دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

پوستتان را به لوازم آرایشی عادت ندهید

هشدار چند روز پیش رئیس اداره آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو درباره افراط در مصرف لوازم آرایشی و خطر بروز سرطان بر اثر استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی غیراستاندارد که حاوی فلزات سنگینی مثل سرب و کادمیوم است، سوالات زیادی را در ذهن‌مان نسبت به لوازم آرایشی بویژه انواع غیراستاندارد آن ایجاد کرده است.
کد خبر : 123182

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از جام جم، متاسفانه الگوی مصرف لوازم آرایشی در ایران متفاوت با کشورهای اروپایی و دیگر کشورهاست؛ یعنی خانم‌ها در این کشورها فقط برای مهمانی‌ها آرایش می‌کنند و در فعالیت‌ روزمره و محل کار از مواد آرایشی استفاده نمی‌کنند، اما در ایران خانم‌ها به طور روزانه از مواد آرایشی استفاده می‌کنند و حتی گاهی در محل کار بدون آرایش ظاهر نمی‌شوند.



دکتر سید مسعود داوودی، متخصص پوست و مو معتقد است،‌ استفاده مکرر از لوازم آرایشی حتی اگر استاندارد و ارگانیک باشد، بدون ضرر نخواهد بود. این استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله اعظم(عج) در پاسخ این سوال که شایع‌ترین و مهم‌ترین آسیب ناشی از استفاده زیاد از لوازم آرایشی چیست می‌گوید: تشدید یا بروز آکنه بویژه در کسانی که پوست چرب دارند، از مهم‌ترین عوارض استفاده از لوازم آرایشی است. همچنین قرمزی، تورم، خارش و تاول‌ آبدار، کهیر، عفونت پوست، عفونت ریشه مو، تغییر رنگ پوست، تغییر رنگ و صدمه به ناخن و مو از عوارض استفاده مکرر از لوازم آرایشی است .


وی با تاکید بر خطر بروز آلرژی و حساسیت پوستی ناشی از رنگ‌ها و مواد نگهدارنده موجود در لوازم آرایشی می‌افزاید: کسانی که از بدو تولد و کودکی زمینه حساسیت پوستی دارند، بیشتر در معرض حساسیت پوستی ناشی از مصرف لوازم آرایشی هستند و باید بیشتر مراقب باشند، کما این که ممکن است این نوع حساسیت به مصرف مواد بهداشتی چون شوینده‌ها و مرطوب‌کننده‌ها نیز تسری پیدا کند .


پوست مستعد حساسیت و آکنه


شیوع بالای آلرژی و حساسیت، قرمزی، خارش، التهاب پوست و ‌ورم دور چشم، از عوارض استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی است.


این متخصص پوست با تاکید بر پیشگیری از عوارض پوستی شایع ناشی از مصرف زیاد لوازم آرایشی توضیح می‌دهد: عوارض ناشی از به کارگیری لوازم غیراستاندارد به‌مراتب بیشتر است،‌ زیرا بر اثر استفاده از مواد غیرمجاز،‌ خطر ورود سم به بدن وجود دارد و عوارض ناخوشایندی برای فرد ایجاد می‌کند. حتی ممکن است استفاده‌کننده را به تدریج دچار مسمومیت غذایی دارویی کرده، در درازمدت به سرطان پوستی مبتلا کند .


وی تاکید می‌کند: استفاده از کرم چرب،‌ منجر به بروز جوش زیر پوستی می‌شود و در افرادی که پوست چرب و جوش آکنه‌ای دارند،‌ عوارض بیشتری ایجاد می‌کند . همچنین مصرف کرم چرب باعث تشدید و باقی ماندن جوش روی صورت می‌شود .


دکتر داوودی هشدار می‌دهد: از دیگر عوارض مواد آرایشی، حساس کردن پوست در برابر آفتاب است. این مواد به دلیل معطر بودن، پوست بعضی افراد را به نور آفتاب حساس می‌کند و در موضعی که کرم و لوازم معطر استفاده می‌شود، افراد مبتلا به آفتاب سوختگی و التهاب می‌شوند و در طولانی‌مدت لکه‌های تیره‌ای در موضع مصرف ایجاد خواهد شد.


رژ لب و خط چشم را با حساسیت بیشتری بخرید


بررسی‌ها نشان داده است، رژلب‌‌های غیر‌استاندارد، مواد مضر زیادی همچون فلزات سمی سنگین سرب، کادمیوم، جیوه و آنتیموان در خود دارند. وقتی رژلب، ساعت‌های طولانی روی لب باقی می‌ماند، ممکن است به طور ناخواسته و بر اثر خوردن یا آشامیدن مواد غذایی، بلعیده شود که نتیجه آن تماس بدن با مواد سمی است.متاسفانه این مواد مضر در محصولات آرایشی وجود دارد و به مرور زمان در بدن تجمع می‌کند و باعث بروز مسمومیت می‌شود.


دکتر داوودی با اشاره به این‌که پوست ناحیه اطراف چشم و پلک‌ها و نیز دور لب بیش از سایر نقاط صورت آسیب‌پذیر است، اظهار می‌کند: خط چشم و ریمل‌های غیراستاندارد به دلیل ترکیب با رنگ‌های غیرمجاز، بیماری‌های چشمی به وجود می‌آورند و حتی لوازم آرایشی استاندارد هم باعث آلرژی، تحریک مژه و لبه پلک می‌شوند و به دلیل نزدیکی لبه مژه با سطح مخاطی، چشم افراد به انواع تحریک‌های پوستی مبتلا می‌شود .


لوازم آرایش را به هم قرض ندهید


لوازم آرایشی به خودی خود عفونت ایجاد نمی‌کند، مگر این که از مواد غیراستاندارد در آن استفاده شده باشد یعنی در آن مواد نگهدارنده اضافه نشده و محل کشت میکروب شود. همچنین اگر از لوازم آرایشی به طور مشترک استفاده شود، ممکن است عفونت را از یک نفر به فرد دیگر منتقل کند.


البته استفاده مشترک از لوازم آرایش بویژه در آرایشگاه‌ها بیشتر اتفاق می‌افتد.


رعایت اصول سلامت برای آرایش


توصیه‌های زیر را در صورت استفاده از لوازم آرایشی برای حفظ سلامت و بهداشت رعایت کنید:


‌ از محصولات آرایشی، کم استفاده کنید. بهتر است در طول روز صرفا از ضدآفتاب استفاده کنید و فقط در مهمانی‌ها آرایش کنید.


‌ محصولات آرایشی استاندارد بخرید و تا حد ممکن از محصولات آرایشی معطر و رنگی استفاده نکنید.


‌ به تاریخ انقضا و کشور سازنده محصول توجه کنید. قبل از استفاده، ظاهر کرم یا محصول آرایشی را بررسی کنید. نباید آب و روغن از هم جدا شده باشد یا بوی نامطبوعی بدهد. لوازم آرایشی را تمیز نگه‌دارید و در محصولات آرایشی را محکم ببندید تا از آلودگی‌ باکتریایی پیشگیری شود.


‌ صورتتان را هر شب قبل از خواب به طور کامل بشویید تا مواد آرایشی روی صورت باقی نماند.


‌ به جای عادت دادن پوست به مواد آرایشی، پوستتان را با تغذیه سالم، خواب کافی، مدیریت استرس و دوری از آلودگی سالم نگه‌دارید.


‌ گرچه محصولات آرایشی گیاهی بهترند اما نگهدارنده دارند و نباید خیلی به آنها تکیه کرد.


‌ در دوران بارداری از مواد آرایشی بسیار کم استفاده کنید. برای کودکان نیز فقط از مواد بهداشتی مخصوص آنها استفاده کنید.


‌ هرگز از چند محصول آرایشی بویژه کرم‌های پوستی، همزمان استفاده نکنید.


بارداران کمتر آرایش کنند


بررسی‌ها نشان داده، سرب می‌تواند از طریق مادر و از راه جفت وارد بدن جنین شود و اثراتی مانند مرگ جنین و زایمان نارس را به همراه آورد.


بی‌شک توصیه متخصصان پوست و مو این است که بارداران کمتر از محصولات آرایشی و فقط از محصولات استاندارد استفاده کنند و سراغ محصولاتی بروند که برچسب مواد تشکیل‌دهنده دارند تا اگر ماده‌ای خطرساز برای جنین در آن وجود دارد، از مصرف آن خودداری شود. مواد خطرناک در بارداری Lead(یک نوع ماده سرب)، Salicylic acid (سالیسیلیک اسید)، Phthalates (فتالات)، Retinol A و Parabens هستند .


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب