دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 شهريور 1395 - 16:55
نشست خبری سخنگوی وزارت ارشاد؛

روحانی‌ اصراری بر شکایت‌ از رسانه‌ها ندارد/‌ ممیزی‌ رانقض‌ نکردیم

سخنگوی وزارت ارشاد درباره انتشار مطالب توهین آمیز نسبت به رئیس جمهور گفت: آقای روحانی اصراری به شکایت از هتاکان و رسانه‌های توهین کننده ندارد.
کد خبر : 115943

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا و به نقل از خبرگزاری مهر، سی و دومین نشست خبری حسین نوش‌آبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز دوشنبه ۱۵ شهریور در محل شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.


نوش‌آبادی در بخشی از این نشست در پاسخ به سوالی درباره انتشار برخی مطالب توهین‌آمیز نسبت به مسئولان دولت و رئیس جمهور در رسانه‌ها گفت: گاهی اوقات شاهدیم که در مطبوعات و رسانه‌ها الفاظ و واژه‌های نامناسبی نسبت به مسئولان کشور منتشر می‌شود که می‌تواند عناوین مجرمانه هم داشته باشد. این توهین‌ها گاهی توهین شخصی تلقی نمی‌شود و جنبه جرم عمومی دارد. عده‌ای معتقدند مدعی‌العموم می‌تواند علیه این رفتارها ادعای جرم کند و عده‌ای هم می‌گویند باید شاکی خصوصی وجود داشته باشد. صرف نظر از اینکه چنین جرایمی در فضای مجازی یا روزنامه‌ها صورت می گیرند به ویژه علیه رئیس‌جمهور، نباید اجازه دهیم این بی‌ادبی‌ها و بی‌اخلاقی‌ها در جامعه نهادینه شود.


وی افزود: فرهنگ عمومی کشور از اینگونه رفتارها آسیب می‌بیند و فضای تهمت و افترا برای جامعه سم مهلکی است و آفت جبران ناپذیری محسوب می‌شود. معاون حقوقی رئیس جمهور هم اعلام کرد اگر این رویه ادامه پیدا کند بر اساس قانون مجازات اسلامی اقامه دعوی خواهیم کرد نباید اجازه داد حقوق عمومی به همین راحتی مورد تعرض واقع شود. برخی نمی‌خواهند قبول کنند رئیس جمهور بعد از مقام معظم رهبری بر اساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی عالی‌ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را بر عهده دارد. شورای نگهبان هم یک نظریه تفسیری درباره اصل ۱۱۳ دارد این اصل درباره نظارت حسن اجرای قوانین است و این نظارت را جزو وظایف قوه قضاییه می‌شمارند. بر اساس این اصل رئیس جمهور حق تذکر و اخطار دارد.


سخنگوی وزارت ارشاد ادامه داد: ما هم از این وضعیت، هم ناراحت و هم نگرانیم که برخی به عالی ترین مقام کشور به همین راحتی توهین می‌کنند خود شخص رئیس جمهور اصراری بر پیگیری اینگونه جرایم ندارد. با این حال مقامات مسئول باید به مساله ورود کنند و دولت هم سعی می کند در حد وسع خودش پیگیر این مساله باشد.


به روز ملی صنعت چاپ بی توجه نیستیم


نوش‌آبادی در پاسخ به سوال دیگری درباره برگزار نشدن برنامه‌ای در سطح ملی برای «روز ملی صنعت چاپ» گفت: صعت چاپ و نشر از بخش‌های مهم، زیربنایی و تاثیرگذار محسوب می‌شوند هر چقدر روی آن سرمایه گذاری کنیم و بیشتر به آن توجه کنیم دغدغه متولی کمتر شده و افرادی که سالیان زیادی در این زمینه سرمایه‌گذاری کردند دلگرم می شوند و وضعیت صنعت چاپ را از این وضعیت نابه‌سامان نجات داد. صنعت چاپ و نشر ما فرسوده است و با پیشرفت‌های تکنولوژی جلو نرفته است. عدم برگزاری مراسم برای روز ملی صنعت چاپ به معنای بی توجهی به آن نیست امروز هم مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد نشستی را با خبرنگاران برگزار کرده است و حتما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای کاهش نگرانی‌ها در این صنعت برنامه‌هایی را در دست اقدام دارد. صنعت چاپ فقط به حوزه کتاب و نشر محدود نمی‌شود و بخش های دیگری هم دارد، بنابراین دستگاه های دیگر هم می توانند در رفع نگرانی های صنعت چاپ فعالیت کنند تا این صنعت به حد مطلوب برسند.


سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره مسائل فرهنگی دولت گفت: دولت به شعارهای خود پایبند است و به وعده‌هایش در حوزه فرهنگ و هنر عمل کرده و می‌کند. این شعارها جدا از شعارهای نظام و انقلاب نیست و بر اساس آموزه‌های امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری است و در چارچوب برنامه های فرهنگی کشور چه هنر و چه فرهنگ عمومی از هنرمندان و اهالی فرهنگی که طی سال‌های اخیر از عرصه دور بوده‌اند دعوت به همکاری و حضور کرده‌ایم. این دور بودن هم به دلیل سختگیری‌هایی که شخصی بوده‌اند صورت گرفته است.


وی ادامه داد: در حوزه فرهنگ و هنر آنقدر فضا گسترده است که نمی‌توان کسی را از نشر اندیشه و دیدگاه فرهنگی و هنری اش منع کرد. شعار دولت هم استفاده حداکثری از ظرفیت ها و جذب برای تقویت فرهنگ عمومی کشور بوده است. این سیاست همچنان ادامه دارد البته مشکلاتی وجود دارد و علیرغم برخی تنگ نظری‌ها عقب نشینی نکرده ایم و سیر صعودی را در پیش داریم؛ هم حضورمان را در مجامع جهانی افزایش داده ایم و هم برنامه های متنوع و گسترده ای را در سراسر جهان برگزار، و بخش‌های مختلف را درگیر کرده‌ایم.


سخنگوی وزارت ارشاد افزود: برای ما اولویت کسانی هستند که معتقد به انقلاب، نظام و تمامیت کشور هستند. در عین حال فضا را برای حضور کسانی که به ملت و این مرز و بوم دلبستگی دارند مهیا می کنیم این کشور متعلق به همه مردم است. برای رسیدن به تمدن ایرانی –اسلامی، از جمله دستگاه‌هایی هستیم که به این موضوع باور داریم. آقای جنتی هم چندین بار در جلسات الگوی پیشرفت ایرانی-اسلامی را مورد تاکید قرار داده است. نتیجه چنین رویکردی این است که از انزوا و عزلت بیرون بیاییم، در این مسیر به انتقادات هم توجه خواهیم کرد.


نوش‌آبادی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره پیوستن ایران به کارگروه اقدام مالی مبارزه با پولشویی (FATF) گفت: این مساله به حوزه مسائل پولی و بانکی برمی‌گردد. پیوستن ما به این پروتکل با اتخاذ تصمیم از سوی مسئولان ذیربط انجام می‌شود و چیزی نیست که من درباره‌اش اظهار نظر کنم اما رفع تحریم ها در بخش مرتبط با امور هسته‌ای جزو تعهدات ۱+ ۵ بوده است. از قبل این تعامل و روند رو به رشد ارتباطات بین‌المللی توانستیم با بسیاری از کشورها ارتباط برقرار کنیم، اعزام هنرمندان، تعامل سازنده، برگزاری هفته‌های فرهنگی، توسعه رایزنی های فرهنگی، رفت و آمدهای هنری و فرهنگی و... همه از نتایج دوران پساتحریم است.


سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: البته بدعهدی طرف مقابل و کارشکنی‌های آنها که ادامه هم دارد شاید ما را از رسیدن به آن نقطه مطلوب دور کرده باشد ولی در بخش فرهنگ و هنر از هر روزنه‌ای برای گسترش ارتباطات فرهنگی و هنری استفاده می‌کنیم. طبیعی است که مخالفان جمهوری اسلامی و صهیونیست‌ها از این روند ناراضی باشند. ما نباید خیلی به این حرف‌ها گوش کنیم و باید کارمان با قوت بیشتری دنبال کنیم.


نظام جامع رسانه‌ای هنوز در مرحله پیش‌نویس است


وی در پاسخ به سوالی درباره اصلاحیه آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات گفت: اصولا اصلاح قانون مطبوعات نیازمند مصوبه مجلس است. در قالب لایحه جامع رسانه همگانی که از لوایح دولت یازدهم بوده و به صورت کارشناسی دقیق و با همکاری مسئولان و متولیان امر تنظیم و نهایی شده اصلاحات مورد نظر قانون مطبوعات را آورده ایم یعنی با تصویب این لایحه، قانون مطبوعات هم مورد اصلاح واقع خواهد شد اما قانون کلی مطبوعات چیزی است که به عنوان قانون مطبوعات آن را می شناسیم. آن چیزی که در هیات دولت مورد تصویب واقع شده قانون نبوده بلکه اصلاح آیین نامه اجرایی قانون بوده است. آیین نامه‌های اجرایی بسترساز قوانین کشور هستند و هیچ قانونی بدون آیین نامه اجرا نمی‌شود. قانون هم باید توسط مجلس اصلاح شود.


نوش‌آبادی در ادامه گفت: نظام جامع رسانه ای هنوز در مرحله پیش‌نویس بوده و هنوز تمام نشده است دولت سعی می‌کند در نهایی کردن لایحه جامع رسانه همگانی حداکثر دقت را داشته باشد تا احیانا کمتر نیازمند اصلاحیه باشد.


فیلتر موج و برنا با دستور مقام قضایی بوده است


سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال دیگری در مورد مسدود شدن سایت‌های اینترنتی موج و برنا گفت: این تصمیم را کمیته تعیین مصادیق مجرمانه فضای مجازی نگرفته است بلکه مقام قضایی در این مورد حکم صادر و ابلاغ کرده است، کمیته تعیین مصادیق مجرمانه هم حکم دادستان و مقام قضایی را به بخش مربوطه ابلاغ کرده و در نتیجه دو سایت مذکور مسدود شده‌اند.


نوش‌آبادی افزود: بر اساس قانون جرایم رایانه‌ای بعضی از اتفاقات و رفتارها جرم تلقی می‌شود. دسترسی غیرمجاز به داده‌های امنیتی و حفاظت شده، شنود غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی، جاسوسی رایانه‌ای سری و شنود محتوای در حال انتقال و... از جمله موارد جرم این قانون هستند و هم مقام قضایی و کمیته تعیین مصادیق مجرمانه می توانند نسبت به آنها اقدام کرده و سایت های متخلف را فیلتر کنند.


وی در ادامه گفت: جعل رایانه‌ای و اخلال در داده‌ها، سرقت و کلاهبرداری رایانه‌ای، تولید، ذخیره و نگهداری محتویات مستهجن، هتک حیثیت با نشر فیلم و عکس و ... هم از مصادیق جرم های رایانه ای هستند. اما در رابطه با این دو سایت و خبرگزاری، ما هیچ نقشی نداریم. نه هیات نظارت و نه وزارت ارشاد تصمیمی در این باره نگرفتند و فیلتر شدن این دو سایت بر اساس ماده قانون ۲۳ جرایم رایانه ای و مقام قضایی انجام شده است.


در مورد ممیزی کتاب قانون نه نقض و نه دور زده شده است


نوش‌آبادی در پاسخ به سوالی در مورد ممیزی کتاب گفت: قرار است ممیزی کتاب را به استان ها تفویض کنیم که بخشی از کار صورت گرفته است؛ یعنی به افرادی که صلاحیت ممیزی را داشته باشند و با تایید مسئولان استانی وزارت ارشاد. این اختیار به تعدادی از ناشران توانمند و باسابقه تفویض شده که محصولاتشان طی سال های گذشت بی عیب و نقص بوده و تخلفی نداشته اند؛ با شرط اینکه هیات علمی داشته باشند و اعضای هیات علمی‌شان مورد تایید باشند. این نه نقض ممیزی است و نه دور زدن آن. تعداد معدودی از ناشرین برای این رویه اعلام آمادگی کرده اند ولی تعداد زیادی از آنها استقبال نکرده اند چون یک ریسک است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب