بازار پلیمرها تشنه عرضههای جدید
به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از نیپنا، دیروز حجم معامله پلیمرها در بورس کالا بیش از 34 هزار تن بود که نسبت مدت مشابه در هفته گذشته و ثبت معاملهای کمتر از 27 هزار تن، از یک جهش جدی حکایت میکند.
در روز سهشنبه بورس کالای ایران شاهد عرضه 39 هزار و 889 تن انواع مختلف پلیمرها بود و پیشبینیها از افزایش قیمتها و تقویت حجم معاملات محقق شد به طوری که در نهایت با ثبت 256 هزار تن تقاضا،34 هزار و 170 تن معامله به ثبت رسید. همین ارقام یعنی مقایسه حجم عرضهها و تقاضا نشان میدهد که در این بازار عرضهها کفاف تقاضا را نداده یعنی به عرضههای بیشتری نیاز داریم هرچند که از این شرایط باید از هجوم تقاضا در برابر عرضههای محدود در بورس کالا یاد کنیم. با توجه به فرارسیدن زمان تقاضای فصلی بسیاری از پلیمرها همچون پلی اتیلنهای ترفتالات بطری و یا PVC ،شاهد التهابی مشهود در این بازار هستیم هرچند که مدتی است این وضعیت ادامه یافته و گام مؤثری در جهت بهبود این اوضاع برداشته نشده است.
نگاهی به جدول معاملات نشان میدهد که غالب گریدهای پلیمری با رقابت و افزایش قیمتها مورد معامله قرار گرفته ولی بسیاری از گریدها جذابیت بیشتری از خود نشان دادهاند. به عنوان مثال برای خرید 1584 تن PVC-S65 پتروشیمی اروند 12 هزار و 276 تن تقاضا بر روی تابلو ثبت شده و همچنین 200 تن عرضه PET- BG825پتروشیمی تندگویان با 39 هزار و 600 تن تقاضا بر تابلوی بورس به ثبت رسید. این 2مثال میتواند چهره واقعی بازار را ترسیم کرده هرچند که غالب عرضههای جذاب در بورس کالا ،همین وضعیت را تجربه کردند. با توجه به این موارد نیاز به افزایش حجم عرضهها در بورس کالا مخصوصاً برای گریدهای جذاب PVC ، PET بطری،پلی پروپیلنهای شیمیایی و نساجی میتواند اولویت اول افزایش حجم عرضه ها را به خود اختصاص دهد.
در بازار آزاد پلیمرها همانگونه که قبلاً نیز به آن اشاره کردیم با افزایش قیمتها رو به رو بودیم زیرا حجم تقاضای مورد نیاز در بازار آزاد تأمین نشده و البته دلیل اصلی آن را نیز باید در کاهش حجم معاملات در بورس کالا جستجو کرد. هم اکنون در کنار افزایش حجم تولید در صنایع پاییندستی و پایینبودن موجودی انبارها همچنین محدودشدن جدی حجم خرید از سوی کدهای معاف از مالیات،عدم عرضه کافی پلیمرها در بورس کالا ،شرایطی را فراهم آورده که تقاضا از عرضهها پیشی بگیرد که همین رخداد به افزایش قیمتها در بازار آزاد منجر شده است. این در حالی است که کاهش قیمتهای پایه از سوی شرکت ملی پتروشیمی نیز نتوانست تا سیگنالی کاهشی را به بازار تزریق کند بنابراین افزایش قیمتها به جز جو روانی آن،از طرف سیگنالهایی بنیادین در بازار آزاد و بورس کالا کلید خورده است. به نظر میرسد این شرایط در کوتاه مدت ادامه یافته و تا زمانی که کالاهایی جدید به بازار تزریق نشود تغییر خاصی را شاهد نخواهیم بود.
انتهای پیام/