محوریت جشنواره بسیج، کادرسازی و تکیه بر هنرمندان مؤمن است
به گزارش گروه فرهنگی آنا، نشست خبری دوازدهمین جشنواره تئاتر بسیج ششم مرداد ماه با حضور مسئولان بسیج هنرمندان و دبیر جشنواره، در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.
در این نشست، غلامرضا منتظری (رئیس سازمان بسیج هنرمندان) در تشریح رویکردهای این سازمان در عرصه هنرهای نمایشی، گفت: ما شعاری راهبردی داریم با عنوان «نقشآفرینی در تغییر موازنه هنری و ادبی کشور» یعنی هنرمندان ارزشی کشور باید بتوانند این موازنه را در جهت آرمانهای انقلاب اسلامی سوق دهند. رویکرد دیگر ما، مسأله محوری در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری است. چون این رهنمودها صرفا برای اطلاع ما نیست و سازمانها و نهادهای کشوری موظفاند اسباب پاسخگویی به این موضوع را فراهم کنند.
وی در بیان دیگر سیاستهای این مجموعه، توضیح داد: هر جشنواره باید محصول مفیدی برای جامعه داشته باشد؛ آیا ما در جشنوارههایمان این جرأت را داریم که بگوییم این تولید ما میتواند برای جامعه مفید باشد؟ اگر این اتفاق نیفتد قطعا بیتالمال حیف و میل شده است.
رئیس سازمان بسیج هنرمندان با بیان اینکه کادرسازی با تکیه بر هنرمندان مؤمن و جوان، دیگر رویکرد اساسی این سازمان در برپایی جشنواره است، اظهار کرد: در این راستا تلاش کردهایم قبل از تولید و در حین تولید آثار، آموزشهایی را برای شرکتکنندگان در نظر بگیریم و حتی بعد از جشنواره برای کسانی که اعلام آمادگی کرده بودند، اما نتوانستیم در جشنواره در خدمتشان باشیم، دورههای تخصصی خواهیم داشت تا اسباب رشد این چهرههای مستعد را فراهم کنیم.
وی ادامه داد: رویکرد دیگر ما نوآوری، خلاقیت و پرهیز از کلیشههای پیشین است. وقتی نوبت به حوزه دفاع مقدس میرسد، فقط چند اثر همیشه به چشم میخورند. بنابراین باید نوآوری در این زمینه اتفاق بیفتد که این امر با رسیدن بیش از ۹۰۰ طرح نمایشی به دبیرخانه و تولید بخشی از آنها تا حدی محقق خواهد شد.
منتظری با بیان اینکه دو محور اصلی سبک زندگی و مقاومت و پایداری بسترهایی هستند که برای فعالیت هنری سازمان بسیج هنرمندان در نظر گرفته شدهاند، توضیح داد: انقلاب اسلامی امالقرای جهان اسلام است و ما تا رسیدن به ساحل نجات، بحرانهای زیادی پیش رو داریم. پس ملت ایران در زمینههای مختلف باید مقاومت و پایداری را سرلوحه امور قرار دهد و از طرفی آثار هنری باید در خدمت بهتر زیستن باشند، نه صرفا هنر برای هنر.
وی با بیان اینکه اختتامیه جشنواره آغاز کار ماست، زیرا باید در راستای استفاده از استعدادهای کشفشده گامهای شایستهای برداریم، اظهار کرد: نکته دیگر، اجرای عمومی آثار است. ما باید قلمرو نگاهمان را به سایر استانها گسترش دهیم و در راستای عدالتمحوری و رشد متوازن هنری باید تمام استانهای کشور در اجراهای عمومی سهیم باشند.
کوروش زارعی (دبیر دوازدهمین جشنواره تئاتر بسیج) نیز در این نشست با اشاره به اینکه این جشنواره کاملا توسط سازمان بسیج هنرمندان برگزار میشود و حوزه هنری هیچ مشارکت مالی در آن ندارد، گفت: در این جشنواره تلاش کردیم ساختار معمول جشنواره را تغییر دهیم. بنابراین قبل از فراخوان، همایشی برای همفکری در این زمینه برگزار کردیم و بعد از مدتها بحث، به ساختار فعلی رسیدیم.
وی در توضیح چگونگی ساختار جشنواره نیز بیان کرد: ما از شکل مرسوم جشنوارهها پرهیز کردیم و قبل از اینکه نمایشنامهها نوشته و بازخوانی شوند، به طرح فکر کردیم. این امر در راستای تولید محوری و تربیت هنرمند و کادرسازی برای هنر انقلاب و بسیج صورت گرفت. با انتشار فراخوان حدود ۹۱۰ طرح به دبیرخانه جشنواره رسید که در این میان، اصفهان با ۱۱۰ طرح بیشترین حضور را در جشنواره دارد.
دبیر دوازدهمین جشنواره تئاتر بسیج با اشاره به اینکه براساس تعداد آثار و کیفیت آثار، استانها را به دستههای الف، ب، ج و د، تقسیمبندی کردیم، توضیح داد: در گروه الف، هر استان شش اثر صحنهای و سه اثر خیابانی خواهد داشت که دو اثر صحنهای و دو اثر خیابانی در نهایت برای حضور در جشنواره انتخاب میشوند. در گروه ب، ابتدا پنج اثر صحنهای و سه اثر خیابانی انتخاب میشوند که از آن میان سه نمایش صحنهای و دو نمایش خیابانی به جشنواره راه پیدا میکنند. در گروه ج، چهار اثر صحنهای و دو اثر خیابانی اجرا میشوند که از آن میان دو اثر صحنهای و دو اثر خیابانی وارد جشنواره میشوند و در گروه د، از سه نمایش صحنهای و دو نمایش خیابانی، دو اثر صحنهای و دو اثر خیابانی به جشنواره راه پیدا میکنند و به این ترتیب تعداد آثاری که در مرحله پایانی جشنواره خواهند بود مشخص شده است.
وی همچنین با بیان اینکه طرحهای رسیده در شورای بازخوانی در حال بررسی است، ادامه داد: طرحهایی که مناسب تشخیص داده شوند انتخاب میشوند و بر این اساس استانهایی که طرحهایشان انتخاب شده منطقهبندی میشوند و تا پایان نگارش نمایشنامهها یک استان نویسنده بهعنوان مشاور برای هر منطقه تعیین میشود که با نویسندگان در تماس خواهند بود و در کنار آن یک کارگاه آموزشی حضوری هم خواهیم داشت. پس از نگارش نمایشنامهها نیز کمک هزینهای به نویسندگان تعلق میگیرد که اگر آثارشان به مرحله تولید نرسید متضرر نشوند.
زارعی با بیان اینکه در مرحله تولید نیز یک کارگردان حرفهای در کنار گروه خواهد بود، گفت: از این طریق سعی میکنیم آثار تولیدشده از نظر فنی کاستی کمتری داشته باشند. همچنین برای تولید آثار نیز کمک هزینهای پرداخت خواهد شد. پس از آماده شدن کار نیز هنرمندان آثارشان را در استانهای خود به اجرای عمومی میرسانند.
رئیس مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری درباره زمانبندی جشنواره نیز توضیح داد: تا ۱۵ مردادماه نتیجه بازخوانی طرحها اعلام میشود و مهلت ارسال متون نهایی نیز تا پایان شهریور تعیین شده است. بعد از بازخوانی نیز مرحله تولید شروع میشود که تا پایان آبانماه مهلت دارد. پس از آماده شدن آثار و اجرای عمومی آنها تا پایان آذرماه در استانها، در بهمنماه جشنواره در یکی از استانها که هنوز مشخص نیست، برگزار میشود.
زارعی تأکید کرد: جشنواره بسیج با جشنواره تئاتر مقاومت کاملا متفاوت است و این تفاوت هم در موضوعات مورد نظر و هم در زمینه کادرسازی مشخص خواهد بود. همچنین نمایشهایی که در این جشنواره تولید میشوند حتما باید مفهوم و روح بسیج در آنها متبلور باشد.
در پایان این نشست، امیر نصیربیگی (مدیر انجمنها و تشکلهای هنری و ادبی بسیج هنرمندان) در توضیح توانمندی انجمن نمایشی سازمان بسیج هنرمندان، گفت: در طول سالهای فعالیت این نهاد در ۳۲ استان کشور، انجمنهای نمایشی راهاندازی شده و در ۳۸۰ شهرستان نیز گروههای نمایشی تشکیل شدهاند. به این ترتیب، شبکه گستردهای از هنرمندان بسیج میتواند در حوزههای ادبی و هنری کشور نقشآفرینی کند.
وی با بیان اینکه تلاش کردهایم از قالبهای قبلی پرهیز کنیم، زیرا معتقدیم قالبشکنی آگاهانه میتواند در این مقطع برای تئاتر کشور نتایج خوبی داشته باشد، افزود: اگر ۵۰ درصد آثاری که به این جشنواره ارائه شدهاند، در اجرای عمومی اثری قابل قبول - و حتی نه بسیار خوب - باشند، ما امسال رسالتمان را در این جشنواره انجام دادهایم. بخشی از هنرمندانی که در این جشنواره خواهند بود فقط برای تجربه کردن و ایجاد رزومه کار میکنند، اما بعضی دیگر در سطح حرفهای هستند و ما برنامهریزی جدیتری برای آنها داریم.
انتهای پیام/