فرید مرادی: جنتی هر کاری از دستش برمیآمد کرد/ به صالحیامیری امیدوارم
فرید مرادی، کارشناس باسابقه نشر در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا، درباره دوره وزارت علی جنتی، وزیر مستعفی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «به نظر من آقای جنتی هر کاری از دستش برمیآمد برای ایجاد گشایش در فضای فرهنگی کشور انجام داد، اما واقعیت این است که وزارت فرهنگ و حتی دولت، به خودیِ خود نمیتواند در سیاستهای راهبردی کشور، تغییری ایجاد کنند.»
وی ضمن بیان این مطلب که اگر هر شخص دیگری هم در این دوره وزیر ارشاد بود، نمیتوانست عملکرد بهتری از جنتی داشته باشد، ادامه داد: «جنتی تقریبا در تمام حوزههای فرهنگ و هنر دچار مسأله و فشارهای بیرونی شد. از سینما و موسیقی گرفته تا کتاب و...»
مرادی اظهار داشت: «فشارها رفتهرفته زیاد شدند و به حدی رسیدند که روزبهروز وزارت ارشاد را به سمت انقباض بیشتری سوق میدادند. جنتی میگفت سعی خواهیم کرد تمام تصمیمات فرهنگی در وزارت ارشاد گرفته شود اما این اتفاق، هرگز رخ نداد.»
وی افزود: «در حوزه نشر کتاب، هنوز هم در به همان پاشنه میچرخد. هنوز هم کتابهایی هستند که بدون دلیل و به دلیل نامِ نویسنده آنها مجوز نشر نمیگیرند. یا اگر در وهله اول انتشارشان بلامانع اعلام شده، در ادامه به ناشرانشان میگویند که موضوع به ارشاد مربوط نیست و از جای دیگری دستور صادر نشدن مجوز یا ابطال آن آمده است.»
این نویسنده و پژوهشگر حوزه چاپ و نشر، گفت: «سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی ارشاد نیز تلاش زیادی در این مدت از خود نشان داد و سعی کرد با افزایش تعامل با اهالی نشر، گرهها را باز کند اما در عمل، مشکلات قبلی به قوت خود باقی ماندند. جالب آنکه با وجود افت شدید تیراژ، هیچ گشایشی در رویه ممیزیها ایجاد نشده است.»
مرادی در پاسخ به این سوال که انتظار اهالی نشر از وزیر ارشاد آینده چه خواهد بود، اظهار داشت: «به نظرم وزیری که به جای آقای جنتی منصوب خواهد شد، فرصت چندانی برای ایجاد تغییرات و ارائه راهکار نخواهد داشت. رسما هفت-هشت ماه بیشتر از دوره دولت یازدهم باقی نمانده و نیمی از این مهلت هم به احتمال زیاد تمام عملکرد دولت تحتالشعاع فضای انتخابات قرار خواهد گرفت. بنابراین فکر میکنم موضع وزارت ارشاد در این ماهها، بیشتر موضعِ تعامل و شاید هم انفعال باشد، چراکه قطعا نمیخواهند بهانهای دست منتقدان و رقبای خود بدهند.»
وی افزود: «تنها چشماندازی که میشود برای وزارتخانه ارشاد قائل شد، در صورتی خواهد بود که آقای روحانی در انتخابات بعدی رای بیاورند و جانشین آقای جنتی، وزیرِ دولت بعدی هم باشد. در اینصورت میتوان امیدوار بود که فضای و فرصت کافی برای ایجاد تغییرات و گشایشهای تازه در فضای فرهنگی کشور ایجاد شود.»
این کارشناس نشر همچنین درباره گزینه پیشنهادی رئیس جمهوری برای انتصاب در سمت وزیر ارشاد، توضیح داد: «با شناختی که آقای صالحیامیری در رفتار و گفتارش ایجاد کرده، به نظر میرسد که فکر باز و نگاه روشنی به حوزه فرهنگ داشته باشد. بنابراین فکر میکنم میشود به دوره وزارت ایشان خوشبین بود، اما به شرطی که وزارت ایشان در دولت بعدی هم تداوم داشته باشد.»
وی اظهار داشت: «آقای جنتی، به حرفهای خودش اعتقاد داشت. مثلا وقتی درباره برداشتنِ ممیزی قبل از انتشار حرف میزد، واقعا به برداشتن آن باور داشت اما دیدیم که از حرف تا عمل، راه زیادی وجود دارد و الزاما نمیتوان انتظار داشت که اعتقادات وزیر ارشاد، امکان تحقق پیدا کنند. بنابراین به نظر من وزیر جدید ارشاد، نباید وعدهای به اهالی فرهنگ و هنر و مردم بدهد، چراکه محقق نشدن وعدهها، باعث دلخوری و بیاعتمادی خواهد شد.»
مرادی در پاسخ به این سوال که آیا جسارت صالحیامیری میتواند در پیشبرد رویکردهای دولت در زمینه فرهنگی، کارگشا باشد، گفت: «شواهد نشان داده که ایشان شخص جسور و شجاعی است اما با این وجود نمیشود انتظار داشت شهامت ایشان، دقیقا به نتیجه ختم شود. مثلا آیا شجاعت ایشان، میتواند باعث شود که در شهر مشهد، کنسرت برگزار شود؟»
وی افزود: «در حوزه نشر وضعیت مشابهی وجود دارد. ده ها رسانه و نشریه منتظر این هستند که بهانهای از کتابهایی که منتشر میشود، پیدا کنند تا هیاهو راه بیندازند و عرصه را به وزارت ارشاد و شخص وزیر تنگ کنند. آیا در چنین شرایطی، میتوان به شهامت وزیر آینده و کارگشا شدن آن امیدوار بود؟»
مرادی خاطرنشان کرد: «با تمام این احوالات من امیدوارم که آقای صالحیامیری از مجلس رای بیاورد، متعاقبا دولت نیز برای تداوم بخشیدن به برنامههای خود، در انتخابات سال آینده پیروز شود و صالحیامیری به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت بعدی نیز انتخاب و به فعالیت خود ادامه بدهد.»
انتهای پیام/