دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 فروردين 1394 - 14:37

حمام تاریخی محمودآباد شاهین‌دژ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی از ثبت آثار تاریخی حمام تاریخی محمودآباد شاهین دژ و مسجد روستای سوئیناس مهاباد در ردیف آثار ملی کشور خبر داد.
کد خبر : 12493

به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی، محمد فتحی گفت: «پرونده این دو اثر تاریخی از دی و بهمن ماه به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شده بود که بعد از بررسی‌های لازم رای به ثبت آن داده شد.»


وی اظهار کرد: «مسجد روستای سوئیناس مهاباد با شماره‌های 31195 و حمام محمودآباد شاهیندژ با شماره 31196 به ثبت رسید.»


مسجد تاریخی روستای سویناس مهاباد قدیمی‌ترین بنای باقی مانده روستای سویناس مسجد آن بوده و متعلق به اواخر عصر قاجاریه است. پلان قبلی این مسجد از خشت بوده که بعد از تخریب و از روی نقشه قبلی و بدون تغییر و با مصالح سنگی ساخته می‌شود. مسجد سویناس دارای پلانی تقریباً مربع شکل به مساحت 319 متر مربع با یک در ورودی است که با توجه به نوع اقلیم منطقه و به تبعیت از آن در جبهة جنوبی تعبیه شده است.
این بنای یکپارچه سنگی دارای فضای ایوان ستوندار، شبستان، شبستان زنانه و انبار سوخت با فرمی شبیه به خانه‌های روستا و با فضایی ستون‌دار و ارتفاعی بیشتر ساخته شده است.


در جبهه جنوبی مسجد ایوانی ستوندار با 6 ستون چوبی و دو ستون سنگی و قرار دارد. این دو ستون ابتدا به صورت سنگی بوده‌اند که یکی از آنها که تخریب می‌شود از آجر جهت مرمت آن استفاده می‌کنند. شبستان دارای سه پنجره، 5 طاقچه، 2 کمد، یک ورودی و چهار ستون است.


از زیبا‌ترین بخش‌های مسجد وجود ستون‌ها و سرستون‌های چوبی به شکل ایونیک و متشکل از بالشتک، طوماری و پایه است که تقلیدی از شیوۀ ایونیایی واقع در آسیای صغیر (ترکیه) است.


پوشش فضای داخلی شبستان با کاه‌گل اندود شده و سقف مسجد نیز به صورت تیر چوبی و قرنیز سنگی است. شبستان زنانه در شرق مسجد قرار دارد و احتمال دارد که بعداً الحاق شده باشد. عرض پنجره‌های این این قسمت دو متر با اندود گچی است که بر روی کاه‌گل کشیده شده است. کف مسجد قبلاً سنگ چین بوده که اخیراً به صورت سیمانی درآمده است.
حمام تاریخی محمودآباد شاهین دژ یکی از بناهای تاریخی باقی مانده از دوران قاجاریه در شهرستان شاهین دژ، حمام محمودآباد است که در بافت قدیم شهر محمودآباد واقع شده است.


پلان این بنا تقریباً مستطیل شکل و به صورت شمالی جنوبی است و با مصالح سنگ لاشه، و آجر است. مساحت اثر در حدود 274 متر مربع بوده که از بخش‌های مختلف سردر، هشتی، بینه و سربینه، گرمخانه، خزینه، میاندر، دالان، فضاهای نظافت و گرمخانه تشکیل شده است.


فضای هشتی حمام به صورت مستطیل شکل به در 3.50×4.60 متر است که فضای بیرون را به فضای داخلی حمام مرتبط می‌سازد. بعد از گذر از این فضا و پله‌های دسترسی به بخش اصلی حمام یعنی فضای بینه قرار دارد که به صورت هشت ضلعی و حوض مربع شکلی در وسط است که در سه طرف آن سکوهای سربینه برای رخت‌کنی بوده که احتمال می‌رود در پلان این بخش دخل و تصرفاتی انجام شده است. پوشش این قسمت به صورت گنبدی و کاربندی است که بعد از اندود آهکی با زنگ‌های متفاوت رنگ‌آمیزی شده است. دالان U شکل موجود در سمت چپ، این بخش را به سرویس‌های بهداشتی و گرمخانه متصل می‌کند. گرم‌خانه از سه فضای مجزا و حوضی تشکیل شده است. فضای میانی به خزینه و فضاهای طرفین به اطاقک های خصوصی منتهی می‌شوند.


گرم‌خانه این حمام از طرف بیرون قابلا دسترسی است که دقیقاً در پشت خزینه واقع شده است. پوشش فضاهای حمام به صورت گنبدی و چهار بخش است که از داخل با ملات آهکی اندود شده و از بیرون با کاه گل پوشش داده شده است. بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین گنبد این حمام گنبد سربینه و بعد گنبد گرم‌خانه بوده و گنبدهای کوچکتر مربوط به فضاهای جانبی است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب