ایوبی: فضا باز شده و میتوانم علاقهام را به میرکریمی بیان کنم
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این مراسم کامران ملکی که اجرای مراسم را بر عهده داشت، ضمن توضیح اینکه این مراسم قدردانی از رضا میرکریمی است و نه تودیع و معارفه، گفت: «ما همچنان به همراهی شما نیاز داریم، به همین دلیل از شما خداحافظی نمیکنیم.»
نقطهضعف میرکریمی
پس از آن ابراهیم مختاری رئیس هیات مدیره خانه سینما گفت: «روزی که به دفتر میرکریمی رفتیم تا با او برای مدیرعاملی خانه سینما گفتوگو کنیم، ابتدا او قبول نکرد و گفت کار دارم، میخواهم فیلم بسازم، اما یک لحظه گفت اگر من مدیرعامل شوم کارهای زیادی مد نظر دارم که انجام دهم و من فهمیدم نقطه ضعف او همین جاست و از این نقطه ضعف استفاده کردم و آن قدر گفتیم تا راضی شد که بیاید.»
وی افزود: «در زمانی که میرکریمی مدیریت خانه سینما را بر عهده داشت، ما مکررا میدیدیم وقتی زمان احقاق حقوق خودش میرسید به دلیل اینکه مدیرعامل خانه سینما است نمیتواند حقوق خود را بگیرد و تنها سکوت میکند. او زمزمه رفتن میکرد اما ما خودمان را به نشنیدن میزدیم و او همچنان به مدیریت خود ادامه میداد تا زمانی که دبیری جشنواره جهانی فیلم فجر هم به کارهایش اضافه شد و ما دیدیم واقعا ماندن برایش سخت است.»
مختاری ادامه داد: «وقتی او خانه سینما را تحویل گرفت به علت کشمکش مدیریت وقت سازمان سینمایی بدهکاریهای زیادی داشتیم و او خانه سینما را با بدهیهای فراوان تحویل گرفت اما روزی که رفت همانطور که قول داده بود قرارداد صندوق هنر را با سازمان سینمایی بست و خیال ما را راحت کرد.»
وی در ادامه در مورد تعمیرات ساختمان خانه سینما گفت: «این بنای ۷۰ ساله خانه سینما نیاز به تغییر و مرمت داشت به همین دلیل هنگامی که شروع به بازسازی این مکان کرد، کسی فکر نمیکرد چنین ابعادی داشته باشد. به هر جای ساختمان که دست میزدیم یک خرابی بزرگی نمایان میشد. حالا وضعیت خانه سینما تغییر کرده و این موضوع یادگار دوران مدیریت میرکریمی برای جامعه اصناف ایران است.
رئیس هیات مدیره خانه سینما بیان کرد: «این خانه قرار است به عنوان میراث ملی ثبت شود و آقای راستین پیگیر این موضوع هستند که امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق بیفتد.»
پس از آن علی نیک رفتار به عنوان نماینده انجمن عکاسان سینمای ایران روی صحنه آمد و ضمن تقدیر از میرکریمی و اهدای لوحی به او گفت: «این ادای دین ناچیزی از سوی انجمن عکاسان سینما به آقای میرکریمی است. جا دارد از طرف انجمن از شما تشکر و برایتان آرزوی موفقیت کنم.»
دو ویژگی منحصر به فرد
پس از آن ملکی از مجید مجیدی به عنوان دوست میرکریمی خواست تا چند کلمهای راجع به او صحبت کند. مجیدی گفت: «اسم رضا میرکریمی هر جا و در هر کسوت و پست و مقامی میآید آدم احساس آرامش و امنیت میکند. تمام کسانی که با او کار کردهاند این موضوع را اذعان دارند. رضا میرکریمی دارای دو ویژگی منحصر به فرد است که اجماع آنها در یک نفر معمولا شدنی نیست، اما او هم یک فیلمساز موفق است و هم یک مدیر اجرایی درجه یک؛ معمولا این دو ویژگی در یک جا جمع نمیشود اما رضا میرکریمی هر دوی این ویژگیها را دارد.»
وی ادامه داد: «رضا میرکریمی دغدغه همه اقشار سینما به خصوص اقشار آسیبپذیر را دارد. او با حفظ آبروی افراد دردمندانه به فکر آنها بود. با این وجود خوشحالم که رضا میرکریمی از مدیریت خانه سینما میرود چون او میرود که یک فیلم درجه یک دیگر بسازد.»
مجیدی در پایان گفت: «منوچهر شاهسواری مدیرعامل جدید خانه سینما هم از گنجینههای سینمای ایران است که من به خوبی قدر او را میدانم و میدانم که با وجود منوچهر اتفاقات خوبی در خانه سینما رخ میدهد.»
پس از پایان صحبتهای مجیدی، حمیدرضا آشتیانی پور رئیس انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم خانه سینما برای تجلیل از میرکریمی روی سن آمد و گفت: «فارغ از تواناییها و ویژگیهای اخلاقی که میرکریمی دارد، آنچه برای ما ارزشمند است یک ویژگی منحصر به فرد خود اوست. ما خیلی همدیگر را ندیدهایم اما او یک فرد دوستداشتنی است؛ ما او را خیلی دوست داریم و به دوست داشتنمان هم افتخار میکنیم.»
سپس آشتیانیپور از ناصر نظامی به عنوان یکی از پیشکسوتان عرصه دوبله دعوت کرد تا برای تجلیل از میرکریمی روی سن بیاید. نظامی پس از حضور روی سن ضمن معرفی خودش گفت: «من رضا میرکریمی را زیاد نمیشناسم اما وصف او را زیاد شنیدهام. وقتی همه از کسی تعریف میکنند حتما فرد خوبی است.»
وی در ادامه لوح تقدیری از سوی انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم به سید رضا میرکریمی اهدا کرد.
آمیزش زیبای ایران و اسلام
پس از آن سیروس الوند روی صحنه آمد و گفت: «عدهای بی دلیل و بی جهت بین دو واژه ایران و اسلام جنگ ایجاد کردهاند و تصور میشود این دو واژه در تعارض با هم هستند. عدهای حتی به خودشان زحمت ندادند که بروند تحقیق کنند و بدانند وقتی اسلام به ایران آمد چه اتفاقاتی رخ داد، ولی ما اگر بخواهیم آمیزش زیبای این دو واژه را در سینما متبلور کنیم اتفاقات خوبی رخ میدهد و ترکیب این دو مفهوم در فیلمهای رضا وجود دارد.»
وی افزود: «به همین دلیل مومن بودن رضا میرکریمی همواره جذابیت دارد. ما این روزها با مومنهای تقلبی روبهرو میشویم که دافعه دارند اما میرکریمی جاذبه دارد. قطعا او یک بنده خاص است. من همیشه از او آموختهام و امیدوارم همیشه سایهاش روی سر سینمای ایران باشد.»
ماجرای «زادبوم»
در ادامه ابوالحسن داوودی نیز گفت: «من فقط آمده بودم در گرامیداشت یک دوست عزیزی که شخصا خیلی دوستش دارم، شرکت کنم اما الان خوشحالم که بگویم ما یک کار مشترک داریم که همین امروز از بند آزاد شد و قراردادش را با حوزه بستیم و قرار شد بالاخره «زادبوم» اکران شود.»
وی افزود: «دوستی من و رضا میرکریمی از یک تلفن ساعت 1 نیمه شب آغاز شد. قبل از آن با او فقط یک آشنایی و ارتباط صنفی داشتم تا اینکه بعد از ساخت فیلم سینمایی «تقاطع» با من تماس گرفت و گفت: «فیلمت را با پسرم دیدم. چیزهایی را که نمیتوانستم به پسرم بگویم فیلم تو گفت.» این موضوع باعث شد که یک دوستی بین من و او شکل بگیرد.
این کارگردان عنوان کرد: «مدتی بعد میرکریمی طرح «زادبوم» را به من داد و گفت دوست دارم تو این فیلم را بسازی. پس از آن ما سه سال درگیر ساخت فیلم «زادبوم» و ۱۰ سال درگیر عواقب آن بودیم.»
وی اذعان کرد: «من به همکاری با رضا میرکریمی افتخار میکنم و همواره برای او احترام قائل هستم. برای صبری که در این مدت پیشه کرده است احترام قائلم و برای منوچهر شاهسواری هم آرزوی صبر دارم.»
ثابت قدم بودن یک کارگردان
پس از آن امین تارخ رئیس انجمن بازیگران روی صحنه آمد و گفت: «در مورد میرکریمی همه آنچه باید مطرح شود، گفته شد و حالا کار خیلی سخت شده است زیرا آنچه در دل و یاد و روح و روان ما است دوستان مطرح کردند.»
وی افزود: «من در سال ۷۸ که افتخار حضور به عنوان یکی از اعضای گروه داوری جشنواره فیلم فجر را داشتم، فیلم «کودک و سرباز» میرکریمی را دیدم. گاهی آدم وقتی یک فیلم را میبیند نیاز دارد کمی در مورد آن فیلم اندیشه کند. اینها ثابت قدم بودن یک کارگردان را نشان میدهد که همین امر باعث میشود مخاطب آنچه را مدنظر کارگردان است به خوبی دریافت کند. «کودک و سرباز» آن روح ایرانی بودن را در کنار یک فرهنگ دینی به خوبی در خود داشت و این باعث همراه شدن مخاطب با او میشد.»
تارخ ادامه داد: «با دیدن فیلم «یک حبه قند» هم این ثابت قدم بودن را به خوبی احساس کردم و متوجه شدم که او چقدر زیبا مرگ و زندگی و شادی و عروسی را در یک فیلم در کنار هم به تصویر کشید.»
وی در ادامه با بیان اینکه احساس میکنم کوچکتر از آن هستم که درمورد رضا میرکریمی صحبت کنم، گفت: «تمام اعضای اصناف سینمای ایران دو بار از مدیریت مدبرانه میرکریمی بهره بردهاند؛ بار اول صاحب خانه سینمای شماره ۲ شدیم که برایمان بسیار مهم و باارزش بود و بار دوم هم زمانی که مشکلات زیادی داشتیم مدیریت خانه سینما به او محول شد و این تغییراتی که میبینید ایجاد شد. هر چند انجمن بازیگران سهمی از این تغییرات فیزیکی جدید نداشت.»
رئیس انجمن بازیگران افزود: «نیامدهام گله کنم اما امیدوارم مدیرعامل جدید به فکر باشند که جایی در شأن ویترین سینمای ایران به انجمن بازیگران نیز اختصاص یابد.»
وی در پایان ضمن بیان اینکه هیچ گاه نشد درخواستی از میرکریمی داشته باشم و بی پاسخ بماند، لوح تقدیری را از سوی انجمن بازیگران سینما به رضا میرکریمی و دسته گلی را به منوچهر شاهسواری تقدیم کرد.
سپس علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی به صحنه آمد و ضمن تقدیم لوح و هدیهای به سید رضا میرکریمی از زحمات او قدردانی کرد و گفت: «من به نمایندگی از مدیران سینمایی از میرکریمی تشکر میکنم.»
ایوبی: عشق و علاقه و محبتم را پنهان میکردم
در ادامه این مراسم حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی نیز روی سن حاضر شد و گفت: «خیلی خوشحالم از اینکه به رغم خیلی وقتهایی که باید عشق و علاقه و محبتم را از آقای میرکریمی پنهان میکردم الان فضا باز شده و میتوانم علاقهام را بیان کنم و خوشحالم سالیان سال به کسی ارادت داشتم که مورد علاقه همه شما است.»
وی اظهار کرد: «او واقعا جزو چهرههای درخشان فرهنگ و هنر ایران است. هر وقت با او صحبت میکنم از صمیم قلبم میگویم که ای کاش شما قبول میکردید و رئیس سازمان سینمایی میشدید زیرا او کسی است که همیشه ایدههای نو و درخشان دارد و در این دو سالی که جزو سالهای سخت خانه سینما بود، پذیرش این مسئولیت یک خظر بسیار بزرگ بود. پس از آن مسائل و آن انتظارات و حاشیهها قبول این مسئولیت خیلی کار سختی است، اما ایشان آمدند و خدمت بزرگی به اهالی سینما کردند.»
وی ادامه داد: «اوج همدلی با مدیریت سینمایی کشور در این دو سال بود و هر وقتی که زنگ زدند مطمئن بودم که میخواهند مشکل کسی را حل کنند و هیچ وقت به یاد ندارم که در مورد خودشان خواستهای داشته باشند. از هر جا که رد میشوند، آنجا آباد میشود، الان هم از اینجا عبور کردهاند و اینجا را آباد کردهاند.»
ایوبی در ادامه از حل مشکل اکران فیلم «زادبوم» ابراز خرسندی کرد و گفت: «در مورد برخی فیلمها میدانیم مشکل از کجاست اما در مورد فیلم «زادبوم» هر چه تلاش میکردم نمیفهمیدم چرا نباید اکران شود. همانگونه که هر چه فکر میکنم که چرا خانه سینما باید بسته میشد و این خانه سینما چه ضرری داشت، همچنان نفهمیدم و نمیفهمم.»
وی ادامه داد: «خیلی خوشحالم چتر خانه سینما بر سر سینما گسترده است. و خیلی هم خوشحالم که آقای میرکریمی همچنان هستند و ایدههای نو و درخشان او را در جشنواره جهانی فجر خواهیم دید. آقای میرکریمی کسی است که من ندیدم بیهوده بر درهای بسته بکوبد، بلکه وقتی میبیند از راهی نمیشود فوری راه دیگری پیدا میکند. با متانت و صبر و آرامش راه حال پیدا میکند برای اینکه کار پیش برود. خوشحالم که جشنواره جهانی فجر را اداره میکنند و امیدوارم که بدرخشند و میدانم که خواهند درخشید.»
ایوبی اظهار کرد: «آمدن آقای شاهسواری به جای آقای میرکریمی این قوت قلب را به ما داد که این مسیر و راه با قوت ادامه پیدا خواهد کرد. آقای شاهسواری نیازی به معرفی من ندارند، چهره درخشان فرهنگ و هنر و سینما هستند و متانت و صبر و بردباری او در اوج است و سعه صدر و ظرفیت بسیار بالایی دارند و بخشی از این آرامش و وحدت و ائتلاف و همدلی که هست مرهون تلاشهای او است.»
رئیس سازمان سینمایی در پایان سخنانش بیان کرد: «من یقین دارم که روزها و ماهها و سالهای خوب و بهتری در انتظار ما و شما و اهالی سینما است.»
پس از آن ایوبی لوح، هدیه و تابلو نقاشی را به میرکریمی اهدا کرد و گفت: «این تابلو سه ویژگی دارد. اول اینکه خودم رفتم و ان را از نمایشگاهی خریدم. دوم اینکه این اثر کار یک هنرمند کرد است و سوم اینکه اسم این هنرمند ایوبی است بنابراین با وجود این تابلو آقای میرکریمی همیشه به یاد من خواهند بود.»
سینما کسی را از خودش نمیراند
در ادامه این مراسم منوچهر شاهسواری مدیرعامل کنونی خانه سینما روی سن آمد و بیان کرد: «پایان برنامه است اما خوشامد میگویم زیرا خوشامد در هر لحظهای از زندگی باعث باز شدن روح ما میشود. چشم بد دور؛ واقعا از آن لحظاتی است که باید و إن یکاد خواند. وقتی یک مدیر صنفی به هر دلیلی امکان ادامه فعالیت ندارد و چنین شوق و سلیقه و ذوقی همه دور هم جمع میشوند تا از او سپاسگزاری کنند.»
این سنت حسنه خانه سینما است که کسی را از خودش نمیراند. خانه سینما چتر بزرگی است که همه سینمای ایران با وجود همه اختلاف نظرها و اختلاف سلیقهها باید در زیر آن چتر احساس امنیت کنند. آنچه خانه سینما را سرپا نگاه میدارد، نگاه ملی، انجام تکالیف و تلاش برای مطالبه حقوق سینمای ایران است که قطعا از هیچکدام کوتاه نخواهد آمد.»
وی در ادامه خطاب به میرکریمی گفت: «آقای میرکریمی جایی نرفتهای همینجا هستی و به قول دوستی فقط چوب دستی جا به جا شده است. اینجا بسیاری از مدیران سابق و آینده خانه سینما حضور دارند. از شما و همه کسانی که برای خانه سینما زحمت می کشند سپاسگزاریم و همه با هم باز هم بگوییم چشم بد دور.»
پس از پایان صحبت های شاهسواری اعضای هیات مدیره خانه سینما به صحنه آمدند و هدیهای را به میرکریمی تقدیم کردند.
میرکریمی: حمیت صنفی که اگر وجود نداشته باشد قدرت چانهزنی از بین میرود
در ادامه رضا میرکریمی به عنوان آخرین سخنران مراسم روی صحنه آمد و ضمن بیان اینکه نگران زمان طولانی مراسم است، گفت: «دوستان لطف کردند و صحبتهایی کردند که استحقاقش را ندارم. من در هر دو دورهای که مسئولیت خانه سینما را به عهده گرفتهام در حد توانم کارهایی انجام دادم ولی خودم همیشه فکر میکردم اینها چیزی نیست که بخواهم در رزومهام باشد. همیشه فکر میکردم یک تشکل صنفی باید به اعضایش تشخص بدهد و عضویتش مایه مباهات باشد.»
وی ادامه داد: «سالی که من به عنوان مدیرعامل خانه سینما منصوب شدم مشکلات زیادی داشتیم و کسی به خانه سینما نمیآمد. با دوستانم صحبت کردم و به آنها گفتم باید هر یک از صنوف کارهایی مانند برگزاری مراسم و بزرگداشتها برای اعضایش انجام دهد. من گفتم با این شرایط کار زیادی نمیتوانیم انجام دهیم ولی هر کس از این در وارد میشود باید به او احترام بگذاریم. خوشبختانه این احترام گذاشتن باعث شد که کمکم سینماگران به خانه سینما بازگشتند و کم کم این محفل گرم شد.»
وی افزود: «واقعیت این است که حمیت صنفی که اگر وجود نداشته باشد قدرت چانهزنی یک صنف از بین میرود، مدیون همین محافل بود و عرف شدن اینکه هر کس کار صنفی میکند از او تشکر کنیم. پا گذاشتن در مسیر صنفی پرهزینه است. با این وجود ما بیشترین جلسات قدردانی از اعضای خانه سینما را برگزار کردیم.»
میرکریمی در ادامه با اشاره به بودجه خانه سینما عنوان کرد: «سال اول که من مدیرعامل خانه سینما بودم بودجه ما ۲۵۰ میلیون تومان بود که در همان سال به یک میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. هر چند این پول مشکل جدی را حل نمی کرد اما به هر حال به اصناف ما کمک می کرد. در این دوره هم هنگامی که من مدیرعامل شدم، بودجه خانه سینما یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان بودکه در سال قبلش تنها یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان آن محقق شده بود و به لطف و حمایت آقای دکتر ایوبی ما بودجه را به ۴ میلیارد تومان افزایش دادیم و در شرایطی که دولت 60 درصد بودجه موسسات را میداد ما نزیدک به صددرصد آن را گرفتیم. ۲ میلیارد تومان هم از نهادهای دیگر گرفتیم که در کل هزینهکرد ما در سال گذشته نزدیک به ۶ میلیارد تومان بود.»
این کارگردان در ادامه با اشاره تعداد پرسنل خانه سینما گفت: «تعداد پرسنل خانه سینما با کاری که اینجا انجام میشود اصلا متناسب نیست. ما با ۲۰ نیرو تعداد زیادی مراسم را ترتیب دادیم؛ به هر حال وقتی بودجه ۴ برابر میشود کارهای اجرایی هم به همان اندازه افزایش پیدا میکند و وقتی هیچ نیروی جدیدی استخدام نمیشود یعنی آن تعدادی که بودند باید چند برابر کار کنند تا بتوانند عملیات اجرایی آن بودجه را مدیریت کنند. از تکتکشان سپاسگزارم که گله نکردند و من نتوانستم به اندازهای که باید آنها را تامین کنم و در واقع خیلی دوستانه از آنها کار کشیدم و مرا شرمنده خودشان کردند که در این یک سال با من همراه بودند.»
وی در پایان بیان کرد: «خیلی خوشحالم و با امنیت خاطر اینجا را ترک کردم زیرا مدیریت خانه سینما به دست کسی افتاده که بسیار صبور است؛ این صبوری خصلتی است که اگر کسی نداشته باشد نمیتواند مدیرعامل خانه سینما شود و این صبوری مطمئنا به نفع صنف تمام میشود. ضمن اینکه باید بگویم شاهسواری یک فرد با فکر و ایده است و مطمئنم در مسیر درستی پیش خواهد رفت و من به قدری به او تعلق خاطر دارم که حتما در تمام مراحل در کنارش حضور خواهم داشت. از همه تشکر میکنم و امیدوارم این همبستگی در خانه سینما همچنان ادامه داشته باشد.»
احمد مسجدجامعی، حجتالله ایوبی، حبیب ایلبیگی، علیرضا تابش، محمدرضا فرجی، روحالله حسینی، بهمن حبشی، فرید فرخنده کیش، منوچهر شاهسواری، جلیل اکبری صحت، انصاری فر، زمانی، کاظمی دینان، مجید مجیدی، مسعود رایگان، مجتبی راعی، امین تارخ، علی دهکردی، علیرضا شجاع نوری، یدالله صمدی، سیف الله صمدیان، بیژن میرباقری، نیما عباس پور، سعید عقیقی، عزیزالله حاجی مشهدی، شادمهر راستین، فرشته طائرپور، جهانگیر الماسی، محمدعلی باشه آهنگر، رضا مقصودی، ابوالحسن داودی، جعفر صانعی مقدم و... از میهمانان این مراسم بودند.
گزارش از مریم قربانینیا
انتهای پیام/