دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سه تحول سیاسی در جامعه روحانیت / وحدت منهای مصباح

اصولگرایان خود را برای ورود به انتخابات سال ٩٦ آماده می‌کنند. آنها پس از دو شکست در انتخابات ٩٢ و ٩٤ حالا تصمیم دارند مکانیزمی را طراحی کنند که در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده بازنده نباشند. این بازنده نبودن البته الزاما به معنای رای آوری کاندیدایی در برابر حسن روحانی نیست چه آنکه ممکن است آنها در انتخابات آتی گزینه‌ای را در برابر رییس‌جمهور مستقر معرفی نکنند یا به حمایت از روحانی بپردازند.
کد خبر : 112771

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از اعتماد، در این سناریو روحانی بدون رقیب اصولگرا پا به میدان خواهد گذاشت و با اجماع تمامی جریان‌های اصیل اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا شانس بسیار بالایی برای انتخاب مجدد خواهد داشت. جامعه روحانیت مبارز در هفته‌های اخیر شاهد سه تحول سیاسی بود که آخرین آن در جلسه سه شنبه شب رونمایی شد. افزودن شش عضو جدید و تقویت جبهه معتدلین، تصمیم به دعوت دوباره از آیت‌الله هاشمی برای حضور در جلسات و در آخر مذاکره آیات موحدی کرمانی و یزدی به عنوان دبیران کل جامعتین پیرامون انتخابات بدون حضور آیت‌الله مصباح که ضلع سوم فقهای ثلاث نام گرفته بود سه گام بلند جامعه روحانیت برای بازگشت به عرصه تاثیرگذاری است. اختلاف ریشه‌دار آیت‌الله یزدی و مصباح که در انتخابات ٩٢ سربرآورد و به گفته آیت‌الله یزدی تا مرز ایجاد انشعاب در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم پیش رفت حالا می‌رود تا به کنارگذاشتن محترمانه و دوستانه آیت‌الله مصباح از هسته محوری اصولگرایان منجر شود.




مذاکره دبیران کل جامعتین


روز گذشته غلامرضا مصباحی مقدم در تشریح مصوبات آخرین جلسه جامعه روحانیت یک خبر انتخاباتی داد: «در جلسه سه‌شنبه شب مقرر شد آیت‌الله موحدی کرمانی با آیت‌الله یزدی درباره جلسه مشترک جامعتین در خصوص انتخابات سال ۹۶ جلسه‌ای تشکیل دهند و درباره آن تصمیم‌گیری کنند».
اصولگرایان در انتخابات اخیر مجبور شدند تن به خواسته جبهه پایداری دهند و به جای جامعتین روی به فقهای ثلاث بیاورند تا برخلاف خواست اکثریت و تنها برای حفظ وحدت نام آیت‌الله مصباح‌یزدی را دوشادوش آیات یزدی و موحدی کرمانی به عنوان دبیران کل جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم قرار دهند. با این مکانیزم عملا وحدت حول محور جامعتین محقق نشد و نتیجه انتخابات فارغ از تبلیغات آنها مطابق میلشان پیش نرفت. با مصوبه آخرین جلسه جامعه روحانیت مبارز به نظر می‌رسد بار دیگر تلاش‌هایی در جریان است تا اصولگرایی را دوباره حول محور جامعتین تعریف کند.
با این حال حزب موتلفه اسلامی که از شاخه‌های قدیمی و موثر جریان اصولگرا است اوایل سال جاری نخستین پرچم انشعاب را بلند کرد و گفت که برای انتخابات آتی نامزد حزبی معرفی خواهد کرد. این در حالی بود که پیشتر پرچم تک روی و دوری از رفتار جبهه‌ای به دوش جریان پایداری بود. بالاخره پس از گذشت چند ماه موتلفه‌ای‌ها از موضع اولیه خود کوتاه آمدند و صراحتا اعلام کردند بار دیگر ذیل محور جامعتین فعالیت خواهند کرد. آنها گفتند که بررسی‌هایشان برای رسیدن به کاندیدا را متوقف نخواهند کرد اما در نهایت این نامزد را به جامعتین معرفی و از تصمیم آنها تبعیت خواهند کرد.
مصباحی مقدم در خصوص آخرین وضعیت موتلفه‌ای‌ها با اشاره به جلسه مشترک کمیته سیاسی جامعه روحانیت مبارز با دبیرکل حزب موتلفه اسلامی، به ایسنا گفت: «در جلسه‌ای که با حضور آقای حبیبی، دبیرکل حزب موتلفه و آقای بادامچیان برگزار شد، هر دو برمحور قرار دادن جامعه روحانیت مبارز برای هر فعالیت سیاسی از جمله انتخابات تاکید کردند و این موضوع پس از مطرح‌شدن در جلسه جامعه روحانیت، مورد استقبال همه اعضا قرار گرفت و مقرر شد که کمیته سیاسی جلسات دیگری را با احزاب اصولگرا در راستای وحدت برگزار و گزارش آن را به اعضای جامعه روحانیت ارایه کند».
اما این تنها اظهارات مصباحی مقدم نبود. او در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا از تماس تلفنی آیت‌الله موحدی کرمانی و آیت‌الله یزدی برای هماهنگی جامعتین در رابطه با انتخابات سال ۹۶ خبر داد.



مصباحی مقدم در توضیح بیشتر این تماس تلفنی گفت: «آیت‌الله موحدی کرمانی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز عنوان کردند که برای همکاری جامعتین در انتخابات آینده به زودی با آیت‌الله یزدی تماس خواهند گرفت».



دعوت دوباره از هاشمی‌رفسنجانی


نشانه‌ها برای حذف ضلع سوم ائتلاف محدود به اقدام برای دیدار و مذاکره بین دبیران کل جامعتین نمی‌شود. طی هفته‌های گذشته اخبار حکایت از آن داشت که دعوتنامه حضور در جلسات دیگر برای آیت‌الله هاشمی ارسال نمی‌شود. اگرچه اعضای جامعه روحانیت این موضوع را تکذیب کردند اما دیروز مصباحی مقدم آن را تایید کرد و خبر از تصمیم تازه‌ای داد. دعوت دوباره از آیت‌الله برای بازگشت به جامعه روحانیت موضوعی نیست که بتوان آن را بی‌ارتباط با تحولات اخیر جامعه روحانیت دانست.
او در واکنش به اظهارات دفتر آیت‌الله هاشمی مبنی بر اینکه دعوتنامه‌ای از سوی جامعه روحانیت برای آیت‌الله هاشمی ارسال نمی‌شود، گفت: «در این رابطه من از حجت‌الاسلام ناصری دبیر اجرایی جامعه روحانیت مبارز سوال کردم و گفتند که دعوتنامه را ارسال کردند اما وقتی بیشتر پیگیری کردم معلوم شد حق با دفتر آیت‌الله هاشمی بوده و مدتی است که این دعوتنامه‌ها برای ایشان ارسال نشده است. با شفاف شدن این موضوع پیگیری شد تا برای جلسه روز گذشته این دعوتنامه ارسال شود و از این بعد هم دعوتنامه‌های شرکت در جلسات جامعه روحانیت برای آیت‌الله هاشمی ارسال می‌شود.»



اعضای جدید گامی دیگر برای نزدیکی به میانه روی


در آخرین جلسه جامعه روحانیت که سه‌شنبه شب برگزار شد شش عضو جدید این نهاد روحانی معارفه شدند. اعضایی که «اعتماد» پیشتر در گزارشی گرایش‌های سیاسی آنان را بررسی کرد. با اضافه شدن این شش عضو فراکسیون معتدلین در جامعه روحانیت قدرتمند‌تر از گذشته می‌شود. قطعات پازل سیاست‌ورزی راست سنتی در حالی تکمیل می‌شود که به نظر می‌رسد آنها می‌خواهند دوباره به روزهای تاثیرگذاری خویش بازگردند و میدان را از تندروهای این جریان بازپس گیرند.



پیام دریافت شد


سایر اصولگرایان نیز پیام ارسالی توسط جامعه روحانیت را به سرعت دریافت کرده و در موضع‌گیری‌هایشان آن را اعمال می‌کنند. روز گذشته همزمان با انتشار اخبار جدید جامعه روحانیت مبارز یک عضو شورای مرکزی جبهه پیروان خط امام و رهبری هم گفت: جبهه پیروان با توجه به تجربیات و لطماتی که از تندرویان خورده است برای انتخابات سال ٩٦ با آنها وحدت نخواهد کرد. احمد کریمی اصفهانی در خصوص ائتلاف جبهه پیروان و جامعه روحانیت مبارز برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ٩٦ گفت: برای ورود به مقوله انتخابات اندکی زود است چرا که ما قبل از ورود به مساله انتخابات نیازمند آن هستیم که بین عزیزان خودمان وحدت به وجود آوریم.



وحدت با وحدت‌شکنان منتفی است


عضو شورای مرکزی جبهه پیروان در خصوص ملاقات اعضای این جبهه با آیت‌الله موحدی کرمانی گفت: همان‌طور که از سوابق جبهه پیروان برمی‌آید این جبهه که به نوعی ساز و کار یک تشکل را دارد معمولا با محوریت جامعه روحانیت حرکت می‌کند. ما طی ملاقاتی که با آیت‌الله موحدی کرمانی داشتیم این‌بار هم بر تعهد و پایبندی این جبهه با روحانیت مبارز تاکید و اعلام کردیم ما همچنان محوریت جامعه روحانیت را وجهه کار خودمان قرار می‌دهیم. اشکالاتی از قبل وجود داشت، برخی از تشکل‌ها اقرار کرده بودند که محوریت جامعه روحانیت را قبول ندارند. ما لطمات چنین برخوردهایی را مشاهده کردیم بنابراین این‌بار مبنا را وحدت با کسانی قرار دادیم که این محوریت را نه در شعار بلکه در عمل هم پذیرا باشند. اصولگرایان باید بدانند با تندروی، تخریب، تهمت و تهدید طرف مقابل نمی‌توان به میدان آمد و تندروی قطعا ضایعه‌آور خواهد بود. هر چند که هر گروهی می‌تواند در انتخابات حضور پیدا کند اما جبهه پیروان با توجه به تجربیات و لطمات زیادی که از تندروها خورده این‌بار با آنها وحدت نخواهد کرد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب