امکان تشخیص برخی بیماریهای ژنتیکی قبل از تولد فراهم شد
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر سعیدرضا غفاری در نشست خبری که در مرکز ناباروری پژوهشگاه ابنسینا برگزار شد درباره روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی با استفاده از تکنیکهای نوین ژنومیک اظهار کرد: تمام زوجین تمایل به داشتن فرزندی سالم دارند، اما در این میان برخی از زوجها به دلیل مسائل ناباروری به مراکز درمان مراجعه و اقدامات موردنیاز را دریافت میکنند، اما برخی از زوجها به دلیل وجود سابقه بیماری ژنتیکی و تولد فرزند دارای معلولیت جرات فرزنددار شدن و مراجعه به مرکز درمان ناباروری را ندارند.
مسئول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد پژوهشگاه ابنسینا در ادامه افزود: به کمک تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی میتوان به این دسته از زوجها کمک کرد تا صاحب فرزندی سالم شوند. در این روش میتوان وضعیت ژنتیکی رویان را قبل از انتقال به انسان بررسی کرد و یک رویان سالم را انتخاب و به مادر منتقل کرد. بنابراین در روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی نیاز به تکنیکهای کمکباروری (به تشکیل رویان خارج از رحم) و همچنین تکنیکهای ژنتیکی است تا سلامت جنین مورد بررسی قرار گیرد.
وی تصریح کرد:برخی بیماریها مانند ناشنواییهای ارثی، سرطانهای ارثی و بیماریهای حرکتی ویروسی اگر در دوران جنینی تشخیص داده شوند به لحاظ شرعی، اخلاقی و قانونی نمیتوان دستور ختم حاملگی را صادر کرد. همچنین در برخی از موارد خانوادهها به دلیل تجربه سقط و ختم بارداری به لحاظ روحی آمادگی تشخیص بیماری قبل از لانهگزینی و انجام سقط را ندارند. به همین دلیل میتوان به کمک روش PGD (تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی) به تولد نوزاد سالم به خانوادهها کمک کرد.
غفاری درباره محدودیتهای موجود در انجام روش PGD گفت: احتمال موفقیت و تولد فرزند سالم در این روش حدود 30 درصد است، یعنی از هر 100 زوجی که برای انجام روش PGD کاندید میشوند، تنها حدود 30 نفر میتوانند صاحب فرزند سالم و بدون بیماری ژنتیکی شوند، علیرغم آن به دلیل پیچیدگیهایی که در این روش وجود دارد زوجین باید علاوه بر تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی، بعد از بارداری نیز تشخیص قبل از تولد را انجام دهند به همین دلیل بسیاری از زوجین در تامین مخارج و هزینههای این روش دچار مشکل میشوند که نیاز است سازمانهای بیمهگر این خدمات را تحتپوشش قرار دهند. اما باید به خانوادهها گفت که هزینههای انجام این روش بسیار کمتر از هزینههایی است که تولد یک نوزاد با بیماری ژنتیکی به نظام سلامت کشور و خانواده تحمیل میکند.
مسئول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد پژوهشگاه ابنسینا با بیان اینکه روش PGD وابسته به بیماری نیست، خاطرنشان کرد: در این روش علاوه بر بیماری سیستیک فیبروزیس میتوان بیماریهایی مانند تالاسمی، ناشنوایی، دیستروفی عضلانی دوشن، آتروفی عضلانی نخاعی، لکودیستروفی متاکروماتیک و برخی از بیماریهای نادر استخوانی را تشخیص داد.
وی خاطرنشان کرد: در روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی میتوان تمام بیماریهای ژنتیکی که بعد از تولد قابل تشخیص هستند را شناسایی و از تولد نوزاد بیمار جلوگیری کرد.
انتهای پیام/