سومین فستیوال موسیقی نواحی «آینهدار»؛ آینهگردان فرهنگ کوچنشینی دامنههای زاگرس
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، علی مغازهای دبیر اجرایی و هنری «فستیوال موسیقی نواحی آینهدار» به چگونگی برگزاری دورههای پیشین جشنواره اشاره کرد و در سخنانش اظهار کرد: «انتخاب هنرمندان برای اجرای آثار بر پایه پیشکسوت بودن آنها و روایتگری اصولی و ریشهای موسیقی بوده است. آینهدار به مفهوم افرادی است که بازتابدهنده فرهنگ و هنر قوم و ایل و مملکتشان هستند. اگر آیینهداران دچار فقدان شوند ما بخشی از فرهنگمان را گم میکنیم.»
حمایت از آینهداران فرهنگ و هنر
وی در سخنانش تاکید کرد: «فستیوال موسیقی نواحی آینهدار در راستای حمایت از آینهداران فرهنگ و هنر برگزار میشود.»
در بخش دیگری از این آیین افتتاحیه سخنان محمدرضا درویشی در نشست رسانهای فستیوال آینهدار پخش شد.
مریم قرسو، دبیر علمی جشنواره موسیقی آینهدار نیز گفت: «دور سوم فستیوال آینهدار نسبت به دو دوره گذشتهاش تغییر کرده است و امروز با تمرکز و آگاهی به ثمر میرسد. دانش، آگاهی و علم ثمره مطالعه، اندیشه و نظریهپردازی است و از جایی شروع میشود که با تکیه بر اندیشه حرکت کند. بر همین اساس حرکات تازهای در این دوره از فستیوال در نظر گرفته شده که در راستای یافتن پاسخ به یکسری سوالات بنیادین است.»
دبیر علمی جشنواره موسیقی آینهدار تغییر سبک زندگی را یکی از عوامل در تغییر نگاه کاربردی موسیقی معرفی کرد و در ادامه عنوان کرد: «اگرچه با دید پذیرش قبول کردهایم که رفتارهای انسانی و فرهنگی و موسیقایی در گذشته بخشی از تاریخ هستند، ما میتوانیم فرهنگ موسیقایی را بشناسیم و برای حفظ آن تلاش کنیم.»
وی افزود: «این شناخت به معنای روی صحنه بردن و معرفی بزرگان این حوزه نیست و همچنین رویداد اقتصادی محسوب نمیشود بلکه شکلدهی برگزاری جشنواره یک امر تخصصی است که نیاز به اندیشه دارد. با این ذهنیت نسبت به آسیبشناسی جشنواره کاری انجام شده که در راستای هویت بصری و شناخت و دانش است.»
قرسو یکی از راهکارها برای ارتقای جشنواره را حمایت از پژوهشهای فرهنگی و هنری معرفی کرد.
وی همچنین در سخنرانی خود به فراخوان فستیوال اشاره کرد که به این نکته که چطور میتوان موسیقی را حفظ کرد و جشنواره چه نقشی درحفظ تاریخ و فرهنگ دارد، پرداخته شده است.
سپس با حضور علیاکبر شکارچی، ایرج رحمانپور، محمدرضا اصلانی و ساسان فاطمی کتاب سال «آینهدار» رونمایی شد.
«آینهدار» جشنوارهای با محتوا
ساسان فاطمی با حضور بر روی صحنه تالار رودکی گفت: «از زمان آگاهیام نسبت به چاپ این کتاب که چیزی حدود دو هفته پیش است، به خاطر این امر بسیار غافلگیر شدهام. قرسو به من گفته بود که شخصیتهای قابل توجهی برای این کتاب مقاله نوشتهاند و اکنون میبینم که ده نویسنده برای آن دست به قلم شدهاند.»
وی در سخنانش فستیوال «آینهدار» را جشنوارهای با آرامش و برنامهریزی خوب معرفی کرد که بدون ایجاد بخشهای جنبی و ویترینساز محتوا و کارفرهنگی نابی دارد.
در بخش دیگری از این مراسم قرسو درباره کتاب «آینهدار» و مقالات آن توضیحاتی را به حاضران در سالن ارائه کرد و در ادامه از چاپ دوکتاب در دورهبعدی خبر داد.
چاپ دو کتاب
دبیر علمی جشنواره موسیقی آینهدار اعلام کرد: «تصمیم گرفتهایم که دو کتاب سال را منتشر کنیم که یکی مقالاتی باشد که پژوهشگران خارجی با نگاه از بیرون به فرهنگ ایرانی مینویسند و دیگری مقالاتی باشد که پژوهشگران داخلی به نگارش در آورند. افراد میتوانند پروپازالهای خود را به دبیرخانه جشنواره ارائه کنند تا در قالب کتاب موسیقی ایران منتشر شود.»
جشنواره به 4 روز ختم نمیشود
وی همچنین خاطرنشان کرد: « از امسال جشنواره به چهار روز ختم نمیشود و دبیرخانهای خواهیم داشت که نظریات افراد را جمعآوری میکند. همچنین دبیرخانه قرار است به صورت ماهیانه نشستهای تخصصی برگزار کند.»
علی مغازهای سپس گفت: «سومین فستیوال آینهدار به دامنههای زاگرس و بخشهای میانی دامنه زاگرس اختصاص دارد که ایلات و عشایر در آن زندگی میکنند و گروههای از اقوام را در بر میگیرد که هنوز کوچ میکنند و فرهنگ کوچنشینی را فراموش نکردهاند چراکه هستی خود را مدیون کوچ میدانند.»
در بخش پایانی آیین افتتاحیه سومین فستیوال موسیقی آینهدار هنرمندان جوان خرمآباد (داریوش اسکندری به عنوان خواننده، مهدی بهرانی به عنوان نوازنده نی، حشمتالله فتحی نوازنده دهل) به اجرای موسیقی نواحی پرداختند. هنرنمایی جوانان خرمآبادی به ایرج رحمانپور و پروین بهمنی تقدیم شد.
انتهای پیام/