مرکز رشد دکتر حسابی واحد سمنان؛ از تسهیلات یک میلیاردی تا استقرار 15 واحد فناور در سال جاری
حسن رستمزاده، خبرنگار خبرگزاری آنا- 16 اسفند 94 در تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی سمنان مقارن است با راهاندازی مرکز رشد دکتر حسابی در این واحد دانشگاهی. مرکز رشدی که پیشتر بهعنوان یکی از موفقترین مراکز رشد دانشگاهی کشور فعالیت میکرد.
راهاندازی مرکز رشد دکتر حسابی در شرایطی رخداده که پیش از این و در سالهای 1386 لغایت 1393 این مرکز رشد بهعنوان نخستین مرکز رشد پارک علم و فناوری استان سمنان فعالیت خود را در دانشگاه آزاد اسلامی سمنان آغاز کرد و متاسفانه با پایان مدت تفاهمنامه پارک و دانشگاه ادامه فعالیت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی با چالش جدی روبرو شد و در نهایت این مرکز تعطیل و واحدهای فناور آن به پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان کوچ کردند.
تاریخچهای درخشان
برای رسیدن به مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سمنان باید کمی تاریخ را ورق بزنیم. مرکز رشد واحدهای فناور در سمنان و بهعنوان نخستین مرکز رشد دانشگاهی با مجوز و تفاهمنامه دانشگاه و پارک علم و فناوری استان سمنان در سال 86 افتتاح شد. این مرکز توانست در دو سال فعالیت در سال88 بهعنوان مرکز برتر در بین مراکز رشد و فناوری کشور معرفی شود. اما فروردین سال 90 برگ زرینی در تاریخ فعالیت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سمنان به ثبت رسید. این مرکز توانست در نخستین دوره جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی و در حضور مراکز رشد دانشگاههایی نظیر خوراسگان و نجفآباد اصفهان، بهعنوان مرکز رشد برتر در بین مراکز رشد دانشگاه تندیس جشنواره را به خود اختصاص دهد.
رویدادی که بهخودیخود از توجه ویژه مدیران وقت دانشگاه آزاد اسلامی سمنان به مقوله کارآفرینی و تبدیل ایده به ثروت در این مرکز دانشگاهی حکایت داشت. در آن سال مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سمنان نزدیک به 30 مرکز فناور را در خود جایداده بود که از این میان 3 طرح به مرحله تجاریسازی رسید.
بااینحال این موفقیت دیری نپایید و با پایان مدت تفاهمنامه دانشگاه و پارک علم و فناوری استان و با توجه به تغییرات مدیریتی اتفاق افتاده در پارک این همکاری خاتمه یافت و مرکز رشد تعطیل شد به طوری که تعداد زیادی از واحدهای مستقر در آن به پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان کوچ کردند.
مرکز رشد دکتر حسابی، تولدی دوباره
با انعقاد تفاهمنامه جدید میان دانشگاه آزاد اسلامی سمنان و پارک علم و فناوری استان، مرکز رشد واحدهای فناور در دانشگاه آزاد اسلامی سمنان بار دیگر و این بار با عنوان مرکز رشد دکتر حسابی در سال گذشته راهاندازی شد. این مرکز اکنون در حال جذب طرحها و ایدههای متقاضی عضویت در پارک است.
رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری دکتر حسابی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در سمنان درباره جایگاه مراکز رشد در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «حمایت از طرحهای دانشبنیان و ایدههای خلاقانه محصول محور در سیاستهای جدید دانشگاه آزاد اسلامی جایگاه ویژهای دارد و دانشگاه از طریق این مراکز میتواند افزون بر شناسایی ایدههای دانشمحور و حمایت از آنها، امکان ورودشان را به عرصه تولید و صنعت فراهم کند.»
محمد طلوع عسکری سهدهی اصفهانی افزود: «با صدور بخشنامههای جدید در حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی و تغییر رویکرد و ماموریت دانشگاه در عرصه حمایت از ایدههای محصول محور و دانشبنیان مرکز رشد واحدهای فناور در دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در تفاهمنامهای با پارک علم و فناوری استان مجدد راهاندازی شد.»
تسهیلات مرکز رشد فرصتی برای شکوفایی واحدهای فناور در استان
وی از حمایت ویژه دانشگاه آزاد اسلامی از طرحهای پذیرششده در این پارک خبر داد و افزود: « واحدهایی که از طرف دانشگاه برای پذیرش در این مرکز معرفی میشوند علاوه بر حمایتهای مالی از طرف پارک از حمایتهای ویژه دانشگاه آزاد اسلامی نیز برخوردار میشوند.»
عسکری سهدهی اصفهانی از اختصاص تسهیلات تا سقف یک میلیارد ریال به واحدهای پذیرششده در این مرکز خبر داد و افزود: «این تسهیلات شامل تسهیلات دانشگاه آزاد اسلامی و تسهیلات پارک علم و فناوری استان بوده و مرحلهبهمرحله و گامبهگام قابل پرداخت است.»
این مسئول، مرکز رشد دکتر حسابی را فرصتی مغتنم برای رشد واحدهای نوپا برشمرد و افزود: «دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در این مسیر آمادگی کامل برای حمایت از طرحها و ایدههای خلاقانه و تبدیل ان به محصول را دارد و در این مسیر بهخوبی نقش حمایتی خود را ایفا میکند.
وی گفت: «اکنون دو طرح در مرحله عقد قرارداد و استقرار در مرکز هستند، 2 طرح نیز داوری شده و سه طرح در حال طی مراحل داوری و معرفی به پارک علم و فناوری استان هستند»
طلوع عسکری اما درباره داشتههای این مرکز اینگونه توضیح داد: «اکنون 4 واحد در مرکز رشد مستقرشده و کار خود را آغاز کردهاند و یک واحد نیز در مرحله عقد قرارداد و استقرار به سر میبرد. 3 طرح داوری شده و 2 طرح نیز در مرحله داوری است که امیدواریم با تکمیل مراحل کار این واحدها تعداد واحدهای مستقر در مرکز تا آغاز نیمفصل دوم به 11 واحد برسد.»
وی مبلغ قرارداد این واحدها را یک میلیارد و یکصدو بیست میلیون ریال اعلام کرد و گفت: « این مبلغ برای 5 طرح نخست در مرکز این مبلغ اختصاصیافته است.»
طلوع عسکری گفت: « دو شرکت از واحدهای مستقر در مرکز صاحب اختراع هستند که برای ثبت شرکت دانشبنیان اقدام کردهاند.»
افق پیش رو
رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری دکتر حسابی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در ادامه گفتوگو با آنا با توجه به سابقه درخشان مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سمنان گفت: « دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در گذشته سابقه درخشانی در خصوص فعالیت مرکز رشد از خود به جا گذاشته است بهطوریکه توانست در مدتزمانی کوتاه در جشنواره فرهیختگان بهعنوان مرکز برتر در بین مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی معرفی شود، این موفقیت ما را بر آن داشته است که تلاش کنیم تا در دور جدید فعالیت مرکز رشد دکتر حسابی بتوانیم بار دیگر خود را بهعنوان یک واحد سرآمد در کشور مطرح کنیم.»
وی افق پیش روی مرکز را بسیار روشن ترسیم کرد و گفت: « به دنبال این هستیم تا با شناسایی ایدهها و استعدادهای موجود در صنعت و بهخصوص استادان و دانشجویان واحد سمنان تعداد طرحها و واحدهای فناور مستقر در این مرکز تا پایان سال جاری را به بیش از 15 واحد فناور برسانیم.»
زمانی که به دعوت رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دکتر حسابی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان برای تهیه گزارشی از روند فعالیت آن به این مرکز مراجعه کردم با برگزاری جلسه داوری یکی از طرحهای ارائهشده به مرکز مواجه شدم.
یونس وکیلالرعایا از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان در جمع 5 چهار داور حاضر در جلسه دفاعیه بهشدت گرم توضیح و تشریح طرح و ایده خود برای کسب مجوز برای ورود به مرکز رشد دکتر حسابی بود. جلسهای که به یک دفاعیه پایاننامه دکتری تخصصی بیشباهت نبود. با این تفاوت که از پذیرایی رنگارنگ و چشمنواز متداول در جلسات دفاعیه خبری نبود. یک جلسه ساده کاری با کلی بازده و خروجی قابلاستفاده. در واقع امید است تا خروجی و محصول مراکزی ازایندست، این بار و برخلاف بسیاری طرحهای عقیم مانده، راهگشا برای توسعه و پیشرفت صنعتی کشور باشد.
انتهای پیام/