دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

التهاب در قیمت ظروف یکبار مصرف با کاهش عرضه خوراک

در روزهای اخیر تمامی گریدهای پلی استایرن به مراتب کمتر از تقاضای بازار عرضه شده اند و حتی در برخی موارد تا 5 برابر بیشتر از میزان عرضه، تقاضا در بازار وجود داشت که همین امر سبب بالارفتن 20 درصدی قیمت ها در این محصولات شد.
کد خبر : 125019

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، پلی استایرن را می توان ماده پایه ای تولید ظروف یکبار مصرف دانست. ظروفی که از چند سال پیش آرام آرام جای خود را در زندگی ما باز کرد و امروز جزیی لاینفک از مصرف روزمره جامعه به شمار می رود.


از بسته بندی مواد غذایی گرفته تا مصرف در خانه های ایرانیان، هر روز با این ظروف در ارتباطیم. اما در روزهایی از سال مصرف ظروف یکبار مصرف به شکلی قابل توجه بالا می رود.


اوج مصرف این محصولات در دهه اول محرم است که مردم برای توزیع نذورات خود از آن استفاده میکنند. با توجه به میزان مصرف بالای ظروف یکبار مصرف، توجه به تامین کافی و با قیمت مناسب در این زمان از همیشه بیشتر احساس می شود.


با این وجود در چند سال اخیر در نزدیکی ایام محرم، قیمت این محصولات در بازار خرده فروشی بالا میرود. افزایش قیمتی که نارضایتی مصرف کننده نهایی را به دنبال دارد.


با نزدیکی به روزهای تاسوعا و عاشورا، التهاب در بازار ظروف یکبار مصرف، به اوج خود می رسد، التهابی که در روزهای اخیر قابل لمس بود و بر همین اساس، باز هم قیمت ظروف یکبار مصرف سیر صعودی را طی کرد.


در هر حال رشد تقاضا خود سیگنال مهمی برای افزایش قیمت ها به شمار رفته و می رود بنابراین برخی از افزایش نرخ ها همچون سال های قبل حالتی طبیعی و به عبارت ساده تر ، وضعیتی مرسوم پیدا می کند.


اما این افزایش قیمت دلیل دیگری نیز دارد. با نگاهی به معاملات پلی استایرن در بورس کالا، شاهد کمبود عرضه در مقابل تقاضا در هفته های اخیر خواهیم بود.


در روزهای اخیر تمامی گریدهای پلی استایرن به مراتب کمتر از تقاضای بازار عرضه شده اند و حتی در برخی موارد تا 5 برابر بیشتر از میزان عرضه، تقاضا در بازار وجود داشت که همین امر سبب بالارفتن 20 درصدی قیمت ها در این محصولات شد.


از آنجا که پلی استایرن، جان صنعت ظروف یکبار مصرف به شمار می رود، افزایش قیمت در این مواد که مواد اولیه تولید ظروف هستند، باعث رشد قیمت ظروف یکبار مصرف در بازار می شود.


رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان پلاستیک و نایلون نیز با اشاره به اقدام شائبه‌برانگیز و تکراری پتروشیمی‌ها در عرضه مواد اولیه در مناسبت‌هایی همچون محرم از معرفی دلالان بازار ظروف یکبار مصرف به بازرسی اصناف خبر داد.


رحیم مقیمی‌اصل گفت: متاسفانه پتروشیمی‌ها همچون مناسبت‌های قبلی که میزان تقاضای بازار افزایش می‌یابد عرضه مواد را کم کردند در حالی که افزایش قیمت بورسی نداشته‌ایم.


وی افزود: طبق قانون ،مواد در بورس عرضه می شود و تولیدکنندگان مواد مورد نیاز خود را برای تولید از بورس خریداری می‌کنند. جالب این‌که مواد اولیه‌ای که طی دو ماه پیش به وفور در بازار وجود داشت و حتی به خارج از کشور صادر می‌شد هم‌اکنون دچار کمبود شده و دلالان به خصوصی بدون این‌که تولیدکننده باشند این مواد را خریداری کردند و با توجه به کم‌ شدن عرضه قیمت مواد اولیه افزایش یافته است.


مقیمی اصل رئیس درخصوص وضعیت قیمت ظروف یکبار مصرف اظهار داشت: 90 درصد مواد اولیه ظروف یکبار مصرف داخلی است و تنها برخی مواد که سرمایه گذاری آن صرفه اقتصادی ندارد به کشور وارد می شود.


وی افزود: همه ساله در ایام سوگواری ماه محرم و ماه مبارک رمضان به سبب سودجویی برخی افراد با کاهش عرضه مواد اولیه در بورس مواجه می شویم که در نهایت این امر در بازار آزاد نابرابری عرضه و تقاضا و افزایش قیمت را به همراه دارد.


مقیمی اصل با بیان اینکه از تعزیرات و بازرسین تقاضا داریم که نظارت کافی بر واحدهای پتروشیمی داشته باشند، بیان کرد: تمام واحدهای صنفی در رقابت بازار نمی توانند حتی دو ریال کالای خود را گران تر از دیگران عرضه نمایند.


رئیس اتحادیه ظروف یکبار مصرف در خصوص نرخ مصوب ظروف یکبار مصرف مورد نیاز در این ایام گفت: نرخ قاشق از ده الی 15 تومان، چنگال 11 الی 15 تومان، لیوان 11 تومان، ظروف در دار 64 الی 120 تومان، سفره یکبار مصرف استاندارد 6 هزار تومان است.


مقیمی اصل در پاسخ به این سوال که چرا ظروف یکبار مصرف با نرخ های بالاتر از نرخ مصوب در بازار به فروش می رسد، اظهار کرد: تاکنون شکایاتی دال بر گران فروشی و کم فروشی از افراد عضو اتحادیه پلاستیک گزارش نشده و تنها افرادی که در این ایام در مکان‌های خلوت و سوپر مارکت ها اقدام به عرضه این محصولات می کنند دچار تخلفاتی اعم از گران فروشی، کم فروشی و عرضه کالای زیر زمینی به بازار دارند.


هم‌اکنون به‌صورت شتابان حجم تقاضای ظروف یکبارمصرف در حال افزایش است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان دهه محرم این روند صعودی باز هم افزایش یافته تا به یک رکورد معنی‌دار برسد.


این افزایش تقاضا که از هم‌اکنون نیز در حال خودنمایی است شرایط مساعدی برای افزایش حجم سفته بازی و واسطه‌گری در این بازار را پدید آورده است. این افزایش قیمت‌ها که از هم‌اکنون کلید خورده است بیشتر به نقاطی که از بازارهای فروش اصلی فاصله دارند باز می‌گردد لذا توصیه می‌شود خریداران به جای توجه به برخی از فروشندگان محلی به بازار‌های اصلی این کالا مراجعه کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب