دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گفتگو با اعضای هیأت انتخاب بخش بین‌الملل جشنواره

درستکار: جشنواره فجر متنوع و جذابی در پیش داریم/ رزاق کریمی: برگزاری جشنواره بین‌المللی نقشی تاثیرگذار در ارتقای سینما دارد

رضا درستکار گفت: «به‌طورکلی تنوع خوبی در فیلم‌ها وجود دارد. یک فضای کلی از سینمای جهان را در این جشنواره می‌شود دید و در جمع‌بندی نهایی می‌توان گفت تنوع و جذابیتی که در فیلم‌ها به وجود آمده به حد کافی است و جشنواره فجر متنوع و جذابی را در پیش داریم.»
کد خبر : 10773

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری آنا و به نقل از ارتباطات و اطلاع‌رسانی سی و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، رضا درستکار فیلمساز و عضو هیأت انتخاب بخش بین‌الملل جشنواره در پاسخ به این سوال که مجزا شدن بخش بین‌الملل جشنواره از بخش ملی را چطور ارزیابی می‌کنید و تاثیر آن در افزایش اعتبار جهانی جشنواره چیست، گفت: «به نظر من این جداسازی تصمیم بسیار خوبی بود، این را نه به عنوان یک عضو هیئت انتخاب بلکه به عنوان یک منتقد فیلم که در سال‌های گذشته جشنواره فیلم فجر را رصد کرده‌ام می‌گویم. بخش بین‌الملل در سال‌های قبل بیشتر جشنواره‌ای بود که با حضور افراد خارجی برگزار می‌شد، اما الان می‌توان گفت که جشنواره به سمت بین‌المللی شدن قدم برداشته است.»


این منتقد سینما درباره نقش این جداسازی در افزایش اعتبار جهانی جشنواره خاطرنشان کرد: «یک چهره جشنواره فجر که به افراد خارجی نشان داده شده است، این است که ما محصولات خودمان را برای آن‌ها به نمایش در می‌آوردیم و معمولا پخش‌کنندگان فیلم، خریداران فیلم و برگزارکنندگان جشنواره‌ها به جشنواره فجر دعوت می‌شدند تا از محصولات سینمای ایران برای اکران و یا جشنواره خود استفاده کنند.»


وی ادامه داد: «اما الان دیگر بحث برگزاری یک جشنواره بین‌المللی است، اگر تنها از جنبه یاد شده به موضوع نگاه کنیم احتمال ریزش وجود دارد، زیرا قبلا جشنواره پیش از جشنواره برلین و کن برگزار می‌شد، اما در حال حاضر در میان فاصله برگزاری جشنواره برلین و کن برگزار می‌شود. به هر حال برای برگزاری یک جشنواره بین‌المللی نیاز به استراتژی است. اینکه جشنواره مستقل برگزار شود و در شلوغی‌های بخش ملی جشنواره گم نشود و هویت مستقل داشته باشد و با توجه به معیارهای جشنواره بین‌المللی در «فیاپ» باعث می‌شود که بگوییم این نخستین جشنواره بین‌المللی است که قرار است در ایران برگزار شود.»


درستکار درباره سبک آثار ارائه شده به جشنواره و تنوع فیلم‌ها گفت: «به طور کلی تنوع خوبی در فیلم‌ها وجود دارد. یک فضای کلی از سینمای جهان را در این جشنواره می‌شود دید، فیلم‌هایی از اروپا تا شرق آسیا، خاورمیانه، آفریقا و اقیانوسیه حضور اراده شده‌اند و الان که به جمع‌بندی نهایی در هیئت انتخاب رسیده‌ایم می‌توان گفت تنوع و جذابیتی که در فیلم‌ها به وجود آمده به حد کافی است و جشنواره فجر متنوع و جذابی را در پیش داریم.»


عضو هیئت انتخاب جشنواره در پاسخ به این سوال که تاثیر یک جشنواره بین‌المللی در سینمای ملی ما چیست؟ گفت: «یکی از حلقه‌های مفقوده سینمای ایران که از چرخه‌های اصلی سینما در جهان است، این است که ما راه طبیعی و جریان رسمی را روی سینما جهان بسته‌ایم و فقط به سینمای ایران بسنده کرده‌ایم. جشنواره فجر این امکان را به وجود می‌آورد که هوای تازه وارد فضای سینما ما شود و گردش اطلاعات ایجاد شود سینمای ایران در خیلی از جزئیات اگر بیشتر نباشد از کشور‌های صاحب سینما نباشد، کمتر نیست و برابری می‌کند، اما باید فضای گردش تئوری و اطلاعات ایجاد شود و این از طریق یک جشنواره رسمی انجام می‌شود. جشنواره فیلم فجر می‌تواند این امر را محیا کند. این گردش لازم است و امیدوارم زمینه ای فراهم شود که در این مبادلات سینمای ما طراوت و تازگی خود را حفظ کند و متصل به جریان جهانی بماند.»


مرتضی رزاق کریمی: برگزاری جشنواره بین‌المللی نقشی تاثیر گذار در ارتقا کیفی و فنی سینما دارد



مرتضی رزاق کریمی تهیه‌کننده سینما و عضو هیئت انتخاب بخش بین‌الملل جشنواره در پاسخ به سوالی درباره اینکه استقلال بخش بین‌الملل جشنواره از بخش ملی را چطور می‌بینید و اینکه چه تاثیری در اعتبار جهانی جشنواره فجر دارد، گفت: «هنوز این دوره از جشنواره برگزار نشده و به همین دلیل نمیتوانیم قضاوت قطعی درباره آن انجام دهیم. شاید مزایایی داشته باشد و شاید معایبی به وجود آید.»


تهیه‌کننده فیلم «حس پنهان» ادامه داد: «در دوره‌های قبل که بخش ملی و بین‌الملل همزمان برگزار می‌شد یکی از مشکلات این بود که بخش بین‌الملل تحت الشعاع بخش ملی بود و به نوعی در حاشیه برگزار می‌شد. اما به شیوه جدید تمرکز روی بخش بین‌الملل ایجاد شد و این بخش از جشنواره قرار است به عنوان مهمترین جشنواره بین‌المللی ایران برگزار شود و دست اندرکاران آن در تلاش هستند که این جشنواره دیده شود.»


وی افزود: «این نخستین دوره برگزاری بخش بین‌الملل به صورت مجزا است به همین دلیل هنوز در تقویم بین‌المللی جشنواره‌های سینمایی جایگاه تثبیت شده ای ندارد. رسیدن به این اهداف مستلزم برنامه ریزی بلند مدت و تثبیت جایگاه بخش بین‌الملل جشنواره است. باید دید چقدر طول می‌کشد تا این تغییر زمان برگزاری بخش بین‌الملل در تقویم جهانی جشنواره‌های سینمایی تثبیت شود و به جایگاه مناسب دست یابد اما حداقل دست آورد استقلال بخش بین‌الملل جشنواره توجه بیشتر به این بخش، از طرف دست اندکاران جشنواره و هم از سوی فیلمسازان است.»


عضو هیئت انتخاب بخش بین‌الملل جشنواره فیلم فجر درپاسخ به این سوال که وجود یک جشنواره بین‌المللی چه کمکی به سینمای ملی ما می‌کند، گفت: «الان هرنوع فعالیت فرهنگی نمی‌تواند در محدوده جغرافیایی یک کشور تعریف شود. در دو یا سه دهه پیش هم جشنواره‌ها اهمیت بسزایی برای ایجاد ارتباط‌های بین‌المللی داشت اند اما الان با توجه به پیشرفت‌های فنی و تسهیل ارتباط‌های بین‌المللی، سینما به عنوان یکی از قوی‌ترین شیوه‌های برقراری ارتباط بین مردم دنیا می‌تواند از این فرصت و زیر ساخت‌های ارتباطی برای ایجاد ارتباط‌های بین‌المللی استفاده کند.»


وی خاطر نشان کرد: «به نظر من سینمای ما زمانی می‌تواند در عرصه جهانی مطرح شود و در عرصه ملی رشد کند که با سینمای کشور‌های دیگر ارتباط برقرار کند. نقش برگزاری جشنواره در سطح بین‌المللی نقشی مهم، تاثیر گذار و انکارناپذیر در ارتقا کیفی و فنی است. همچنین برگزاری جشنواره علاوه بر رقابت فیلم‌ها می‌تواند منجر به برگزاری بازار فیلم شود و فیلم‌ها از این طریق در کشور‌های مختلف توزیع شود و به نمایش درآید.»


رزاق کریمی درباره ارزیابی سبک فیلم‌های ارائه شده و کیفیت آثار گفت: «در این دوره هم فیلم‌هایی متنوع و از فرهنگ‌های مختلف ارائه شده است فیلم‌هایی که به لحاظ مضمون و محتوا کاملا متفاوت در کنار هم حضور دارند و چیزی که نظر من را جلب کرد فیلم‌های سینمای شرق بود. به هر حال فیلم‌های اروپایی در جشنواره‌های متفاوت حضور دارند اما موضوع جالب توجه برای من سینمای شرق بود. از ترکیه، هند و تایوان تا کره و چین فیلم‌های قابل توجه ای دیدم که برای من قبل توجه بود. سینمای کره رشد چشمگیر داشته و البته فیلم‌های اروپایی نیز حضور دارند که اسامی فیلم‌ها به زودی اعلام می‌شود.»


بخش بین‌الملل سی و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، از 5 تا 12 اردیبهشت ماه امسال در پردیس ملت تهران برگزار خواهد شد. این نخستین باری است که بخش بین‌الملل جشنواره فیلم فجر به صورت جداگانه برگزار می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب