دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

هدف از حمله به سخنان هاشمی در همایش همسر امام(ره) چیست؟

باز هم نقل خاطره‌ای از امام(ره) توسط هاشمی و هجمه متقابل مخالفان، فضای سیاسی ایران را وارد منازعات جدیدی کرد. روز یکشنبه یار نزدیک‌ امام (ره) بین خانواده او قرار گرفت و با ذکر خاطراتی از ایشان و همسر مرحومشان، انتقاداتی را متوجه برخی مسائل جاری در حوزه سیاست داخلی ایران کرد. اما با کمترین فاصله زمانی ممکن مخالفان موج بزرگی از انتقاد به هاشمی را کلید زدند.
کد خبر : 12595

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مسعود کاظمی در روزنامه شرق نوشت:


رئیس مجمع‌تشخیص‌مصلحت‌نظام در سخنان خود گفته بود: «... برخی خشکه‌مقدس‌ها و دلواپسان اذیت می‌کنند که قبلا هم امام راحل را اذیت می‌کردند» و در جای دیگر با ذکر خاطره‌ای از همسر امام اشاره کرده بود تمایلی به نامزدی در انتخابات سال ٨٤ نداشته اما ایشان یادآوری کرده بود که «امام(ره) انقلاب را به شما سپرده است».


هاشمی دیگر از جانب امام(ره) سخن نگوید
این‌بار هم منتقدان با توپ پر و از جایگاه‌های مختلفی به میدان آمدند. آیت‌الله رجبی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به سخنان هاشمی در همایش بانوی انقلاب گفت: «تربیت‌شدگان مکتب امام‌خمینی(ره) که امام راحل تا آخرین لحظه عمر شریفشان از آنها دفاع کردند و برایشان هزینه دادند، امروز دلواپس هستند چون نمی‌توانند نسبت به ارزش‌های انقلاب اسلامی بی‌تفاوت باشند.» روح‌الله حسینیان، نماینده مجلس شورای اسلامی، هم گفت: «ممکن است برخی در زمان حیات امام(ره) به ایشان نزدیک هم بوده باشند، اما این دلیل نمی‌شود هر روز بخواهند از امام‌راحل نقل قول کنند، چراکه خود امام (ره) به مردم فرمودند، جز آنچه به نقل از ایشان ضبط و مستند شده، حجیت ندارد.» سیدمرتضی حسینی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، هم در واکنش به سخنان هاشمی در همایش بانوی انقلاب گفت: «من در مورد صحت خاطره هاشمی از همسر امام(ره) شک هم نداشته باشم، به بخشی از نقل قول بسنده می‌کنم که جای تأسف است. امام راحل به همسر خود فرمودند انقلاب را به دست «شماها» سپرده‌ام نه «شما».» حمید روحانی، رئیس بنیاد تاریخ‌پژوهی ایران معاصر، هم در همین رابطه گفت: «چرا آقای هاشمی خاطرات را از زبان کسانی نقل می‌کند که در قید حیات نبوده و رحلت کرده‌اند؟ در اظهاراتی که وی اخیرا گفته است این نکته وجود دارد که اگر همسر حضرت امام(ره) چنین سخنی را از امام خمینی(ره) نقل کرده‌اند چرا در زمان خود حیات بانو ثقفی بازگو نشد، چرا گذاشتند بعد از فوت همسر امام(ره) این خاطره را نقل کنند؟»


در این میان شاید بتوان مهم‌ترین واکنش را مربوط به سرمقاله روزنامه کیهان به قلم حسین شریعتمداری دانست. مدیرمسئول روزنامه کیهان در یادداشت خود که روز دوشنبه منتشر شد، می‌نویسد: «چرا جناب هاشمی‌رفسنجانی در نقل خاطرات و مسائل گذشته به درگذشتگان استناد می‌کنند که پی‌بردن به صحت و سقم آن نیازمند دسترسی به آنان است و این دسترسی امکان‌پذیر نیست؟» کیهان در ادامه به هاشمی توصیه می‌کند که دیگر به نقل قول از امام(ره) مبادرت نکند و می‌افزاید: «آقای هاشمی بر این توهمات و فضاسازی‌های کاذب، تأکید می‌ورزد و البته حتی یک نمونه نیز برای ادعاهای خود ارائه نمی‌کند.» حجت‌الاسلام مهدی طائب و مهرداد بذرپاش را هم باید به این جمع اضافه کرد. درواقع تمامی منتقدان سخنان دیروز هاشمی، او را در جایگاه سخنگوی امام(ره) نمی‌پذیرند. چند ماه پیش هم سیدمحمد‌خامنه‌ای در سخنانی مشابه و البته بسیار تندتر ضمن واردکردن اتهاماتی به هاشمی‌رفسنجانی، وی را «نه یار امام که مقابل ایشان» برشمرده بود. اما ریشه این هجمه سنگین به هاشمی از کجا نشئت می‌گیرد؟ موج ایجادشده علیه هاشمی‌رفسنجانی با اتکا به سخنان اخیر او و طرح اتهامات قدیمی درباره نوشاندن جام زهر به امام(ره) اهداف زیادی را دنبال می‌کند. به نظر می‌رسد باید موضوع را فراتر از دلواپسان یا توافق هسته‌ای و از افقی بالاتر از این گزاره‌ها تحلیل کرد. این حملات، نه به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بلکه حمله به جایگاه تاریخی هاشمی‌رفسنجانی است.


رئیس مجمع‌تشخیص‌مصلحت‌نظام، هم پیش از پیروزی انقلاب در کنار امام(ره) و شخص مورد وثوق او بوده و هم پس از انقلاب تا لحظات پایانی حیات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران همراه ایشان بوده است. ضمن اینکه چه در زمان حیات رهبر فقید انقلاب و چه پس از آن کلیدی‌ترین پست‌ها را در نظام جمهوری اسلامی ایران بر عهده داشته است. فرماندهی جنگ تحمیلی یکی از مهم‌ترین و کلیدی‌ترین احکامی است که هاشمی از امام(ره) دریافت کرده است. «هاشمی زنده است چون نهضت زنده است»؛ این یکی از کلیدی‌ترین جملات امام (ره) درباره شخصیت هاشمی است که می‌توان گفت نظیر آن درباره هیچ شخصیت دیگری بیان نشده است. روش خاطره‌نگاری هاشمی‌رفسنجانی هم کمک کرد تا بخش‌های بسیاری از تاریخ انقلاب و مواضع امام(ره) که شاید در آن زمان به دلایل مختلف بازگو نشده بود بیش از پیش دیده و شنیده شود. از طرفی حملات مخالفان هاشمی به این دلیل است که او از معدود افرادی است که مشروعیت خود را از امام(ره) به دست آورده و باوجود تمامی حملات و شایعه‌سازی‌هایی که علیه هاشمی صورت گرفته، همچنان یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین چهره‌های انقلاب باقی مانده است.


تفاوت مخالفان هاشمی با او
می‌توان گفت تمامی منتقدان و مخالفان تندوتیز امروز‏ ها‏‏شمی پس از انقلاب و در سال‌های اخیر به چهره‌ها‏‏ی انقلابی تبدیل شده‌اند. این در حالی است که کلیدواژه آنان نیز امام(ره) است؛ اما تفاوت اساسی و ماهوی با ها‏‏شمی دارند. آنان برخلاف هاشمی یا از نظر شرایط سنی، دوران مبارزه در کنار امام(ره) را درک نکرده‌اند یا به‌دلیل فقدان چشم‌اندازی روشن برای آینده، در کنار امام(ره) دیده نمی‌شدند. حتی بسیاری از آنان دوران سخت اوایل انقلاب و جنگ را هم تنها و تنها در حافظه شنیداری‌شان می‌توانند بیابند. طبیعتا مخالفان نمی‌توانند امروز و پس از سال‌ها که از رحلت امام(ره) می‌گذرد جایگاه و مشروعیت هاشمی نزد امام(ره) را برای خود نیز به وجود آورند، بنابراین ترجیح می‌دهند جایگاه گذشته و مشروعیت او نزد امام(ره) را مخدوش کنند. مخالفان به‌خوبی به این نکته واقف شده‌اند و نتیجه می‌گیرند تنها در صورتی موفق به حذف هاشمی از عرصه سیاسی کشور می‌شوند که او را از امام(ره) جدا کنند.


هاشمی در حلقه خانواده امام(ره)
پس از همایش بانوی انقلاب، منتقدان بر این نکته تأکید داشتند که هاشمی نباید دیگر از امام(ره) یا همسر مرحوم ایشان نقل قول کند چراکه آنان در قید حیات نیستند که بتوانند صحت این سخنان را تأیید کنند. اما در این بین یک نکته مغفول مانده است؛ سخنرانی روز یکشنبه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با موارد مشابه پیشین یک تفاوت بزرگ داشت؛ این‌بار هاشمی نه در یک مصاحبه یا دیدار خصوصی، بلکه در حلقه تمامی افراد خانواده امام(ره) و همچنین مسئولان بنیاد نشر آثار امام(ره) سخن گفته است. این موضوع اهمیت سخنان هاشمی و احتمالا حملات مخالفان را دوچندان می‌کند. به یقین اگر شخص یا ارگانی بخواهد صحت گفتار هاشمی درباره امام(ره) در طول سالیان گذشته و همایش روز یکشنبه را زیر سؤال ببرد، محق‌ترین آنان خانواده امام(ره) یا مسئولان بنیاد نشر و حفظ آثار امام(ره) هستند که در همایش بانوی انقلاب حضور داشتند. اکنون امام(ره) از دنیا رفته است اما خانواده و نزدیکان ایشان هستند و اتفاقا آیت‌الله هاشمی هم تأکید می‌کند آنان می‌توانند مورد رجوع و امید مردم باشند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب