دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

«پلنB » احمدی‌نژاد برای ماندگاری در سیاست

سوالی که همچنان باقی مانده این است که آیا محمود احمدی‌نژاد به نصیحت رهبری عمل خواهد کرد یا خیر؟
کد خبر : 121094

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از اعتماد، پس از آنکه یک هفته‌ای فضای سیاسی غیررسمی کشور متاثر از خبر دیدار احمدی‌نژاد با رهبر معظم انقلاب و محتوای آن بودT روز گذشته رهبری طی بیاناتی صریح در ابتدای جلسه درس خارج فقه خود موضوع را مطرح فرمودند و روشن شد ایشان در دیداری با احمدی‌نژاد به او نصیحت کرده‌اند که حضورش در انتخابات ٩٦ به مصلحت نیست.



طی روزهای گذشته برخی اطرافیان احمدی‌نژاد تلاش می‌کردند تا این محتوا را تکذیب کنند اما با این بیان شفاف، آنها نیز یا سکوت کرده‌اند مانند داوری و جوانفکر یا صراحتا اعلام کرده‌اند حجت تمام شده و حالا احمدی‌نژاد باید عیار ولایت‌پذیری خود را نشان دهد. اما سوالی که همچنان باقی مانده این است که آیا محمود احمدی‌نژاد به این نصیحت رهبری عمل خواهد کرد یا خیر؟ در سابقه او دست‌کم دو موضوع وجود دارد که نشان می‌دهد در برابر نظر مخالف رهبر معظم انقلاب چه واکنشی نشان می‌دهد. اول مساله معاون اولی اسفندیار رحیم مشایی که تا زمان انتشار نامه رهبری به آن عمل نکرده بود و سپس مساله خانه‌نشینی ١١ روزه‌اش پیرامون اختلاف با رهبری درباره عزل وزیر اطلاعات.
این دو تجربه نشان می‌دهد احمدی‌نژاد تا لحظه آخر بر سر موضع باقی می‌ماند. اما حالا همان لحظه آخر است و او باید تصمیم بگیرد بدون توجه به این توصیه و نصیحت وارد فضای انتخابات می‌شود یا خیر. عمل نکردن احمدی‌نژاد به این نصیحت نتیجه‌ای جز عدم احراز صلاحیت و حذف از چرخه بازیگران سیاست نخواهد داشت. بنابراین او اگر همچنان می‌خواهد در ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی فعالیت کند و اثرگذار باشد باید به این نصیحت تمکین کند.


حامیان احمدی‌نژاد همان‌طور که روز گذشته محمدعلی رامین گفت به نوعی غافلگیر شده‌اند. آنها خود را آماده یک پیروزی دیگر کرده بودند و در رویای‌شان برای شکست حسن روحانی نقشه می‌کشیدند. آنها پس از غافلگیری اولیه به چند دسته تقسیم شده‌اند. عده‌ای مانند خود احمدی‌نژاد سکوت کرده‌اند. این عده حلقه نزدیکان و اطرافیان او هستند.
جوانفکر، تمدن، بقایی، شیخ الاسلام و داوری در این دسته می‌گنجند. عده‌ای دیگر معتقدند حجت تمام شده و احمدی‌نژاد باید به سرعت طی یک بیانیه رسمی اعلام کند در عمل به نصیحت رهبری لحظه‌ای درنگ نخواهد کرد. آنها این وضعیت را آزمونی بزرگ برای احمدی‌نژاد می‌دانند و معتقدند اینجاست که معلوم می‌شود او نسبت خود با ولی فقیه را چگونه تعریف می‌کند. اما اندک هواداران احمدی‌نژاد هم هستند که ابایی ندارند دلخوری‌شان را نمایش دهند. آنها همچنان در شوک غمگینانه به سر می‌برند و نمی‌دانند باید چه موضعی بگیرند. اما ابراز ناراحتی‌شان در فضای مجازی کاملا مشهود است. احمدی‌نژاد در میان هوادارانش با این سه طیف اصلی مواجه است و باید تصمیم بگیرد مطالبات کدام گروه را عملیاتی کند.


احمدی‌نژاد در طول سال‌هایی که در عرصه عمومی ظهور کرده و حضور داشته نشان داده است به این راحتی نه از قدرت کنار می‌رود و نه گوشه‌نشین می‌شود. او ماه‌هاست که با وجود هشدارها و انذارهای پیدا و پنهان بی‌توجه به هیچ‌کدام از نصایح دلسوزانه، سفر تبلیغاتی می‌رود و به بهانه تبیین خط امام علیه دولت روحانی سخنرانی می‌کند. حالا با این نصیحت روشن، او اگر بخواهد هم نمی‌تواند مانند گذشته بازیگری کند.


اما بازی جایگزین او یا همان پلن B احمدی‌نژاد چیست؟ ساده انگاری است اگر کسی با توجه به شناختی که از احمدی‌نژاد به دست آمده تصور کند او می‌خواهد عطای فعالیت در عرصه سیاسی را به لقای آن ببخشد. در این صورت باید تحلیل کرد که او به دنبال کدام شیوه از اثرگذاری خواهد بود؟ احمدی‌نژاد می‌تواند به عنوان یک لیدر سیاسی برای هواداران خود- فارغ از کمیت آنان- بماند و در بزنگاه‌های مختلف مانند ایام انتخابات با حمایت از کاندیداهای مورد تایید نظام برای ورود آنها به قدرت تلاش کند تا بتواند جای پای تفکرش را در قدرت سیاسی محکم کند. این اتفاق در ایران برای کسانی می‌افتد که یک پایگاه اجتماعی قدرتمند گفتمانی داشته باشند. احمدی‌نژاد در مقاطع مختلف به خوبی متوجه شده که پایگاه اجتماعی او نه قدرتمند است و نه گفتمان محور. یکی از پیش بینی‌ها برای آینده سیاسی احمدی‌نژاد این است که او در انتخابات ٩٦ در نقش معاون اول یکی از کاندیداها ظاهر شود. این پیش‌بینی از سوی برخی فعالان سیاسی مطرح شده که او ممکن است با یکی از کاندیداهای تایید شده به توافق برسد و دوباره در قدرت حاضر شود. در انتخابات پیش‌رو یکی از گزینه‌های مقابل روی احمدی‌نژاد فعالیت گسترده و ساماندهی شبکه حامیان و مدیران او برای انتخابات شورای شهر است. او از این طریق می‌تواند کارگزاران دولتش را در قالب اعضای شورای شهر در سراسر کشور به ساختار سیاسی بازگرداند.


اما آنچه از صبح روز گذشته در اردوگاه اصولگرایان دیده می‌شود نیز در نوع خود جالب است. اصولگرایان منهای اعضای جبهه پایداری به صورت یکپارچه اعلام کرده‌اند او باید از این نصیحت تبعیت کند. در کنار این الزام، آنها می‌گویند که نام احمدی‌نژاد را از فهرست کاندیداهای ریاست‌جمهوری حذف کرده‌اند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب