داوود رشیدی بهسوی ابدیت بدرقه شد/ ایوبی: همه ایران داغدار شماست + تصاویر
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، امین تارخ که بهعنوان نخستین سخنران پشت تریبون حاضر شده بود، گفت: «من بهعنوان مسئول انجمن بازیگران و به نمایندگی از هیات مدیره خانه سینما اینجا هستم و برای این به خانواده عزیز داوود رشیدی به خصوص سرکار خانم احترام برومند، لیلی رشیدی، پروفسور فرهاد رشیدی و نوه وی سینای عزیز تسلیت عرض کنم.»
وی در ادامه عنوان کرد: «تشکر میکنم از تشریففرمایی همه دوستان و عزیزان و از مردم عزیز و صمیمی و مهربان که همیشه پا به پا و همراه با اهل هنر هستند.»
وی در ادامه سخنانش به خاطر گرمی هوا دل نوشتهای که از قبل آماده بود را بدین شرح قرائت کرد:
«به راستی زندگی ترکیبی از جشن و عزاست، جشن دریافت بزرگترین جوایز جهانی در سینما و آن طرف عزای سفر رستم سینمای ایران کیارستمی. طرفی دیگر در همین روزها جشن تئاتر عروسکی بچههایمان و طرفی دیگر عزای عزیمت رشید سینمای ایران که سوگی است عظیم. ولی گفتنی آنکه بازماندگان آن بزرگوار خواستند که جشن عروسکیهایمان ادامه یابد که این بیتردید مهری است از رشیدی مهربان که جشن و سود در هم آمیزد؛ این اعجاز هنرمند است. به جرات میتوان گفت در هیچ مقطع از تاریخ ایران این حجم اتفاقات خوش و ناخوش وجود نداشته اما تقدیر چنین رقم زد تا شیرینی جشن را زمزمه نکردهایم تلخی عزا از راه رسد ما نیز میپذیریم چون تقدیر است.
داوود رشیدی رفت اما دنیای مسئولیت، معرفت، هنر و خلاقیت، استحکام و شاعرانگی و بسیاری صفات هنرمندانه را باقی گذاشت. غم از دست دادنش جان سوز است و سنگین خاصه آنکه داوود گفت آمدم دیدم و رفتم نه اینکه سزارگونه بگوید آمدم دیدم و پیروز شدم. پیداست به پیروزیهای بیشتری میاندیشید پیداست همه چیز را خوب میدید لیکن به یقین غمی در دل داشت داوود رشیدی رفت، رفت اما هیبت یک مدیر متعهد را به یادگار گذاشت و نیز طنین صدای پرصلابت و پرتردید صداگونه را در گوش جان ما ودیعه نهاد تا امید پیروزیاش زنده بماند او همیشه زنده است بازیگران سینمای ایران مدیریت مسئولانه آن عزیز را در انجمن سینمای ایران به یاد دارند و خود را مدیون جدیت وی میدانند و اما بگوییم از آن بزرگ بانوی دوست داشتنی که کودکی بسیار از بزرگان با زندگی و هنر ایشان گره خورده است آنگاه که همه از شانس قصهگوییاش برخوردار بودند بانویی که احترام برومند میخوانیمش و لحظه لحظههای زندگیاش را با عشق و امید به بازیگر بزرگ ما تقدیم کرده و خوشبختی را به زندگی رشیدی بزرگ آورد، لیلی و سینا نشانههایی از این خوشبختیاند و نیز پروفسور فرهاد رشیدی، لیلی جان و سینا و فرهاد عزیز زنده باشید، بانوی بزرگ سلامت باشی و سعادتمند داوود رشیدی عزیز روحت شاد.»
میخواستم با تو روی این صحنه باشم
در ادامه علی نصیریان بیان کرد: «داوود، من هرگز نمیخواستم بیایم به این تالار برای بدرقه تو در این سفر آخرت. من میخواستم با تو روی این صحنه باشم. داوود رشیدی یکی از ستونهای استوار تئاتر جدید ایران است این تئاتر جدید ایران که میگویم آن نهضتی بود که فارغالتحصیلان هنرپیشگی در اواسط دهه 30 شروع کردند و در دهه 40 به نتیجه رسید.»
وی افزود: «کاری متفاوت از تئاتر نوشین کاری که بر اساس تئاتر مدرن دنیا بود. در آن زمان فرنگ رفتههایی مثل داوود رشیدی، پری صابری و... به ما پیوستند و غنا بخشیدند به این نوع تئاتر و کارهای بسیار زیبایی ارائه دادند.»
نصیریان ادامه داد: «داوود رشیدی در این میان هنرمند معاصر زمان خویش بود. من در دومین کارش به نام کاپیتان قرهگز که کاری بسیار متفاوت بود در کنارش بودم. داوود رشیدی خیلی متفاوت، امروزی و مدرن بود و بارزترین کارش معرفی ساموئل بکت در نمایش در انتظار گودو بود.»
وی در ادامه گفت: «داوود رشیدی با شهامت، جسارت و مهارت اجرای بسیار خوبی داشت که نقطه عطفی در کار خودش و در تئاتر ایران بود. او همچنین یکی از پنج بازیگری بود که در هزاردستان علی حاتمی حضور زیبایی داشت.»
وی افزود: «رشیدی در آموزش بسیار دست داشت. برای پیشرفت و توسعه تئاتر ایران یکی از ستونها بود و خدمت بسیار کرد. او خدمت کرد به هنر و فرهنگ این سرزمین. هر خدمتی که کردم بی مزد بود و منت.»
حال چه فایده دارد اینجا از ایشان تعریف کنند؟
جمشید مشایخی گفت: «چرا زمانی که عزیزی در بین ما هست از او یاد نمیکنیم و او را اصلا نمیبینیم؟ وقتی از دنیا میرود آن وقت چه حرفها و چه مطالب عجیبی شنیده میشود! زمانی که ایشان بیمار بود چطور کسی نیامد بپرسد آقای داوود رشیدی در کجای عرصه هنر قرار دارد؟ حال چه فایده دارد اینجا از ایشان تعریف کنند؟ چه نتیجهای دارد؟ فقط میگویند خانم برومند همسر وی در مدتی که داوود رشیدی بیمار بود خیلی زجر کشید و این را میدانم و برای ایشان احترام زیادی قائلم. من با داوود کارهای تئاتر زیادی بازی کردم و فکر میکنم در 8 نمایش و در کارهای شادروان علی حاتمی و دو سه کار سینمایی. وی استادمان بود. خاک پای خانواده داوود رشیدی و اول از همه خانم برومند هستم و به همه هنر دوستان و هنرمندان درگذشت داوود رشیدی را تسلیت میگویم. امیدوارم قبل از اینکه کسی از دنیا برود یادش کنیم.»
رشیدی به معشوق خود رسیده است
علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در سخنانی ضمن عرض تسلیت گفت: «خداوند بزرگی را به هر کسی نمیدهد. شرایطی که داوود رشیدی در تئاتر ایران ایجاد کرد قابل تقدیر است. از شما که برای مراسم این هنرمند بزرگ به اینجا آمدید سپاسگزارم و فقط می خواهم به خانواده این هنرمند بزرگ تسلیت بگویم. از همسر و دخترش که صمیمانه کنار او بودند کمال تشکر را دارم و همچنین به پسرش پروفسور فرهاد رشیدی که خود را از راه دور به اینجا رسانده تسلیت میگویم. یادمان نرود که رشیدی در کنار خداوند بزرگ جای گرفته و به معشوق خود رسیده است. خدایا روح رشیدی بزرگ را در کنار خود محفوظ بدار.»
استادم، داوود رشیدی
داریوش فرهنگ هم در ادامه این مراسم گفت: «شخصا دوست داشتم رسمی که در کشور ما رسم نیست به وجود آید و در زمان بودن کسی بیاید و از من سوال کند درباره همکارم و دربارهاش حرف بزنم و درباره استادم حرف بزنم. اولین تئاتر حرفهای که واردش شدم با داوود رشیدی در سال 1347 بود با نمایشنامه دیکته و زاویه. به قول نصیریان وی تئاتری اجرا کرده بود با عنوان انتظار گودو که کولاک کرده بود. من دانشجوی سال اول بودم که به پشت صحنه رفتم و گفتم آقای رشیدی من میخواهم به گروه شما بیایم گروه تئاتر امروز، بلندنظری و بلندهمتی میخواهد که مرا پذیرفت و من و مهدی هاشمی رفتیم به آن گروه و گفتیم حاضریم مجانی کار کنیم، بیاموزیم و وارد این حرفه شویم، پاسخ رویاهایمان را دهیم. داوود رشیدی به دلیل مهربانی، بلندنظری و بلندهمتیاش بود که همه دوستش داشتند و در فیلمهایی که بازی میکرد به خصوص با دوبلهای که میشد ظاهری خشن و شاید هم دیکتاتورمآب از خود نشان میداد اما خود داوود رشیدی، لحن داوود رشیدی به قدری مهربانانه، خوشرو و پذیرای تو بود که همیشه آماده پذیراییات بود و آنقدر بلندنظر بود که همیشه دوست داشت ایثار کند. هیچ وقت چیزی را از کسی نمیخواست همیشه یک چیزی را به کسی میداد روحش شاد و امیدوارم همکاران دیگر ما که هستند، در زمان حیاتشان رسانهها، خبرنگاران و نشریات به سراغشان بروند و دربارهشان از همکارانشان بپرسند.»
این بنای باشکوه را مرهون توییم
پس از آن حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی بیان کرد: «در هر دشتی که لاله زاری بوده است/ از سرخی خون شهریاری بوده است// هر شاخه بنفشه کز زمین میروید/ خالی است که بر رخ نگاری بوده است. شهریاران فرهنگ و هنر ایران، ستارههای آسمان پرستاره ایران، آقای مشایخی عزیز، آقای کیانیان، آقای نصیریان و همه کسانی که در این جمع هستید، ما قدر شما را میدانیم. میدانیم اگر ایران امروز بوستان و گلستان لالهها و شقایقهاست، از سرخی خون شماست. از خون جگرهای شماست. میدانیم که شما قامت به کمان نشاندید برای اینکه ایران سربلند باشد.»
وی ادامه داد: «آقای داوود رشیدی عزیز قدر شما را میدانیم، شما هستید، همیشه خواهید بود تا هر جوان ایرانی میدرخشد شما هستید. من نمیدانم اگر این نسل نبودند، این بزرگان فرهنگ و هنر نبودند، از ایران، از اسلام، از ما، چه نشانی و چه نشانهای امروز بود. ما این بنای باشکوه را مرهون توییم و مرهون همه شماییم.»
ایوبی ضمن عرض تسلیت به خانواده رشیدی گفت: «همه ایران داغدار شماست. همه کسانی که نام ایران را دوست دارند امروز عزادارند. من تبریک میگویم به بانوی بزرگ فرهنگ و هنر ایران، سرکار خانم احترام برومند به خاطر آنکه باشکوه، باعظمت و زیبا از این گل سرسبد فرهنگ و هنر ایران در این سالها پذیرایی کردید. دست همه شهریاران فرهنگ و هنر ایران را میفشاریم این ودیعه و گوهر گرانبها را با امروز با اندوه به خاک میسپاریم.»
خیال همهتان راحت
احترام برومند نیز با قرار گرفتن پشت تریبون عنوان کرد: «قصد نداشتم صحبت کنم ولی واقعیتهایی وجود دارد که باید بگویم؛ همه به ما محبت کردند همه، دولتی و غیردولتی، خبرنگاران، روزنامهها، مردم از همه شهرستانهای دور و نزدیک حاضر بودند همه کار کنند. از یزد مردم حاضر بودند پسته برای ما بفرستند، از کرمان خرما برای آقای رشیدی بفرستند، از رشت برنج. خیال همهتان راحت، شماها آنقدر خوب هستید که طبیعتا دولتمردان تحت تاثیر قرار میگیرند. یعنی مردم هستند که وقتی ما را دوست دارند دولتمردان نیز مجبور میشوند ما را دوست داشته باشند. به آقای رشیدی همه توجه کردند خیالتان راحت باشد. آقای مشایخی عزیز ممنونم از من تشکر کردید. آقای نصیریان من بدون داوود رشیدی هیچم. او بود که سالها زندگی ما را با آبرو و حیثیت با زحمت و کوشش اداره کرد از همه شماها ممنونم همه پیام فرستادند از آقای رئیسجمهوری تا بقیه و بقیه همه در روزنامهها چاپ شد. من نه سیاسی هستم نه مسالهام سیاسی است ولی [رئیس دولت اصلاحات] آمدند منزل ما و دیدن آقای رشیدی. به خدا مساله سیاسی نیست. ایشان محبت دوستانه داشتند و پیام زیبایی هم دادند. از پیام همه تشکر میکنم ولی از پیام ایشان چون در جایی چاپ نشده اجازه دهید که من تشکرم را ادا کنم. برای شادی روح کیارستمی و داوود عزیز من صلوات بفرستید.»
در پایان مراسم لیلی رشیدی متن پیام رئیس دولت اصلاحات را برای حاضران قرائت کرد و نماز بر پیکر داوود رشیدی با امامت سیدمحمود دعایی اقامه شد.
از چهرههای حاضر در این مراسم میتوان به دکتر حسین فریدون نماینده رئیس جمهوری، عبدالعلی علیعسگری رئیس سازمان صدا و سیما، علی مرادخانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اکبر صفیپور مدیر بنیاد رودکی، سعید اسدی دبیر جشنواره تئاتر فجر، پیمان شریعتی مدیر تئاتر شهر، مهدی شفیعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، مهدی وجدانی، بهرام شاه محمدلو، پرستو گلستانی، ویشکا آسایش، کیوان نخعی مدیر روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی ، پانتهآپناهی ها، رضا بنفشهخواه، رضا فیاضی، بهمن فرمانآرا، رضا کیانیان، مرضیه برومند،فرامرز روشنایی، گلاره عباسی، کوروش سلیمانی، جمشید مشایخی، خسرو احمدی، داریوش اسدزاده، رضا کیانیان،شبنم فرشادجو، آتش تقیپور، علیرضا خمسه، قطبالدین صادقی، پرویز پور حسینی، سیاوش طهمورث، عبدالحسین مختاباد عضور شورای شهر، فخرالدین صدیقشریف، امین تارخ، محمود فرهنگ، مسعود فروتن، پوری بنایی، علی نصیریان، اکبرزنجانپور، علی دهکردی غلامرضا موسوی، لیلا حاتمی، علی مصفا، حسن فریدون، ایرج راد، حبیب اسماعیلی، احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر، پرستو صالحی، منوچهر شاهسواری، اصغر همت، اسماعیل خلج، فرهاد توجیدی، افسانهچهره آزاد، آهو خردمند، مریلا زارعی، فاطمه معتمدآریا، فریده صابری، هادی مرزبان، جعفر پناهی، محمدرضا خاکی، غلامرضا موسوی، عبدالله اسکندری و بیژن امکانیان، عبدالرضا اکبری، مجید مشیری، سیروس الوند، مانی حقیقی اشاره کرد.
انتهای پیام/