دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 مرداد 1395 - 11:14
علی محمد نمازی*

«باز نگری به انتخابات»

کد خبر : 106616

اصلاح قانون انتخابات و تغییر در این قانون در دوره جمهوری اسلامی الی ماشاءالله صورت گرفته و تقریبا در هر دوره مجلس شورای اسلامی حداقل یک بار قانون انتخابات دست‌کاری شده است و این امر به نحوی بوده که هر چه به جلوتر آمده‌ایم تغییرات به محدود‌تر شدن دایره حق انتخاب رای‌دهندگان منجر گردیده است.


اما آنچه ثابت مانده شیوه عملی بر گزاری انتخابات است.


روش برگزاری انتخابات و استخراج نتایج بسیار سنتی و قدیمی است و برگزاری انتخابات با پیشرفت تکنولوژی خیلی متحول گردیده است.


با ماشینی شدن مکانیسم اخذ رای، شمارش آرا و اعلام نتیجه به صورت سالم و در کوتاه ترین زمان انجام می‌گیرد. اگر چه اعمال اصلاحات بسیار دیر شده ولی باید شروع گردد و پیشنهاد می‌شود از همین انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا آغاز گردد. در این راستا پیشنهادهایی به شرح ذیل ارائه می گردد:


1-وزرات کشور با همکاری شورای نگهبان یک کار تطبیقی در مورد انتخابات در کشورهای دارای نظام دموکراتیک انجام و از تجربیات آنها استفاده کنند. پافشاری بر ادامه روش بسیار کهنه و مستعمل سوال برانگیز است.


2-بر گزاری انتخابات در روز جمعه درست نیست. جمعه زمان استراحت خانوارها به ویژه بخش غیر دولتی‌هاست و لذا موجب کاهش همکاری نیروی انسانی برای برگزاری و رای دهندگان در پای صندوق رای می‌شود. بهترین روز، روزهای میانی هفته است.


2-با استفاده از تجربیات سازمان سنجش برگ آرا بگونه‌ای طراحی و تهیه شود تا شمارش آرا با ماشین انجام گیرد. به هر میزان که نقش افراد در نوشتن آرا و شمارش آرا کاسته گردد به همان مقدار سلامت کار افزایش می‌یابد.


3-در مورد انتخابات مجلس و شوراهای اسلامی و بخصوص در شهرهای بزرگ که تعدد کاندیدا وجود دارد و در کشو ری که کارکرد حزبی بر انتخابات آن حاکم نیست، یافتن کاندیداهای مورد نظر از بین لیست‌های بلند بالا، آن هم در شعب اخذ رای کاری بسیار دشوار و زمان بر است. لذا در کوتاه مدت با ثبت کد کاندیداها و یا علامت زدن در مقابل کد در برگ آرا با مداد و شمارش با ماشین تا حدود زیادی در افزایش سلامت و کاهش زمان موثر است.


4-یک هفته برای تبلیغات به هیچ وجه کافی نیست. حداقل در انتخابات پیش رو زمان برای تبلیغات به دو هفته افزایش یابد.


تبلیغات از طریق پوستر و بنر و پارچه نویسی به سمت جلسات سخنرانی، پرسش و پاسخ و مناظره سوق داده شود.


5-به مردم اعتماد بیشتر شده و در بررسی صلاحیت کاندیداها حاکمیت کمتر ورود کرده و کار چرخ قدرت را به خواست و اراده رای‌دهندگان محول کند تا خود مردم پاسخگوی انتخابشان باشند.


*معاون دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب