد.


معاون وزیر اقتصاد در امور بانک خاطرنشان کرد: در هیچ جایی از دنیا دو نوع پول به نام اسکناس و ایران‌چک وجود ندارد و ایجاد ایران‌چک‌ها در کشور یک اقدام موقت بود. امروز تعداد صفرهای واحد پولی ما زیاد است که امیدواریم مجلس و دولت در اولین فرصت ممکن فکری در این زمینه کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب