شاملو به روایت فرشاد فداییان در آپآرتمان
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، این فیلم مستندی متفاوت و خاص در قالب تصاویری تازه و نو از زندگی احمدشاملو شاعر و مترجم شناخته شده و تاثیر گذار در ادبیات معاصر فارسی است.
از ساخت مستند «این بامداد خسته» که برگرفته از نام مستعار و تخلص ابتدایی این شاعر توانا و صاحب نظر است، ۱۸سال می گذرد و تازه امسال اجازه اکران یافته است.
تصاویر فیلم حاصل ملاقاتهای فیلمساز با احمد شاملو از اردیبهشت ۱۳۷۵ تا آبان ۱۳۷۶است؛ روزها و شبهایی که بهزعم فدائیان، شاعر هم گرفتار کار بود هم سخت بیمار. در این مستند فیلمساز در کنار آنکه تلاش کرده از زبان احمد شاملو گوشههایی از خصائص سبکیِ آثار و اندیشههای او را آشکار کند، به نمایش ابعادی از شخصیت شاعر پرداخته که کمتر مورد توجه دوستدارانش بوده است.
فرشاد فداییان در «این بامداد خسته» بخشهایی از واپسین سالهای عمر احمد شاملو، شاعر بزرگ معاصر را به تصویر کشیده است.
فداییان درباره تجربه ساخت این فیلم چنین میگوید: «تولید این مستند حدود بیست وهفت سال پیش آغاز شده بود اما افرادی که قرار بود حمایت مالی پروژه را بر عهده داشته باشند دخالت میکردند و من به همین دلیل ساخت آن را به تعویق انداختم. چند سال بعد زمانی که تولید این فیلم دوباره به جریان افتاد، بیشتر روی پژوهش و جمعآوری اطلاعات در بارهی احمد شاملو متمرکز بودم و ایدهی ذهنیام این بود که فیلم را با آیدا (همسر شاملو) شروع کنم و از زبان او با شاملو آشنا شوم. در حقیقت، اطلاعات و تصویرهای مورد نیاز، برای فیلم مورد بحث جمعآوری شده بود اما بنا به دلایلی، در فیلمی که به نمایش درآمد از آنها استفاده نشده است. آیدا در برههی خاص و دشواری از زندگی احمد شاملو توانسته بود از او حمایت کند و این نکتهها برای من که از نزدیک شاهد زندگی آنها بودم جالب و مناسب ساخت فیلم بود. ز این رو دلم میخواست آیدا شاملو را به صورت واقعی معرفی کنم؛ نه رمانتیک و احساساتگرایانه. به همین دلیل اطلاعات و پرسشهایی که در طول سالها جمعآوری کرده بودم را جمع و جور کردم تا از این طریق ابهامات موجود در بارهی زندگی احمد شاملو را کنار زده و از طریق او پاسخ آنها را بیابم. اطلاعات عجیب و غریبی که در بارهی شاملو وجود داشت به زندگی پر ماجرا و سخت او گره خورده بود و باید راهی پیدا میشد تا به پرسشهایی که در طول دههها ایجاد شده بود پاسخ داده شود اما آیدا شاملو همکاری نکرد و ساخت آن فیلم شکل دیگری پیدا کرد. وقتی فیلمبرداری این فیلم به صورت جدی شروع شده بود بیماری شاملو شدت گرفت و در حقیقت به همین دلیل فرصت کافی و مناسبی برای تحقق دیدگاههایم در بارهی او نداشتم. زمانی که احمد شاملو درگذشت دیگر کاری نمیشد کرد؛ جز این که روند گسترش اطلاعات و تصویرهایی که در زمان حیات او جمعآوری شده بود را با همسرش، آیدا ادامه دهیم. تولید این مستند، اسفند سال گذشته به پایان رسید و در حقیقت میتوان گفت هجده سال زمان صرف ساخت این مستند شده است. البته در طول این مدت بارها و بارها با آیدا شاملو تماس گرفتم و از ایشان خواستم تا در تکمیل این فیلم با من همکاری کند اما با وجود اصرار فراوان، او هرگز پاسخ مثبت و روشنی به این درخواست نداد و طبعاً فیلمی که مدتها در ذهن خود پرورانده بودم شکل دیگری پیدا کرد.»
ناصر صفاریان، درباره این فیلم گفته است: «انتقال تجربههای فرشاد فداییان از ساخت این فیلم میتواند برای علاقهمندان سینمای مستند الهامبخش و برای کسانی که میخواهند تجربهی مشابهی داشته باشند راهگشا باشد.»
داییان در مستندسازی؛ فرم، تفکر و سبک ویژهای دارد که متعلق به خود اوست و چون افزون بر کارگردانی در امور پژوهش موضوع فیلمها، نگارش فیلمنامه، تصویربرداری، تدوین و انتخاب موسیفی نیز نقش و نظارت مستقیم دارد، میتوان او را در زمره سینماگران مستند مؤلف به شمار آورد.
احمد شاملو (۲۱ آذر ۱۳۰۴–۲ مرداد ۱۳۷۹) متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعر، نویسنده، روزنامهنگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگنویس ایرانی و از بنیانگذاران و دبیران کانون نویسندگان ایران در پیش و پس از انقلاب بود.
«این بامداد خسته» ۱۲۰ دقیقه است. نمایش فیلم راس ساعت ۱۸ روز چهارشنبه ۳۰ مرداد ماه در سالن نمایش موسسه آپ آرت مان واقع در خیابان ایرانشهر خیابان کلانتری پلاک ۴۸ طبقه دوم اکران می شود. جلسه پرسش و پاسخ ساعت ۲۰ با حضور فداییان برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/